agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Biber (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/890.htm)

xxz 31-05-2014 16:05

1 Eklenti(ler)
kırmızı şili biberi :) son hali

heybet84 31-05-2014 18:45

arkadaşlar merhaba , yaklaşık 3 senedir kendi çapımda bişeyler yapmaya çalışıyorum . Evde tohumdan biber , salatalık , domates fideleri yetiştirip , ardından bahçeye seyreltiyordum . Ancak bu sene2 hafta önce bahçeye aktardığım biber fidelerim , her nedense beyazlayarak , zamanla öldü. Evde bir sürü fidem var , onları da seyrelticem . ancak tedirgin oldum şimdi , bu beyazlayarak ölmesinin sebebi ne olabilir fidelerin ? toprak yumuşak çapalandı , suyuna dikkat ettim , su verdiğim çukur kısımında da önceden yaptığım gibi yanık gübre vardı biraz . Fide köklerini de toprakla muhafaza da ettim. sebebi ne olabilir ? evde yetiştirdiğim fidelerimin de bahçede ölebilme ihtimalinden korkuyorum . Öbür hafta sonu kalan fidelerimi seyrelticem , acil yardım lütfen

xxz 08-06-2014 12:02

1 Eklenti(ler)
kırmızı şili biberi.

glcn06 12-06-2014 21:30

1 Eklenti(ler)
biberlerim resimdeki gibi oldu. ben son bir aydır ankarada yağan dolu ve yağmurdan dolayı olduğunu düşünüyorum ama bir hastalık olabilirmi acaba:(

İsmail Kuzucu 12-06-2014 23:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi glcn06 (Mesaj 1295260)
biberlerim resimdeki gibi oldu. ben son bir aydır ankarada yağan dolu ve yağmurdan dolayı olduğunu düşünüyorum ama bir hastalık olabilirmi acaba:(

Aşırı yağmur ve güneşle birlikte erken yaprak yanıklığı oluşmuş. Havalar normal seviyelerine gelince düzelecektir. Bereketli ürünler..

ozanemre 12-06-2014 23:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi glcn06 (Mesaj 1295260)

Sayın glcn06,

Aşırı sulamadan kaçının
Hastalıklı bitki artıklarını ortamdan uzaklaştırın

Tarla şartlarında Azoxystrobin etken maddeli ilaçtan 10 L sırt pompasına 10 cc ilave edin, 7 gün ara ile 3 tekerrürlü olarak akşam saatlerinde rüzgârsız bir havada uygulayın. Hasattan 7 gün önce uygulamayı bitirin. İlaçtan beklenen etkiyi alamazsanız,

Uygulayabileceğiniz diğer etken maddeli ilaçlarımız

Mancozeb % 80 - 10 L sırt pompasına 20 g ilave edin. Hasattan 25 gün önce uygulamayı bitirin.
Iprodione %50 - 10 L sırt pompasına 20 g ilave edin. Hasattan 25 gün önce uygulamayı bitirin.
7 gün ara ile 2 tekerrürlü olarak akşam saatlerinde rüzgârsız bir havada uygulayın.

Esen kalın.

limon_sever 19-06-2014 20:50

2 Eklenti(ler)
Sonbaharda pul biber yapmak için aldığımız acı biberlerin tohumlarını kurutup ektik. Şimdilik güzel gelişiyorlar.

Eklenti 503480

Eklenti 503481

limon_sever 27-06-2014 18:49

3 Eklenti(ler)
Bu sene Konya'nın yerli patlıcan tohumunu ararken, Konya'nın yerli biber tohumlarına da ulaşmıştım. Tohumluklarını bıraktım. Bakalım gelişimleri nasıl olacak.

