agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Biber (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/890.htm)

günebakan 06-04-2009 21:59

Evet bu mevsimde satılır bizim buralarda öyle orda'da vardır herhalde:)

ashtead 08-04-2009 13:40

Biber yetiştirme

1- SAKSI SECİMİ

Saksı olarak yoğurt kablarını veya bahçe ürünleri reyonundan tohum çimlendirme kapları alarak başlayabilirsiniz.
Yoğurt kabı veya buna benzer bir kap kullanılacaksa dezenfekte edilerek işleme başlanmalıdır.

2- TOPRAK SECİMİ

PH 5.5- 7.0 arasında solucansız bakteri içermeyen bir toprak işinizi görecektir.

3-TOHUM

Ekmeyi planladınız tohum(lar)

4- ETİKET

Etiket bu işin olmazsa olmazlarından. 2-3 çeşit biber ektiğimizde hangi saksı hangi cins biber derdine düşmektense, çıkmayan kalem veya etiketle bu işi çözebilirsiniz.

5- Plastik Torba veya Örtü

Toprak sıcaklığını korumak ve tohumların ihtiyacı olan nemi sağlamak amaçlanmaktadır.

6- Su

7- Işık Kaynağı

Eğer gün ışığı alma imkanı yoksa florasan veya yüksek yoğunluklu bitki ışığı

ashtead 08-04-2009 14:03

BİBER YETİŞTİRMEK

1- Biber tohumları domates tohumlarına göre biraz daha geç çimlenir. Biber tohumlarınızı dikmeden önce tohum sayınıza bağlı olarak bir kaba ihtiyacınız var. Saksı almak istemiyorsanız size ufak bir tiyo verebilirim. Manavınızdan meyve kasası alınız ve içersine çöp torbasını yerleştiriniz bir kaç delik açınız. Toprağınızıda içine koydunuzmu saksınız kullanıma hazırdır. bu genişlikte bir saksı ihtiyacınızdan fazla biber fidesi yapmak için idealdir.

toprağın yarım cm altına tohumlarınızı dikiniz. her tohum arasında yaklaşık 3 cm mesafe bırakmayı unutmayınız... Toprağınızı sürekli olarak hafif nemli tutmanız çimlenme sürecinde çok öenmlidir.

Saksıları iyi ışık alan sıcaklığın 26,6- 29,4 C olduğu yerde tutmanız zamanında çimlenme için kaçınılmazıdr. Bu imkanlar yoksa bir ışık kaynağı ile sıcaklık ve ışık elde edebilirsiniz.
Tohumların kurumasını önlemek için toprağını nemli tutun ama aşırı ıslatmayın, iyi hava sirkülasyonu olması gerektiinide unutmayın. Havasız bir ortamda bitki gerekli oksijeni alamaz.

2- Yaklaşık 5 cm olan biber fideleriniz eğer sık ekilmişsse seyreltme yapılmadır. bu işlemi yaparken zayıf ve cılız kalmış olanları elimine etmelisiniz.
1-2 hafta sonra 10-12 cm olan fidelerinizi artık toprağı ile buluşturabilirsiniz.

3- Balkon bahçeciliği yapanlar için her bir fideye derinliği ve genişliği uygun saksıları öneriyorum.

Derin ve geniş saksılar fidenin boya gitmesini engeller. Boya kaçan bir fidenin meyvesi az olur.

Köklerden yeterli besini alan fide gövdesini genişletir. Damar sayısıda o derece artar. Ve köklerden taşınan vitamin ve minareller bitkinin meyvesine daha çok damardan taşınır.

Geniş saksısı olan bir bitkinin toprağıda fazla olur. Topraktaki minerallerde bitkiye yetecek kadardır diyebiliriz.

4- aslında bunu şöyle açıklasam daha iyi olur... 15 yaşında bir çocuğun ihtiyacı olan günlük kalsiyumu karşılaması için günlük tüketmesi gereken bir süt miktarı vardır. bir çay fincanı sütle bir su bardağı süt arasında kalsiyum mikarı arasında fark gibi...

Saksımızı ve toprağımızıda bitkimizin ihtiyacı olan miktara göre ayarlamalıyız. kökün derine gitmesi için derin saksıya gövdesinin genişlemesi içinde geniş saksıya ihtiyacımız olduğunu unutmayın.

kök derine indikce bitkimiz kuvvetlenir. sonucta meyve verecek ve ağırlaşacak. köklerde gövdede dengeyi sağlayacaktir. Yüzeyde olan kökler en ufak bir rüzgarda **** agırlıkta bitkimizin kırılmasına veya yan yatmasına müsaittir.

5- Biber bitkisi güneşi sever, ve zengin mineralli bir toprak ister. ( humuslu toprak-yanmış gübre ) ve ****** toprakta iyi bir drenaj.

