![]() |
Herkese merhaba sevgili doğa sever dostlarım. 2 gün önce pazardan aldığım biber fidelerini diktim daha çok küçükler, ne kadar süre sonra ilk hasatımı yapabilirim?
|
hava şartlarına bağlı bir durum nisan ayında dikilen bir fideden eğer hava sıcaklık değeri yüksek değil ise haziran ayını buluyor tam hasat ama akdeniz iklimine sahip yerlerde mayıs ayında alabilmek mümkün. geçen sene mayısın 2. haftası 10 tane biber toplamıştım en iyi hasadı ağustos alırsın saksıda yetiştiriyorsan. 3 kökten 4 kg biber aldım. diktiğin fidenin türüne göre bu dediklerim değişkenlik gösterebilir her tür biber aynı sürede gelişemez ve aynı verimi yoktur.
|
Biber yapraklarında sorun mu var?
1 Eklenti(ler)
Balkonda yetiştirmeye çalıştığım biber fidelerinin yapraklarında renk bozulmaları oluyor. Toprakta birşeyler eksik ya da fazla geliyor sanırım. Forumda bakmaya çalıştım ama benzer bir fotoğraf göremedim ya da anlamadım :) sorun hakkında tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.
Eklenti 612545 |
Alıntı:
Sayın Selim kuntay; toprağınız sanırım torf besin maddesi biber için yeterli değil.. O sararmaların bir çok nedeni olabilir calsium, azot ve fosfor eksikliğinden olabiliyor. Bence besin takviyesi yapın. Düzelme mutlaka olacaktır. - Kimyasal olarak 20.20.20 toprak altı gübresi ve ya 8.8.8 sıvı gübre yapraktan uygulanabilir. Eğer organik besin istiyorsanız, haşlama yaptığınız yumurtanın suyunu ve ya kabuklarını ezip toprağa karıştırabilirsiniz ve ona takviye olarak ısırgan özütü hazırlayıp sulama suyu olarak kullanabilirsiniz ^^ |
4 Eklenti(ler)
Biberlerimin yapraklarında bu şekilde bozulmalar mevcut. :( Yardımcı olur iseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürleer...
Eklenti 615939 Eklenti 615940 Eklenti 615941 Eklenti 615942 |
Sevgili YeniGine; ilk olarak biberlerinizi sümüklü böcek ya da kuşlar yapraklarına zarar vermiş sonrasında yaprak biti dadanmış ve sonuç bu tür yaprak bozukluğu ortaya çıkmış, son olarak da azot eksikliği baş göstermiş.
Yapmanız gereken biraz gübrelemek ve yaprak bitlerine karşı takip de olun eğer dikkatli baktığınızda halen yaprak biti mevcutsa organik ilaçlardan ve ev yapımı ilaçlardan yararlanabilirsiniz. |
Sevgili dongyul, çok teşekkür ediyorum, sağolasın. :( Neler olmuş neler demek ki biberlerime.
:( Bu sene zaten gübre alamadım. |
Arkadaşlar biberlerimizde küçük küçük bitler var.Bunlara karşı ne yapabiliriz?
|
Alıntı:
Mine hanımın 5. tarifini uygulayabilirsiniz. Ben denedim işe yarıyor ancak her sulama sonrası tekrarda fayda var. |
1 Eklenti(ler)
Sn İsmail Kuzucu' nun paylaşmış olduğu beyaz dolmalık biber meyve vermeye başladı. Tohum ekimine biraz geç başladık ve anormal sıcaklara yakalandık. 9 kök biber var, artık tek tek toplayıp biriktirip yemeklik çıkarmaya çalışacağız.
|
Dostlar, saksıda biberlerim bu durumda. İki günde bir tazyikli su ile sadece yapraklarındaki o yeşil bit sürüsünü yıkayarak ve yapraklar iyice kuruduktan sonra da fısfıs ile homojen bir şekilde sirkeli su ile koruyorum. Ama yine iki günde doluyorlar. Ve gördüğünüz gibi yapraklar pek iyi durumda değil ve hala meyvelerini vermediler. Nasıl mücadele edebilirim (doğal yöntemlerle)?
Sevgiler teşekkürler.. http://i.hizliresim.com/qBNz0B.jpg http://i.hizliresim.com/MJBjQk.jpg |
Sayin Elza-Ojalvo,
yaprak bitleri icin en guzel ilac dinlendirilmis suya bi corba kasigi yag ile bir corba kasigi bulasik deterjani koyup, icindeki siviyi cok kucuk zerreler halinde dagitan bi sprey (fisfis da deniyor sanirim) yapraklara tatbikk etmektir. Bu karisim yumurtalari oldurmeyeceginden haftada bir tekrarlamak gerekir. Eger yumurtalari da oldurmek, ayrica yeni bitleri bitkiden uzak tutmak icin aci biberi ve sarmisagi suda kaynatip suzup, bu suya bulasik deterjani ve yag ekleyebilirsiniz. Biraz daha kulfetli olmasina ragmen, eger portakal yagi kullanirsaniz butun zararli hasereleri ve mantarlari da engelleyebilirsiniz. Portakal yagini ebayden 100 ml ini 15 euroya alabilirsiniz. bir iki damla takviye yeterli olacaktir. Ben aldigim portakal yagini iki senedir kullaniyorum ve daha dortte birine bile gelmedi. Diger etkili bir yontem de, lavanta gibi ugur boceklerini ve etcil kinkanatlilari ceken bitkileri bitten muzdarip bitkilerin yakinina ekmektir. Yaprak bitleri konuk olduklari bitki olunce veya olumsuz bi durum olunca, kanatli yavrular yaparlar ve bu yavrular yakindaki diger bitkilere sicrar. Buna da dikkat etmekte fayda var. |
Herkese merhabalar,
Bir kaç yıldan beri evimin terasında çeşitli cinste biberler yetiştiriyorum. Bitkiler tüm gün boyunca güneş ışığı alıyorlar. Genelde cin biberi, jalapeno gibi türlerde biberler kararıyorlar. Meyveler siyahlaşıyor. Bunun nedeni nedir acaba? Teşekkür ederim. |
Çok guzel bilgiler 😊 Tesekkurler.
