![]() |
Yerlerini hazırlayıp, çok derinleştirmeden yeniden ektim, hem ıspanakları hem de dereotlarını.Brokoli ve karnabaharlar iç içe girmişlerdi, onları ayırıp, şaşırttım, daha sonra asıl yerlerine alacağım.
Bir de dün gece nemli bezde beklettiğim marul tohumlarını bugün torf/perlit karışımına ektim. Haydi hayırlısı :) |
Hayırlısı MSaygın :)
Tere tohumu iki gün önce ekmiştim. İki günde yemyeşil olmuş, toprak görünmüyor, bugün görünce şaşırdım. Bu kadar çabuk beklemiyordum doğrusu. Pırasalarım geç gelişiyor gibi. Turpların toprak üstü kısmı çok gelişti ama henüz yenecek büyüklükte turp yok. Rokalar bol bol veriyor sağolsun :) Yazdan kalma yemeklik kabaklar da çok verimli çıktı, kabağın her türlü yemeğini yapıyorum yine de onların yetişme hızına yetişemiyorum :) Dereotu ve maydanozdan pek verim alamıyorum. Ispanaklar da henüz yenilecek büyüklüğe gelmediler ama bir haftaya toplanabilir gibi. Bir tanecik te kavunum var dalında ya olmamışsa diye koparmıyorum kışa kada beklesin ;) Biberlerim halen her gün 5-6 tane vermeye devam ediyor. Şimdilik bahçemin durumu budur. Haftasonu köydeki fideci teyzeye uğrayabilirsem bende olmayan fidelerden alıcam. Karalahana dikmek istiyorum ama çok tırtıl topluyor diye vazgeçiyorum. Ama pazıyla karalahana da kışlık bahçenin olmazsa olmazları gibi :) |
Salatalıkların yerine pırasaları bir ay önce diktim. Onbeş gün önce de bir miktar
kereviz, marul ve brokokili (fideden) diktim. Brokoliyi maalesef tohumdan üretemedim. İki denemeden sonra fide almak zorunda kaldım. 1m2 kadar da maydanoz ektim. Önümüzdeki hafta da havuç ve ıspanak ekeceğim. Yaz sebzelerim hala üretime devam ediyorlar. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Yine baklagillerin toprağa azot sağladığı bilgisi de doğrudur. Bu anlamda baklagillerin tümü yeşilken toprağa karıştırıldıklarında yine kökleri azot yeşil aksamı da gübre etkisi gösterir. |
Yeşil gübrelemede kural bitkiler 1/3 oranında çiçekliyken toprağa karıştırmaktır. Bu süreyi geçirirseniz bağladıkları azotu kendileri kullanırlar. Maksimum faydayı sağlayamazsınız.
|
Ispanak, semizotu, tere, roka, dereotu tohumları aldım ve yarın bahçeye ekmeyi planlıyorum.
-Tohumlar çok küçük, ekerken hepsinin bir yere toplanmaması için bir yöntem var mı? -Tohumları toprağa atıp, üzerini çok hafif toprakla kapatmayı düşünüyorum. Uygun mudur? -Tohumları ekmeden önce herhangi bir işlemden geçirmem gerekiyor mu? Teşekkürler.. |
Tohumları ince kumla karıştırıp serperseniz, tohumlar daha dengeli dağılır. Sonra da haç şeklinde bir ağaç parçası ile toprağı karıştırırsanız işlem tamamlanır.
|
Eyüp1, teşekkür ederim fakat kumdan kastınız nedir? Ne kumu?
|
4 Eklenti(ler)
merhabalar, biz de eşimle bahçemizde kendi sebze ve meyvelerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. yazılarınızı okuyunca çok mutlu olduk. çünkü çevremizdekiler bizi pek anlamıyorlar. büyük market **** pazardan almak varken neden bu kadar eziyet çektiğimizi anlayamıyorlarmış. bir şeyler yetiştirmenin ve bunları afiyetle kıymetini bilerek yemenin ne demek olduğunu anlayan sizlerle bizde yaşadığımız olumlu **** olumsuz şeyleri paylaşmak istedik. bazılarınızın bu konudaki hevesini kıskanmadık da değil hani. bende brokoli, karnıbahar, rezene, kara turp, pancar ve kereviz tohularımı ekmiştim. ama pırasalar için geç kalmışım onları artık pazardan temin edicem. ıspanak tohumlarını da yarın dikmeyi düşünüyorum. çıkan bazı fidanlarımın resimlerini sizlerle paylaşmak istedim.
