agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze Bahçeme Neler Diktim? (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/4459.htm)

limon 19-08-2007 19:16

4 Eklenti(ler)
Dün sebze bahçem hayvanat bahçesi gibiydi :) Kabaklarımı yiyen ve yeni çıkmakta olan her filizin tepe yapraklarını yiyip dal halinde bırakan kaplumbağayı da yakaladım. :) Beni gördünce hiç istifini bozmadan yemek yemeye devam etti :) Sizlerle paylaşmak istedim.
Eklenti 18968Eklenti 18969
Eklenti 18970Eklenti 18971

Penelophe 20-08-2007 09:53

He he çok sevimliler yahu.
Acaba bende kış sebzelerini ekince gelir mi bu tosbağa?:p
Limon, hoşbuldum.:)
Koçtaşa bir uğrayacağım bakalım ıspanak tohumu felan bulabilecek miyim..

nevsune 20-08-2007 17:38

Sevgili Limon,
Dün gece oğluma gösterdim sizin tosbağanızı:D. Çok eğlendik.

Akrabası falan varsa talibiz.

MSaygin 20-08-2007 18:57

Kurbağaları görünce halen içim bir tuhaf olsa da, kaplumbağa çok sevimliymiş :) Çocuk kitabı gibi gözümde canlanıyor, kurbağa ailesi gelmiş fasülye, biber yiyor, kaplumbağa amca yavaş yavaş kabakları çiğnerken, siz arkada pipo içip kahkaha atıyorsunuz :D

limon 20-08-2007 20:28

Nevsune Hanım tosbağayı biz özgürlüğe salıyoruz o yine son hızla geri geliyor :) Bunun akrabası yoktu yanında ama, yürüyüş yaparken çok sayıda yavrularıyla beraber tosbağa görüyoruz.
MSaygın, bizim tosbağa bir hızlı bir hızlı inanamazsınız. :) Karnı doyup, tuvalet ihtiyacını hemen bulunduğu yere yapıverdikten sonra ;) ortadan kayboldu. Yalnız sitede bir arkadaşın yazısında okumuştum kaplumbağalarda kene oluyor dikkat edin yazmıştı. Gerçekten de vardı. Eşim eldivenlerini giyip dere kenarına bıraktı. O gider başkası gelir gerçi, çok var arazide.
Kurbağalar zıpladıkları için olsa gerek ben de çok huylanırım.

fiancee 20-08-2007 23:47

Arkadaşlar,acaba balkonda saksı içinde hangi sebzeleri ekebiliriz? Mesela turp falan olabilir mi?

MSaygin 21-08-2007 08:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fiancee (Mesaj 144495)
Arkadaşlar,acaba balkonda saksı içinde hangi sebzeleri ekebiliriz? Mesela turp falan olabilir mi?

Sn.fiancee, Balkonda Sebze Yetiştirme başlığına bakmanızı öneririm.
Kolay gelsin.

Penelophe 21-08-2007 10:49

Brokolinin ekimiyle ilgili bilgi buldum sitede fakat brüksel lahanasının ekimiyle ilgili bilgi bulamadım. Yardımcı olur musunuz arkadaşlar?

limon 21-08-2007 21:16

Bence tüm lahanalar aynı usül Penelophe. Geçen sene brüksel diye aldığım fideleri dikince karıştırdım gerçi. Brüksel lahanalarını görünce tanırım nasıl olsa diye düşündüm ama göremedim. Ama iki tane küçücük karnıbaharlarım olmuştu çok sevmiştik görüntüsünü. Tohumunu MSaygın'ın dediği gibi geçen sene 6 YTL'ye almıştım ve için çok az çıkmıştı. Bu sene sadece bir kökünü tohuma bıraktım. O kadar çok tohum verdi ki... Ben sadece 3-4 tohum kapsülündeki ektim koca kasa fidem oldu. Üşenmezsem kalanını da ayıklayıp saklamam gerek.

Penelophe 21-08-2007 23:04

Teşekkür ederim Limon.:)
Islak tülbente koydum bu akşam.:)
Kısmetse yarın ekerim artık.

