agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Yerelması (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/7151.htm)

durdu 29-01-2015 18:13

selamlar,
Biz yerelmasını herkes gibi çiğ tüketiyoruz ama turşusu da çok güzel oluyor. kornişon turşuyu nasıl kuruyorsanız aynı türde kurabilirsiniz hele sarımsak seviyorsanız bir baş sarımsak attıgınızda tadına doyum olmuyor.
saygılarımla

Muda 29-01-2015 21:03

Bir zamanlar üstte sonbaharda açan çiçekleri istediğim zaman topraktan çıkan yumruları ile önceden orada oldukları için uzun bir süre kaldılar. Ne kadar temizlemeye çalışsam da mutlaka kalan parçalardan bile yeniden çoğaldılar. Daha sonra bahçe de kalmadı yerelmaları da. Bu yıl birkaç cinsini görünce diktim. Bakalım nasıl olacaklar. Sarı çiçeklisinin yanında beyaz çiçekli olduğunu da söyledi. Kendisinde olmadığını da. Kendisindekiler kırmızı idiler. Ben beyaz uzun olanları da almıştım. Bakalım söylediği gibi beyaz çiçeklisi o aldıklarımdan çıkacak mı. Çocuklara bahçede bir şey kalmadığı zaman tadına bakabilecekleri bir şey olacak. Eşim bir kere yemeğini yapmıştı. İlk defa yememize rağmen güzel olmuştu.

cagajosef 29-05-2015 18:16

Biz tarlada mısırın yanında yapıyoruz Yerelmasını. Küçüklüğümden beri her zaman vardı bizde. Mısırı hasat ederken işaret koyardik yerlerine. Kışın oraları eşer çıkarırdık. Her yıl en az 15 kg kadar olur severek tüketiriz. Bizim ordaki çok tatlı oluyor.

Lonicera 07-08-2015 12:20

1 Eklenti(ler)
Çiçeklenmesine az kaldı. Bu yıl çuval yerine sıkış tepiş bir yer bulduk, bakalım ürün nasıl olacak.

belgi.info 07-07-2016 20:40

yer elması
 
2 Eklenti(ler)
Sağlımız için önemli olan yer elmasının nektar ve polen üretimi oldukça fazla. Yer elmasının kıymetinin ve bilinirliğinin artması için hem forumdaki konuya destek verelim hemde boş alanlarda yetiştirelim istiyorum.Bu sayede yeşilsiz alanlarımıza can verip toprağımızı korumuş oluruz.

Kurak karasal iklimde ekosistem oluşturmak zor olsa da çok güzel bir uğraş.Bu amaçla gelecek nesillere karşı kendimi sorumlu hissedip hobi amaçlı ekip dikiyorum.


http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1467914771

Kayalıktan ufalan parçaların oluşturduğu kumlu taşlı kötü bir yamaca diktiğim köklerin çoğu dallandı.
Bitki ile ilgili hiç bilgi tecrübem yok.İlk seferde hatamı da gördüm.Gün boyu güneş alan bir yer olduğundan toprağın su kaybı çok.Amacım kalite ve rekolte olmadığından sadece su takviyesi yapıyorum.
Hasat zamanı alacağım köklerin bir kısmını eski yerinde bir kısmını daha gölge bir yerde kendi haline bırakarak etrafta kalıcı olmasını sağlamaya çalışacağım.

Muda 14-10-2016 22:59

5 Eklenti(ler)
Komşumda yetişen yer elmalarının çiçeklerinin bazılarında farklı bir oluşum oldu gibi.

Eklenti 630279

Eklenti 630280

Eklenti 630284

Eklenti 630285

Eklenti 630286

Güler 15-10-2016 09:33

Ben de denemek istiyorum.
Bitki başlığını bir inceleyeyim.

belgi.info 25-12-2016 14:48

Kasım söküm
 
1 Eklenti(ler)
Kökleri diktikten yaklaşık 7- 8 ay sonra dalları söktüm.Normalde Ankarada susuzluk Temmuz Ağustos aylarında olurken bu sene Aralığa kadar sürdü.Temmuz Ekim ayı süresince kök başına 10 litre su verdim fakat yarım kilo ancak hasat aldım.Aldığım tüm kökleri olduğu gibi etrafa yaydım.Bu sefer görece daha gölge yerlere ve ağaç yakınlarına kökleri diktim.Bakalım su vermeden kendi halinde yayılıp büyümesini göreceğiz.

heyyamola 31-01-2017 19:28

4 Eklenti(ler)
Normalde Kasım veya Şubat ayında yumrular sürgün vermeden dikim yaptığımız yerelması için biraz zahmetli olsa da, bir de aşağıdaki yöntemi deneyelim istedik.