|
Çok güzel görünüyorlar gangava. Afiyetle yersiniz inşallah :)
Ben de bir kaç gündür bakmamıştım sebzelerimin durumlarına. Bugün bir uğradım bir istekleri var mıdır diye sormak için :) Hava kapalı olmasına rağmen toprak oldukça kuruydu. Turplarım ve pırasalarım boyunlarını bükmüşlerdi, hemen suladım. |
Bende Brokoli ve Roka tohumu bulabildim ve onları ektim 3 gün oldu bekliyorum filizlensinler diye... :))
|
5 Eklenti(ler)
Bugünkü durum:
Kavunun bitkisi tamamen kurumuştu bu yüzden koparmak zorunda kaldım. İçini çok merak ettiğimin için hemen kestim. Tadına bakmak için iftarı dört gözle bekliyorum :) Bir tane de değişik tür bir kavun çıkmış. Ama henüz çok küçük büyüyeceğini sanmam. Eklenti 22000 Eklenti 22006Eklenti 22001 Terelerim yemyeşil olmuşlar. Tohumunu çok az atmaya çalışmama rağmen çok sıkışık olmuşlar. Biraz büyüdüklerinde seyreltirim. Rokalarım çok güzel, kesip kesip yiyoruz. Kestikçe daha da güçleniyorlar. Eklenti 22002Eklenti 22003 |
4 Eklenti(ler)
Veee turplarım büyümeye başlamışlar. Bir tane beyaz turp kopardım. Onun da tadını ancak iftardan sonra söyleyebilirim ;)
Eklenti 22007Eklenti 22008 Biberlerim yazdan daha çok vermeye başladılar. Ve yaza göre renkleri çok daha canlı yeşil. Eklenti 22009Eklenti 22010 |
5 Eklenti(ler)
Sizlerle pırasa seyreltme işlemini paylaşmak isterim. Dün köydeki çiftçi arkadaşa uğrayınca pırasaları seyreltirken yaptığım bir yanlışı anladım. Taze soğan büyüklüğüne gelmiş pırasaları topraktan söktükten sonra kök kısımlarını bir miktar kesmek gerekiyormuş. Kesilmezse (Ben kesmemiştim) o uzun kökler çürüyüp tekrar yeni kökler çıkıncaya kadar uzun zaman geçermiş. Benim pırasalrımın geç büyümesi bu yüzdenmiş. Köklerini kısalttıktan sonra bir de yeşil yapraklarını kesmek gerekiyor. Çok dibinden değil ama uzun da kalmayacak. Bu kısmını doğru yapmışım. Fotoğraflar ile daha iyi anlaşılır.
Eklenti 22011Eklenti 22012 Eklenti 22013Eklenti 22014 Eklenti 22015 |
Kavun tam turşulukmuş :) Salatalık tadındaydı tabi bu mevsimde büyüyen kavun ancak bu kadar olur.
|
sevgili limon benimde senin turplarında gözüm kaldı.afiyetle yersiniz inşallah.
ben yarın ekicem yerlerini hazırladım. toprak biraz havalansın diye bekliyorum. ne kadar geç dikersem o kadar iyi çünkü bizde su çok kıymetli. suyumuzu kuyudan alıyoruz. ne yazık ki kuyumuzun suyu çok tuzlu. onu reverse ozmoz ile arıtıp kullanabiliyoruz. |
arkadaşlar, sebzelerinizi yetiştirirken hangi organik gübreleri kullanıyorsunuz? paylaşırsanız sevinirim.
|
Sevgili gangava, forumumuza hoş geldiniz. Katılımlarınızdan bu işi sevdiğiniz ve aktif katılımcılarımızdan olacağınızı umuyorum. Sizden ricam katılımlarınızda dilimize ve dil bilgisi kurallarımıza sahip çıkmak adına Türkçe yazım kurallarına uymanız. Örneğin noktadan sonra bir boşluk bırakıp büyük harfle başlamak ilk dikkat edeceğiniz nokta olsun.
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bugünkü mahsul pek bereketli ;) Ispanaklar tam yenilecek kıvamda. Kabak çiçekleri geçen günden kalmış içle tam iki kişilik yemek olacak. Kabak mücver olacak :) Yanına da roka salatası... Bugünkü iftarlıklar tamamdır ;) Çok tutumluyum çoookk ;)
Eklenti 22052 |
Bu arada Selahattin Hocam geçen gün yaptığım kabak çiçeği dolmasında içlerinden bir iki tanesi salatalık acısı gibi buruk acı çıktı. Çiçeğin dip kısmı acıydı. Bir iki tane de bal kabağı çiçeği koymuştum acaba bal kabakları strese mi girdiler? Hiç ürün vermeyince bayağı bir azarladım da kendilerini ;) Çiçeğin içindeki (adını bilmiyorum) kısmı koparmadan dolma yapıyorum ben, koparsam farkeder mi acaba?
|
Sevgili Limon
Alıntı:
Gerçek emekliliğimde uygulamak üzere (1.emekliliğimde evde oturmayı beceremedim),benzer uygulamaları kaydedip saklıyorum. Umarım ben de benzer güzellikleri o kadar yoğun olmasa da yaşarım. dilerim sol göğsünüz altındaki cevahir hiç kararmasın. İyi ki varsınız. |
Selahattin Bey uyarınızı dikkate alacağım. Cep telefonları ve e-mailler bizi bu hale getirdi.:(
|
Alıntı:
Aslında acı olmaması gerekiyor, yapraklara mı bastınız acaba? Salatalıklarda da acımasnın neceni yaprakların çiğnenmesi veya ezilmesidir. |
Sn Limon size afiyet şeker olsun.Ne diyeyim Allah bereket versin.)))
|
Celal Bey teşekkür ederim :) Aslında hiç zor bir yaşam biçimi değil aksine çok kolay. Sadece karar vermek ve uyumlu bir eş yeterlidir (hadi köy hayatı yaşayalım deyince peşinize takılması açısından) isteklerinizi yapabilmeniz için :)
M.Sema teşekkür ederim. Selahattin Bey üzerlerine basmadım da kabak bitkisi her yanı sarınca eşimin uydu anteni çekmeyince yönleini değiştirmek zorunda kaldım. :) Belki ondandır. Bakalım bugünküler de acı çıkacak mı? |
Herkeze *** ben bugunun tarıhıdnen ıtıbaren ne dike bılırım mesela ıspanak marul pırasa mı? Ayrıca elinizde dikim tablosu falan varmı? mevsıme gore tohum gibi ? **** bana yardımcı olurmusunuz bu tarıhıden ıtıbaren ben bahceme ne dıkebılırım? ******.
|
Teşekkürler yerine ****** yazıp, bizden bir harfi bile esirgeyene neden bilgi verelim? :)
|
Herkese iyi gunler
Bende bu forma katila bilirmiyim ? Saygilar |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025