şükran ünal 23-08-2007 15:29

Arkadaşlar bende brokoli tohumlarını ektim bakalım ne olacaklar hafta sonu resim çekemedim zaten ben değil de kızım çekecekti onunda yapması gereken ödevleri olunca akşam saatine kaldık inşallah bizde sevgili limon kadar olamasakta buraya ufak çapta resimlerimizi koyacağız .Sevgili limon, İstanbul a gelince o güzel bahçenizi eşimle ziyaret etmek isteriz.O kadar güzel ve çoşkulu ki her yerden sebze fışkırıyor maşallah .Ankara dışına bir seyahate gittiğimizde ikimizde nerede sera var ,nerede yörenin pazarı var biz oralardayız.Semizotları ve tere tohumlarım çıktılar.Neredeyse 1 cm kadar oldular maydonozu da 1,5 karış derinlikte ve uzun plastik saksıya ektim. İnşallah onlardan da fotoğraflar koyacağız.Bu arada Brokolileri ikişer tohum olarak ıslak tülbentte bekletip 1i5 lt lik pet şişelerini ortadan kestim,alltan da dört beş yerinden sıcak et şişleriyle delip hazırladığım torf içine ektim .Zaten tülbent arasındayken uçları patlamıştı bile. Üzerlerini de streç naylon la kapattım ve delikler açtım.gölgedeler akşam açıyorum ve fısfısla hafif suluyorum. onları seyrederken de yemeğimizi yiyoruz.onların her günkü gelişmeleri beni sonsuz dinlendiriyor önceleride ufak çapta ekip dikmemize rağmen bu güzellikleri nasıl farketmemişim anlamıyorum.Hepinize selamlar.

limon 23-08-2007 19:19

Penelophe, biraz önce Nevsune Hanım'ın yazısını okudum. Brüksel lahanası tohumları Haziran'da ekiliyormuş. Bir araştır istersen.

Şükran Hanım, teşekkür ederim övgülerinize ama abartmışsınız biraz :) Öyle her yerden fışkırmıyor ;) Bu sene domateslerden, hıyarlardan ve biberlerden istediğim gibi verim alamadım mesela. Taze fasulyelerden de çok fazla ekmeme rağmen yarım kilo zar zor topladım. Ama ister olsun ister olmasın onlarla uğraşmak bile dinlendiriyor ruhumu. Hoş bol bol ürün verseler daha çok dinlenecek ruhum ;)

GLCN 23-08-2007 19:23

Sevgili limon galeride bahçenizin ayrıntıı fotoğrafı varmı?Merak ettik şu meşhur bahçeyi:)))

Filiz 23-08-2007 19:27

Dün viyollere tere ektim sonbahar hasadı için umarım geç ya da erken değildir. Baharatlı tadına bayılıyorum.

Penelophe 23-08-2007 19:34

Okudum sevgili Limon.:(
Fakat başka bilgi bulamıyorum, yeniden araştıracağım.

limon 23-08-2007 19:49

Galeride değişik kıyılarını köşeleri çektim öyle komple fotoğrafını çekmedim Gülcan Hanım. Meşhur falan değil yahu utandırmayın ve abartmayın. Topu topu 350 metrekare bahçem var. Az biraz da sebze bahçem :)
İki sene oldu daha taşınalı halen tam istediğim gibi olmadı. Ama eskiden beri çiçek yetiştirmeye meraklıydım. Daha önce apartman katında otururken tüm cam kenarlarına ferforje çiçeklik yaptırmıştım ve tüm camlarıma sarkan petunyalardan ekmiştim. Her geçen kapımı çalıp bu ne çiçeği diye soruyordu. :)
O zamanlar 3-4 yıl önce sarkan petunya bu kadar revaçta değildi pek bilinmiyordu. Ben de Kıbrıs Başbakanı TV'de konuşurken arkasında görmüştüm ve araştıra soruştura çiçeğin sarkan petunya olduğunu öğrenmiştim. Çiçekçime ısmarlamıştım 2 kasa ve her yere dikmiştim :) Fazla uzattım yine...
Kısacası ister bahçede ister balkonda oturun ;) yeter ki çiçek ve bitkisever olun. Önemli olan mekan değildir. Bulunduğunuz ortamı güzelleştiren sizsiniz... diyerek yazımı balla bitiriyorum ;)

limon 23-08-2007 19:52

Filiz Hanım aslında uygundur zamanı ama normal şartlara göre tabi. Ağustosun yarısı yaz yarısı kış derdik ama bu sene tamamı kavurucu yaz sıcağı oldu. Havalar bu kadar sıcak giderse birden gelişirlerse bir daha roka-tere tohumlarını serperiz ne yapalım :)

Filiz 23-08-2007 19:54

Ağustosun kavurucu sıcağını düşünürsek kuzey yamaca ekmem daha mı iyi olur ya da gölge bir yere...

