agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Sert Çekirdekli Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni64Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 08-09-2009, 22:08   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Kamil bey, bu 0900 benim tutkum

Yukarıdaki türler ve daha başka isimle anılan kiraz ; zlraat 0900, Türk kirazı

Ben, Amasya'da yalnız kiraz üretilen bir kaç köy gezdim. Mesleğimin faal döneminde Salihli ve çevrelerinde bulundum, hem işim geregi hem akrabalarımın olduğu Malatya bahçelerinde kiraz yedim, köyümde ( Tokat, Turhal) bahçemizde eski kirazlarıda yedim, yeniden dikim yaptığımız bahçenin ürünlerinide taddım.

Alara fidancılık bahçelerini gezdim, meyvelerini taddım.

En önemli üretim havzası (ürünlerinden en etkilendiğim yerdir) Afyon Sultandağı ve çevresindede bu kirazi yetiştirenlerle konuştum.

Benim kannaatim şu; hepsi aynı, belki bölgesel iklim, toprak özelliklerden, çevrelerindeki ağaçlardan, anaçlardan vs. küçük farklılıkları vardır. Belki geçmişte farklıydı.

Hemen her yöre bu kirazin anavatanının kendi bölgeleri oldugunuda söylemeyi ihmal etmiyorlar.

Hangi yörenin ürünü, kimler tanıttı bilmem ama Türk'lerin yoğurttan sonra dünya damak lezzetine sundukları en önemli yiyecek bence

Dünyada kirazı tatmayan, hatta görmeyen insanları düşününce, Türkiye bu kirazdan daha çok ekmek yer. Devlet dediğimiz kuruluşlardan hiç ümidim yok, ancak özel firmalar bu meyvenin önünü açarsa.

Bildigim kadarıyla, Tarım Bakanlığının bu konuda (menşeyinin tayını ve en verimli türünün seçilmesi ) çalışması var.

Kanada'da Türk kirazının 500 gr ambalajlı paketini 15 kanada dolarına tatdım

Görünce tanımak için kendim için şunu söyleyebilim, ağacından tanımam imkansız.

Belki uzmanlar tanır, benimki ancak tahmin olur.

Yaprağından, formundanda tanıyamam

Uzmanlar tanır diye düşünüyorum.

Meyvesininden tanırım Tadınca.

Emy_83 kirazında meyve üretecek, fiziksel özellikleri ( renk, çap, ağırlık gibi) inceleyecek, temin ettiği 0900 kirazla kıyaslayacak, sonra tadacak ve kirazım şu diyebilecek

Kendisine kolaylıklar diliyorum

Görüntü özellikleri için aşağıdaki linkteki kirazıda değerlendirmesinde ayrıca faydalı olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16404

(k0900 ün kirazı : 0900 Ziraat, Akşehir Napolyonu, Dalbastı, Uluborlu, Salihli, Dereçine Kirazı, Pıs Pıs ve genel olarak Napolyon adıyla bilinir. Bütün bu isimlerle anılan kirazdır.)

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 

Etiketler
agac, dal, kiraz, köklendirme


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025