![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-06-2007
|
Torossediri sana bu ayrıntılı mesajından dolayı tesekkur ederim.Bende bu günlerde bir sera kurmak istiyorum.Mesajın sayesinde kafamda maliyet acısındn birçok şey canlandı.Ancak içinde hangi türleri yetiştireceğini ve hangi şehirde olduğunu da merak ediyorum.Benim tereddüt ettiğim nokta seçeceğim türler konusu.Bu konuda da yardımcı olabilirmisin acaba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
|
Yaklaşık 45 gün kadar önce muhtelif domates çeşitleri(sırık,karabacak,merve,cherry),biber çeşitleri(cin,charliston,sivri),salatalık ve çilek(yediveren) olmak üzere bir sera oluşturdum. Otuzuncu günden itibaren salatalık ve biberlerden olgunlaşanlar oldu.Çilekler ise yerine uyum sağladı ve stolonları ile boş bıraktığım ocakları doldurmaya başladılar. Şu anda domateslerin olgunlaşmasını bekliyorum,yaklaşık 6-7 cm. çapında meyveler oluştu.15 güne kadar kızarmaya başlar tahminime göre. Biz serayı geciktirdiğimiz için fide ekiminide geciktirdik.Ayrıca daha evvelden yaptığımız gibi yetiştirmeye çalıştığımız için çok yoğun ve karışık bir hal aldı sera.Ancak deneyim sahibi oluyoruz uğraştıkça. Sulama için damlama sistem kurdum çok pratik ve sağlıklı sulama yapılıyor maliyetlere onuda eklemeliyiz yaklaşık 15-20 ytl. Domateslerde kesinlikle geniş aralıklı dikim yapmak lazım ve gördümki seranın geniş haciminden en yüksek oranda faydalanmak için sırık domates çeşitlerinden yetiştirmekte fayda var.Bu domates çeşidinin koltukları alınmak suretiyle budaması yapıldığı için boyunu uzatıp sera tavanına bir tel yardımıyla bağlamak mümkün böylece zemin boş kalıyor ve meyveleri toplamak,bitkiye müdahale etmek daha kolay bir hal alıyor. Biber,salatalık ve çilekte bir problem yok.Domates gibi fazla hacim kaplamıyorlar.Benim önerim sırık üzerine verip yetiştirilebilecek türler,böylece seranın kullanılabilir haciminden azami ölçüde faydalanılabiliriz. Benim bulunduğum yer Kayseri'de 1600-1650 rakımda yayla niteliği olan bir mevki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-07-2006
|
Merhaba doğasever dostlar iç ve dış mekan bitkilerle ugraşan biri olarak ve sera yapımı konusunda deneyimlerimi size aktarayım Amatör sera yapımıyla ilgili calışmanız güzel resimlerinizide inceledim size bir tiyo vereyim nalburdan kireç satın alıp fazla sulu olmayacak şekilde hazırlayın kireci biraz kıvamlıca olsun seranın üstünü kapladıgınız cam veya laylon poşetin üzerine badana yapar gibi kaplayın kruduktan sonra kireç kaplı serada bitki yetiştirmede cok iyi sonuç aldıgınızı gözlemleyeceksiniz saygılar bu bölümede sorunuzu yazsanız cevaplarım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Sayın Skala;Uv filtreli örtülerde de yapmamıza gerek var mı? Kireç örtünün miyadının erken dolmasına sebebiyet verir mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Moderatör
|
Yeni teknoloji sera örtülerine 5 yıl kadar garanti veriliyor. Ayrıca sıcak yerlerde kireç-üstübec ile sera örtüleri kaplama olacak şekilde kaplanıyor. Amaç sıcak dönemlerde sera içinin kısmen daha az sıcak olmasını sağlamak. Bunda kirecin sera örtüsünün miadının erken dolmasına etki edeceğini sanmıyorum hatta daha fazla dayanabilir diye düşünüyorum. Çünkü direk güneş ışığı ile teması engelleniyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-07-2006
