![]() |
Alıntı:
|
Memleket doğruda isimleri karıştırmışım :)
Alıntı:
|
ali ok kayısı çeşitleri için
Alıntı:
|
Alıntı:
|
113 nolu mesajının ilk 2 resmi
|
Alıntı:
|
Benim kayısıyla ilgili pek bir bilgim yok yorumsuz kalıyorum...
|
Roxsana
Alıntı:
|
Öyle olduğunu düşünüyorum emin değilim sn tbozkoyun79.
|
Alıntı:
Sn Çaça nın bahsettiği "Sakıt" çeşidi kayısı Hatay/ Samandağ yöresinde iklimini bulmuş ve yetiştirilmektedir. Bu Malatyanın "Şekerpare" denilen, Tatlı, küçük, alyanaklı çeşidi veye benzeridir. Ama halkımız her tatlı kayısıya Şekerpare der o ayrı konu. Bu iki çeşit de Iğdır ve Hatay iklimlerinde (Sıcak olduğu için) erken turfanda olarak piyasaya girer ve Haziran başlarında meyveleri olgunlaşır. Malatya da en yaygın çeşit HACIHALİLOĞLU çeşididir. Bunun yanında İri olarak HASANBEY, SOĞANCI çeşitleri ve çöloğlu çeşidi vardır. Hasanbey genelde sofralıktır. Hacıhaliloğlu ise hem kurutmalık, hem reçel-kompostoluk hem de sofralık olabilir fakat geç olgunlaşır (Malatya da Temmuz ortası gibi). Oysa Akdeniz koşullarına uymuş erkenci sofralık çeşitler 1 ay daha erken olgunlaşır, ama genellikle tatsızdırlar. Kurutmalık çeşitlerden 3 kg yaş kayısı dan 1 kg kuru kayısı alınır. diğer kayısı çeşitlerinde bu rakam 5-6 kg. dır. Zerdali, ise çekirdekten çıkan yabani bir kayısıdır. Ekşimsi-Mayhoş tadı ile komposto için çok uygundur. Kurutulur, ve kurusu komposto da kullanılır. Çekirdekten çıktığı için her ağaç başka bir çeşittir!!! Kayısı kurutması ise: Genellikle kurutmalık çeşitlerde uygulanır. 2yöntemle kurutulur: 1. Gün kurusu : Olgunlaşan kayısılar yarılarak doğrudan güneş altına konur ve kurutulur. Oksitlenme nedeniyle rengi esmer olur, tadı güzel olur. 2. Kükürtlü kurutma: Taze kayısıya özel odalarda kükürt emdirilerek kurutulan özel bir yöntemdir. Bu kurutmada kurumuş kayısılar 1-2 yıl güvelenmeden bekletilebilir, Rengi altın gibi sarı olur fakat tadında kükürt vardır. |
Sayın Kgursan bilgiler için teşekkürler.Bir Malatyalı olarak küçük bir düzeltme yapmak isterim.Gün kurusu, kayısı çekirdeği çıkarılmadan güneşe serilir,bir miktar suyu çekildikten sonra, çekirdekleri sıkılarak çıkartılıp tekrar güneşte kurutulur.Kuru kayısıda en lezzetli ve en sağılıklı olan bu yöntemdir.Sizin bahsettiğiniz yöntem ise kabuk dediğimiz, genelde çok etli olmayan mayhoş tatta olan kaysıların yarılarak kurutulması işlemidir.bunu kompostolarda kullanırız.
|
Gün kurusu denilen kayısılar , son zamanlarda fırınlarda kurutulmuyor mu?
Hatta kükürtlü olduğu için elde kalan kayısılar, fırınlara atılıp gün kurusuna çevrilebilirmiş. |
Tokaloğlu cinsi kayısı çok albenili görünüyor...
|
Alıntı:
Sn Denizakvaryumu., Fırınlarda kurutma yı bilmiyorum. Yeni geliştirilmiş bir teknik ise bilmiyorum. Ama Temmuz ayında fırına gerek varmı?? Kükürt (SO2 olarak veya başka bir gaz formunda) kayısının etine işlediği için fırınlarda nasıl giderilir? bilmiyorum. |
Alıntı:
|
kaysı ağaçlarının budaması,
merhabalar bizim de kaysı ağaçları var bahçede, yaklaşık on tane, şimdiye kadar hep annem ilgileniyordu, biz de gidip yazları afiyetle yiyorduk. ama artık onlar yaşlandılar ve bu işlerle çok fazla uğramıyorlar, budamayla ilgili detaylı ve görsel bilgi verebilen olursa çok sevinirim. bir de şubat ayı ortalarına doğru gidip budamayı düşünüyoruz. zaman uygun olurmu acaba.
buraya ağaçlardan bir tanesinin daha önceden çekilmiş resmi var, onuda koymaya çalıştım ama başarılı olmadım manesef... |
Tüm doga dostlarini sevgiyle selamliyorum.
