![]() |
Yerelması
5 Eklenti(ler)
Benim hazine toplama vaktim geldi arkadaşlar,kızların canı yerelması çekti,kazdık biraz...
Bir kökten 1 küçük kova çıktı, nerden baksan 1,5-2 kg yapar. |
Ellerinize sağlık, bunu ben de deneyeceğim bu sene. Yalnız aramızda kalsın hayatımda hiç yer elması yemedim ben. Tadını bile bilmiyorum. :)
|
Alıntı:
Berduray yer elmasını tohumdanmı yetiştirdin, ve ne zaman diktin yaptıklarını tarihli olarak açıklarsan sevinirim. Patatesi bütünmü ekiyorsunuz? Benim bildigim filizlenen yer 1cm altından kesilir, ve yumruda kaçtene göz varsa kesilerek ayrı ayrı dikilir. Yanlışmı biliyorum Selahattin hocam Saygılar. |
Yer elması
3 sene kadar önce bir paket almıştım,soyduğum kabuklarını ve yenemeyecek kadar minik yumruları tekrar gömdüm.
O günden beri her sene kendi kendini yeniliyor. Ama biz sadece meyve olarak tüketiyoruz , z.yağlı tarifi hiç bana göre değil. |
Ben de severim. Ama soyması zor oluyor. İyice yıkayıp soymadanda yeniyormuş. Şu zeytin yağlısının tarifinide alabilirmiyiz.
|
Arkadaşlar ben geçen yıl bahçeme yer elması ektim. Uzunca bir zaman bekledikten, boyu ise boyumu geçtikten sonra, yaz sonuna doğru çiçeklendi. Çiçeklerini ilk kez görüyordum. Doğrusu o muhteşem bitkiden açan çiçeği görünce büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Bakalım bu yıl da açacaklar mı?
|
Yer elmasını yemeyi sevmem. Ev halkı sevdiği için bahçenin bir köşesine birkaç tane ekmişler. Laf aramızda ayağıma dolandığından gizliden sökmeyi düşünüyordum. Ama çiçeklerini görünce fikrim değişti. Gerçekten güzel çiçekleri varmış. :)
|
Buket Hanım siz çiçeğini beğendiniz mi beğenmediniz mi ben tam anlayamadım.
Çiçeği için mi diktiniz tüketmek için mi bunu da anlamadım :) Çiçeği güzelse sebze bahçesine de değil de diğer tarafa ekerim o zaman. Çİçeği ne kadar kalıyor üzerinde? |
Vallahi doğayı ve herçeşit bitkiyi çok seven biri olarak çiçeğini beğenmediğimi söylemeye doğrusu utanıyorum. Çiçeği için ektim ve doğru söylemek gerekirse o haşmetli bitkiden daha güzel ve gösterişli bir çiçek beklediğim için hayal kırıklığına uğradım. Bence doğrusu sebze bölümüne ekmek.
|
Rahmetli Babam bir zamanlar bahçenin bir kosenine ekmisti sonra yillarca kendiliginden bitmeye her tarafa yayilmaya basladi sonunda kokten temzilik yapmistik galiba!
Bu bitki kolay yetisiyor .Çicegi gunebakani andiriyor.Bu sebeze ile ilgili bir çok tarif duymustuk zeytin yaglisinida denedik ,salatasinida, kizartmasinida! hicbiri hosumuza gitmemisti . En iyisi çig yemek bence .Tadi elma ile patates arasinda birsey. En corak toprakta bile fazla bir ilgi istemeden yetisiyor.Çocuklarin yer elmasini kazip çikarmasini seviyorlar ustelik hemen yeme kolayligida var.Yemek yapiminda kullanimi fazla uygun degil yani bir patatesin yerini asla tutamaz. |
1 Eklenti(ler)
Görmeyen arkadaşlar için yer elmasının çiçekleri.
|
Geçen yıl baharda ben de fotoğraflarındaki çiçeklerinin güzelliğini görüp, Palmiye merkezinden fidelerini getirtmiştim. Meğer yerelmaları kendiliğinden yetişirmiş:) Bu yıl biraz gölgede kalıp gelişemediler. Çiçek açmadı, kışa doğru da kurudular. Toprağın altında ne olup bittiğina bakmak için kazdığımda ceviz kadar büyüyebilmiş olduklarını gördüm, hemen toprağı kapattım. Biraz daha bekleyeceğim.
