![]() |
Beni başımdaki sorunu yazmanın tam yeri işi bilen insanları bulmuşken yardımlarınızı bekliyorum..Kırıkkalede iç anadoluda sulama imkanı olan arazime 160 kadar kayısı diktim..Bizler Türkmen göçü giderken düzelir mantığıyla gittiğimiz için önce şekerpare dedik sonra trithne ye çevirdeik şu an 100 tane Tritne 40 tane çekirdeği tatlı ama şeker pare olmayan malatya şeklinde başka bir cins.Birde 20 adet Tritneden 10 gün sonra yetişen çekirdeği acı alyanak gibi bir çeşit olarak karşıma çıktı fidanlar .2007 yılında dikimlerini yaptım trithneden bu yıl 1 ton kadar ürün aldım 700 liradan satana kadar göbeğim çatladı şekli güzel tadı yok alan şekline bakarak alıyor aslında Tam ramazanda satılacak meyve ama ..Neyse Kışın aşılayacağım yarma aşıyla siz olsanız hangi çeşite cevirirsiniz,hangisinini pazarı iyi..Saygılarımla..
|
Arkadaşlar , Tubay hanımı yakalamışken onun bilgilerinden faydalanalım derim . hem malatyalı , hem kaysıcı, bundan iyisi şamda kayısı zaten. Tubay hanım affınıza mağruren samsunlu ve bozkoyun 79 arkadaşlarıma bildiğim kadarını aktarayım hatam varsa siz düzeltirsiniz. Kaysı tubayın dediği gibi hataydada yetişmeye başladı ama , nedense kalite malatyayı tutmuyor, çünkü hataydan getirdim ben , hiç bi işe yaramıyor. Samsunda yetişir bence kaysı neden derseniz , kaysı dona duyarlı bir ağaç , samsundada ılıman iklim soğuk pek vurmuyor olabilir. Sayın tbozkoyun79 ticari değeri en yüksek kaysıyı soruyorsanız Abragoz , gabaşi(alyanak yapar) ve ığdır(iri olur). Şekerparede iyidir ama reçellik olarak kullanıldığı için sürümü çok fazla değildir. Sofralık olarak tekrar bir eleme daha yapacaksanız Abragoz derim ben , neden derseniz, hem sert , hem tatlı , hem iri ,çok kaliteli bir cins, tavsiye ederim.
|
Şahin05 kusura bakmayın isminizi bilmediğim için bu şekilde hitap ettim..Öncelikle cevabınız için teşekkürler.internetten yazdığınız çeşitlerde ''Abragoz'' araştırdım Iğdır Şalak diye bir kayısı çeşiti çıkıyor doğrumudur acaba.Sizin yapımış olduğunuz yoruma istinaden Abragos satışta sıkıntı olmaz şeklinde anladım.Tabi Başka yorumlar var ise çok sevinirim.Bu işin ticaretini yapan arkadaşlar varmı içimizde acaba.160 agacın hepsini aynı çeşit yapmak sizce nasıl bir fikir.Şimdiden Teşekkürler.İyiki varsınız...TARIK
|
Alıntı:
|
Bu işin ticaretini yapıyorum , üretiminden çok fazla anlamam , Abragoz albenisi yüksek bir meyvedir ,kurutmalık veya reçellik olarak kullanılmaz , sofralık olarak kullanılır genelde ,ve çok tatlıdır, size fikir vermesi açısından rakam vereyim isterseniz. Verdiğim rakamlar +300 -300 olarak değerlendirme yapın , İmam kaysı 600-700 , şekerpare 1100-1500, gabaşi 1300-1800 ,ığdır 1500-2500 , Abragoz 2000-4000 arası satıldı bunlar toptancı hal fiyatları , ayrıca 160 ağacın hepsini aynı cins yaparsanız hasatta hepsi aynı anda olgunlaşacağı için hasatta problem yaşarsınız , hasatı yetiştiremezsiniz , olgunlaşma dönemleri evre evre olan kaysıları dikerseniz daha mantıklı , benim bildiğim en geç abragoz olgunlaşıyor , çünkü ilk önce imam kaysı çıkıyor sora sırayla gidiyor.