limon 23-08-2007 20:10

Filiz Hanım tereyi neden viyollere ektiniz? Biraz önce dikkat etmemişim viyollere ektiğinize. Tere, roka, maydanoz, dereotu vb.. sebzeleri direk yere ve yetiştireceğiniz saksıya ekin bence. Biraz büyüdüklerince çok sık olanları kökünden çekip alın ki diğer kökler güzel gelişsin. Büyüyünce toplarken kökünü çıkarmadan maydanoz gibi keserek toplarsanız tüm kış tere yiyebilirsiniz. Ben eskiden pazarcılar gibi kökünden çıkarıyordum. Köydeki çiftçi arkadaşım evde kullanırken, maydanoz gibi keserek kullanmamı, o zaman kökünün çok daha kuvvetli gelişeceğini ve tüm kış kullanabileceğimi söyledi. Hatta kestikten sonra 10 günde tekrar toplanma kıvamına geleceğini söylemişti bana 10 gün kısa gelmişti ama dediği gibi oluyor gerçekten :)
Kuzeye mi ekeyim diye sormuşsunuz,benim bir sebze bahçem var ve yazlıkları da kışlıkları da aynı yere ektiğim için bu konuda pek bilgim yok. Kolay gelsin :)

Filiz 23-08-2007 20:18

Hımm. Ben kendime ait olmayan bir yere ekeceğim apartmanda yaşadığım için maalesef yerim yok. Ekeceğim yeri henüz hazırlamadım o yüzden viyollere ektim. Maydanozlar saksıda başka saksım olsaydı (yerim de) onları da ekerdim saksıya..

GLCN 23-08-2007 20:46

Açıklama için teşekkürler sevgili limon.O sarkan petunyaları hala yetiştiriyormusunuz?

limon 23-08-2007 23:33

Artık her yerde bol miktarda satılıyor. Bu sene de aldım 5-10 kök. Ama çabuk bozuldular.

limon 27-08-2007 19:43

4 Eklenti(ler)
Ektiğim sebze tohumlarının son durumlarını sizlerle paylaşmak istedim.
Küçük kırmızı turplar ve büyük beyaz turplar:
Eklenti 19556Eklenti 19557
Rokalar ve kıvırcıklar:
Eklenti 19558Eklenti 19559

limon 27-08-2007 19:45

2 Eklenti(ler)
Karnıbaharlar ve pırasalar:
Eklenti 19560Eklenti 19561

VforVENDETTA 27-08-2007 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 145701)
Penelophe, biraz önce Nevsune Hanım'ın yazısını okudum. Brüksel lahanası tohumları Haziran'da ekiliyormuş. Bir araştır istersen.

Şükran Hanım, teşekkür ederim övgülerinize ama abartmışsınız biraz :) Öyle her yerden fışkırmıyor ;) Bu sene domateslerden, hıyarlardan ve biberlerden istediğim gibi verim alamadım mesela. Taze fasulyelerden de çok fazla ekmeme rağmen yarım kilo zar zor topladım. Ama ister olsun ister olmasın onlarla uğraşmak bile dinlendiriyor ruhumu. Hoş bol bol ürün verseler daha çok dinlenecek ruhum ;)

Benim bir bahçem yok ama her sene terasımda yetiştirdiğim domates, biber gibi bazı sebzelerim olur. Gecen sene 4 tane domates fidesi dikmiştim. Hiç ummuyordum ama onlardan epey bir domates yedik. Bu sene ise 3 fide aldım. Birisi hemen kurudu, birisinin 2 tane kızarmaya yüz tutmuş domatesi vardı, ama tatilden döndüğümde yerlerinde değillerdi. Muhtemelen ben tatildeyken temizlik için gelen yardımcım, evde yemek bulamayınca onları yedi :( Sonuncusunda da yine 2 tane var, şu anda daha yeni yeni kızarıyor... Bu durum bana çok ilginç geliyor aslında, hem çok az ürün verdiler, hem de çok geç verdiler. Demek siz de benimle aynı durumdasınız Sayın Limon :confused: Acaba bu durumun aşırı sıcaklarla bir ilgisi olabilir mi ki?