|
Değerli ağaclar.net Dostumuz Sayın torossediri Filitreli Örtü olsun cam yapılı olsun cadır tipi Naylon bıranda tipi kaplamalı sera olsun kıvamlı kireç uygulaması bitkinin saglıklı gelişmesinde önemlidir. Herkes Bu sera yüzeyi kireçleme olayı zor gelir acıkçası seranın yüzeyindeki kireç kaplaması miyadını doldurdukça yani yagmurla deforme oldugunda belli aralıklarla kireç kaplaması seranın dış kısmına veya iç kısımdan kaplaması yapılarak seradan verim mükemmel sonuç alırız Ziraatle ugraşanlar örtü altı seracılıkta mutlaka sıcak bölgelerde ve bazı sıcak olmayan ama bitkiye güneşi süzdürerek ışık ve ısı alması için sera üstüne kıvamlıca kireç kaplayıp iyi mahsül alınması ve aslında bu uygulama süs bitkilerinde örnek vermek gerekirse Cycas ( Yalancı Hurma Palmiyesi ) Kireç kaplı serada çok düzgün yapraklı ve iyi gelişim gösteriyor. saygılar.Bora Tokdemir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
agaclar.net
|
Mr.Green öncelikle kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında bize tanıtırsanız seviniriz. Alçak tünellerde ısıtma yapılmaz. Sulama için damla sulama sistemini seçin. Rüzgar çoksa da rüzgar kıran tesis edin. Rüzgar kıranı tünelleri kurmaya başlamadan tesis edin ki, ancak güçlensin. Tünellerin havalandırmasına azami dikkat edin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
landarch
Giriş Tarihi: 11-08-2007
|
sera kurulumu-özellikleri
selamlar, Son zamanlarda bitki üretimine merak saldım. İlk olarak hederalarla basladım. Uçlardan çelik alarak iba ile üretim yaptım. Tuttu gibi görünüyorlar. sonra tohumdan çiçek üretimi yaptım filizlendiler. Şu aralarda ligustrum, verbana, aptenia, hedera, berberis üretimi yapıyorum. Ve ithal tohum getiren bir yerden 12 farklı türden 15000 e yakın tohum siparişi verdim. Tüm bunlar içinde bir sera kurdum. Kurdugum sera 60m2 civarı. Sarı sera örtüsüyle kapladım. İç sıcaklık zannedersem 40dereceyi buldu ve kısım kısım yerlerden pencereler açtım. seradan once kasa içlerine tohumları atarak ya da filizleri poşetleyerek üretim yapıyordum ve üzerlerini naylonla kapatıyordum ve sıkıntı olmuyordu. Bitkiler diri duruyolardı. Ancak şimdi sıcaktan boyunlarını büktüler haliyle. Hava delikleri yeterli olacka mı bilmiyorum daha once sera kurmamıştım. Bu arada tohumlarda çeliklerde şu anda açıklar. Doğru yolda mıyım? sera konusunda nasıl bilgi alabilirim, yogun miktarda tohum ekimi yapacagım. Zarar görsün ya da tutmama riski olsun istemem tesekkurler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-10-2007
|
Merhabalar Öncelikle herkese bilgilerini paylaştığı için teşekkürler.bu forum çok beğendim .Çünkü bizde eşimle beraber bir fidanlık ve yanında da sera kurmak düşüncesindeyiz.Eşim fidanlık kısmıyla bende sera ile ilgilenmeyi düşünüyoruz.Serada dış ve iç mekan bitkileri düşünüyoruz.YUkarda birçok konuda bilgi vermişşiniz teşekkürler.Ama sera yastıklarından nasıl ekim -dikim yapılacağından bahsedilmemiş.Bu konuda bilgisi olanlar paylaşırsa çok sevinirim. Birde benin bulunduğum yer Batman ve burada yetişebilecek bitkiler konusunda (iç ve dış mekan) bilgi veren olursa **** bu konuda rastladığınız bir site varsa eklerseniz sevinirim. Bizim sera boyutlarımız 6x30 m civarında.Bu sera içinde aynı zamanda sebze fidesi yetiştirmeyi ve pazarlamayı düşünüyoruz.Fakat tohumlar nasıl yastıklara ne zaman atılır geç kaldıkmı bilmiyorum.Bu konudada bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum Hepimizin Allah yardımcısı olsun ve yolunu açık etsin İnşaallah |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-10-2007
