![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-08-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1
|
Alıntı:
Yanılmıyorsam külleme olmuş. Külleme Hastalığı Külleme hastalığı hemen hemen bütün bitkilerde görülmektedir. Ancak sebzelerde küllemenin ayrı bir önemi vardır. Külleme tarla ve bahçe yetiştiriciliği yapılan yerlerde kavun, hıyar, kabak, karpuz, bamya, gibi sebzelerde; örtü altı yetiştiriciliği yapılan yerlerde de yine hıyar, kavun, domates, patlıcan, biber vb. sebzelerde genellikle her yıl görülür. Hastalık, bitkilerin alt yapraklarından başlar. Daha sonra taze yapraklara ve sürgünlere geçer. Küllemenin bitkideki görünüşü, yaprakların genelde üst yüzünden bazen hem alt hemde üst yüzünden un serpilmiş gibi lekelerin oluşudur. Lekeler zamanla birleşerek bütün yaprağı kaplar. Küllemeli bitkiler büyüyemez, çiçek açmaz, meyveler tatsızlaşır. Hastalık çok ilerlemişse yaprak ve meyve dökümü olur. Külleme hastalığı çevrede bir kaç bitkide görüldü mü rüzgar ve böceklerle çevreye dağılarak yeni bitkilere bulaşır. Hastalığın mevsim içinde yayılması ve bulaşmaların olması için % 60-70 nem ve 27°C kadar varan sıcaklık çok uygundur. Külleme yağmurlu havalardan çok çiğli ve puslu günlerde daha çok yayılır. Hastalık, kışı bitkilerin, yaprakları üzerinde siyah renkte, yuvarlak üreme organı halinde geçirir. Baharda bu üreme organı gelişerek burada meydana gelen sporları etrafa yayılır ve yeni bitkilerde hastalık oluşur. Albugo candida Beyaz Pas Hastalık Etmeninin Genel Özellikleri Albugo candida (Gmelin) Kuntze fungal hastalık etmeni olup, Crucifer familyasına ait bitkilerinin kültür ve yabancı otlarında beyaz pas hastalığı yaparlar. Hastalanan bitkilerde aşırı yaprak dökülmesi, kök yaralanması ve pazar değerinin azalmasına neden olurlar. Ispanak, hardal, dereotu ve turp hastalıktan en fazla etkilenen kültür bitkileridir. Hastalık etmeni kış gibi olumsuz koşulları toprakta kalın hücre duvarlı ve kötü iklim koşullarına dayanıklı sporlar olarak geçirmektedirler. Hastalık etmeni baharın hava koşullarının düzelmesiyle çimlenir ve genç fideleri infekte ederler. Hastalık etmeni bitki bünyesinde sistemik olarak gelişir ve yaprak altı ve üzerinde fungusun sporları bulunan püstülleri meydana getirirler. Bu püstüller beyaz renkli olduklarından dolayı hastalık ismini buradan almışlardır. Püstüller patladıktan sonra oluşan sporlar hava kökenli olup, aynı tarla ya da diğer tarlalardaki bitkilere yayılmaktadır. Sporlar su sıçramaları ve böcekler ile de taşınabilir. Fungal etmenin dayanıklı olan sporları çürümekte olan bitki artıkları üzerinde meydana gelir ve daha sonra bitki artıklarının çürümesiyle toprakta serbest kalırlar. Çok uzun yıllar bu sporlar topraklarda canlılığını muhafaza eder ve uygun konukçularını bulduklarında ise enfeksiyonlarını gerçekleştirirler. Hastalık etmeninin gelişmesi için en uygun hava ortamları 10-20 °C sıcaklık ve nemli ya da yağmurlu havalardır. Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları): Hastalık etmeni hemen hemen tüm Crucifer familyasına ait bitkileri etkiler, fakat hastalık etmeni lahana, karnabahar, brokoli ve brüksel lahanasına göre turp, adi turp, hardal, şalgam ve dereotu gibi bitkileri daha fazla etkilemektedir. Infektelenen bitkilerin yaprak üst yüzeylerinde sarı ya da nekrotik lekeler olarak başlar ve bunu yaprak altında beyaz renkli püstül oluşumu takip eder. Hastalık etmenlerin sporlarını içeren püstüller yaprak sapı, gövde ve yeşil olan çiçek akşamlarında da meydana gelir. Püstüller genişleyerek yaprak epidermisini yırtarlar ve küçük yuvarlak alanlarda beyaz tozlu bir spor ortaya çıkar. Özellikle etkilenen bitki dokularında (gövde ve çiçeklerde) şişme ve deformasyonlarda görülür. Bazı durumlarda da hastalık özellikle turp bitkisinin kökleri üzerinde şişkinlikler seklinde ortaya çıkmakta ve kök ur hastalığının belirtilerine benzemektedir. Kültürel Mücadele Hastalıklı bitki artıkları toplanmalı ve yok edilmeli. Ürün rotasyonu (en az 2 yıl) yapılarak inokulum sayısı düşürülebilir. Hastalıktan arı bitkiler tarlaya ya da seraya şaşırtılmalı. Hastalığın konukçusu olacak muhtemel yabancı otlar ile mücadele edilmeli. Tohumların bulaşık olma ihtimali göz önünde bulundurulmalı, bunun tohumlara sıcak su uygulaması ya da tohum ilaçlaması yapılabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2013
Şehir: kherson
Mesajlar: 3
|
hıyarlarda sararma-çürüme-kuruma
Herkese selamlar. 1 şubat 2013 tohum ekimi 11 mart 2013 fidelerin dikimi olan 800 kök salatalığım var. tamamı dikenli hıyar.rus hıyarı diye adlandırılan cinsten. tüm gübrelemeyi damla sulama ile toprak analizi neticesinde yaptım. ilk başlarda herşey çok normal iken dikimden 43.gün sonra çiçeklerde kurumalar,sararmalar,çürümeler oluşmaya başladı.yaklaşık %30 civarında. 38.günden itibaren ürün almaya başladık.13 mart itibari ile 1300 kg.hasat yaptık. günlük ortalama bitki başına/gün 1,5 lt. su veriyoruz.sera içi gündüz 35 gece 21 derece.sulamayı TERS OSMOZ ile elde edilen su ile yapıyoruz.kışın +25 derece su sıcaklığında sulama yaptık.-18 derecede bile serayı +12 ortalama ısıda tuttuk(minumum +7 dereceye indi).mutlak havalandırma yaptık. resimleri ekliyorum.değerli yorumlarınız için teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2013
Şehir: kherson
Mesajlar: 3
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2011
Şehir: ısparta
Mesajlar: 273
|
tuzluluk
sn HASAN ASLANLI genelde domates alanında bilgi veriyorum fakat resimlerde eklemiş olduğunuz fotolardaki çürüme tuzluluk nedeniyle meydana geliyor herhangibi bir ph ayarlayıcı ürün (tuzluluk giderici ) temin edip bitkinize kökten ve yapraktan uygulayın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2013
Şehir: kherson
Mesajlar: 3
|
Alıntı:
ayrıca denemek için 28-7-2013 tarihinde 320 fidanda domates diktik.bilgimiz sıfır.iklim şartları sert.bakalım hayırlısı. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|