Karaaslan Köy Biberi
Etli ve lezzetli bir biber çeşidi...
Eklenti 505166

Saraçoğlu Kıl Biberi
Kıtır kıtır yenilen, kahvaltılık biber çeşidi...
Eklenti 505167

Aybahçe Köy Biberi
Çarliston biber gibi görüntüsü var ama daha etlisi. Kızartması şahane oluyor.
Eklenti 505168

remus2 13-07-2014 10:06

Kaç konuya yazdıysam cevap alamadım.
Benim biberlerin çiçekleri dökülüyor sararıp düşüyor ne yapmalıyım.
Salma sulama yapıyorum.
Boyları yaklaşık 25-40cm arasında.

http://www.agaclar.net/forum/attachm..._04_39_pro.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm..._05_01_pro.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm..._06_59_pro.jpg

limon_sever 13-07-2014 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi remus2 (Mesaj 1305499)
Kaç konuya yazdıysam cevap alamadım.
Salma sulama yapıyorum.

Biberlerde bir sorun görünmüyor gibi. Eğer arılar biberlere uğramıyorsa pamuklu kulak çöpleriyle tozlaştırma yapın. Ayrıca aşırı sulamadan kaçın. Bir de havalar çok sıcak gittiği için çiçekler dökülüyor olabilir.

gultar 13-07-2014 10:43

toprak iyice kurumadan sulama yapmayın.

ozanemre 13-07-2014 15:31

[QUOTE=remus2;1305499]Kaç konuya yazdıysam cevap alamadım.
Salma sulama yapıyorum.

Sayın remus2,

Hava oransal nemi ve toprak nemi dengesiz olduğunda çiçek dökülmeleri meydana gelir. Suyun düzenli ve belirli aralıklarda verilmesi gerekir. Bunun için de şayet alanınız geniş ise salma sulama yerine damlama sulama sistemi kurmanız şart. Çiçeklenme döneminde sulama kısıtlı olmalıdır, aşırı nemli toprak şartları çiçek dökülmelerinin birincil sebebidir. İlk olarak fosforlu gübre, çiçek tutumu sonrası gelişim döneminde de azotlu ve potasyumlu gübre takviyesi yapmayı unutmayın. Gelişim döneminde saçak derinliği artışı ile ve meyve tutumunda sulama artırılmalıdır.

Esen kalın.

limon_sever 13-07-2014 16:40

1 Eklenti(ler)
Karaaslan Köy Biberi
Tohumluk bir adet bıraktım. Çok büyük bir biber. Gelişimi devam ediyor.
Eklenti 508649

alicankrc 16-07-2014 21:35

Merhaba arkadaşlar,

Biber fidesi dikerek saksıda sebze yetiştirmeye karar vermiştim 1-2 hafta önce fideyi bahçe toprağı, torf ve gübreli bir karışıma diktim.

Önce yaprak biti belirdi o sorunu çözdüm şimdi ise tam çiçeklenme döneminde biberin yaprakları kıvrıldı ve yaprak altlarında damarlar üzerinde morarmalar oluştu. Vitamin eksikliği tarzı birşey mi acaba anlamadım bi günde nasıl bu hale geldiğini.

Yardımcı olabilirseni çok sevinirim, teşekkürler.

https://imagizer.imageshack.us/v2/39...673/1570e0.jpg
https://imagizer.imageshack.us/v2/39...536/f05d5a.jpg

limon_sever 18-07-2014 09:07

1 Eklenti(ler)
Meram Deli Biberi
Eskiden Konya'da çok yetiştirilen bu çeşit artık yerini hibrit çeşitlere bıraktı. Tohumunu bulmak zorlaştı. Meramda bazı mahallelerin pazar tezgahlarında bir-iki kadın tarafından 15-20 gün sonra satışına başlanır. Bazı haftalar o kadınlar gelmez. O kadınlarda bu dünyadan göçerse sanırım kaybolmaya yüz tutabilir. Belki satışını yapmayan ama bahçesinde yetiştirenler olabilir.
Bu çeşiti taze olarak tüketebileceğiniz gibi kızartmasını yapabilirsiniz. Pazarlarda denk getirebilirsek bir 3-5 kg kadar alıyoruz.
Eklenti 509647

remus2 18-07-2014 21:09

Alıntı:

Meram Deli Biberi
Bu sene bende aldm Bi teyzeden ilk önce dolma biber sandım sonradan uzamaya başladı değişik Bi biber

limon_sever 20-07-2014 09:58

1 Eklenti(ler)
Meram Acı Deli Biberi
Bu da biraz acılısı...
Eklenti 509984

nevrat 21-07-2014 10:20

Kıl biber

1 Eklenti(ler)
Kıl biber yetiştiriyorum ama bu sabah buna rastladım dal yerdeydi kaldırayım dedim elimde kaldı bunu yapan ne olabilir ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler .

İsmail Kuzucu 21-07-2014 13:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1307239)
Meram Deli Biberi
Eskiden Konya'da çok yetiştirilen bu çeşit artık yerini hibrit çeşitlere bıraktı. Tohumunu bulmak zorlaştı. Meramda bazı mahallelerin pazar tezgahlarında bir-iki kadın tarafından 15-20 gün sonra satışına başlanır. Bazı haftalar o kadınlar gelmez. O kadınlarda bu dünyadan göçerse sanırım kaybolmaya yüz tutabilir. Belki satışını yapmayan ama bahçesinde yetiştirenler olabilir.
Bu çeşiti taze olarak tüketebileceğiniz gibi kızartmasını yapabilirsiniz. Pazarlarda denk getirebilirsek bir 3-5 kg kadar alıyoruz.
Eklenti 509647

Bugün 3 burun biberlerini toplarken dikkatimi çekti. Geçen haftadan toplanmayan köklerdeki biberler uzamış ve sizin fotoğraftaki gibi olmuş. Acaba 3 burun biber bu çeşit biberden mi?

limon_sever 21-07-2014 13:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1307975)
Bugün 3 burun biberlerini toplarken dikkatimi çekti. Geçen haftadan toplanmayan köklerdeki biberler uzamış ve sizin fotoğraftaki gibi olmuş. Acaba 3 burun biber bu çeşit biberden mi?

Üç burun biberden daha etli, daha geniş, daha lezzetli ve daha koyu yeşil rengi var. Kıyaslamayı böyle yapabilirim. Bahçede üçburun biberde yetiştiriyorum. Akşama unutmassam yanyana fotoğraf çekmeye çalışırım, farkı görürsünüz.

limon_sever 21-07-2014 21:03

1 Eklenti(ler)
Soldaki Meram Deli Biberi, sağdaki Üçburun Biberi...

Eklenti 510281

Üçburunu iki gün önce toplamıştım, bu üçburun bir gün daha büyümeliydi ama başka gelişkin biberi olmayınca kıyas için kopardım.

Ozlem A 22-07-2014 22:57

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1248589)
Ekim ayında Jade çiftliğinden gelen acı biberleri çok beğendim, ama biber ekecek yerim kalmadığından tohum almadım. Ayıklarken son birkaç taneyi öylesine pencerenin önündeki saksıya attım, 3 adet biberim oldu :) üçüncü çift yapraklarını açtılar.. Enzimin marifeti olsa gerek.

Şubat ortasında kuzeye bakan salonda bu fideciklerle ne yapacağımı bilemiyorum.. Şaşırtmalı mıyım? Havalar ısınana kadar içeride yaşatabilir miyim? Tavsiyelere şimdiden teşekkürler.

O biberler büyüdü, bu biberler oldu da yemeklere konuyor. Türünü bilmiyorum ama hafif acı ve çok etli değil. Her üç fidecik te maaşallah bolca ürün veriyor.

capsaicin 26-07-2014 08:30

5 Eklenti(ler)
Bunlarda benim biberlerin bir kısmı. Jalepenolar, bulgar mum ve kalifornia dolmalıklar var.

Eklenti 510918

Eklenti 510919

Eklenti 510920

Eklenti 510921

Eklenti 510922

epist 02-08-2014 17:29

2 Eklenti(ler)
Selamlar,
Evimin camla kapalı balkonunda biber yetiştiriyorum.
Cinsler:
Beyaz, sarı, kırmızı, kahverengi habanero
Serrano
Erkenci halapeno
şili biberi (santafe)
cayenne
siyah inci
Hepsinde hemen hemen aynı toprak var. öncelikle yorumlarımı yapıp ardından soruma geliyim.