6- Biberleriniz dikim yaptıktan sonra çiçek vermeye başladıysa 1 hafta boyunda çiçeklerinizi kopartınız. Bu bitkinizin enerjisinin yapraklara ve köklere gitmesini sağlayacaktır.

7- Bitkinizin alt kısmına saman veya kuru yapraklar koyunuz. Bu biber bitkinizin etrafında ot çıkmasını engelleyecektir aynı zamandada toprağınızı nemli tutacaktır.

kadiray27 08-04-2009 16:54

Allah sizden razı olsun Sayın ashtead biberde yetiştirecektim. :D

deryas 09-04-2009 10:01

Sayın ashtead
Biber fidelerini diktikten hemen sonra çiçek açmasa bile, ilk çiçeklerini toplamak mı gerekir?

ashtead 09-04-2009 10:38

Deryas

Çiçek açma döneminden bahsedeyim.

daha önceden bu işle ilgilendiysen bilirsin. Bitki ilk çiçek açmaya başladığında 1-2 tane açar. Asıl çiçeklenme başladığında bir bakmışsın bitki çiçeğe burunmuştur. Tam çiçeklenme başlayana kadar bu yaklaşık 1 hafta kadardır. bazı bölgelerde 2 hafta ( daha soğuk bölgelerde ) ... Eğer endişe ediyorsanız siz ilk bir kaç çiçeğinizi koparın ama denemek için bir bitkinizi tam çiçeklenmeye kadar üzerindeki tum cicekleri koparmaya devam edin.

en azından bitki verimini ve sağlığını bu şekilde gözlemlemiş olursunuz.

ashtead 09-04-2009 10:49

ayrıca belirtmek istediğim herhangi bir yerden alacağınız fidenin üzerinde çiçek veya meyvesi varsa bu fideyi almayınız. Bitki yeni toprağına alışması zaman alacaktır , enerjisini aynı anda çiçeklenmeye- meyveye ve köklenmeye -gelişmeye harcayacaktır.

boyu kısa gövdesi kurşun kalem çapında kalınlaşmış rengi koyu yeşil olan üzerinde çiçek ve meyvesi olmayan fideleri alınız...

kadiray27 09-04-2009 17:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ashtead (Mesaj 395562)
1- SAKSI SECİMİ

Saksı olarak yoğurt kablarını veya bahçe ürünleri reyonundan tohum çimlendirme kapları alarak başlayabilirsiniz.
Yoğurt kabı veya buna benzer bir kap kullanılacaksa dezenfekte edilerek işleme başlanmalıdır.

Ben boya yoğurt ve salça kovaları kullanıcam nasıl dezenfekte edeceğiz. :confused:

ashtead 11-04-2009 16:33

çamaşır suyu en iyi dezenfektant... boya kabı kullanma bence içinde kimyasallar var. ayrıca fazla suyun dışarı akması içinde bir kaç yerden delik açmayı unutmazsınız.

kullanacaginiz toprakta ise solucan gibi zararlıların olmamasına dikkat ediniz.

aykutince 13-04-2009 11:37

Biberlerim sarardı:(

Arkadaşlar,
Gayet güzel büyüyen hatta tomurcuklanan biberlerim 2 gün evde yoktum ve döndüğümde sararmış ve sanki yaprakları şeffaflaşmıştı. Susuz kalmıştı suladım biraz düzeldiyse de yinede sarı ve şeffaf kaldı bende sararan yaprakları kopardım ve arap sabunlu su sıktım.
Sizce doğru yaptım mı? Neden olmuş olabilir? Şimdiden teşekkürler.

ashtead 13-04-2009 12:43

Aykutince

neden arap sabunlu su?

aykutince 13-04-2009 13:08

Rastladığım şeyin bir hastalık mı yoksa susuzluktan mı olduğunu bilmediğimden. Belki mantar gibi birşeydir diye ev yapımı ilaçlardan en kolay olanı arap sabunlu suyu deneyeyim dedim. Bilerek değil yani:)

herkul38 27-04-2009 18:57

Şaşırtırken?

Meraba benim merak ettiğim konu: pet bardaklara ektiğim tohumlar 5 yapraklı hale geldi. Fakat boyları kısa gibi bu normal mi?
Birde dergiden de takip ettim ama anlayamadığım mesele şaşırtma yaparken bu fideleri torfsuz söküptemi saksıya dikeceğiz? Yoksa kaşıkla köklere zarar vermeden torflu alıp saksıda aynı genişlik ve derinlikte çukur açıp koyacaz?

açık-pozisyon 28-04-2009 10:34

Sn. herkul38, ikinci seçenek uygun olandır...

ugurtelefon 28-04-2009 14:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi herkul38 (Mesaj 408499)
Meraba benim merak ettiğim konu: pet bardaklara ektiğim tohumlar 5 yapraklı hale geldi. Fakat boyları kısa gibi bu normal mi?
Birde dergiden de takip ettim ama anlayamadığım mesele şaşırtma yaparken bu fideleri torfsuz söküptemi saksıya dikeceğiz? Yoksa kaşıkla köklere zarar vermeden torflu alıp saksıda aynı genişlik ve derinlikte çukur açıp koyacaz?

