agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze Bahçeme Neler Diktim? (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/4459.htm)

MSaygin 27-09-2007 21:21

Yerlerini hazırlayıp, çok derinleştirmeden yeniden ektim, hem ıspanakları hem de dereotlarını.Brokoli ve karnabaharlar iç içe girmişlerdi, onları ayırıp, şaşırttım, daha sonra asıl yerlerine alacağım.
Bir de dün gece nemli bezde beklettiğim marul tohumlarını bugün torf/perlit karışımına ektim.
Haydi hayırlısı :)

limon 28-09-2007 22:33

Hayırlısı MSaygın :)
Tere tohumu iki gün önce ekmiştim. İki günde yemyeşil olmuş, toprak görünmüyor, bugün görünce şaşırdım. Bu kadar çabuk beklemiyordum doğrusu. Pırasalarım geç gelişiyor gibi.
Turpların toprak üstü kısmı çok gelişti ama henüz yenecek büyüklükte turp yok. Rokalar bol bol veriyor sağolsun :) Yazdan kalma yemeklik kabaklar da çok verimli çıktı, kabağın her türlü yemeğini yapıyorum yine de onların yetişme hızına yetişemiyorum :)
Dereotu ve maydanozdan pek verim alamıyorum. Ispanaklar da henüz yenilecek büyüklüğe gelmediler ama bir haftaya toplanabilir gibi. Bir tanecik te kavunum var dalında ya olmamışsa diye koparmıyorum kışa kada beklesin ;) Biberlerim halen her gün 5-6 tane vermeye devam ediyor. Şimdilik bahçemin durumu budur. Haftasonu köydeki fideci teyzeye uğrayabilirsem bende olmayan fidelerden alıcam. Karalahana dikmek istiyorum ama çok tırtıl topluyor diye vazgeçiyorum. Ama pazıyla karalahana da kışlık bahçenin olmazsa olmazları gibi :)

Sergüzen 29-09-2007 09:12

Salatalıkların yerine pırasaları bir ay önce diktim. Onbeş gün önce de bir miktar
kereviz, marul ve brokokili (fideden) diktim. Brokoliyi maalesef tohumdan üretemedim.
İki denemeden sonra fide almak zorunda kaldım. 1m2 kadar da maydanoz ektim. Önümüzdeki hafta da havuç ve ıspanak ekeceğim.

Yaz sebzelerim hala üretime devam ediyorlar.

celalsungur 29-09-2007 16:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi VforVENDETTA (Mesaj 147472)
Sevgili Sdrcmn, ben de ilk sene tohumdan domates almaya calışmıştım ama olmadı. Onun yerine en mantıklısı mayıs gibi domates fideleri satılmaya başlıyor, onlardan alıp dikmen... Kesinlikle daha iyi sonuç alacağına eminim. Bence arkadaşının o kadar domates elde edebilmesi fide dikmiş olmasıyla da ilgili olabilir. Daha da enteresan birşey paylaşmak isterim seninlr... Dedim ya ilk sene domates tohumu ektim diye ikinci sene de fide almıştım. İlk sene ektiğim domates tohumlarının hiçbirinden sonuç almamışken, ikinci sene saksılarımdan birinde diktiğim domates fidelerinden hariç, alakasız bir yerde alakasız bir domates fidesi farkettim. Önce çok şaşırdım ama sonra anladım ki bir sene önce ektiğim tohumlardan biri azıcık zamanı şaşırmış. Sağolsun hem beni şaşırttı hem de bir sene önceki emeğimin karşılığını verdi. Bakarsınız seneye sizin de böyle bir tecrübeniz olur :)

***

Sayın Limon, dediğiniz gibi domates dikilen toprağı mutlaka dinlendirmek gerektiği doğru bir bilgi hatta ben gecen sene diktiğim toprakta bu sene nane ve reyhan yetiştirdim. Domatesler için ise yeni toprak almıştım ama yine de birşey değişmedi, bu sene domates yok :( Bizim burada sera da olmadığına göre ben yine bunun sebebini sıcaklara bağlamayı tercih edeceğim sanırım ;) Ayrıca tepeden sararma benim domateslerim için de gecerli, ben de budayayım onları bakalım bir sonuç elde edebilecek miyim?

Domatesler toplandıktan sonra sonbaharda yerine bakla ekilip,(mart gibi) çiçeklendiklerinde bellenip toprağa karıştırılırsa yeşil gübre oluyor diye duydum.Geçen yıl uyguladım olumlu sonuç aldım.Bu konuda daha detaylı bilgisi olan arkadaşlar da vardır umarım.