|
Merhaba
Arkadaşlar herkese merhaba, ben bu foruma yeni üye oldum biçok mesajı okuma fırsatı buldum ve banada faydalı olacagını dusunuyorum. bır sorunum var arkadaslar, yaklasık 12 donumluk adanada bır arazım var sulak bı arazı ışık porblemi yok çevresi açık hep tarlalar var. ben bu tarlanın 5 dönümlük bölümüne sera kurmak ve domates yetiştirmek istiyorm. fakat adım adım ne yapacağımı bilmem gerekiyor. bana yardımcı olabilecek biri çıkarsa çok sevnicem. çok teşekkur ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-10-2007
|
güneş görmeyen yere sera yapılır mı?
Sevgili arkadaşlar merhaba, Ben istanbul Bağcılarda MEB e bağlıbir öğretmenim, aynı zamanda izcilik yapmaktayım. siteyi uzun zamandır ziyaretçi olarak takip ediyordum dün üye oldum. Okulumuzun yanında binadan dolayı pek güneş görmeyen 100m2 lik boş bir alan var ve izcilerimizle buraya bir sera ve uygulama bahçesi yapmak istiyoruz. seramızın tam projesini çizmedik ama 4x4 boyunda 3m yüksekliğinde olmasını düşünüyoruz. iskeletini 10x10 tahtadan kurup, naylonla kapatacağız. Serada çiçek yetiştirmede başarılı olursak işimizi büyütmeyi ve izci ünitemize para kazandırmayı düşünüyoruz. Benim sorum binadan dolayı fazla güneş almayan doğu batı cepheli ( okul binası güneyde kalıyor dolayısı ile güneş az alıyor ) yerde sera yaptığımız zaman başarılı olabilirmiyiz ve başarılı olmamız için nelere dikkat etmeliyiz. cevaplarınız bizim için çok önemlidir. saygılarımla. Murat Aydın [IMG]C:\Documents and Settings\Pascal\Desktop\sera\sera%20230x[/IMG] |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
|
Sevgili arkadaşlar merhaba, Ben istanbul Bağcılarda MEB e bağlıbir öğretmenim, aynı zamanda izcilik yapmaktayım. siteyi uzun zamandır ziyaretçi olarak takip ediyordum dün üye oldum. Okulumuzun yanında binadan dolayı pek güneş görmeyen 100m2 lik boş bir alan var ve izcilerimizle buraya bir sera ve uygulama bahçesi yapmak istiyoruz. seramızın tam projesini çizmedik amaufak ve malşiyeti düşük 4x4 boyunda 3m yüksekliğinde olmasını düşünüyoruz. iskeletini 10x10 tahtadan kurup, naylonla kapatacağız. Serada çiçek yetiştirmede başarılı olursak işimizi büyütmeyi ve izci ünitemize para kazandırmayı düşünüyoruz. Benim sorum binadan dolayı fazla güneş almayan doğu batı cepheli - okul binası güneyde kalıyor dolayısı ile sadece sabah güneş alıyor - yerde sera yaptığımız zaman başarılı olabilirmiyiz ? Cevaplarınız bizim için çok önemlidir. Saygılarımla. Murat Aydın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Sizi kutlarım, sorunuza cevap ustalardan gelecektir, ben sadece öğretme gayretinizin yüksekliğine hayran oldum. Başarılar dilerim. ''Vatan gayyur insanların omuzları üstünde yükselir'' |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-11-2007
|
