agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Bakla (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/4197.htm)

limon 30-04-2007 01:54

Bakla
 
2 Eklenti(ler)
Bakla sevenler için açtım konuyu.
Baklalarım çiçeklendiler. Yapraklarından da salata yapılıyormuş. Denedim ama pek beğenmedim. Yaprağındansa sebzesini yemeyi tercih ederim :rolleyes:
2-3 gündür çok bol çiçeklendiler. Çiçeklerinin çok güzel koktuğunu geçen sene farketmemiştim. Her sene yeni şeyler öğreniyorum.
Böylelerdi...
Eklenti 9985
Şimdi bu durumdalar...
Eklenti 9986

limon 02-05-2007 10:42

Benden başka bakla seven ve eken yok sanırım ;) 1-2 hafta sonra şöyle miss gibi sızma zeytinyağlı yemeğini yaparsam kimseye yedirmiycem...

habibe 02-05-2007 10:47

Afiyet olsun :)) Pişireceğiniz günü söyleyin de, o gün siteye gelmeyeyim :) Kokusu uçunca gelirim ;) :p

papatyam 02-05-2007 10:51

:) bende sevmem ;)

Todor 02-05-2007 11:13

Pişen apartmana girmem.

habibe 02-05-2007 11:15

:) Yalnız değilmişim iyi bari :p bizde kısır yapalım :))

limon 02-05-2007 12:19

Siz güzel pişenini yememişsiniz anlaşılan :D Ben de az pişmişini hayatta yiyemem. Düdüklü tencerede 8-10 dk. pişirince nefis oluyor. Hele bahçemde yetiştirdiğim kendi mahsulümü ;)

Demek bakla seven bir tek benmişim..

limon 02-05-2007 12:20

Haaa unutmadan üzerine de kendi yetiştirdiğim dereotlarından koyuyorum da siz şimdi dereotunun da kokusunu sevmezsiniz :)

habibe 02-05-2007 13:44

Üstüne bastınız :)) Dereotunu da sevmiyorum aksilik işte ..
Hatta dereotu bulunan tezgahtan başka bir sebze bile almıyorum.
N'aparsanız yapın, baklaya ortakçı yok gibi :))

papatyam 02-05-2007 13:47

Habibe bayılırım ve süper yaparım :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 100509)
:) Yalnız değilmişim iyi bari :p bizde kısır yapalım :))


limon 02-05-2007 13:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi papatyam (Mesaj 100620)
Habibe bayılırım ve süper yaparım :)

Kısır için taze soğan, marul, maydanoz lazım mı? :D Kökünü 1 YTL den mi versem napsam?? ;)

papatyam 02-05-2007 13:56

Ooo çok pahalı önce bir ayağımız alışsın değilmi:)) taze nane yok mu?

limon 02-05-2007 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi papatyam (Mesaj 100629)
Ooo çok pahalı önce bir ayağımız alışsın değilmi:)) taze nane yok mu?

OOOO naneden bol bir şey yok. Kendileri alıp başlarını gitme konusunda çok başarılılar ;)

Ama benim sebzelerim % 100 doğal... Toprağım Kırklareli'nden geldi. Gübrelerim de Trakya'dan geliyor. Toprağı getiren Trakya'lı abime dedik ki " Toprak güzel mi abi?" "Ne diyosun be ya insan ek insan yetişsin bu toprakta" :D

Kısaca maliyet yüksek papatyam 1YTL bile kurtarmıyor da ayağınız alışsın ;)

Ben bu sebze işine ilk merak saldığımda Gümüşdere'de fideci bir teyzem karnıbaharın fidesini 1 YTL'ye satıyordu. Pazarda karnıbaharın hazır büyümüş hali 1 YTL bile değildi :D Yani çok kazıklandım bugüne kadar. Artık tohumdan yetiştirmenin keyfine vardım...