Tuba 30-09-2007 06:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BALIKCI (Mesaj 154622)
[/B]

Hafızam beni yanıltmıyorsa, baklagiller toprağa azot bağlar, yani havanın azotunu alıp toprağa verir, sadece yemek için de yetiştirilse bu değişmez.
Ayrıca, bakla yemem ya da bu bana fazla diyenler için, çiçek açmadan bitkinin toprağa karıştırılması da yeşil gübre oluyormuş.

Diyeceğim, her şekilde faydalı.

Ben her sene hava durumuna göre, kasım sonlarında , (hiç sevmediğim halde) :p bahçeye, değişik yerlere bakla ekiyorum.

Bir de güzel tohum rastladı, harika.
Hem verimli, hem zararlılara karşı dayanıklı hem de pişince kararmıyor, sapsarı oluyor ve çok lezzetli.

Pırasaları fide olarak diktiğini sanmıştım, o yüzden niye seyreltiliyor, dedim.

Bereketli olsun.:D

Bilmem işinize yarar mı?

Selahattin Yılmaz 30-09-2007 10:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalsungur (Mesaj 157369)
Domatesler toplandıktan sonra sonbaharda yerine bakla ekilip,(mart gibi) çiçeklendiklerinde bellenip toprağa karıştırılırsa yeşil gübre oluyor diye duydum...

Domateslerinizde hastalık varsa bitkileri toprağa karıştırmak tavsiye edilmez bir uygulamadır ancak bitkileriniz sağlıklıysa bitkileri toprağa karıştırmak elbette gübre niyetine faydalı olacaktır hatta çürüyebilen tüm atıklar bu kabildendir.

Yine baklagillerin toprağa azot sağladığı bilgisi de doğrudur. Bu anlamda baklagillerin tümü yeşilken toprağa karıştırıldıklarında yine kökleri azot yeşil aksamı da gübre etkisi gösterir.

Mine Pakkaner 30-09-2007 12:05

Yeşil gübrelemede kural bitkiler 1/3 oranında çiçekliyken toprağa karıştırmaktır. Bu süreyi geçirirseniz bağladıkları azotu kendileri kullanırlar. Maksimum faydayı sağlayamazsınız.

Penelophe 01-10-2007 07:58

Ispanak, semizotu, tere, roka, dereotu tohumları aldım ve yarın bahçeye ekmeyi planlıyorum.

-Tohumlar çok küçük, ekerken hepsinin bir yere toplanmaması için bir yöntem var mı?

-Tohumları toprağa atıp, üzerini çok hafif toprakla kapatmayı düşünüyorum. Uygun mudur?

-Tohumları ekmeden önce herhangi bir işlemden geçirmem gerekiyor mu?

Teşekkürler..

Sergüzen 01-10-2007 09:41

Tohumları ince kumla karıştırıp serperseniz, tohumlar daha dengeli dağılır. Sonra da haç şeklinde bir ağaç parçası ile toprağı karıştırırsanız işlem tamamlanır.

Penelophe 01-10-2007 09:45

Eyüp1, teşekkür ederim fakat kumdan kastınız nedir? Ne kumu?

gangava 02-10-2007 17:27

4 Eklenti(ler)
merhabalar, biz de eşimle bahçemizde kendi sebze ve meyvelerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. yazılarınızı okuyunca çok mutlu olduk. çünkü çevremizdekiler bizi pek anlamıyorlar. büyük market **** pazardan almak varken neden bu kadar eziyet çektiğimizi anlayamıyorlarmış. bir şeyler yetiştirmenin ve bunları afiyetle kıymetini bilerek yemenin ne demek olduğunu anlayan sizlerle bizde yaşadığımız olumlu **** olumsuz şeyleri paylaşmak istedik. bazılarınızın bu konudaki hevesini kıskanmadık da değil hani. bende brokoli, karnıbahar, rezene, kara turp, pancar ve kereviz tohularımı ekmiştim. ama pırasalar için geç kalmışım onları artık pazardan temin edicem. ıspanak tohumlarını da yarın dikmeyi düşünüyorum. çıkan bazı fidanlarımın resimlerini sizlerle paylaşmak istedim.

limon 03-10-2007 15:00

Çok güzel görünüyorlar gangava. Afiyetle yersiniz inşallah :)

Ben de bir kaç gündür bakmamıştım sebzelerimin durumlarına. Bugün bir uğradım bir istekleri var mıdır diye sormak için :) Hava kapalı olmasına rağmen toprak oldukça kuruydu. Turplarım ve pırasalarım boyunlarını bükmüşlerdi, hemen suladım.