Kışa girerken sökülüp, bir sıra toprak, bir sıra yer elması şeklinde bir kovaya doldurulan ve serin bir yerde saklanan yumrular sürgün verip, yaprak ve kök geliştirmeye başlamış haldeyken bu adamıza dikildiler.

Dikim tarihi: 4 Mayıs 2014
Eklenti 638002

1 Haziran 2014
Eklenti 638003

20 Eylül 2014
Eklenti 638005

Aralık ayı içinde hasadını gerçekleştirdik. Verimi güzeldi. Yine deneme amacıyla iki kökünü sökmeyip onların hasadını Mart sonuna kadar erteledik.

29 Mart 2015
Eklenti 638006

Daha önceleri Ocak-Şubat aylarında da deneme amaçlı hasada bıraktığımız olmuştu. Biraz soğuğa maruz kalanların daha lezzetli olduğu söyleyebilirim.

dongyul 31-01-2017 19:53

Sayın Heyyamola, paylaşımınız çok güzel bende bu sene deneyeyim...

Size bir sorum var geçen senelerde yer elması yetiştirdim tükettim lezzetli herhangi bir koku yoktu ancak bu yıl ektiklerim çok güzel oldu ilk söktüklerim anlatamam bir ağır koku ve tadı bozuk süt gibiydi berbattı ve tüketemedik daha sonra ilk kar sonrası söktüğüm 2 3 kökü lezzetli herhangi bir koku tadında bir anormallik yoktu...

Sizde böyle tuhaf bir olayla karşılaştınız mı?

heyyamola 31-01-2017 21:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1493830)
Sayın Heyyamola, paylaşımınız çok güzel bende bu sene deneyeyim...

Size bir sorum var geçen senelerde yer elması yetiştirdim tükettim lezzetli herhangi bir koku yoktu ancak bu yıl ektiklerim çok güzel oldu ilk söktüklerim anlatamam bir ağır koku ve tadı bozuk süt gibiydi berbattı ve tüketemedik daha sonra ilk kar sonrası söktüğüm 2 3 kökü lezzetli herhangi bir koku tadında bir anormallik yoktu...

Sizde böyle tuhaf bir olayla karşılaştınız mı?

Çok nadir de olsa, don zararına uğramış olanlar dışında (hava ayaz gider, kar da yağmazsa toprak yüzeyine yakın yumrular zarar görebilir.) tadında fenalaşma görmedik.

Taşlıbahçe 31-01-2017 22:20

Biz ihtiyac duydukca duzenli bir sira takibederek hasadini yapiyoruz, mart ayina kalan son yumrular mart ortasinda koklenmeye baslamis oluyorlar, onlari da sonraki sezonun urunu icin kullaniyoruz. Sn Heyyamola'nin da yazdigi gibi birkac dona maruz kalanlarin daha lezzetli oldugu bazi kaynaklarda yaziyor. Su ana kadar dondan ve soguktan veya baska bir nedenden kaynaklanan herhangi bir bozulma biz de gormedik, sizin anlattiginiz koku ve tadin soguklardan oldugunu sanmam.

çiğdem42 10-02-2017 23:12

Yer elması büyük taşların altında yumru yapmayı çok seviyor.O zaman fazla su da istemiyor.

umutyolcusu 06-08-2017 21:31

Evde buzdolabında duran yer elmalarından filizlenenleri bahceye şimdi eksem olur mu?

su teresi 14-10-2019 15:04

diyabet kolon kanseri ve obezite hastalıklarında, kalınbarsakta çözünen dirençli nişasta içermesi nedeniyle(inulin) alt sindirim sistemini yan etki vermeden çalışmasına yardımcı olan yerelması bir gün hak ettiği değeri bulacak ki o zamanda sanırım evlere ambalajlarda toz halinde girecek. yapılan çalışmalarda inulin oranı en yüksek gıdalarda en fazla yerelması ardından hindibağ gelmekte. popüler kültürün bombardımana tutarak piyasa yaptığı normal patatesten 4 kat fazla şeker barındıran bol nişastalı tatlı patatesi yetiştirmeyi yuksek oranda protein içeriyor yalanıyla chia ithal etmeyi oysa mercimekte chiadan daha fazladır. gdo suz tam buğdayın arpanın çavdarın kendi doğal besinlerimizi üretim ve tüketimini yok edip bine bin kattıkları palavralarla kendi piyasalarını yaratan tarım devlerinin tuzaklarından kurtlumamızı dilerim. bu ülkede kimse A vitamini eksikliği yaşamıyor lakin tum medyada hangi yiyeceklerde en fazla bulunur algısıyla sanki almadığımız algısı yaratılıyor mantık yahu kırmızı biber salçası domates salçası havuç -A vitamini- yemekten deri döküntüsu yaşıyor halkın yarısı (evet abartılı bir iddia yeterince alıyoruz demek istedim)pardon konumuz yer elmasıydı kendisi hakkında yapılmış bilimsel araştırmalar deneyler dileyen nette bulabilir.

