![]() |
Sevgili arkadaşlar, sebzeler ile pek ilgilenmemekle beraber bu başlıkta yazdıklarınız gözüme çarptı.
Bildiklerimiz ve bahçemizde başımıza gelenleri sizlerle paylaşmak isterim. Dün bir arkadaşımız telefon ederek " önce yediği salatalıkların şimdi uçlarından acılaştığını ve nedenini" sordu. Bildiğim kadarı ile bitki strese gierse yani kökenine basılırsa, ezilirse bir de aşırı sulama olursa hıyarlar acılaşır. Bazı arkadaşların yüklediği fotoğraflarda hıyarların düzgün olmadığı kıvrıldığı ve nedenini sorduklarını okudum. Sayın Mine hanım biraz rahatsız olduğu için bu aralar sitemize giremiyor, kendileri iyileştiğinde bu sorulara cevap verecektir. Bildiğim kadarı ile bu durum yine dengesiz sulamadan olur, yani uzun bir müddet bitkiye su verilmez sonra da iyice suya boğulursa bu gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Hıyar yapraklarındaki kurumaları ve yanık gibi olmalarını, yapraklarda önceleri sarı sarı lekeleri de bildiğim kadarı ile mildiyö hastalığı yapar. Önlemek için baştan ilaçlamaya girişilmeli, bitki iyice bu hastalığa yakalanmış ise kurtarmak zordur. Bizim bahçede geçen sene hıyarlarda bu mildiyö bayağı zarar verdi ve hemen söküp yeniden ekim yaptık. Ben bunları yazıyorum ama daha iyi bilen arkadaşlar da lütfen bilgilerini paylaşsınlar. |
Alıntı:
|
Ben ikisini beraber yaşadım. Halen de yaşıyorum. Kırmızı örümcek mildiyöyü bir bitkiden diğerlerine taşıyor. Dolayısıyla tüm bitkileriniz hastalanıyor. Buralarda hava da zaten nemli, tam fungusların istediği ortam.
|
Kırmızı örümcek derdim yok Allaha şükür. Mantar ilacı ile ilaçlıyorum. Ama bu sarartılar olunca canım sıkıldı.5 kök fidanım var salatalık olarak. Çekirdekten yetiştirmiştim. Keşke daha fazla dikseyemişim diyorum şimdi. Domatesimdeki kara leke ile ilgili yorum yapabilecek varmı?
|
Sayın mrkamilk; domatesle ilgili sorununuz mantari bir hastalığa benziyor. Mesajımın sonunda iki tane bağlantı vereceğim. O başlıklara sizin yaşadığınız duruma benzer bir durum yaşayan olmuş mu diye bir bakın. Eğer olmamışsa fotoğrafları oraya yüklemelisiniz. Çünkü; domatesle ilgilenen arkadaşlar ilgili başlıklarda yazıyorlar.:)
Domates yetiştirme, Domates Hastalık ve Zararlıları |
değerli arkadaşlarım,
Hıyar ili ilgili bir çok proplemi olan var. Öncelikle toplu olarak bilgi alabileceğiniz bir link veriyorum. Bir göz gezdirir misiniz? http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim...ikmucadele.pdf Sitemizde bu konular olmakla beraber, Hepsine bir arada görmeniz ve Fotoğraflara bakarak karşılaştırma imkanı da bulabilmeniz için yararlı olacaktır. Sayın Emre İlhan, teşekkürler. Arkadaşlarımıza yardımlarınız için. |
Güzel bir rehber, teşekkürler sevgili Cumhur Tonba.:)
|
Sayın Emre,
Biraz ihmalkar davrandık herhalde. Bakıyorum her tarafa yetişmeye çalışıyorsunuz. Size çok çok teşekkürler. Ne kadar güzel. Tecrübelerinizden, deneylerinizden arkadaşlarımızın yararlanmasını için uğraşıyorsunuz. İşte bu dur agaçlar.net'in en büyük özelliği. İnanın çok çok mahcub oldum. İyi ki sizler varsınız. |
Alıntı:
Bir bitkide karınca varsa, muhakkak yağrak bitleri de vardır. Karıncalar yaprak bitlerinin dışkılarına (Şekerli-tatlı) gelirler. Sizinki inanın çok uzun bir macera olmuş. Fakat bir adet bile yemeniz ve mutlu olmanız her şeye değer. Aslında terasda yetiştiriyorsunuz. Hastalılardan ari bir bölge sayılır. |
Alıntı:
http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim...ikmucadele.pdf |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bizi bu siteye bağlayan en büyük neden bu. Büyük bir aile gibiyiz burada. Facebook'ta ne zaman burası ile ilgili bir mesaj görsem; işte benim büyük ailem, sitem diye yazıyorum. |
Alıntı:
domateslerinizdeki hastalık kara leke değil, çiçek burnu çürüklüğü. (746. iletinizde ilk domates resmi) Kalsiyum eksikliğinden olur. Genelde tüm domates çeşitlerinde _ ilk demateslerde_ görülür, sonra kaybolur. Domates meyveye bağlamaya başladığında yani yumrular oluşmaya başladığında topraktan fazla miktarda kalsiyum kaldırır. İşte bu dönemden bir az önce yapraktan kalsiyum gübresi vermelisiniz. 1 LT. 8 TL. kalsiyum içeren gübreler vardır. Kullanmalısınız. Saygılar |
Alıntı:
Nimsk 4.5 elinizin altında olmalı. Aslında tripsi içindir ama yaprak bitlerine,_ bizim canlı ballık dediğimiz_ etkilidir. İsterseniz yaprak bitleri için kendi ilacınızı kendiniz yapar ve 4 yıl boyunca kullanırsınız. Gülleci bulamacı; 3 gün sonra etkisini gösteriyor. Oldukça ucuzdur. Yaprak bitlerini siliyor. (yapımı için UBYİ kullanılabilir ilaçlar sayfasına bakabilirsiniz.) Saygılar |
Alıntı:
hıyar ya da salatalığınız çiçek veriyor ve sonra hemen döküyorsa ilk şüpheniz çiçek tripsi hastalığı olmalı. Bunu tespit etmeniz _ sonra diğer sonuçlara bakarsınız _kolay... Beyaz bir kağıt parçasını çiçeklerin altına yerleştirin. Çiçekleri bir ince, küçük comak ya da parmağınızla hızlıca birkaç kere vurun. Gözle biraz zor görünen sinek/ böcek gibi sarı şeyler görürsünüz kağıt üzerinde, hareket ederler. Bunlar tripsidir. Nimst ya da başka tripsi ilacı kullanmalısınız. Bu spizonat/ lazer olabilir. Saygılar |
Alıntı:
'O' meyve vereceği çiçeği bilir diğerlerini geliştirmez. Eğer saksıda salatalık yetiştiriyorsanız_ bence denenmiş ve dillendirilmesinde sakınca yoktur_ emek gübre kullanın. Bir çeşit _yoğun_ alg içerir. ( gübreler bölümüne _ emek gübre_ bakabilirsiniz.) Saygılar |
Alıntı:
her şey normalse; yani salatalığın görünen yerlerinde hastalık belirtisi_ külleme, kırmızı örümcek v.b. yoksa_ ve bitkiniz bir süre gelişiyor sonra sararıp kuruyorsa, meyveleri yamuk ve kısa kalıyorsa_ ki beslenemiyordur_; nematot vardır. Bitkiyi yakaladığında ölüm kaçınılmazdır. Bu saksı ve tarla yetiştiriciliğinde sık sık karşılaşılır ve toprak altında yaşayan gizli bir düşmandır. Bitkiyi köklediğinizde _ köklerde_ yumrular halinde görürsünüz. Ayrı bir mücadele gerektirir. ( bu akşam, nematot konusunda sayfamda açıklayıcı bilgi vereceğim, burada açıklaması uzun sürür) Saygılar Saygılar. |
Yağmurdan sonra küllemenin önlenmesi için japonların yöntemi gayet mantıklı. At kuyruğu bitkisini sanırım esmer şekerle fermantasyona tabi tutup sulama suyuna bu sıvıyı kattılar. Ayrıca normal çimen suyu ve çöp suyu(kompost sıvısı) bunları da aynı şekilde esmer şekerle fermante edip suya katıp yapraktan püskürtme işlemine tabii tuttular.
Taze at kuyruğunu şehrin göbeğinde bulma şansım neredeyse sıfır. :( http://www.youtube.com/watch?v=D-qzd...endscreen&NR=1 bu sene salatalık ve kabaklarda kesinlikle deneyeceğim... |
Alıntı:
Gülleci bulamacını dün akşam pepinoların alt yapraklarına uyguladım. Yalnız hesaba katmadığım çok kötü şey vardı. O da evin içinde uygulamam oldu. Kokusu berbat ötesi :dilli: Annem ''bitkilerini de al git'' dedi :rolleyes: |
Alıntı:
Maksat tohumlara bir şey olmasın, bizler önemli değiliz. Bu kara kışta siz de benim gibi donarsınız:))). Ama yanmayan soba seyri de keyifli olabilir. Aman anneciğinizin gönlünü alın, bu son, yapmam bir daha, söz deyin ve sıcak yuvanızda kalın. Saygılarımla lütfen. |
İyi akşamlar dilerim.