Hakan KINACI 03-10-2007 15:13

Bende Brokoli ve Roka tohumu bulabildim ve onları ektim 3 gün oldu bekliyorum filizlensinler diye... :))

limon 03-10-2007 15:21

5 Eklenti(ler)
Bugünkü durum:
Kavunun bitkisi tamamen kurumuştu bu yüzden koparmak zorunda kaldım. İçini çok merak ettiğimin için hemen kestim. Tadına bakmak için iftarı dört gözle bekliyorum :) Bir tane de değişik tür bir kavun çıkmış. Ama henüz çok küçük büyüyeceğini sanmam.
Eklenti 22000
Eklenti 22006Eklenti 22001
Terelerim yemyeşil olmuşlar. Tohumunu çok az atmaya çalışmama rağmen çok sıkışık olmuşlar. Biraz büyüdüklerinde seyreltirim. Rokalarım çok güzel, kesip kesip yiyoruz. Kestikçe daha da güçleniyorlar.
Eklenti 22002Eklenti 22003

limon 03-10-2007 15:28

4 Eklenti(ler)
Veee turplarım büyümeye başlamışlar. Bir tane beyaz turp kopardım. Onun da tadını ancak iftardan sonra söyleyebilirim ;)
Eklenti 22007Eklenti 22008
Biberlerim yazdan daha çok vermeye başladılar. Ve yaza göre renkleri çok daha canlı yeşil.
Eklenti 22009Eklenti 22010

limon 03-10-2007 15:34

5 Eklenti(ler)
Sizlerle pırasa seyreltme işlemini paylaşmak isterim. Dün köydeki çiftçi arkadaşa uğrayınca pırasaları seyreltirken yaptığım bir yanlışı anladım. Taze soğan büyüklüğüne gelmiş pırasaları topraktan söktükten sonra kök kısımlarını bir miktar kesmek gerekiyormuş. Kesilmezse (Ben kesmemiştim) o uzun kökler çürüyüp tekrar yeni kökler çıkıncaya kadar uzun zaman geçermiş. Benim pırasalrımın geç büyümesi bu yüzdenmiş. Köklerini kısalttıktan sonra bir de yeşil yapraklarını kesmek gerekiyor. Çok dibinden değil ama uzun da kalmayacak. Bu kısmını doğru yapmışım. Fotoğraflar ile daha iyi anlaşılır.
Eklenti 22011Eklenti 22012
Eklenti 22013Eklenti 22014
Eklenti 22015

limon 03-10-2007 20:01

Kavun tam turşulukmuş :) Salatalık tadındaydı tabi bu mevsimde büyüyen kavun ancak bu kadar olur.

gangava 03-10-2007 23:37

sevgili limon benimde senin turplarında gözüm kaldı.afiyetle yersiniz inşallah.
ben yarın ekicem yerlerini hazırladım. toprak biraz havalansın diye bekliyorum. ne kadar geç dikersem o kadar iyi çünkü bizde su çok kıymetli. suyumuzu kuyudan alıyoruz. ne yazık ki kuyumuzun suyu çok tuzlu. onu reverse ozmoz ile arıtıp kullanabiliyoruz.

gangava 04-10-2007 00:02

arkadaşlar, sebzelerinizi yetiştirirken hangi organik gübreleri kullanıyorsunuz? paylaşırsanız sevinirim.

Selahattin Yılmaz 04-10-2007 00:20

Sevgili gangava, forumumuza hoş geldiniz. Katılımlarınızdan bu işi sevdiğiniz ve aktif katılımcılarımızdan olacağınızı umuyorum. Sizden ricam katılımlarınızda dilimize ve dil bilgisi kurallarımıza sahip çıkmak adına Türkçe yazım kurallarına uymanız. Örneğin noktadan sonra bir boşluk bırakıp büyük harfle başlamak ilk dikkat edeceğiniz nokta olsun.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gangava (Mesaj 159068)
Sevgili limon benimde senin turplarında gözüm kaldı. Afiyetle yersiniz inşallah.
Ben yarın ekeceğim yerlerini hazırladım. Toprak biraz havalansın diye bekliyorum. Ne kadar geç dikersem o kadar iyi çünkü bizde su çok kıymetli. Suyumuzu kuyudan alıyoruz. Ne yazık ki kuyumuzun suyu çok tuzlu, onu reverse ozmoz ile arıtıp kullanabiliyoruz.