atila filmer 30-04-2020 20:19

Kızarma ile problemi olmayanlar için, toprağı iyice temizlendikten sonra kabuğu ile ince dilimler halinde önce hafif unlayıp sonra kızartıyoruz. Yumuşamasın diye ince göz bir ızgaraya dizip kuruttuğunuzda çok güzel cips oluyor toprak tatlı. Biz bayılıyoruz.

aydemiraydın 27-06-2020 11:04

1 Eklenti(ler)
aslında açlıkla mücadelede kullanılabilecek Perma kültür bitkisi.
Bal arılarının sevdiği benim yer elması ormanım.




Eklenti 710979

evandevan5 06-12-2023 14:49

yer elması olarak 3 kök çıktı bahçede sonra sadece 1 tanesi çiçek verdi. hava istanbulda 11 derece açaba söküp baksam mı bilemedim. dibinde yer elması bitkisi varmı? ne yapmalıyım.

evandevan5 06-12-2023 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1482453)
Komşumda yetişen yer elmalarının çiçeklerinin bazılarında farklı bir oluşum oldu gibi.

Eklenti 630279

Eklenti 630280

Eklenti 630284

Eklenti 630285

Eklenti 630286

birinin cinsi farklı sanırım beyaz çiçek vermiş. bende bahçede 3 kökten birinde sarı çiçek gördüm.

i.sunaz 06-12-2023 18:02

yerelması hangi ayda dikilir?Bunu da denemek isterim.Çocukluğumda babam bahçeye ekerdi.Fakat çok küçüktüm.Ekiliş vaktini hatırlamıyorum.

Asoo 08-12-2023 15:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi i.sunaz (Mesaj 1623124)
yerelması hangi ayda dikilir?Bunu da denemek isterim.Çocukluğumda babam bahçeye ekerdi.Fakat çok küçüktüm.Ekiliş vaktini hatırlamıyorum.


Elinizde varsa hemen ekin. Sonra da unutun. Bir kere yetişti mi, yumruları ne kadar temizleseniz aynı yerden yine çıkıyor. ona göre yer seçin.

Ben beş veya altı sene önce ektim. Biraz nemli olan yerlerdekiler her sene ürün veriyor.

aydemiraydın 09-12-2023 12:01

küçük bi yeri yer elmalarına ayırdım ne sularım ne ilgilenirim. her yılda minikte olsa ürün verir. tek zorluğu çamurdan temizlemek.

aydemiraydın 09-12-2023 12:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evandevan5 (Mesaj 1623119)
yer elması olarak 3 kök çıktı bahçede sonra sadece 1 tanesi çiçek verdi. hava istanbulda 11 derece açaba söküp baksam mı bilemedim. dibinde yer elması bitkisi varmı? ne yapmalıyım.


yer elmalarınız yetişmişlerdir. söküp bakın istanbul un iklimi bizden yumuşak olduğu için erkencidir. ilk sökümü dün yaptım olmuşlar.

aydemiraydın 09-12-2023 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi i.sunaz (Mesaj 1623124)
yerelması hangi ayda dikilir?Bunu da denemek isterim.Çocukluğumda babam bahçeye ekerdi.Fakat çok küçüktüm.Ekiliş vaktini hatırlamıyorum.

nisan başı patates ekim zamanı uygundur. toprak ısınınca çıkarlar.

i.sunaz 09-12-2023 17:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1623161)
nisan başı patates ekim zamanı uygundur. toprak ısınınca çıkarlar.

çok teşekkür ederim.

Muda 10-12-2023 09:04

Evde yumruları saklamak biraz sorun oluyor. Afyonkarahisar'da eskiden ne kadar sökersem sökeyim her yıl çıkıyordu. Şu anki bahçede yeterli suyu alamadığı için pek olmuyorlar. Sulamak gerekiyor . Yeriniz hazırsa ekeblirsiniz. Yediğiniz yer elmalarının kabuklarını da atmayıp dikerseniz onlardan da göz var ise çıkıyor. Soğuktan bir şey olmuyor. Baharda o kendiliğinden vaktinde çıkıyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025