|
Iğdırla abragoz kaysı birbirine çok benzerler , ikiside kalibresi yüksek kaysıdır ama abragozun aroması daha fazladır ve daha serttir.Iğdır kaysısının belki başka ismide vardır ama ığdırdan geldiği için biz ığdğr diyoruz.Iğdır malatyayla yarışacak potansiyele ulaşamasada malatyadanda aşağı kalmaz.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sn. Samsunlu 55., size 11/09/09 tarih, 73 No lu mesaj da ifade ettiğim gibi; Karadeniz Bölgesi Kayısı için uygun değildir. Yetişse de tatlı, kaliteli meyve olmaz. Bunun değişik nedenleri vardır.
1. Kayısı yaz aylarında gece serini gündüz sıcak ister ki yaprakta oluşan besinler meyvede kalsın, ve meyve TATLI olsun. 2. Kayısı "Kuru hava" ister ki hastalanmasın (Çiçek monilyası, yaprak delen) 3. Kayısı kökleri bazik veya nötr kireçli toprak ister ki karadenizin asit toprakları uygun değildir. 4. Bu özellikleri nedeniyle Şeftali den farklıdır. Karadeniz de şeftali olabilir ama kayısı??? Çeşitlere gelince; Iğdır da Aprikoz (Şalak) çeşidi erken olgunlaşır ve pazara erken girer. İnce kabukludur ,kuru maddesi düşüktür kurutmaya gelmez. Malatya da ise ; Kuru maddesi yüksek, kurutmalık çeşitler yetişir. 3-4 kilo yaş kayısı dan 1 kilo kuru kayısı alınır. İklim ve toprak buna uygundur. Bunların (Malatya çeşitlerinin) soğuklama ihtiyacı yüksektir ve Malatya da karşılanabilir. Hasanbey, Hacıhaliloğlu, soğancı, Çöloğlu, ve şekerpare gibi çeşitler malatya ya uyar. Bunlardan Şekerpare Mersin/Mut a uyum sağlamıştır ve Hatay /Samandağında ki Sakıt çeşidi Malatya şekerpareye benzer. O yörede erkenciliği ile para eder. |
Sn. kgursan haklısınız, yetişen kayısılar büyük ve tatsız oluyor. Yaprak delen hastalığı şeftalidede oluşuyor ve ilaçlama yapılarak kurtulabilinir. Bu arada haberiniz olsun Karadeniz'de heryerde şeftali olmaz. Kimi yerinde güneşlenme yetersizliğinden dolayı yetiştirilemiyor. Saygılarımla...
|
Zerdali
Ziraat mühendisi arkadaşlardan yanıtlamasını istiyorum lütfen. Sanırım zerdali kayası çekirdeğinden çıkan bir ağaç türü. Zerdali meyvesini çok severim. Kırsal pazarlarda özellikle zerdali ararım. İki adet zerdali ağacım var. 5-6 yaşlarında birisini bizim bahçeye, diğerini okul bahçesine diktim. Bu yıla kadar hiç çiçek açmadılar ve ürün vermediler. Bahçemdeki ise gölgede kaldığı için yaprağını oldukça geç çıkarıyor. Acaba zerdalilerde ürün vermeyen erkek ağaç oluyor mu? |
Alıntı:
Genellikle ürün vermeyen erkek ağaç kayısı da olmaz. |
Teşekkürler Kgursan;
Ben Antalya'da yaşıyorum. Buranın önemli bir semtinin adı da "Zerdalilik", yani bu bölgede daha önce zerdali yetişiyormuş. Cinsleri mi farklı yoksa eskiden daha mı soğuktu anlayamadım. Ben de zerdalimi yaylaya taşıyacağım. Teşekkürler... |
Alıntı:
|
Roxana cinsi kayısı kendini döllermi hangi kayısı döller ? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
|
Bu kayısı armillaria kök hastalığına yakalanmış.
