![]() |
selamlar,
Biz yerelmasını herkes gibi çiğ tüketiyoruz ama turşusu da çok güzel oluyor. kornişon turşuyu nasıl kuruyorsanız aynı türde kurabilirsiniz hele sarımsak seviyorsanız bir baş sarımsak attıgınızda tadına doyum olmuyor. saygılarımla |
Bir zamanlar üstte sonbaharda açan çiçekleri istediğim zaman topraktan çıkan yumruları ile önceden orada oldukları için uzun bir süre kaldılar. Ne kadar temizlemeye çalışsam da mutlaka kalan parçalardan bile yeniden çoğaldılar. Daha sonra bahçe de kalmadı yerelmaları da. Bu yıl birkaç cinsini görünce diktim. Bakalım nasıl olacaklar. Sarı çiçeklisinin yanında beyaz çiçekli olduğunu da söyledi. Kendisinde olmadığını da. Kendisindekiler kırmızı idiler. Ben beyaz uzun olanları da almıştım. Bakalım söylediği gibi beyaz çiçeklisi o aldıklarımdan çıkacak mı. Çocuklara bahçede bir şey kalmadığı zaman tadına bakabilecekleri bir şey olacak. Eşim bir kere yemeğini yapmıştı. İlk defa yememize rağmen güzel olmuştu.
|
Biz tarlada mısırın yanında yapıyoruz Yerelmasını. Küçüklüğümden beri her zaman vardı bizde. Mısırı hasat ederken işaret koyardik yerlerine. Kışın oraları eşer çıkarırdık. Her yıl en az 15 kg kadar olur severek tüketiriz. Bizim ordaki çok tatlı oluyor.
|
1 Eklenti(ler)
Çiçeklenmesine az kaldı. Bu yıl çuval yerine sıkış tepiş bir yer bulduk, bakalım ürün nasıl olacak.
|
yer elması
2 Eklenti(ler)
Sağlımız için önemli olan yer elmasının nektar ve polen üretimi oldukça fazla. Yer elmasının kıymetinin ve bilinirliğinin artması için hem forumdaki konuya destek verelim hemde boş alanlarda yetiştirelim istiyorum.Bu sayede yeşilsiz alanlarımıza can verip toprağımızı korumuş oluruz.
Kurak karasal iklimde ekosistem oluşturmak zor olsa da çok güzel bir uğraş.Bu amaçla gelecek nesillere karşı kendimi sorumlu hissedip hobi amaçlı ekip dikiyorum. http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1467914771 Kayalıktan ufalan parçaların oluşturduğu kumlu taşlı kötü bir yamaca diktiğim köklerin çoğu dallandı. Bitki ile ilgili hiç bilgi tecrübem yok.İlk seferde hatamı da gördüm.Gün boyu güneş alan bir yer olduğundan toprağın su kaybı çok.Amacım kalite ve rekolte olmadığından sadece su takviyesi yapıyorum. Hasat zamanı alacağım köklerin bir kısmını eski yerinde bir kısmını daha gölge bir yerde kendi haline bırakarak etrafta kalıcı olmasını sağlamaya çalışacağım. |
5 Eklenti(ler)
Komşumda yetişen yer elmalarının çiçeklerinin bazılarında farklı bir oluşum oldu gibi.
Eklenti 630279 Eklenti 630280 Eklenti 630284 Eklenti 630285 Eklenti 630286 |
Ben de denemek istiyorum.
Bitki başlığını bir inceleyeyim. |
Kasım söküm
1 Eklenti(ler)
Kökleri diktikten yaklaşık 7- 8 ay sonra dalları söktüm.Normalde Ankarada susuzluk Temmuz Ağustos aylarında olurken bu sene Aralığa kadar sürdü.Temmuz Ekim ayı süresince kök başına 10 litre su verdim fakat yarım kilo ancak hasat aldım.Aldığım tüm kökleri olduğu gibi etrafa yaydım.Bu sefer görece daha gölge yerlere ve ağaç yakınlarına kökleri diktim.Bakalım su vermeden kendi halinde yayılıp büyümesini göreceğiz.
|
4 Eklenti(ler)
Normalde Kasım veya Şubat ayında yumrular sürgün vermeden dikim yaptığımız yerelması için biraz zahmetli olsa da, bir de aşağıdaki yöntemi deneyelim istedik.
Kışa girerken sökülüp, bir sıra toprak, bir sıra yer elması şeklinde bir kovaya doldurulan ve serin bir yerde saklanan yumrular sürgün verip, yaprak ve kök geliştirmeye başlamış haldeyken bu adamıza dikildiler. Dikim tarihi: 4 Mayıs 2014 Eklenti 638002 1 Haziran 2014 Eklenti 638003 20 Eylül 2014 Eklenti 638005 Aralık ayı içinde hasadını gerçekleştirdik. Verimi güzeldi. Yine deneme amacıyla iki kökünü sökmeyip onların hasadını Mart sonuna kadar erteledik. 29 Mart 2015 Eklenti 638006 Daha önceleri Ocak-Şubat aylarında da deneme amaçlı hasada bıraktığımız olmuştu. Biraz soğuğa maruz kalanların daha lezzetli olduğu söyleyebilirim. |
Sayın Heyyamola, paylaşımınız çok güzel bende bu sene deneyeyim...
