agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Enginar (Cynara Scolymus) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/3505.htm)

seyma30 07-03-2011 14:06

sevgili gambet sorumu cevapladiginiz icin cok tesekkür ederim.Günlerdir cevap bekliyordum bugün fidelerimi bahcemde hazirlamis oldugum topraga dikecegim.
Tekrar binlerce kez tesekkürrr:p

gambet 15-03-2011 21:34

Binlercesine gerek yok sayın seyma30 samimi bir tane olsun yeter:D

seyma30 17-03-2011 22:20

:p Tamam..

gambet 19-03-2011 10:41

bu kadar dil çıkardığına göre ektinmi bali enginar fidelerini.

seyma30 21-03-2011 23:46

Ektim sn. gambet ektim.Ama topragin üstündeki kisimlari kurudu.Topragin altindaki kismi belki kisa dogru bana bir süpriz yapar:(:confused:

gambet 22-03-2011 18:19

eh napalım buda senin şansın.yalnız enginarın kök sistemi gerçekten çok gelişmiştir.sakın vazgeçip atmayın sıcak havalarda sulamayı ihmal etmeyin

seyma30 23-03-2011 20:10

Tamam patron:D sularim..

cancaner 15-04-2011 19:22

*** ben tekirdağda yaşıyorum ve enginar ekmek istiyorum ve bu konu hakkında hiçbir bilgim yok dip sürgünü fln bilgim yok profesyonel birinden uzunuzadıya bilgi almak isterim e mail adresim cnr@546 şimdiden bnmle ilgilenenlere teşekkür ederim

gambet 21-04-2011 10:36

siz ne yapmak istediğinize karar verin mutlaka size yardımcı olan biri çıkar

uzman16 22-04-2011 08:36

Sn. gambet,
Amatör hobici'den aldığım Bayrampaşa enginar fidelerimi şimdilik saksılara dikmiştim.
İlk hafta yerlerine alışıncaya kadar yaprakları sarkıktı, şimdi hepsi son derece diri.
Bahçeye ne zaman aktarayım, dikerken nelere dikkat etmeliyim?
Damla sulama var, sulama sıklığı ve süresi ne olmalı?
Bir de dikim aralığı için 1 m. yeterli sanırım. Ne dersiniz?

gambet 22-04-2011 21:39

toprakları ile birlikte aktaracaksanız zaman uygundur dikerken şayet her her fidede bir baş bırakmayı planlıyorsanız 1 metre yeter ama ileride baş enginarların tadını alınca neden fazla olmasın diye düşünüp baş enginar sayınızı arttırmak isteyeceksiniz ozaman her fidede iki sürgün bırakmanız gerekecek tavsiyem 1.2 metre aralık gelecek taleplerinizide karşılıyacaktır.
fideler tuttuktan sonra suya gereksinimi azalır fakat sulamak her bitki için gereklidir.haftada bir 1 litre su her halükarda yeterlidir.

mugocem 11-05-2011 14:20

Enginar fidesi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 81942)
Öncelikle şunu söylemeliyim ki eğer sertifikasyonu söz konusu ise hazır fifdeyi tavsiye ederim bunun için ise o firma ile irtibata geçmelisiniz. Dip sürgünleri ile ilgili fide talebinizde sayı beni ağır külfete sokmadığı sürece ücret söz konusu olmaz. ANcak talebin çokluğunda özel işlemler gerektiğinden maliyet size yansır (İşçilik, ambalajlama vs.) bunun için öncelikle sayı belirtmelisiniz yoksa 15-20 dip sürgününün maliyeti size sadece kargo ücreti kadardır.