|
Kayısı
Sayın Çaça,
Bu hastalığın ilacı, çaresi nedir. Bulaşıcımı, diğer ağaçlarıma bulaşırmı. Cevap yazarsanız minnettar kalırım. Her şey gönlünüzce olsun. |
Sn. Osman45,
Plastik bir kovada, 10 litre suda 300-400 gr. göztaşını eriterek ağacın taç izdüşümüne(1,5 m2 alana) dökersen sanırım faydalı olur. herzaman yapabilirsin. selamlar. |
Kayısı ağacı dal
Merhaba ben bahçe ile uğraşmayı çok seviyorum :D gelelim sadede bahçeye geçen sene ektiğim kayısı ağacını bahar gelmeden budadım, şimdi yaprakları oldu, dalın biri çok cansız öbür dala yaslanıyor o dalı kessem mi kesmesemmi bu zamanlar kesince ağacın hiç kayısı vermediğini duydumda
isterseniz fotoğraf ta koya bilirim unutmadan bu dalda biraz yeşil yeşik küçük böcekler vardı az ilaçla ilaçladım .. ama ilaçlamadan öncede aynıydı. Lütfen yardım edin. |
Merhaba,
Ankara'daki evimin bahçesine Nisan ayı ortasında kayısı ve vişne fidanı diktim. Vişne uyandı fakat kayısıda hiçbir hareket yok, gözler hala kapalı duruyor. Bu normal midir? Ne zaman açmaya başlar? Ya da bir eksiği mi var? |
Muhtemelen canlı değil, Ankara'da kayısılar çoktan çağla oldu :)
Budama makasıyla üstten kontrol amacıyla biraz kesin, yeşilse bekleyin. |
Sn. denizakvaryumu, teşekkürler. Kesip baktım hala yeşil. Acaba suyunu mu yetersiz verdim? Dikimden sonra (1 ay oldu) 5-6 kez sulamıştım.
|
Meyve tutması çok az oluşan çağlalarda sararıp dökülüyor.
|
1 Eklenti(ler)
Balkondaki kayısım artık balkona sığmıyo yazdan sonra bahçeye dikmeliyim.Tahmin ediyorum 1 ya da 1 buçuk yaşında. Acaba ne zaman meyve verir ?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar,
ben acemiyim biraz .bizim bahcede bi kayısı ağacı var yapraklarını böcekler kemirmiş ve sararmaya başlamış .ayrıca meyve de vermiyor .hasta mı acaba.ne yapmalıyım bilgilendirirseniz sevinirim. hepinize şimdiden teşekkürler..... |
3 Eklenti(ler)
Bu senede kayısımda bol meyve var. Tahminim 10-15 güne kadar olgunlaşacaklar.
|
kayısı ağacı
1 Eklenti(ler)
kayısı ağacım çok güzel kayısı veriyor anca tatsız sebebini bilen arkadaşlar varsa yardımcı olursa sevinirim
|
Tatsız
Sayın boragursoy,
Kayısı ağacınız birkaç senelik olmasına rağmen çok iyi verim vermiş maaşallah. Tadının eksik olduğunu söylüyorsunuz ama aynı zamanda küçükler. Bu küçücük ağaç okadar meyveyi tam olarak besleyemez. Bu konunun ilk topiğini okuyup seyreltme ve destekleme yaptığınızda kayısılarınız umduğunuzdan iyi olacaklar. Her şey gönlünüzce olsun. |
Bu kayısının cinsi nedir acaba?
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,bu günlerde pazarlarda çok güzel,tatlı ve albenili iri bir kayısı çeşidi var.Yanakları belirgin şikilde çıkıntılı yuvarlak olmayıp uzunlamasına bir yapısı var.Ayrıca çokta iri .Pazarda en pahalı bu kayısı çeşidi var.Çekirdeği ete yapışık değil.Acaba ığdır kayısısı olabilirmi? Iğdır diye bir cins varmı?Bu kayısının cinsi hakkında yardımlarınızı bekliyorum.