evet az güneş alan yerde sera kura bilirsiniz. Ancak seranın içerisinde yetiştireceğiniz ürünleri ona göre seçmeniz gerekir. sera üretiminde Toprak çok önemli değil. Toprakta eksik olan mineralleri takviye edebilirsiniz. iklim çok önemlidir, iklimi kontrol altına alabilmek için ise sera kurulmaktadır. yetiştireceğiniz ürün güneşi çok isteyen bir ürün ise ve yerinizde az güneş alıyor ise güneş ışığı ampullerini kullanarak çözüm üretebilirsiniz. serada üretim de çok önemli olan bir konununda maliyetler olduğunu unutmamak gerekir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
landarch
|
Selamlar, Amatör seramdaki tohumların akibetini içeren resimleri sizlerle paylaşmak istedim. 9000 e yakın tohum ekimi yapmıştım, şu an 6000 civarı hayatta.. Umarım bu şekilde devam eder.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
landarch
|
Sulamayı tohumlar ilk ekildiklerinden itibaren elle yapıyorum. Uzun süre 20 lt'lik sırt pompası kullandım ama tohumları poşete aldıktan sonra artık ince hortumla azar azar sulama yapıyorum.. Serada ısıtma sistemini ise elektrikli soba ile sağlıyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgiler, |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-07-2007
|
Sayın nyhang, sizi kutlarım fideleri bu duruma getirmeniz o zor şartlarda büyük başarı bence, ortaklık düşünürseniz haber verin yeter. Kolay gelsin selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
|
sera imalatı
Ankara da yerleşik bir firmayız ancak Türkiye nin bir çok yöresinde sera kurulumu ve sera teknolojileri hakkında çalışmalar yapmaktayız. Hangi iklimde ne tür seralar kullanılır, ne tür ürünler yetiştirilebilir ve sera otomasyonları hakkında yardımımız için bize ulaşabilirsiniz. Nejat Gür MSM Makina İnşaat Tarım Ltd. Şti www.msmgrup.net Tel:0312 4730790 Faks: 0312 4730990 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
|
sera yapımı ve sera teknikleri hakkında bilgi için arayabilirsiniz. Nejat GÜR Tel:0312 4730790 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Tamam bir firmasınız, her bilgiyi karşılıksız yazmanız doğru olmaz ama yardım etmeye gerçekten niyetliyseniz, gerekli olabileceğini düşündüğünüz ve başkalarıyla paylaşmakta sakınca görmediğiniz bilgileri buraya yazmanız gerekir. "Arayın, bilgi verelim" tarzı, bu forumun yapısına uygun değil... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-11-2007
|
merhaba ; Ben yeni üyeyim.Eşim ve benim toprakla uğraşma isteğimiz var.Bir süredir araştırmalar yapıyoruz.Sera yapabileceğimiz üzerinde fikir birliğine vardık.Baharda dikim yapıp başlamak kendimizi denemek ve yaz sonuda sera hazırlığı yapmak istiyoruz.Kapsamlı bilgilenmeye ihtiyacımız var.Umarım bilgilerinizi bizmle paylaşırsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
|
Nejat Bey ilginiz için teşekkür ederim, Benim sorumun cevabı güneş almayan yere sera yapılırmıydı ? uygun bitkiler seçilirse olabilir cevabı beni çok mutlu etti, bahar ayında işallallah okulumuzun bahçesine ufak bir el yapımı sera kuracağız izcilerimizle beraber. İstanbul Bağcılarda güneş görmeyen bir serada saksıda çicek yetiştirmeyi düşünüyoruz, tavsiye edebileceğiniz çiçekler nelerdir acaba? ilgi ve alakanız için tekrar teşekkürler Murat Aydın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|