|
Gül biber
3 Eklenti(ler)
Fidesini bir arkadaştan aldığım gül biber, biber vermeye başladı yeşilken tatlı kırmızıya döndüğünde acılaşıyormuş..Ürün bol olacak gibi.. Oldukça tomurcuk var..:rolleyes:
|
1 Eklenti(ler)
Nihayet bu sezon balkonda biberler yüzümü güldürdü. Tohumdan fidelediklerimin tamamı acı biber çıkınca yarıdan fazlasını söküp 15 temmuzda yeni fideleri dikmiştim. Bizim evin favorisi tatlı kıl biber :)
Eklenti 626749 |
Hasat edeceğiniz tohumların çimlenme oranını yüksek tutmak istiyorsanız, meyvenin olgunluk zamanındaki rengine dalında bütünüyle ulaşmasını beklemelisiniz. Biber, taze tüketim aşamasında tohumlarını olgunlaştıran bir bitki değil.
Çeşide bağlı olarak, tohum olgunlaşma aşamasında meyveler farklı renklere ulaşabilir. Bu, çoğu biber için kırmızıdır. Meyvenin dalda buruşmasını beklemenize gerek yok, meyve boylu boyunca kırmızıysa kopardıktan sonra tohumlarını çıkararak kurutabilirsiniz. Alıntı:
|
Alıntı:
Acaba bu mevsimde tohumlar çıkarıldıktan sonra ne kadar sürede kurumuş sayılır ki? |
Ben "kızardıktan sonra bir hafta daha bekleyin" demedim, istiyorsanız bekleyebilirsiniz. Tohumları çıkardıktan sonra hava sirkülasyonunun iyi olduğu bir kapta (örneğin cam tabakta), tohumları yayarak, topak topak birbirine tutunmalarının önüne mümkün olduğunca geçerek ve biberin et tortusu tohumlar üstünde kalmayacak şekilde bekletin.
Bazı şeyleri de kendiniz denemelisiniz. Hata yapsanız bile, tekrar ede ede kendiniz için en uygun yöntemi zaman içinde bulursunuz. Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bu sene babamın iş yerinde yetiştirdiği biber tohumlarından terasımda bulunan bu kutulara dikdim ve sonucunda bunlar oldu vede çok güzellerdi. tam adı nedir bu biberlerin.
aynı zamanda orda çürümekde olan çilekleri toprağa parçalayıp gömdüm sonucu her yerden fırlayan çilekler. :) http://i.hizliresim.com/1NazPp.jpg http://i.hizliresim.com/LQ89PG.jpg http://i.hizliresim.com/rEXPLN.jpg |
3 Eklenti(ler)
Biber fidanı yeni çiçek vermeye başladı fakat yaprakların alt kısımlarında beyaz oluşumlar oldu. Yapraklar beyaz küçük yuvarlaklar halinde kabarıyor. Kök oluşumu sağlıklı diğer kısımlarda bi problem yok. sebebi nedir? bilen varmı?
|
Alıntı:
biberlerinizin yapraklarindaki hasarin iki sebebi olabilir. 1 blister mite diye adlandirilan mite'lar (turkcesini bilmiyorum) 2 virus kaynakli hastaliklar (ozellikle sigara dumani ve sigara icen kimselerin yapraklara dokunmasi bu tip hastaliklarin en buyuk sebebi). Mite'lara karsi etkili bir sprey kullanin, gecmezse bitkiyi sokun ve topragi/saksiyi bir daha kullanmayin. Bitkiyi simdiden digerlerinden ayirmaniz iyi olur. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Tohumu Yunanistan'dan gelmiş, bizim köy biberini andırıyor, fazla büyümüyormuş minik minikler, tadı tatlı ve de lezzetli imiş. Adını bilen var mıdır acaba?
Eklenti 630935 |
Sayın YeniGine, çok büyük bir ihtimalle Golden Greek Pepperoncini olmalı. Kızartması ve turşusu güzel olur.
|
Alıntı:
|
Gül biber veya can biber
2 Eklenti(ler)
Daha önce yeşil halini resimlediğim biberler kızardı..:D
|
Alıntı:
MI 4LTE cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
5 Eklenti(ler)
konuyu biraz hareketlendirelim uzun süredir paylaşım olmamış :) Bunlarda benim biberlerim Bhut,red savina habanero, acı kıl biber ve süs biberi
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025