Şu an fidelerim 6,5x6,5x8 cm'lik saksılarda + pencerenın önünde + bazıları yapay ışıklandırma altında, ve bazıların gövdesi 8-10 cm oldu. Yeni yeni gerçek yapraklar oluşuyor. Bahçeye dikmeyi Mayıs'ın 1.-3. haftasında düşündüm. 1. Fideler ekim zaman'ına kadar bu saksılar'da dayanabilirler'mi? 2. Elbet biraz daha büyük saksılara (11x11x12 cm) değiştirmeyi'de düşündüm. Böylece gövdelerini daha derine gömersem (yani çimyaprakları 1-2 cm toprağın üzerinde kalacak şeklinde) zararlı olurmu? Şimdiden çok teşekkür ederim. Selam ve saygılar |
Fidelerin gövdesi çok uzamış Toprakhasreti. 8-10 cm gövde ve yeni yeni çıkan gerçek yapraklar. Olabildiğince güneşe çıkarın diyorum. Gövdeleri daha fazla uzamasın. Eğer gövdelerini daha fazla uzatmadan Mayısın 2. haftasına kadar filan durabileceklerini düşünüyorsanız öyle yapın ama gövdeler daha da uzarsa iyi değil benden söylemesi. Fideleri dikerken gövdelerinin bir kısmını da toprağa gömebilirsiniz, oralardan da kök salıyorlar, ben bizzat denedim. Ama kotiledonu toprağa değmeyecek şekilde olsun. Aman sulamaya çok dikkat edin. Suyu verdikçe boya giderler haberiniz olsun. Suyu çok az verin, sadece susuzluktan bayıldıklarında azar azar.
|
1 Eklenti(ler)
benim tohumlarda çimlendi:D
|
Alıntı:
|
Haklısınız Sn. Gazi Barış fakat geçen senede aynı teknikte ekim yaptım,malum yer sıkıntısı olunca küçük alanlarda sık ekimler yapmak zorunda kalıyor insan,fakat öyle fazla fire vermeden gayet güzel ve verimli salatalıklar hasat etmiştim.Ama dediğinize kesinlikle katılıyorum ve bunu bilerek bu şekilde ektim,amacım tekrar fide yatiştirmeden fazlasını eleyip o şekilde toprakla buluşturmaktı...
|
2 Eklenti(ler)
Merhabalar.
Uzun zaman önce üye olmuştum tek mesaj yazabildim şu ana kadar bu ikincisi olacak başarabilirsem İnşallah. Emeği geçenlere yazanlara, okuyanlara, forum ilgililerine çok teşekkür ediyorum. Bu sene fideleri pazardan alma yerine tohumdan elde etmeyi düşündüm ve bu hale geldiler şükürler olsun bazılarında sararmalar oldu ama deneme yanılma yöntemi uyguluyorum. Bu arada dikimler 4 katlı apartmanın çatısında ben 4. kattayım o yüzden sorun olmadı seraya çevirdim hemen her tür sebze yetiştirmeye çalışıyorum elma, üzüm, ve nar dahil.Bunlar salatalıklar diğer sebzelerin yazı ve resimlerini ilgili bölümlere koyacağım İnşallah. Saygılarımla |
Arkadaşlar salatalık tohumları çimlendirirken hafif küflenmiş ama canlılar bir sorun çıkarmı olmaz derseniz tekrar dikecem.
|
benim tohumdan ektigim çengelköy salatalıgı son durum
http://www.agaclar.net/forum/attachm...3052012203.jpg |
Bu sene salatalıkları sularken yapraklarına su gelmemesine dikkat edeceğim. Geçen sene mantar hastalığı ile çok uğraştım.
|
Alıntı:
|
ozaman bende bundan sonra fısfıs ile degil diblerini sulayayım ,
|
Sayın Cemil B., bu Çengelköy salaltalığı üzerine bilginiz varmı, önceleri yetiştirdinizmi? Nasıl bir salatalık cinsi? Ben şu an 5 cins salatalık yetiştiriyorum ve Çengelköy salatalığı'da dahil. Hic bir özelligini bilmeden, sade Türkiye salatalığı olduğu için sipariş vermiştim.