Size bir sorum var geçen senelerde yer elması yetiştirdim tükettim lezzetli herhangi bir koku yoktu ancak bu yıl ektiklerim çok güzel oldu ilk söktüklerim anlatamam bir ağır koku ve tadı bozuk süt gibiydi berbattı ve tüketemedik daha sonra ilk kar sonrası söktüğüm 2 3 kökü lezzetli herhangi bir koku tadında bir anormallik yoktu... Sizde böyle tuhaf bir olayla karşılaştınız mı? |
Alıntı:
|
Biz ihtiyac duydukca duzenli bir sira takibederek hasadini yapiyoruz, mart ayina kalan son yumrular mart ortasinda koklenmeye baslamis oluyorlar, onlari da sonraki sezonun urunu icin kullaniyoruz. Sn Heyyamola'nin da yazdigi gibi birkac dona maruz kalanlarin daha lezzetli oldugu bazi kaynaklarda yaziyor. Su ana kadar dondan ve soguktan veya baska bir nedenden kaynaklanan herhangi bir bozulma biz de gormedik, sizin anlattiginiz koku ve tadin soguklardan oldugunu sanmam.
|
Yer elması büyük taşların altında yumru yapmayı çok seviyor.O zaman fazla su da istemiyor.
|
Evde buzdolabında duran yer elmalarından filizlenenleri bahceye şimdi eksem olur mu?
|
diyabet kolon kanseri ve obezite hastalıklarında, kalınbarsakta çözünen dirençli nişasta içermesi nedeniyle(inulin) alt sindirim sistemini yan etki vermeden çalışmasına yardımcı olan yerelması bir gün hak ettiği değeri bulacak ki o zamanda sanırım evlere ambalajlarda toz halinde girecek. yapılan çalışmalarda inulin oranı en yüksek gıdalarda en fazla yerelması ardından hindibağ gelmekte. popüler kültürün bombardımana tutarak piyasa yaptığı normal patatesten 4 kat fazla şeker barındıran bol nişastalı tatlı patatesi yetiştirmeyi yuksek oranda protein içeriyor yalanıyla chia ithal etmeyi oysa mercimekte chiadan daha fazladır. gdo suz tam buğdayın arpanın çavdarın kendi doğal besinlerimizi üretim ve tüketimini yok edip bine bin kattıkları palavralarla kendi piyasalarını yaratan tarım devlerinin tuzaklarından kurtlumamızı dilerim. bu ülkede kimse A vitamini eksikliği yaşamıyor lakin tum medyada hangi yiyeceklerde en fazla bulunur algısıyla sanki almadığımız algısı yaratılıyor mantık yahu kırmızı biber salçası domates salçası havuç -A vitamini- yemekten deri döküntüsu yaşıyor halkın yarısı (evet abartılı bir iddia yeterince alıyoruz demek istedim)pardon konumuz yer elmasıydı kendisi hakkında yapılmış bilimsel araştırmalar deneyler dileyen nette bulabilir.
|
Kızarma ile problemi olmayanlar için, toprağı iyice temizlendikten sonra kabuğu ile ince dilimler halinde önce hafif unlayıp sonra kızartıyoruz. Yumuşamasın diye ince göz bir ızgaraya dizip kuruttuğunuzda çok güzel cips oluyor toprak tatlı. Biz bayılıyoruz.
|
1 Eklenti(ler)
aslında açlıkla mücadelede kullanılabilecek Perma kültür bitkisi.
Bal arılarının sevdiği benim yer elması ormanım. Eklenti 710979 |
yer elması olarak 3 kök çıktı bahçede sonra sadece 1 tanesi çiçek verdi. hava istanbulda 11 derece açaba söküp baksam mı bilemedim. dibinde yer elması bitkisi varmı? ne yapmalıyım.
|
Alıntı:
|
yerelması hangi ayda dikilir?Bunu da denemek isterim.Çocukluğumda babam bahçeye ekerdi.Fakat çok küçüktüm.Ekiliş vaktini hatırlamıyorum.
|
Alıntı:
Elinizde varsa hemen ekin. Sonra da unutun. Bir kere yetişti mi, yumruları ne kadar temizleseniz aynı yerden yine çıkıyor. ona göre yer seçin. Ben beş veya altı sene önce ektim. Biraz nemli olan yerlerdekiler her sene ürün veriyor. |
küçük bi yeri yer elmalarına ayırdım ne sularım ne ilgilenirim. her yılda minikte olsa ürün verir. tek zorluğu çamurdan temizlemek.
|
Alıntı:
yer elmalarınız yetişmişlerdir. söküp bakın istanbul un iklimi bizden yumuşak olduğu için erkencidir. ilk sökümü dün yaptım olmuşlar. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Evde yumruları saklamak biraz sorun oluyor. Afyonkarahisar'da eskiden ne kadar sökersem sökeyim her yıl çıkıyordu. Şu anki bahçede yeterli suyu alamadığı için pek olmuyorlar. Sulamak gerekiyor . Yeriniz hazırsa ekeblirsiniz. Yediğiniz yer elmalarının kabuklarını da atmayıp dikerseniz onlardan da göz var ise çıkıyor. Soğuktan bir şey olmuyor. Baharda o kendiliğinden vaktinde çıkıyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:23. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025