Bulundugum yerin rakimi 500 metre ve rüzgarli, ayda bir kac kere de firtinali. Kayisi agacinin ise rüzgari ve suyu uzun süre tutan sert topragi sevmedigini okudum. Ancak bir kayisi agacimin olmasini cok istiyorum. Hangi cinsi tavsiye edersiniz. Kayisi agacinin disinda diger meyve agaclarindan, fistik cami, sedir agaci, sarmasik gül agaci da dikmek istiyorum. Köklerin binaya, duvara, havuza zarar vermemesi icin mesafe ne kadar olmali? Agaclar arasinda asgari ne kadar mesafe olmali. Hepinize kolayliklar diliyorum. Sevgiyle kalin. |
Merhaba kgursan
Bahceme kayisi agaci dikmek istiyorum. Bulundugum yer Mugla (500 m yükseklikte) oldugu icin, zannedersem burda Erzincan/Malatya kayisi agaci yetisir. Cevrede bir kac kayisi agaci gördüm. Ancak dikmisken sertifikali iyi cins kayisi agaci dikmek istiyorum. Toprak cok sert, tasli ve suyu uzun süre yüzeyde tutuyor. Konum cok rüzgarli, ayda bir kac kere firtinali. Bu durumda siz hangi cinsi önerir siniz? Ilce Tarim Müdürlügü satar mi? Asagi yukari 1 km uzaklikta kayisi agaclari dikili. Bu durumda bir tane kayisi agaci dikmem meyve vermesi icin yeterli mi? Toprak ve kuzey/güney konumu ile ilgili önerileríniz var mi? Cok tesekkürler. Sevgiyle kalin. |
Alıntı:
Çünki meyve gözlerinde çiçek oluşumunun tamamlanması için soğuk gerekir ve çiçeklenme zamanında da kuraklık gerekir. Çiçek zamanı yağış-nem olursa "Çiçek monilyası" hastalığı olma ihtimali yüksek olur. |
Kayisi agacinin meyve vermesi icin bahceye iki tane mi dikmem gerekiyor. Ikisinin de ayni cins mi, yoksa farkli cinsler mi olmasi gerekiyor?
|
Alıntı:
|
bazı cinsler yabancı döllenme istiyor
|
sofralık ekimler için ığdır kaysısı en iyisi enfes bir tadı var ve istediğiniz kadar yeyin rahatsız etmiyor.. bahçemde hangi tür olduğunu bilmediğim iri meyveli başka bir kayısı ağacı var ama 4-5 taneden sonra yeme isteğinizi yok ediyor..onada ığdır kaysısını aşılayacam..
|
Sayin Beymen
Igdir kayisisi sulu ve tatli mi? Mugla'da 500m rakimda yetisir mi? Burda dört fidanciya sordum. Hepsinde sekerpare var. Ancak tadi eksimsi ve eti samanimsiymis. Birinde Malatya kayisisi var. Ancak onun soguklama süresinin uzunlugundan dolayi buraya uygun olmadigini ögrendim. Tokali, Al Yanak'da bulamadim. |
2 Eklenti(ler)
ığdır az sulu ama çok tatlıdır. bölgenizde yetişebilir.tokaloğlu en tatlı, sulu ve aromalı çeşitlerden biridir [altta]
|
Muhtesem. Darisi benim bahcemin basina.
|
sayın zeytin ağacı sizin bölgenizdeki neme nasıl bir tepki vereceğini bilmiyorum ..ama soğuklama olayı benim köydede kış uzun sürmez ..çok tatlı olmayan mayhoş bilindik kayısı tadından ayrı..başka güzel bir tadı var...ağıza atıldığında hemen ezilmeyen kıpır kıpır bir yemişliği var.. erkenci bir kayısı türü olduğu için sizn oraya uyacağını tahmin ediyorum..yinede uzamanların görüşünü alın..benimki amatör gözlemleme...saygılar..