Bıyıklı 02-05-2007 14:09

Bizimkiler kartlaştı bile, taze baklayı sele zeytini ve taze ekmekle yemeyi kim sevmez! :)

limon 02-05-2007 14:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BIYIKLI (Mesaj 100639)
Bizimkiler kartlaştı bile, taze baklayı sele zeytini ve taze ekmekle yemeyi kim sevmez! :)

Nihayet bir baklaseven buldum :D Ben de Çanakkale'liyim BIYIKLI. Egeliler olarak hayır diyemeceğimiz sebze yok bizim sanırım... Ve zeytin ve zeytinyağı ve Ezine peyniri ve.... ;)

papatyam 02-05-2007 14:23

Şaka bir yana Doğal Sebze gibisi yok gerçekten,

Kazıklandığını söylüyorsun ama sana yapılanı bize yapacaksın öylemi :)
50 krş dan anlaşalım ;) :d

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 100636)
OOOO naneden bol bir şey yok. Kendileri alıp başlarını gitme konusunda çok başarılılar ;)

Ama benim sebzelerim % 100 doğal... Toprağım Kırklareli'nden geldi. Gübrelerim de Trakya'dan geliyor. Toprağı getiren Trakya'lı abime dedik ki " Toprak güzel mi abi?" "Ne diyosun be ya insan ek insan yetişsin bu toprakta" :D

Kısaca maliyet yüksek papatyam 1YTL bile kurtarmıyor da ayağınız alışsın ;)

Ben bu sebze işine ilk merak saldığımda Gümüşdere'de fideci bir teyzem karnıbaharın fidesini 1 YTL'ye satıyordu. Pazarda karnıbaharın hazır büyümüş hali 1 YTL bile değildi :D Yani çok kazıklandım bugüne kadar. Artık tohumdan yetiştirmenin keyfine vardım...


Bıyıklı 02-05-2007 14:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 100641)
Nihayet bir baklaseven buldum :D Ben de Çanakkale'liyim BIYIKLI. Egeliler olarak hayır diyemeceğimiz sebze yok bizim sanırım... Ve zeytin ve zeytinyağı ve Ezine peyniri ve.... ;)

Ben üstüne Giritliyim birde, bahçeye Giritli sokacağına keçi sok daha iyi derler. :)

habibe 02-05-2007 14:33

:)) öyle bir anlatıyorsunuz ki bakla yemeyeni bile :p

Bekir S. 02-05-2007 15:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BIYIKLI (Mesaj 100654)
Ben üstüne Giritliyim birde, bahçeye Giritli sokacağına keçi sok daha iyi derler. :)

Benim babamda Girit göçmeni.Doğma büyüme İzmir'liyim.Eşimde Balıkesir Manyas kısacası ortak yanımız çok.Baklayı limonun tarifi ile çok severim.Bahçemde şuan tazeleri var.
Babamın anlattığına göre tarlaya bir inek girmiş.
-Çocuk baba tarlaya inek girdi diye seslenince baba kafasını kaldırmış bakmış.
-Giritlide bahçede oğlum sen Girit'liyi çıkar o köküyle götürüyor inek sadece üstünü yer.
Şimdi kökü ile yere örnek ŞEVKETİ BOSTAN bilen var mı?
Ege insanı gerçekten sebzeyi çok sever zeytin yağı ile tabi.

Bekir S. 02-05-2007 15:40

2003 temmuzdan beri,Çanakkale Çan'da oturuyom demeyi unutmuşum.:))

limon 02-05-2007 16:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BIYIKLI (Mesaj 100654)
Ben üstüne Giritliyim birde, bahçeye Giritli sokacağına keçi sok daha iyi derler. :)

Çok yaşayın... Hiç duymamıştım çok güldüm...:D

Bıyıklı 02-05-2007 16:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 100686)
Benim babamda Girit göçmeni.Doğma büyüme İzmir'liyim.Eşimde Balıkesir Manyas kısacası ortak yanımız çok.Baklayı limonun tarifi ile çok severim.Bahçemde şuan tazeleri var.
Babamın anlattığına göre tarlaya bir inek girmiş.
-Çocuk baba tarlaya inek girdi diye seslenince baba kafasını kaldırmış bakmış.
-Giritlide bahçede oğlum sen Girit'liyi çıkar o köküyle götürüyor inek sadece üstünü yer.
Şimdi kökü ile yere örnek ŞEVKETİ BOSTAN bilen var mı?
Ege insanı gerçekten sebzeyi çok sever zeytin yağı ile tabi.