Dikim zamanı sürgünleri bulabildiğiniz her zamandırsadece aşırı kış aylarının dikimdeki bitkileri soğuktan etkileyeceği zamanlar ve yaa sıcaklarının kurutacağı zamanlar olmasın yeterli. Yaz aylarında dahi sürgün bulursanız ve serin saatlerde dikim yaparsanız tutma şansı yüksektir size ulaştığında hemen akşam veya sabah serin saatlerde dikmeli ve de bolca sulamalısınız...

merhaba Selahattin Bey

ben de enginar yetiştirmek için uğraşıyorum.1 paket tohum ektim (21 tane) sadece 1 tanesi çimlendi şu anda beş yaprak var.ben sizin yukarıdaki mesajınızı okuyunca yazmak istedim.enginar fideniz var mı?yoksa geç mi kaldım.
eğer varsa 10-15 fide gönderme imkanınız olur mu acaba?
teşekkür ederim
Müjgan

BURCUM 15-06-2011 14:55

Merhabalar
Trakya da enginar yetistirme konusunda basarılı olabilir miyiz. Okudugum kadarıyla soguga dayanılıklı olan cins bayrampasa olanmıs. Onu da sakarya civarında yetiştiriyorlarmıs.
Trakya da bu cins veya baska cins de basarılı olur muyuz.
Ekim zamanını sanırım kacırdık.

Sonul 16-06-2011 08:10

Sayın Gambet,
Geçen yıl denemek için onbeş tane enginar fidanı dikmiştim. Beklediğimden güzel uyum sağladılar. Bildiğiniz gibi bu yıl nisan, mayıs ve haziran hep yağmurlu geçti ve geçiyor. Benim enginarların çoğu 3-4-5 kafalı oldu. Acaba diyorum diğer kafaları ana kafa gelişsin diye koparmak mı gerekiyor? Bu hafta sonu ilk kez kendi yetiştirdiğim enginarları deneme şansım olacak. Mutluluk bu işte.

berkayseray 01-07-2011 11:56

Ben de gecen hafta kucuk plastik bardaklara enginar tohumu ektim.Su ana kadar 2 tanesi cimlendi.Eger basarabilirsem bir ay sonra ya da gelisme durumlarina gore sasirtma yapip bahceye alacam onlari.Seneye enginar yerim diye dusunuyorum.Sayin Sonul denediniz mi enginarlarinizi?

gambet 11-08-2011 20:05

sayın sonul
enginarlarda baş seyrelme tavsiye edilmez.bırakın ayni gövdedeki başlar büyüsün ama dipten gelen sürgünler mutlaka alınmalıdır.yazınıza cevabın geciktiğinin farkındayım ama yineden cevabı yazma ihtiyacı hissettim.

gambet 11-08-2011 20:08

sayın berkayseray
enginar tohumlarınızdan seneye enginar elde etmeniz imkansıza yakın zor bir olaydır.sizin hayallerinizi yıkmak istemem sadece emeklerinizin boşa gitmesini istemediğim içindir

berkayseray 11-08-2011 20:21

Sayin Gambet ?Hatayi nerde yapiyorum.Daha mi uzun beklemem lazim ?Zamanla mi yanlis yoksa?Bu arada zaman ayirip fikirlerinizi belirttiginiz icin tesekkur ederim...

gambet 12-08-2011 19:48

enginarlar tohumdan elde etmek için hazırlanmış tohumlar o yıl ekilir ve ürünü alınır.bunlar tıpkı domates büber gibi yıllık olur.tohumdan yetiştirmekteki amaç tarım yapılan alanın yıl boyunca enginara tahsis edilmesini ortadan kaldırmaktır.

berkayseray 12-08-2011 20:56

Sayin Gambet tohumun uzerinde cok yillik ve ilk urun ikinci yil alinir diye bir ibare vardi.Ben ona dayanarak seneye urun alirdim diyordum.Simdi seneye o tohumlari direk bahceye eksem ayni yil urun alirmiyim?

gambet 28-08-2011 23:59

bu tohumlardan alıcağınız ürünlerin atasını çağrıştıracaktır.tohumları nereden temin ettiniz sayın berkayseray

berkayseray 10-09-2011 10:29

Tohumlari buradaki buyuk bir gartenhaus dan aldim.Sadece tohum vebahce malzemeleri satan bir firma.Deneyelim bakalim.Ama iki hafta sonra Turkiyeye geliyorum.Onerebileceginiz bir tohum cesidi varsa almak isterim.

gambet 10-09-2011 21:52

oneribilecegim tohum yok sanirim enginar uretici firmalarindan biri ithal getirdigi tohumun dagiticiligini yapiyor.benim tavsiyem dip surgunlerinden yetistirmeniz