|
2 Eklenti(ler)
kayısılar çiçeğe büründü [tokaloğlu]
|
Geçen sene meyvesini beğenmediğim kayısı ağacına şekerpare ve ığdır şalağı cinslerini kalem aşısı olarak aşılamıştım. Iğdır şalağı oldukça obur büyüme gösterdi. Şekerpare ise normal büyüme hızında ve yoğun şekilde çiçeklendi. Iğdır şalağının soğuklanma ihtiyacı fazla olduğu için çiçeklenmesi çok az oldu ve sadece 5-6 adet meyve tutumu mevcut. Tabii bu benim düşüncem. Malum, İzmir' in kışından soğuk ihtiyacını karşılaması mümkün değil. Ama az da olsa ığdır şalağı bir başka güzel oluyor:D
Elimdeki ikinci şekerpare fidanını da peynir tenekesine dikmiştim. Boyuna bakmadı bir kaç meyve de o tutmuş. Sanırım yan tarafta ağaçtaki aşılı abisinden aşağı kalmadığını ıspatlama çabası içinde. |
bölgemizdeki kayısılar %90 oranında soğuktan etkilendi.
|
soğuğa bağlı olarak çiçeklerde dökülmeler ve dallarda sakızlamalar oluştu.
|
Herhalde sizin kayısılar ninfa yani erkenci kayasılardan olmalı.
|
Sayın Lonicera,
1. kalem aşısı kayısıda tehlikelidir. 2-3 yıl sonra aşı yerinden kırılır... inşallah ağaçlar incedir... ideal olanı gözaşısıdır... 2. şalağın meyve tutumu hep zayıftır, genç ağaçlarda çok düşük meyve tutumu olur. ısparta da yeterli soğuk var ama meyve tutumu genç ağaçlarda az. 3. ağaçlar dar toprak havzası içinde hemen meyveye durur, mesela saksıda kiraz ağacı daha erken yaşlarda meyveye verir. teneke içindeki kayısıda da durum buna benzer olabilir... |
4 Eklenti(ler)
Köye gittiğimde fotoğrafını çektiğim küçük kayısı ağacı
Eklenti 210215 Eklenti 210216 Eklenti 210217 Eklenti 210218 |
Sorularınızı, sizin gibi bu siteye üye olan arkadaşlara sormaktan çok işin uzmanına sorun.
Kulaktan dolma bilgiler yanıltıcı olabilir.Aradığımız bilgilere ulaşmak bazen zor olmakta ve nasıl bir yol izleyeceğimizi çok zaman bilmemekteyiz.Örneğin Iğdır şalağı (apricot) dediğimiz kayısı türü endemik midir? sadece Iğdır yöresindemi yetişmektedir ? açık ve net bir bilgiye ulaşılamıyor. |
Isparta yalvaç ilçesinde çok büyük arazilerde Iğdır Şalağı yetiştirilmektedir.
Kökeninin Ermenisten olduğu zannedilmektedir. (Ermenler Iğdır ı Ermenistan zannettiklerinden dolayıda dünyaya bu şekilde lanse edilmiş olabilir)... Kendi bahçemde 150 civarında Iğdır şalağı mevcut. (Isparta Yalvaç) Verimi düşüktür. Ama Pahalı olduğu için dikilmeye devam ediliyor. Bazı bahçelerde verim iyi.. Belki sorun dölleme problemidir? bilemiyorum.. Keşke bilsem... araştırılması gerekli... İtalyan tokalısı denilen büyük Alyanak ları 1,7 tl ye verirken, şalağı 2,5 tl ye veriyoruz. Alyanağın fiyatı 1 tl ye kadar düşüyor, fakat şalak neredeyse hep aynı fiyattan gidiyor. Bu yıl şalak çok az bu bölgede... |
Iğdır şalağı ile ilgili yapılmış olan bilimsel çalışma PDF dökümanı olarak aşagıdaki adreste mevcut. İlgilenen arkadaşlar bakabilir.
http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.p...File/5828/5622 |
Alıntı:
|
Meyvelenmenin aşamalarını maddeler halinde yazınız ?
bu sorunun cevabını bilen varmı arkadaşlar... |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025