Bu benzetmeyi biliyordum ama kendimce özetini geçtim. :)

Dedem Girit göçmeni, İstanbul'da doğdum büyüdüm 6 sene evvel bir vesileyle babamın doğup büyüdüğü Ayvalığa yani özümüze döndük. İstanbul'da iken zeytinyağı eksik olmazdı ama insan kaynağına varınca başka yağı unutuyor. Sadece ot yiyerekte yaşayabilirim, çok severim zeytinyağlı yemekleri, mezeleri, tabi süt kuzusuyla pişmiş akkız'a da asla itirazım olamaz. :rolleyes:

limon 02-05-2007 16:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 100687)
2003 temmuzdan beri,Çanakkale Çan'da oturuyom demeyi unutmuşum.:))

Benim annem babam Biga'nın köylerinden. Aslında çok üzücü ama düğün veya cenazelerde köye gidebiliyoruz ancak...

limon 02-05-2007 16:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BIYIKLI (Mesaj 100717)
Bu benzetmeyi biliyordum ama kendimce özetini geçtim. :)

Dedem Girit göçmeni, İstanbul'da doğdum büyüdüm 6 sene evvel bir vesileyle babamın doğup büyüdüğü Ayvalığa yani özümüze döndük. İstanbul'da iken zeytinyağı eksik olmazdı ama insan kaynağına varınca başka yağı unutuyor. Sadece ot yiyerekte yaşayabilirim, çok severim zeytinyağlı yemekleri, mezeleri, tabi süt kuzusuyla pişmiş akkız'a da asla itirazım olamaz. :rolleyes:

Ayvalık'ı, Burhaniye Ören'i ve o civarı çok severim... Köy pazarlarına da bayılırım.

Bıyıklı 02-05-2007 16:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 100715)
Çok yaşayın... Hiç duymamıştım çok güldüm...:D

Aslında Giritli denilince ilk akla gelen benzetmedir, birde Epimenides'in işkembeden attığı Girit paradoksu var tabi ama onu Giritli Türkler asla üstüne alınmaz. :)

Bıyıklı 02-05-2007 16:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 100721)
Ayvalık'ı, Burhaniye Ören'i ve o civarı çok severim... Köy pazarlarına da bayılırım.

Bende çok severim...:p Akrabalarımızın yoğun olduğu bir bölgede yaşıyoruz (fakat henüz toprağımız yok :( ) onlar sağolsun herşeylerini paylaşırlar, geri kalan otlarımızı da pazardan hasadını sabah yapıp gelmiş köylülerden alırız.

Bekir S. 02-05-2007 16:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BIYIKLI (Mesaj 100717)
Bu benzetmeyi biliyordum ama kendimce özetini geçtim. :)

Dedem Girit göçmeni, İstanbul'da doğdum büyüdüm 6 sene evvel bir vesileyle babamın doğup büyüdüğü Ayvalığa yani özümüze döndük. İstanbul'da iken zeytinyağı eksik olmazdı ama insan kaynağına varınca başka yağı unutuyor. Sadece ot yiyerekte yaşayabilirim, çok severim zeytinyağlı yemekleri, mezeleri, tabi süt kuzusuyla pişmiş akkız'a da asla itirazım olamaz. :rolleyes:

Doğruya sizin oralarda şevketi bostana akkız derler. :))

Bekir S. 02-05-2007 17:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 100719)
Benim annem babam Biga'nın köylerinden. Aslında çok üzücü ama düğün veya cenazelerde köye gidebiliyoruz ancak...

******* üzücü İzmir'i ben nasıl özlüyorsam sizinde Biga'yı özlemeniz doğal.Biga Çan'dan daha gelişmiş ve güzel.

limon 07-05-2007 21:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 100739)
******* üzücü İzmir'i ben nasıl özlüyorsam sizinde Biga'yı özlemeniz doğal.Biga Çan'dan daha gelişmiş ve güzel.

Biga'yı pek bilmem ben :) Köyümü bilirim :)

Baklalarım 3-4 güne kadar yemek yapılacak büyüklüğe gelecek gibi.

Bekir S. 07-05-2007 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 102428)
Biga'yı pek bilmem ben :) Köyümü bilirim :)

Baklalarım 3-4 güne kadar yemek yapılacak büyüklüğe gelecek gibi.