Aysis 23-03-2012 21:07

Enginar piçleri

4 Eklenti(ler)
Enginarlarım Ocak ayından beri veriyor. Resimleri aşağıda

Geçen hafta bahçeye gittiğimde enginarları ot içinde kaldığını gördüm. Ot temizliği yapıp fazla dalları kestiğimde resimlerdeki gibi bir sürü sürgün gerdiğini gördüm. Onları almam gerekiyor. Biliyorum ama diksem bu mevsimde ve İzmir de tutar mı merak ediyorum. Görüşlerinizi bekliyorum..
Eklenti 275855

Eklenti 275856

Eklenti 275857

Eklenti 275858

Kemal Kabcık 10-04-2012 11:38

SELAHATTİN YILMAZ Ağabey; SAYGILARIMLA!. İYİ Kİ VARSINIZ!. TEŞEKKÜRLER!.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 67326)
Merhabalar aysemelike,

Enginar fidesi için daha erken ancak nisan-mayıs aylarında çevrenizdeki yetişkin enginarların etrafında çıkan dip sürgünlerden alabilirsiniz veya başlığı unutmayın mart-nisanda bana mesaj atın Bursa'dan size göndereyim. Bu mevsimde enginar fidesi çok zor bulursunuz.

BENDE, ENGİNAR FİDESİ VARSA; ALMAK İSTERİM SELAHATTİN AĞABEY!. NİSAN AYINDAYIZ ve NASIL BİR YOL İZLEYECEĞİMİZİ, AÇIKLAMALARINIZLA, ÖZVERİNİZLE, İLGİNİZLE ÖĞRENEYEĞİZ YİNE, TEKRARLAYAN BİR PAYLAŞIM ÇİZGİSİNDE!.

PAYLAŞIMLARI ile; AĞAÇLAR.NET DOSTLUKLARI: DAİMİ HUZUR ve UMUT İÇERİSİNDE, DOSTLUĞUN TEBESSÜMÜ ADINA VAR OLMAYA, DOSTLUĞU YAŞAMAYA ve DOSTLUĞU YAŞATMAYA DEVAM ETTİ ve DEVAM EDECEK DOSTLUK İNŞALLAH DAİMA!.

HER MEKAN ve HER ZAMAN ve de HER ALEMDE; DOSTLUĞUN TEBESSÜMÜ DAİMİ OLUVERSİN İNŞALLAH!.

Selahattin Yılmaz 11-04-2012 13:54

Arkadaşlar bu yıl kendimde maalesef almakta geciktim her yıl nisan ayında tekleme yapan bursa çiftçisi hava sıcaklıkları nedeniyle şubat martta temizlik yapıyor ve bende bu yıl kaçırdım maalesef.

Kemal Kabcık 12-04-2012 04:12

SAYGILARIMLA!. İyi Ki Varsınız!.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 944891)
Arkadaşlar bu yıl kendimde maalesef almakta geciktim her yıl nisan ayında tekleme yapan bursa çiftçisi hava sıcaklıkları nedeniyle şubat martta temizlik yapıyor ve bende bu yıl kaçırdım maalesef.

SAYGIDEĞER SELAHATTİN AĞABEY; ÜZÜLMEYİN ve SİZ DAİMA HUZUR ve de UMUT İÇERİSİNDE KALIVERİN İNŞALLAH!. İYİ Kİ VARSINIZ!. TEŞEKKÜRLER!. SAYGILARIMLA!.

OrmanMühendisi 20-04-2012 13:52

biz hersene tonlarca enginar üretiyoruz,benim sadece 80 dönüm enginar bahçem var.
hepsini kıbrıstan türkiyeye gönderiyoruz,
enginarın dolması çok güzel ayrıca,