sdcrmn 28-08-2007 08:22

Benim de balkonda domates ve biberlerim var. İlk defa bu sene başladım yetiştirmeye ve doğrusu biraz hevesim kırıldı. Sıcaklardan mı yoksa marketlerden aldığımız hazır tohumlardan mı acaba? Bir arkadaşımın bahçesi var, o kadar sıcak olmasına rağmen deli gibi domates aldı bu sene:) İsrail domatesiymiş. Bir yerde bu İsrail domatesinin genetiği değiştirilmiş olduğunu duymuştum doğru mu acaba? O kadar çok ürün verdi ki şüphe uyandırıyor insanda. Benim hazır tohumdan filizlendirdiğim domates ve salatalıklarımdan da ekmişti bahçesine. Diğerlerinin yanında benimkilerin çok az meyve verdiğini, çok verimsiz olduğunu söylüyor. Sonunda şuna karar verdim sanırım tohumdan kaynaklı bir verimsizlik bu. Seneye sadece cherry ekicem, belki arkadaşımın domatesinden de ekerim 1 fide.

limon 28-08-2007 20:19

Bana da köyden bir tanıdığım çok ürün veriyor diye 10 kök fide vermişti. Fideleri diktikten kısa bir süre sonra kocaman salkım somatesler oluşmaya başlayınca çok sevinmiştim. Demek gerçekten bol verecek diye düşünürken :)
Sadece o salkımlar oldu bitki tepeden sararmaya başladı. Geçen haftalarda tepelerini budayınca tekrar canlanmaya başladılar ama bu mevsimden sonra daha ne kadar domates verebilir bilmiyorum. Bir de bu hafta kargalar başladılar yine kızaran domateslerimi gagalamaya. Gagaladıklarını bitirseler keşke ama bunlar açgözlü :)
Domateslerle ilgili benim hatam şu oldu: Bir kere domates ekilen yere bir dahaki sene ekilmezmiş hatta iki sene başka bir ürün ekilirmiş. Ben geçen sene bahçe buldum diye sevinip her yere domates doldurmuştum. Bu sene de başka yerim olmadığı için aynı yere ektim tabi. Ama seneye daha hazırlıklı ve bilinçli hazırlanıcam. Bu sene ekmediğim yerlere kışın da bir şey ekmeyip bol gübreleyip dinlendirdikten sonra zamanı gelince domates fideleri ekicem. Bir de seneye de havalar çok sıcak olursa şu fidanlıkların kullandıkları gölgelik filelerden alıcam. (Sağlıklı olursam inşallah ;) )

limon 28-08-2007 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi VforVENDETTA (Mesaj 147127)
Acaba bu durumun aşırı sıcaklarla bir ilgisi olabilir mi ki?

Aşırı sıcaklardandır diye kendimizi avutuyoruz ama yetiştiren yetiştiriyor yahu :)
Sitemizin alt yanında çok sayıda seralar ve bahçeler var. Yarın fırsat bulursam sizler için fotoğrafını çekerim. Resim gibi ekmişler domatesleri, geçen gün baktık yıkılıyor üzerleri. Ama ne kadar doğal onu bilmiyorum.

Ben bu sebze yetiştirme işine hobi haline getirince akıl veren de çok olmaya başladı. Bazen kafam çok karışıyor :) Biri oluğun içine ekeceksin diyor, diğeri içine olmaz tepesine diyor, bir diğeri ise tepesine de içine de olmaz tepenin yanına ekeceksin diyor :)
Şimdi de damlama sulamaya taktım kafayı. Yanmış koyun gübresini yükseğe koydukları varile koyup üzerine su dolduruyorlarmış. Damlama yöntemiyle sebzelere bu şerbeti veriyorlarmış. Su bittikçe üzerine ilave ediyorlamış. Acaip çok sayıda ve büyük boyda sebzeler elde ediyorlarmış. Bu mantıklı ve organik bir yöntem. Ama benim gücümü aşar eşimden yardım istemem gerekli. O da şimdi ...k la mı uğraştıracan bizi der elini sürmez ;) Eşref saatini yakalamam gerekiyor kısaca :)

limon 28-08-2007 20:35

Bu damlama yöntemi de kafama takıldı şimdi benim. Varili istediğin kadar yukarı koy tazlikli olamaz ki su. Damlama için suyun belli bir tazlikte olması gerekmez mi? Sona kadar nasıl ulaşacak ki su?

MSaygin 28-08-2007 22:20

Yeterli yüksekliğe bir depo yaptırırsanız yeterli basınç oluşur.Hesaplanması lazım tabi ama 4-5m. bir yükseklikten bahsediyorum.
Basınç kontrollü damlama uçları da var, mesafe ve depo yüksekliğine göre hesaplanıyor onlar.
Yalnız damlama ile yanmış koyun gübresi veremezsiniz sanıyorum, delikleri tıkar.Damlama için NPK formunda, özel damlama gübreleri var, onlardan kullanmak gerekiyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025