Eklenti 156266 Eklenti 156267 Eklenti 156268 Eklenti 156269 |
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar ,Iğdır Şalağı cinsi kayısıyı geçen gün manavda gördüm,fotoğrafı ilişikte.Çok ince kabuklu ve harika bir aroması var.Satıcının dediğine göre Isparta ve Çivril taraflarında da yetiştirilmeğe başlanmış.
|
Arkadaşlar , Tubay hanımı yakalamışken onun bilgilerinden faydalanalım derim . hem malatyalı , hem kaysıcı, bundan iyisi şamda kayısı zaten. Tubay hanım affınıza mağruren samsunlu ve bozkoyun 79 arkadaşlarıma bildiğim kadarını aktarayım hatam varsa siz düzeltirsiniz. Kaysı tubayın dediği gibi hataydada yetişmeye başladı ama , nedense kalite malatyayı tutmuyor, çünkü hataydan getirdim ben , hiç bi işe yaramıyor. Samsunda yetişir bence kaysı neden derseniz , kaysı dona duyarlı bir ağaç , samsundada ılıman iklim soğuk pek vurmuyor olabilir. Sayın tbozkoyun79 ticari değeri en yüksek kaysıyı soruyorsanız Abragoz , gabaşi(alyanak yapar) ve ığdır(iri olur). Şekerparede iyidir ama reçellik olarak kullanıldığı için sürümü çok fazla değildir. Sofralık olarak tekrar bir eleme daha yapacaksanız Abragoz derim ben , neden derseniz, hem sert , hem tatlı , hem iri ,çok kaliteli bir cins, tavsiye ederim.
Şahin05 arkadaşın dediklerine ilaveten Apricos a(ığdır şalağı) ek olarak Ticari değeri fazla olan gecci kayısı çeşitleri bebeko(ihracat yoksa iç piyasa değeri düşük olur diğer belirttiğim gecci çeşitlerde bu sıkıntı nadir yaşanır) al kaysı+++++ vitolla+++++ mogador(erkencidir ama belirtmeden geçemedim) italyan tokalı(bazı bölgelerde al yanak-al kayısı diyorlar isim farklılığı )++++ ziraat şekerparesi(Şekerparele çeşitleri arasında en iyisi)+++++ |
Alıntı:
sitenize baktım bu abragoz denilen çeşit yok sanırım? |
Tahminimce abragoz halk dilindeki adı bakanlıkta adı apricos çok benziyor:)
|
3 Eklenti(ler)
Köyde 3 yaşındaki kayısı ağacının çiçekli ve meyveli hali .Cinsini bilmiyorum,mayısın sonlarına doğru 350 rakımda meyveler olgunlaştı.Cinsi konusunda belki kemal bey bir fikir verebilir.
Eklenti 158431 Eklenti 158432 Eklenti 158433 |
Arkadaşlar, Hatay'ın Sakıt kayısısını duyan veya tadan varmı? Bana göre en kaliteli sofralık kayısı çeşididir. tatlı ve albenisi de mükemmeldir, kırmızı yanak yapar. elimde resimleri yok bulursam yükleyeceğim.
|
Alıntı:
"Ankara'dan Samsun'a yük taşıyan kamyon şoförleri, Çorum'a kadar yağmur yağışının etkili olduğunu, Çorum'dan sonra da Samsun'a kadar kar yağışının etkisini gösterdiğini söylediler." http://www.haberexen.com/news_detail.php?id=20802 http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14400897.asp Komşu bahçede akrabam birkaç sene önce denemek için ektiği kayısılardan memnun kaldı, seneye 50 fidan daha düşünüyor. |
Sn aliok
Roxana çeşidine benziyor meyveler. Tadı ekşimsi ve meyve eti çok sert mi acaba? |
ıgdır ve apricos aynı cinsmidir ?
Alıntı:
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkürler,Samsun 55 arkadaşım ıgdır şalak ile apricos farklı demişti.Bu iki kayısı arasındaki fark nedir?İyi bayramlar..TARIK |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:58. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025