elvn 04-05-2012 15:38

selamlar
bizimde arka bahçemizde eşimin babannesinin ekdiği belli bi yerde toplu halde birkaç kök enginar var. bahçenin başka yerlerindede tek tük kökler var. 3 senedir kendi kendine ürün veriyor ama babanne ilgileniyordu onlarla, bu sene rahatsız ilgilenemiyor. velhasıl ilgilenme işi bana kaldı ama bende ne yapıcağımı tam olarak bilmiyorum.
toplu halde ekili olanlar orman gibiler birbirlerine girmiş yaprakları, ve birkaç tanesinde ürün var bazılarının ise yaprakları doğru düzgün uzamamış bile. şimdi benim bu çok büyümüş olanlarının alt yapraklarını kesmem gerekiyormu ,küçük olan yapraklılar için büyümelerini hızlandırabilecek birşey varmı? birde şu ana kadar hiç sulama yapmadım, sulama işini ne zaman ve ne kadar yapmalıyım.

TaşevliBahçe 21-05-2012 15:12

4 Eklenti(ler)
Kışın bakımını yaptığımız enginarlardan her hafta düzenli olarak hasat yapmaya başladık. Geçen yıl ilk diktiğimizde bu kadar verimli değildi.

adrenalin_m 04-06-2012 00:32

çok başarılı tebrikler

Muhsin Hanif 04-06-2012 02:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OrmanMühendisi (Mesaj 950600)
biz hersene tonlarca enginar üretiyoruz,benim sadece 80 dönüm enginar bahçem var.
hepsini kıbrıstan türkiyeye gönderiyoruz,
enginarın dolması çok güzel ayrıca,

Kıbrıs'taki enginarın türü farklı galiba, forumdaki foto'larda belli oluyor. Kıbrıs enginarının hem yaprak hem de taç kısmı daha dikenli sanırım. Dolması Türkiye'de pek bilinmiyor ama gerçekten lezzetli oluyor. En önemlisi de enginar yapraklarının ( özellikle kök kısmını) ağızda sıyırarak yenildiğini Kıbrıs'da öğrendim ve herkese de tavsiye ederim. Karaciğerle ilgili farmasötik etkisinin güçlü olduğunu duydum ve extract kapsüllerde kullanıldığını gördüm.

KAPTANzst 26-06-2012 10:57

1 Eklenti(ler)
Bendekilerde dikenli ve boyları 2.5 M yi buldular. Şu aralar çiçeklendiler.

pria 14-03-2013 20:46

2 Eklenti(ler)
Bu yıl nihayet zeytinliğime 30 hollanda tohumu, 30 kök te fide, toplan 60 kök enginar ekebildim..
Bizim köyde pek bilinmez enginar..
Ama, varmış meraklıları..
Bir İstanbul'ludan 15 kök (morumsu olurlar dedi), bir tanıdığımdan da 15 kök fide alıp ektim..diplerine hem humik asit hemde denizyosunu verdim sulandırıp..

Magna Carta 09-05-2013 11:22

Enginar bahçesi tesis etsek bu işe ne zaman başlanmalı anlayamadım ben.Nisan dönemleri diyende var Eylül dönemi diyende var.

Benim anladığım Eylül döneminde tohumdan değilde ana bitkiden alınan bitkilerle yetiştirmek gerekiyor, doğru mudur söylediklerim ?

limon_sever 14-06-2013 12:57

1 Eklenti(ler)
Tohum takas etkinliğinden gelen tohumlardan yetişen bebek enginarımız :)

Eklenti 417504

limon_sever 27-06-2013 10:19

1 Eklenti(ler)
Enginar bir hayli yavaş gelişiyor ;)

Eklenti 421249

limon_sever 29-07-2013 18:28

1 Eklenti(ler)
Bunun gibi 20 tohumdan yetiştirdiğimiz, geriye kalan 7-8 tane daha enginar fidemiz var. Bu zamana kadar 3-4 fide fire verdik. Bunlar kendini kurtardı gibi. Ama emin olamıyor insan.

Eklenti 430455

birnefestoprak 29-07-2013 18:45

Hangi cesidi yetistiriyorsunuz?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1169708)
Tohum takas etkinliğinden gelen tohumlardan yetişen bebek enginarımız :)

Eklenti 417504

limon_sever 29-07-2013 19:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1185130)
Hangi cesidi yetistiriyorsunuz?

Sizin etkinliğe gönderdiğiniz Green Globe çeşidini yetiştiriyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025