Aynen torfla beraber şaşırtın.Gövde etrafındaki kılcal kökler böylece hasar görmez.Yeni yerine de çabucak alışırlar.

Oguzali 29-04-2009 11:30

Biber fidelerim gelişmiyor :(

3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,

Mart ayının ortalarında diktiğim demre sivri tohumlarım çimlendi. Gayet sağlıklı iri yapraklarla hemde, fakat 2 hafta kadar önce yetiştirmek için hazırladığım 30X30 cm genişliğinde ve 20 cm derinliğindeki saksıya hazır aldığım bahçe toprağı ile doldurarak dikim yaptım. Fakat toprak çok nemli olduğu için sulama yapmadım. Sonra az sulamaya devam ettim. Fakat hala kayda değer bir büyüme göstermedikleri gibi bugün baktığımda ilk çıkan kotiledon yaprakları içe doğru kıvrılmaya ve uçları kurumaya başladı. Acaba ne yapmam gerekiyor? Ayrıca Ankara'da olduğum için hava sıcaklıkları çok düşük seyrediyor ve balkona alamıyorum. Güneşte yüzünü fazla göstermiyor bugünlerde maalesef.:(
Yardımlarınızı bekliyorum

herkul38 29-04-2009 14:02

Cevap için teşekkürler sn. açık-poziyon ve uğurtelefon. pet bardaklara ekmiştim.
Acaba torf çok (pet bardak büyük) olduğu için mi boyu kısa kaldı 4-5 yaprak açtığı halde?

Hani viyollere baktım benim pet bardaklar onların yanında baya bir büyük :D

ugurtelefon 29-04-2009 16:48

Boyu kısa ama gövdesi kalın bitki daha makbule geçiyor.
Benimde biberlerim,domateslerim,patlıcanlarım falan var.
Saksılarım 30X30 ve terasta duruyorlar.Havası suyu sıcaklığı yerinde.Bol güneş alabildikleri için bitki boyu fazla uzamıyor.Sanırım bulundukları yeri sevmiş,yerde müsait olunca daha güçlü kök yapmaya çalışıyorlar.
Bence iyi haber:)

ugurtelefon 29-04-2009 16:50

Ayrıca;
torfla beraber şaşırtma yaptığınız için,kökler büyüyüp torftan çıkıp toprağa eriştiklerinde,topraktaki mineral ve besinleri almaya başladıklarında daha hızlı gelişecekler kanaatindeyim.

Oguzali 29-04-2009 22:57

Bir aylık bir sürede bu gelişim normal yani. Teşekkür ederim ugurtelefon. Peki yaprakların uçlarının kıvrılıp kurumasıda normal mi?

ugurtelefon 30-04-2009 12:21

Toprağa yakın olan en alt yapraklardan bahsediyorsan bildiğim kadarıyla kurumaları gayet normal.
Ama daha yukarıdakilerden bahsediyorsan,keswin birşey söylemek benim için uygun olmaz.Bu durumda net bir fotoğraf eklersen çok daha bilgili arkadaşlar yardımcı olacaktır.
Ben şahsen en alttaki sararan yaprakları dikkatlice kopardım.Çünkü onların bitkiye yarardan çok zararı olacağını düşünüyorum.Kopardıklarımıda dışarı değil yine saksı içine bırakıyorum,çürüyüp doğal gübre oluştuştursun diye:)

nurhan26 14-05-2009 16:12

arkadaşlar merhaba;
bu siteye yeni üye oldum.sitede acaba benimle aynı problemi yaşayan vardır mutlaka diye çok gezindim ama bulmadım.tabi bu arada birçok şey de öğrendim.problemim şu:
yaklaşık 3 hafta önce biber fidelerimi diktim.10 gündür ise üzerine yeşil yeşil bit gibi böcekler var. ne yapmam gerekiyor?ilaçlamam gerekiyorsa birşey önerebilirmisiniz?
LÜTFEN ACELE CEVAP YAZABİLİR MİSİNİZ??????

maviyeşil 15-05-2009 09:29

Anladığım kadarıyla yaprak bitinden bahsediyorsunuz. Ev yapımı ilaçlar başlığında arap sabunlu tarif var. İşe yarıyor, onu deneyebilirsiniz.

cigdemozkan 22-05-2009 15:55

arkadaşlar ben bitler için değişik bir çözüm buldum

geçen yılda biberlerimde bit olmuştu, bütün ev yapımı ilaçları denedim beceremedim.bu yıl da çiçeklenme döneminde oluyor.