Siyah incinin tozlaşması ve meyve vermesi olağanüstü. muhteşem. her yeri biber dolu.
cayenne bir sürü çiçek açıyor ancak 12 kadarı bibere dönüyor kalanlar sararıp soluyor. bir posta kızardıktan sonra çiçek açıyor böyle döngü devam ediyor. acılaşmaları geç oluyor.
santafeler saksısından olsa gerek fazla büyümedi ama biber verişi güzel.
erkenci halapeno bir kısmı acı bir kısmı acısız. sans işi. cüssesine göre az veriyor.
serrano benim favorim ancak kırmızı örümcek nedeniyle çoğu gitti. kader. çabuk acılaşıyor, fazla veriyor ve etli.

şimdi gelelim habanerolara. bir çok kişinin evinde istemeyeceği kadar büyüdüler. bir tek kahverengiden biber elde ettim o da iş yerinde ve ilk seferde 1 tane ikinci verişinde ise 3 tane. acılığından dolayı yeter gibi. değişik çikolatamsı bir aroması var. ancak evdekiler çiçek açıyor ve döküyor. yapraklarından dolayı salon bitkisi gibi duruyor da ben biber istiyorum =)) çiçeklerini oynayınca polen hiç görünmüyor. oysa diğerlerinde belli oluyor anında. ne yapmam lazım gelir ve bende bulunan biberler için tavsiyeniz var mıdır?

not: Macar Mum biberi de vardı ama çok az veriyordu.
Kırmızı örümcekten arap sabunu ve suda bekletilmiş acı biber karışımı ile kurtuldum.

laila35 09-08-2014 00:17

Merhabalar,

Her yaz olduğu gibi bu sene de biber yetiştirmeye çalıştım, geçen sene güzel verim aldımi hatta turşusunu bile kurdum, ama bu sene biberlerim hiç olmadı. Diktiğimden beri neredeyse hiç büyümediler. E büyümeyince de biber yapamadılar ne yazık ki. Neden böyle olmuş olabilir acaba?

http://i.hizliresim.com/gjqPoZ.jpg

Bu arada elimde bu ilaçlar var, işe yarar mı bilmiyorum, bilenler yardımcı olursa çok sevinirim.

Amino Gold 50
Imperator 25 EC
Zipper 40 EC
Topas 100 EC

http://i.hizliresim.com/RE0gJ7.jpg

ogn0637 13-08-2014 20:55

Arkadaşlar benımde bahçemde 60 kçk kadar köy biberim var ama verımı cok az ilk zamanlar gubre attım ama sadece boya gittiler cıcek te cok az actılar verımı arttırmak için ne yapmalıyım ?

limon_sever 15-08-2014 19:07

3 Eklenti(ler)
Karaaslan Köy Biberi
Seneye daha fazla ekip tohum paylaşımı yapmayı planlıyorum...
Eklenti 513596

Aybahçe Köy Biberi
Bir aksilik olmazsa tohum takas etkinliğinde sınırlı tohumları paylaşılacak...
Eklenti 513597

Eklenti 513598

hanımeli 23-08-2014 10:01

Ben bu sene çok güzel biber verimi aldım,inşallah pazar günü bahçede fotoğraflarını çekip paylaşacağım,tohum paylaşım etkinliğinede muhtemelen Pazartesi günü eklerim

aliakrep 28-08-2014 19:59

zorda olsa meşhur Kale Biberi bulabildim. Seneye ekeceğim inşallah. hatta ilk tohumu birnefestoprak arkadaşada gönderdim.

http://i64.fastpic.ru/thumb/2014/082...473c08571.jpeg

capsaicin 30-08-2014 18:19

Benim jalepeno'lar turşu oldu bile :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025