|
Dana önce yetiştirmedim ilk kez yetiştiriyorum,
Ama en cok tercih edilen salatalık oldugunu biliyorum istanbul'da. Çok büyük olmayan , sert , lezzetli bir salatalıktır, zamanında istanbuldaki en verimli toprakları olan Çengelköy(istanbulda bir semt)'den bütün istanbula dagılırmış sebzeler meyveler , |
1 Eklenti(ler)
Bu yıl ilk salatalığım geliyor. Toprağını hazırlarken bolca yanmış keçi gübresi ve perlit karıştırdım. Kış boyu yağmurlarla beslendi. Tohumlar kısa zamanda çimlendi hemen uzadı ve meyveler göründü. Geçen yıl gübresi az geldi sanırım salatalıklar bir zaman sonra küçüldüler. İlk meyveler kadar iri ve sulu olmadılar. Bu yıl daha iyi ürün alacağımı düşünüyorum.
|
4 Eklenti(ler)
Balkonda salatalık yetiştirmeyi, bu sene de deniyorum.
Umarım, geçen sene ki kadar problemlerle karşılaşmam. Mantar hastalıkları gene görülmeye başladı ama bu sene ilaçlamayı hiç elden bırakmıyorum. Eklenti 297910 Eklenti 297911 Eklenti 297912 Meyvelerimiz; Eklenti 297913 |
salatalık fidelerini yeni ektim iki az uzun sopa ekledim.Destek olarak yapımarketten o yeşil uzun çubuklardan almayı düşünüyorum.Sizce ne kadar uzunluk yeterli olur?
|
Size şöyle söyleyeyim;
Benim salatalık fidelerim tavana kadar boylanıyorlar:) Yapı marketten bambu kamışlarından aldım. Kamışı saksıya dikiyorum. Ucuna da yün iplik bağlayıp, ipi tavana kadar uzatıp, balkonun demirine bağlıyorum. |
Alıntı:
Daha önce saksıda salatalık yetiştirmiş çok güzel sonuç almıştım.Bitki boyu 8 metreyi bulmuştu. Saksıda alan dar olduğu için gıda akışının sürekli olması gerekir.Mesela 1 lt besin içerikli suyu sabahtan akşama kadar bitkiye verebilecek bir düzenek kurabilirseniz(ben serumun kelebek setini uyarlamıştım) ve koruyucu önlemleri alırsanız sonuç alabilirsiniz. Beslemede bir kaç tiyo. Bitki başına 2 cc sıvı bakır 2 uygulama (tercihen dr tarsanın coptrel'i). '' '' 1 gr demir 2 uygulama ( '' seguestrene) '' '' 1 cc izelement katkılı sıvı gübre.bitkinin durumuna göre uygulama sayısı arttırılabilir.(tercihen dr tarsanın sepeed fool vegatativ'i). Bitki başına 2 cc %85 lik fosforik asit.2 uygulama. ... Bu ürünleri 1 er 2 şer gr/cc temin etmeniz zor.Benimle irtibata geçerseniz.Size hediye edebilirim. Kolay gelsin. |
iyi günler ben balkona ektiğim 3 kok salatalıktan şimdiye kadar 7-8 tane salatalık topladım. eğer gübreli su verirsek saksıdada yetişiyor.
|
1. Hıyar, günlük ihtiyacınız olan birçok vitamini içerir. Tek bir hıyarda Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Folik Asit, Vitamin C, Kalsiyum, Demir, Mağnezyum, Fosfor, Potasyum ve Çinko ihtiva eder.