Her gün günde 5-6 kez çıkıp bütün biberleri tek tek kontrol edip bulduklarımı imha ediyordum
Ama 2 gün önce biberlerimden 3.nün çiçenlenen yerlerine toprak döküldüğünü farkettim ve sadece onlarda bit olmuyordu.
Dün tüm biberlerin cicek acan genc yaprakların olduğu kısımlarına çok az toprak serpiştirdim dünden beri bitler görünmüyor

doğru çözüm müdür bilemiyorum.
ya da toprağın bi zararı olur mu biberlere onu da bilemem
az sabredin ben deneyimi bitirince kesin açıklamamı yazarım

mugeka 22-05-2009 21:57

1 Eklenti(ler)
Merhaba;
Ben yine aynı hatayı yaptım. geçen senede aynı yere nasıl olsa çimlenmez diye bir sürü demre biberi tohumu ekmiştim. Bu sene de çıkmaz diye minik bir saksıya onlarca tohumu ektim . Ve hepside tuttu. Şimdi bunları yine bir kaçını telef ederek saksıdan çıkarıp şaşırtmam gerek değil mi? yani yeterli büyüklüğe erişmişler mi , geçen sene bu hatamdan dolayı fidelerim büyümemişti , yine öyle olsun istemiyorum...

ayselug 22-05-2009 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ashtead (Mesaj 396327)
Deryas

Çiçek açma döneminden bahsedeyim.

daha önceden bu işle ilgilendiysen bilirsin. Bitki ilk çiçek açmaya başladığında 1-2 tane açar. Asıl çiçeklenme başladığında bir bakmışsın bitki çiçeğe burunmuştur. Tam çiçeklenme başlayana kadar bu yaklaşık 1 hafta kadardır. bazı bölgelerde 2 hafta ( daha soğuk bölgelerde ) ... Eğer endişe ediyorsanız siz ilk bir kaç çiçeğinizi koparın ama denemek için bir bitkinizi tam çiçeklenmeye kadar üzerindeki tum cicekleri koparmaya devam edin.

en azından bitki verimini ve sağlığını bu şekilde gözlemlemiş olursunuz.

bu çiçek almayı diğer sebzelerdede yapabilirmiyiz? :rolleyes:

DefneD. 22-05-2009 23:44

Bu başlıkta okuduklarımdan anladığıma göre, pazardan, marketten aldığım kırmızı etli biberin tohumunu(çekirdeğini) direk toprağa gömersem çimlenip, büyüyüp biber verecek hale gelebiliyor.
Kaybedecek birşey olmadığına göre, yarın ilk iş olarak deneme yapılacak :)

gece 23-05-2009 09:18

Nasıl olsa çimlenmişse, nasıl olsa tutar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mugeka (Mesaj 428266)
Merhaba;
Ben yine aynı hatayı yaptım. geçen senede aynı yere nasıl olsa çimlenmez diye bir sürü demre biberi tohumu ekmiştim. Bu sene de çıkmaz diye minik bir saksıya onlarca tohumu ektim . Ve hepside tuttu. Şimdi bunları yine bir kaçını telef ederek saksıdan çıkarıp şaşırtmam gerek değil mi? yani yeterli büyüklüğe erişmişler mi , geçen sene bu hatamdan dolayı fidelerim büyümemişti , yine öyle olsun istemiyorum...

Telefata gerek yok. Sulayın, biraz bekleyip itina ile çıkarıp şaşırtın. Düzgünce ayıklar iseniz hiç kaybınız olmaz.

Bence gecikmeden yapın ki, dar alanda iyice boya gitmesinler.

Büyeceklerdir.

Kolay gelsin.

gece
sevdiklerinizi de fidelendirin, bir evin ihtiyacından çok fazla o fideler, diyen forum üyesi!

Oguzali 25-05-2009 17:09

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar fidelerimin son hali aşağıdaki gibi. İçlerinden bir tanesinin yapraklarında beyaz çizikler var, acaba yaprak galeri sineği gibi bir problemim olabilir mi? :(

bahtiyar02 27-05-2009 19:20

sevgili Oguzali maşallah canlı ve sağlıklı görünüyorlar.dikkatli baktığınızda galeri sineği larvası beyaz çiziklerin başladığı kısımda şayet açık sarı bir renkte görünür.veya çiziklerin bitiminde.bulunduğu yaprağı koparıp imha edebileceğiniz gibi çiziğin sonunda bulunan larvayı ezerekte imha edebilirsiniz.saygılar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025