Yoğurtlu ve sarmısaklı yapında eşimle beraber yemeğe gelelim. :))

limon 14-05-2007 15:05

2 gün sonra baklalarımı toplayıp şöyyle sızma zeytinyağıyla yemeğini yapıcam. Dereotlarım da körpecikler... Kokusunu sevmeyenleri şimdiden uyarayım da o gün uğramasınlar :)

Mahmut Leventoğlu 14-05-2007 16:51

Bu bakla nerede pişiyorsa bilelim yani. Erken hasat taze sızma zeytinyağı benden :))
Ne olur ne olmaz bakla güzel olmazsa hiçolmazsa zeytinyağına kekik kırmızıbiber ve limon ekleyip içine ekmek düşürüp karnımızı doyururuz artık :))))

limon 14-05-2007 17:17

Ben pişiricem de o bakla güzel olmayacak :) Benim zeytinyağım da organik zeytinlerden üretilmiş. Ezine'den yeni geldi :) Pişirir pişirmez fotoğrafını ekliycem :)))) Artık sevmeyenler gözleri kapatsınlar napalım ;)

Mahmut Leventoğlu 14-05-2007 17:27

Sevgili Limon o kadar çok severimki baklayı. Otelde bile zorla bütün personele sevdirdim. Şimdi ana yemeklerimizden.
Birde bugünlerde tama zamanı. Enginarı ince (Pastırma dilimi ebadında)ince kesip üzerine bol limon sıkıp ve tuz atarak çiğ çiğ yemeye bayılıyorum. :)))

Ferda Ülkümen 14-05-2007 19:02

Benim baklayla sorunum da kokusuyla değil, tüyleriyle. Adını duyunca bile huylanıyorum. Şeftaliyi de çok severim ama tutamam, ancak biri soyarsa yiyebilirim.

limon 14-05-2007 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen (Mesaj 104162)
Benim baklayla sorunum da kokusuyla değil,tüyleriyle. Adını duyunca bile huylanıyorum.Şeftaliyi de çok severim ama tutamam,ancak biri soyarsa yiyebilirim.

Şeftali konusunda aynen ben de :) Hayatta ovarak yıkayamam. Kabuğuyla hayatta yiyemem. Hatta bahsederken bile kötü oluyorum. Ama birisi soyarsa çok severim :rolleyes: Baklayı eskiden ben de hiç yiyemezdim. Fakat düdüklü tencerede bayılana kadar pişirince tüyü müyü kalmıyor. Biraz diricesini görünce kaçacak yer arıyorum ben de :D Ferda hanım yanlız şöyle de bir durum var ki insan kendi yetiştirince tadı da bir başka oluyor meretlerin :)

Ferda Ülkümen 14-05-2007 22:00

Ben de çok yetiştirdim, evdekiler sevdiği için ve toprağa faydası olduğu için. Ama işe yaramadı.Bir de çağlanın tadını bile bilmem,nasıl yediklerine de hayret ederim. Çağlayı da çok seven var galiba, biz yazlığa gidene kadar ağacın üzerinde badem bırakmıyorlar.

Mahmut Leventoğlu 15-05-2007 08:05

Yaşamda en sevdiğim meyvelerdendirler. Çağla,Şeftali,Kızılcık. Ne yazıkki allerjim nedeni ile ağaçlarının altından bile geçemem. Fakat bir çare buldum. Toplanıp , yıkanıp bir kasede su içinde olursa kendim alıp alıp yiyebiliyorum.Kızılcığın yaprakları inanılmaz kaşındırıyor.

merdiye 15-05-2007 08:49

Vay vay vay! Bu ne muhabbet ya;)

Ben de Bandırmalıyım, üniversiteyi İzmir'de okudum. Çanakkale en sevdiğiim yerlerdendir. Ayvalık civarı ise muhteşem bence:p

Ayrıca BAKLAYA BAYILIRIM. Ama maalesef şuan Samsun'dayım ve iki haftadır "bakla bakla" diye pazarda dolanıyorum ama nafile:( Ne zaman bakla olacak bu pazarda biri bana söylesin...

Karadeniz güzel tamam da, Samsun il merkezinde denizi görmek bile özel çaba gerektiriyor. Ya memleketimi çok özledim:( :( :(

Neyse şimdi ağlarım ben, konuyu değiştireyim. Geçen yıl baklanın son zamanına doğru bir tarif denemiştim muhteşem olmuştu, ama sonra bakla mevsimi geçti tadı damağımda kaldı. Şimdi bakla bulur bulmaz deneyeceğim.İsteyene verebilirim tarifi, denemeye değer.

merdiye 15-05-2007 09:12

Eee şimdi biraz kafam karıştı, yukarıdaki mesajı yazmadan önce bu son 8-10 mesaj açılmamıştı, anlayamadım. Her neyse başlığın BAKLA olması benim için yeterli:D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025