Zeytinyağlı yerelması ile ilgili tarif burada. İlgilenenler için:) |
Bizim bahçedeki yer elmasının fotoğrafı. Her sene kendiliğinden oluyor, zahmetsiz bir bitki. Gerçektende bikinin boyunu görünce, daha büyük çiçek açacak sanmıştım.
http://img209.imageshack.us/img209/5...hemm006pm9.jpg |
Arkadaşlar bahçemin en dibinde yer elması var ancak üstteki çiçek resimlerine bakınca harika çiçekleri varmış dedim ben çiçeklerini hiç fark etmemişim anlaşılan, kökü ile ilgilendiğimden herhalde,
|
Küçük çiçekleri ile süs bitkisi olarakta bahçede ayrı bir güzeldir. Çiçeklenme sonunda bitki kuruduğunda toprak altındaki yumrularıda çok lezzetlidir.
|
Bahçeniz varsa mutlaka dikin.:)
YER ELMASI Yeraltındaki yumruları ekim-nisan ayları arasında topraktan sökülerek kış sebzesi olarak yenilen Yerelması, Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Amerika kıtası ve özellikle Kanada olan bu çokyıllık dayanıklı otsu bitki, 17. yüzyılda Avrupa'ya getirilmiş ve oradan dünyaya yayılmıştır. 1,5-2 m. kadar boylanabilen yerelması bitkisi ayçiçeğine benzer; ama, yaprak ve çiçekleri daha küçüktür. Yazın açan sarı çiçekleri iri papatyaları andırır. Bitkinin topraküstü kesimleri hayvanlara yedirilir. Bizim için önemli olan ve hafif topraksı kokmakla birlikte tadı biraz enginara benzeyen yumru köksaplarıdır. Bej, kahverengi ya da bazen pembe-turuncu renkli olan bu yumrular, dış görünüş yönünden patatese benzer ancak patates kadar düzgün yapılı değildir. Yerelması yumrularından mayalandırılarak alkol elde edilebilir. Türk mutfağında yerelmasının en makbul yemeği zeytinyağlı olarak pişirilmekte, ayrıca kış türlülerine de yerelması katılmaktadır. BESİN DEĞERLERİ Yerelması yumruları, büyük oranda inülin adlı madde ile meyve şekeri (glikoz) içerir. Bu nedenle tatlı bir lezzeti vardır ve çok besleyicidir. Nişasta içermediğinden kalorisi pek düşüktür. SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Yukarıda sayılan kimisi önemli besin değerlerinin yanı sıra yerelması; o Emzikli annelerde süt gelişini artırır. o İdrar söktürücüdür. Böbreklerin çalışmasını hızlandırır. o Safra kesesini etkileyerek safra özsuyu gelişini artırır. o Müşkil etkisi vardır. o Cildi güzelleştirir. o Cinsel gücü artırma (afrodizyak) etkisi bulunduğu ileri sürülmektedir. o Bedenin direncini artırırken kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına her zaman tavsiye edilen bir besindir. BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ İklim isteği: Yerelması bitkisi, iklim konusunda hiç de seçici değildir. Her türlü iklimde kolaylıkla yetişebilir. Toprak isteği: Toprak konusunda da seçici olmayan yerelması bitkisi, zayıf nitelikli topraklarda bile yetişir. Bitkinin bu konuda tek isteği, toprağın kış mevsiminde uzun süreler su tutmamasıdır. Sonbaharda 30 cm. aralıklarla ve 10-15 cm. kadar derine, bıçakla dörde bölünerek ekilen yerelması yumruları, zamanla ekildiği toprağı sarar ve çevresine yayılır. Bitkinin ekiminden 40-50 hafta kadar sonra yeni yumrular ürün olarak sökülse de toprakta kalan minik yumrulardan, sonraki mevsimde yeni yerelması bitkileri türer. Ekildiği toprağı yerelmasından kurtarmak güçtür. Sulama: Yerelması bitkisi, yalnızca havalar çok kurak gittiğinde ve makul oranda sulanır. Bitkiden iyi ürün almak için yazın açan sarı çiçekleri koparılmalıdır. Gübreleme: Bitki ekilirken kazılan toprağına bir miktar fosforlu gübre konulur. Ara sıra biraz hayvan gübresi verilirse bitkiden bol verim alınır. Toprak işleme: Mayıs ayı başında bitkinin çevresi çapalanarak patateste olduğu gibi kabartılmalı, bitkinin etrafına tepe şeklinde toprak yığılarak boğaz doldurma işlemi yapılmalıdır. Hasat (Derim): Yerelması bitkisi, ağustos -eylül aylarında pek gösterişli çiçekler açar. Bundan bir süre sonra bitkinin toprak üstü kısımları çürümeye başlar. Bitkinin hasadına genellikle ekim ayında başlanır. Hasat işlemine geçmeden önce birkaç ocağı çapalanıp açılarak yumrular kontrol edilir. Yerelmalarının istenen niteliğe ulaştığı görülünce, topraküstü kısımları tümüyle kesilerek bahçe iyice temizlenir. Daha sonra çapayla ocaklar kazılarak yumrular toprak üzerine çıkarılır. İyice yıkanan yumrular çuvallara konularak hasat gerçekleştirilmiş olur. Zararlılarıyla mücadele: Yerelması bitkisinin hastalığı ve zararlısı yok gibidir. Yalnızca seyrek de olsa bitkiye dadanan sümüklüböceklerle, uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak mücadele edilmelidir. |
Yerelması
Merhaba;
Bugün pazardan yerelması aldım. Hepsi çok tazeydi ve yanlarında cevizden biraz küçük çıkıntıları vardı. Şimdi sorum şu ki; Ben bunları evdeki 20 cm derinliği olan uzun saksıya eksem acaba yetiştirebilirmiyim :) Yakında daha başka ne yetiştirebilirim diye düşünmekten evde bize yer kalmayacak :) Arkadaşlar nereye soracağımı bilemediğim için yeni konu açtım ama yeri uygun değilse sevgili moderatörlerimiz uygun yere taşırlarsa çok sevinirim. |
Saksıda ilk yıl olabilir. Ama ikinci yıl çok yavrular ve sığmaz. Yerelması çok kolay yetişir. Bahçede bir kez ekilir, sonra her yıl çoğalarak çıkar. Zambak gibi düşünün. Kolay gelsin.
|
Çok sevindim. Ben de seneye tekrar söküp, fazlasını pişiririm ve bir kaç tane daha ekerim :)
Bilgi için çok teşekkürler. |
Sevgili aaylin,
Dikim zamanını bilen arkadaşlar yazarlarsa bende bahçeye dikeceğim. Çocuklluğumda bahçelerden söküp yediğimizi hatırladım. Şeker hastası olduğum için (faydalı) diye biliyorum. Pazarda arayıp zor bulduğum zamanlar oluyor. Çığ çiğ kemiriyorum. İyi günler. |
Konuyu ilk açmadan önce arama motoruna ****** baktım ama sistem bulunamadı dedi. Bunun üstüne konuyu açtım. Şimdi baktığımda ise bulundu, sorularımızı buradan oraya taşıyacakmıyız yoksa bu konuyu silecekmiyiz? Ayrıca ben silebilir miyim?
|
Yerelması, iki metre kadar boylanır, söz konusu saksı onu taşıyabilirse, saksıda yetişir.:p
Olmaz demeden konuya turp sıkmanın bu çeşidi.:p Yerelması'nı acaba şeker hastaları yememeli mi, yanlış hatırlamıyorsam fazla şekerli bir gıda. Tekrar araştırmak lazım. Zahmet olmazsa modlarımız iki konuyu birleştirebilir. Selam ve sevgiler. |
İlk aramamda bu yerelması sayfasını bulamamıştım sonradan sağolsun Sayın Berduray sayesinde tekrar aradığımda buldum.
Konu hakkında bilgim olmadığından saksıda yetiştirebilirim sandım ama sonra boyunun 2 metre uzadığını öğrenince hemen vazgeçtim. Sayın Balıkçı; ben sizin olmaz deme şeklinize bayıldım yanlız :D |
Merhaba
Aylin hanım sizin yetiştiricilik konusundaki hevesinize hayranım....Umarım en yakın zamanda bahçeli bir eviniz olur.
|
Amin inşallah Sercan1969. Ben size durumumun vehametini anlatmıştım da siz inanmamıştınız değil mi? :D
|
pazardan almıştık bizde ufak bir kaç tanesini toprak dolu kovaya ektik yeşil yaprakları falan çıktı kurudu gitti sonra kovayı bir devirdik bissürü yer elması yıkayıp yedik tadı çok güzeldi :D
|
valla çok severim yerelmasını ama bu sene yemek nasip olmadı kısmetse seneye.
|
Dev papatya veya ayçiçeğinin çiçek olarak küçültülmüşü gibi birşey. Ne zaman pazardan bulursanız atın toprağa, zamanı geldiğinde toprağı yarıp fışkırıyor. Birde çeşme yanı veya sulak bir yerdeyse değmeyin keyfine. Ben sırf çiçeğine hayranlıktan yetiştiriyorum yerelmasını. Güz gelip, yaz bahçesi bozulmaya başladığında bütün ihtişamıyla çiçek açıp, yalancı bahar yaşatıyor desem yalan olmaz herhalde.