limon 04-10-2007 11:03

1 Eklenti(ler)
Bugünkü mahsul pek bereketli ;) Ispanaklar tam yenilecek kıvamda. Kabak çiçekleri geçen günden kalmış içle tam iki kişilik yemek olacak. Kabak mücver olacak :) Yanına da roka salatası... Bugünkü iftarlıklar tamamdır ;) Çok tutumluyum çoookk ;)
Eklenti 22052

limon 04-10-2007 11:07

Bu arada Selahattin Hocam geçen gün yaptığım kabak çiçeği dolmasında içlerinden bir iki tanesi salatalık acısı gibi buruk acı çıktı. Çiçeğin dip kısmı acıydı. Bir iki tane de bal kabağı çiçeği koymuştum acaba bal kabakları strese mi girdiler? Hiç ürün vermeyince bayağı bir azarladım da kendilerini ;) Çiçeğin içindeki (adını bilmiyorum) kısmı koparmadan dolma yapıyorum ben, koparsam farkeder mi acaba?

celalsungur 04-10-2007 13:01

Sevgili Limon
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 159164)
Bugünkü mahsul pek bereketli ;) Ispanaklar tam yenilecek kıvamda. Kabak çiçekleri geçen günden kalmış içle tam iki kişilik yemek olacak. Kabak mücver olacak :) Yanına da roka salatası... Bugünkü iftarlıklar tamamdır ;) Çok tutumluyum çoookk ;)
Eklenti 22052

Yazılarını severek okuyor,resimlerine imrenerek bakıyorum.
Gerçek emekliliğimde uygulamak üzere (1.emekliliğimde evde oturmayı beceremedim),benzer uygulamaları kaydedip saklıyorum.
Umarım ben de benzer güzellikleri o kadar yoğun olmasa da yaşarım.
dilerim sol göğsünüz altındaki cevahir hiç kararmasın.
İyi ki varsınız.

gangava 04-10-2007 13:38

Selahattin Bey uyarınızı dikkate alacağım. Cep telefonları ve e-mailler bizi bu hale getirdi.:(

Selahattin Yılmaz 04-10-2007 14:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 159165)
...yaptığım kabak çiçeği dolmasında içlerinden bir iki tanesi salatalık acısı gibi buruk acı çıktı. Çiçeğin dip kısmı acıydı. Bir iki tane de bal kabağı çiçeği koymuştum acaba bal kabakları strese mi girdiler?


Aslında acı olmaması gerekiyor, yapraklara mı bastınız acaba? Salatalıklarda da acımasnın neceni yaprakların çiğnenmesi veya ezilmesidir.

M.Sema 04-10-2007 15:03

Sn Limon size afiyet şeker olsun.Ne diyeyim Allah bereket versin.)))

limon 04-10-2007 17:32

Celal Bey teşekkür ederim :) Aslında hiç zor bir yaşam biçimi değil aksine çok kolay. Sadece karar vermek ve uyumlu bir eş yeterlidir (hadi köy hayatı yaşayalım deyince peşinize takılması açısından) isteklerinizi yapabilmeniz için :)
M.Sema teşekkür ederim.
Selahattin Bey üzerlerine basmadım da kabak bitkisi her yanı sarınca eşimin uydu anteni çekmeyince yönleini değiştirmek zorunda kaldım. :) Belki ondandır. Bakalım bugünküler de acı çıkacak mı?

izmirlibahçeci 09-10-2007 10:22

Herkeze *** ben bugunun tarıhıdnen ıtıbaren ne dike bılırım mesela ıspanak marul pırasa mı? Ayrıca elinizde dikim tablosu falan varmı? mevsıme gore tohum gibi ? **** bana yardımcı olurmusunuz bu tarıhıden ıtıbaren ben bahceme ne dıkebılırım? ******.

malina 09-10-2007 11:09

Teşekkürler yerine ****** yazıp, bizden bir harfi bile esirgeyene neden bilgi verelim? :)

sinaninci1 09-10-2007 13:43

Herkese iyi gunler
Bende bu forma katila bilirmiyim ?
Saygilar


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025