2. Öğleden sonra yurgunluk mu hissettiniz? Kahveyi, çayı, soğuk içecekleri bir taraf bırakın ve bir hıyar yiyin. Hıyar iyi bir B vitaminler ve Karbohidratlar kaynağıdır ve yediğinizde saatler sürecek yorgunluğunuzu kısa bir sürede ortadan kaldırır. 3. Banyo veya duştan sonra aynanızın buğulanmasından şikayetçi misiniz? Bir hıyar dilimini alıp aynayı ovun. Hem buğulanma yok olacak hem de pırıldayan bir aynaya ve nefis bir kokuya sahip olacaksınız. 4. Haşereler bahçenizi veya saksı bitkilerinizi mahvediyor mu? Bahçeniz için bir aluminyum tabağa (ya da aluminyum folyoya) hıyar dilimlerini koyup, ortada bir yere yerleştirin. Saksılarınıza ise birkaç dilimi toprağın üzerine yine aluminyum tabak veya folyo ile yerleştirin. Bütün mevsim haşerelerden kurtulacaksınız. Hıyardaki kimyasallar aluminyum ile etkileşerek insanların algılayamadığı ama haşereleri deli eden bir koku yayar ve onların ortadan kaybolmalarına neden olur. 5. Bayanlar, sokağa çıkmadan önce veya denize-havuza girmeden önce bir süreliğine selülitlerinizden kurtulmak ister misiniz? Sorunlu bölgelerinizi birkaç dakika süreyle hıyar dilimleriyle ovun. Hıyardaki fitokimyasallar derinizdeki kollajenlerin gerilmesini sağlar, dış tabakayı sıkılaştırarak selülitlerin görüntüsünü azaltır. Aynı şekilde kırışıklıklara da iyi gelir (özellikle de göz civarındaki). 6. "Akşamdan kalma" sorununuzdan veya kötü bir baş ağrısından kurtulmak ister misiniz? Yatağa girmeden önce birkaç dilim hıyar yiyin ve ertesi sabah dipdiri, baş ağrısız kalkın. Hıyar, vücudun kaybetmiş olduğu gerekli besinleri takviye edici yeterli miktarda şeker, B vitaminleri ve elektrolitleri ihtiva ettiği için yediğiniz birkaç dilim sorunlarınızı hemen yok eder. 7. Özellikle diyet yapanlar, açlık dürtünüzü ortadan kaldırmak mı istiyorsunuz? Hıyar yiyin. 8. Evinizde ayakkabı boyanız mı kalmadı? Taze kesilmiş bir hıyar ile ayakkabınızı ovalayın. İçerdiği kimyasallar ayakkabınıza hem harika görünen bir parlaklık verir hem de deriyi su geçirmez hale getirir. 9. Evinizde bir kapı, pencere ya da benzer bir şey gıcırtı mı yapıyor? Bir dilim hıyarı alıp gıcırtı yapan yerlere sürtün (tabii sürtünme yapan yerlere, menteşenin dışına değil!!) gıcırtı gidecektir. 10. Kendinizi gergin, bitkin mi hissediyorsunuz (özellikle ders çalışan öğrenciler, yeni bebek sahibi olmuş anneler ve diğer herkes) ? Bir tas kaynar suyun içine bir bütün hıyarı ince dilimler halinde keserek koyun. Tası da bulunduğunuz odada uygun bir yere koyun. Hıyardaki kimyasallar ve diğer besinler kaynar suyun içine girince tepki gösterirler ve suyun buharı ile birlikte bulunduğunuz odaya yayılarak nefis bir aroma yayarlar. Bu aroma sizlerin tüm gerginliğini alarak sakin kişiliğinize dönmenizi sağlayacaktır. Özellikle öğrenciler bunu denemelidir. 11. Yemek yediniz (örneğin kebap) ve ağzınızdan kötü koku yayıyorsunuz. Bir hıyar dilimini alıp dilinizle damağınıza yerleştirin ve en az 30 saniye öyle tutun. Ağzınızda kötü kokulara neden olan bakterilerin fitokimyasallar sayesinde ölmesi nedeniyle bu sorundan kurtulmuş olacaksınız. (Soğan-sarmısak kokusu konusunda bir bilgi yok. Bunu da siz deneyin ve sonucu görün.) 12. Evyelerinizi, lavabolarınızı çevreye zarar vermeyecek bir şekilde temizlemek ister misiniz? Bir dilim hıyarı alıp temizlemek istediğiniz yeri ovun. Sadece yılların birikimi lekeleri kirleri temizlemekle kalmaz, ayrıca güzel bir parlaklık verir temizlediğiniz yere. Bunun yanında elleriniz de o temizlik malzemelerin verdiği zararlardan kurtulmuş olur. 13. Kalemle yazarken bir hata yaptınız ve hatayı silmek istiyorsunuz. Hıyar kabuğunu alıp yavaş ve nazikçe silmek istediğiniz yazıya sürtün. Boya kalemlerinde ve keçe kalem yazılarında da oldukça yararlı. (Bilirsiniz bazen çocuklarımız duvarlara yazılar yazar, resimler yaparlar. Onlarda da deneyebilirsiniz.) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025