|
Yacon (Smallanthus sonchifolius)
deneyen arkadaş oldu mu? |
Alıntı:
|
bahcemin bir köşesine pazardan alıp tukettiğim yer elmalarının gözlerini toprağa ektim bol su verdim ekim mart, hasatı kasım gibi yaptım 12 adet yer elmesını hasatlarını dağıta dağıta bitiremedim.ortalama bitki başına hasatım 3 kg üzerindeydi. rekoltede toprak altında yumrular gelişmesi için toprağın mutlaka gevşek ve süreli nemli olması gerekiyor.inanın içim dışım yer elması oldu fakat bu şeker hastalarının tüketmesi gereken bir sebze dikkat çiğ olarak fazla tüketirseniz gazdan bir bombaya dönüşürsünüz.pırasa gibi zeytinyağlı ve pirinçli yemeği çok lezzetlidir.tavsiye edilir.gözlediğim tek olumsuzluğu ekim yerini yanlış seçtiğim için gölgesindeki domates ve biberlerim yetişmediler.
|
Hasan bey, şubat sonu, don geçince ekerseniz sorun olmaz. Toprak biraz gevşek olursa çok daha fazla çiçek ve meyve yapar.
|
Sevgili Denizakvaryumu'
Yacon (Smallanthus sonchifolia) un bir çok çeşidi var bildiğim kadarıyla. Bana Peru dan tatlı patatese benzeyen bir çeşit gelmişti. Ben eski evimin bahçesinde Tekirdağ da 3-4 yıl verim almıştım. Daha sonra Alaçatı ya taşınırken yumru almayı unuttum. Şimdi fellek fellek arıyorum. Abd den değişik patates ve yacon sipariş vermeye çalışıyorum ama istediğim özel cinsleri Türkiye ye yollmanıyor bir çok firma. Elinde olan varsa seve seve alırım. |
Ben de şunu paylaşayım, yer elmasının mideye çok iyi geldiğini duydum, arkadaşım bizzat kullanmış ve mide yanma, ekşime gibi şikayyetleri son bulmuş...
|
Yer elmasi genelde bahce kenarlarinda yetistirilir. Bu sene yer elmasini Guney batidan esen lodos ruzgarini kesmek icin kullandim. Niyetim misirlari ruzgardan korumakti. Gerci Londranin ruzgarina cok dayanamadi va 2 tanesi ruzgardan kirilip yikildi. Yaptigi golge dolayisiyla seneye daha degisik bir sekilde deneyecegim. Yetistirenlere, olgunlastiktan sonra topraktan hemen cikarmamalari, ihtiyaclari kadar alip kalani toprakta birakmalarini tavsiye ederim. ozellikle kis soguklari gelip de toprakta iken en az 2 kez don yemelerini beklemek gerekir. Boylelikle topraktan daha fazla lezzeti sofraniza tasirsiniz. Disarida kalanlarin ustunu toprakla ortup yumrularin direk dona maruz kalmalarini onlemeniz gerekebilir.
Subat sonuna kadar toprakta kalirsa da olur. Daha sonra yumrular cimlenmeye baslar ve toplamadiklariniz yeni yer elmasi bitkisine donusur. Dolap omru assagi yukari 3 aydir. Boylelikle Ekim ayindan Mayis sonuna kadar sofranizda bulundurabilirsiniz. Huseyin SIVAKCI |
1 Eklenti(ler)
Bu sene yer elmasıda yetiştirdim 3 kök yer elmasından 2 kğ kadar çıkarttım.
|
Yer elması
1 Eklenti(ler)
Bahçemdeki yer elması boyu 3,5 metre.
|
2 sene önce diktiğim yer elması geçen sene toprağı iyice temizlememe rağmen bu sene yine çıktı. Kendi kendine çoğaldığı için toprakta 3-5 kök bırakırsanız bile kendiliğinden çıkıyor. Sarı çiçekleri de bonus oluyor. Görenler sebze değil sarı çiçek zannediyor. Şeker hastası olanlara tavsite ediyorlar. Ben zeytinyağlı pişiriyorum. Evde benden başka seven olmayınca ekmemiştim ama bu sene tekrar hasat ettim.:)
|
1 Eklenti(ler)
Bu yılki yerelmaları geçen yıldan kalan parçalardan daha gür çıkıyor.
|
1 Eklenti(ler)
Çuval içerisine 2 adet yer elması ekmiştim. Bugün biraz hasat edeyim dedim. Tahminime göre en az 5-6 kg. yumru yapmış. Bir kısmını geri koydum çuvala tüketemem diye. Geçen yıl bu kadar iri ve fazla olmamıştı. Resimdeki yumurta en iri boy olanı. Elmalar çok iyi beslenmişler. Toprak, ahır gübresi ve kompost karışımına ektiğim elmaları karakafes otu çayı ile besledim. Piyasada satılan elmalardan çok daha tatlılar.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025