agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Enginar (Cynara Scolymus) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/3505.htm)

birnefestoprak 29-07-2013 22:45

Performans bakimindan benzer sonuc vermesi icin enginar Turkiye'de genelde koklendirilerek cogaltiliyor. Tohumunu bulmak bu yuzden oldukca zor. Bakalim sizin degisik fideleriniz karsilastirmali olarak nasil sonuc verecek.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1185139)
Sizin etkinliğe gönderdiğiniz Green Globe çeşidini yetiştiriyorum.

limon_sever 30-07-2013 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1185199)
Performans bakimindan benzer sonuc vermesi icin enginar Turkiye'de genelde koklendirilerek cogaltiliyor. Tohumunu bulmak bu yuzden oldukca zor. Bakalim sizin degisik fideleriniz karsilastirmali olarak nasil sonuc verecek.

Siz bu çeşidi yetiştirmiş miydiniz? Bahçenizden görselleri var mı? Paylaşırsanız sevinirim.

birnefestoprak 30-07-2013 22:27

Maalesef benim cektigim resim yok ama yaygin ekilen bir cesit oldugu icin internette resmini kolaylikla bulabilirsiniz. Basik degil; adiyla uyumlu, yuvarlak sekilli ve dolgun yaprakli bir cesittir. Bizim bildigimiz gecmisi 18. yuzyil sonlarina kadar gidiyor. Amerikan baskanlarindan Thomas Jefferson'in Monticello (Virgina)'daki meshur bahcesinde bu cesidi yetistirdigi biliniyor. Erisim imkaniniz varsa, Jefferson'in bahce uygulamalari uzerine, restore edilip bugune kadar korunan o bahcelerin koruma ve bakim gorevini yuruten Peter J. Hatch tarafindan yazilip gecen sene piyasaya surulen "A Rich Spot of Earth": Thomas Jefferson's Revolutionary Garden at Monticello isimli kitabini edinmenizi tavsiye ederim. Muhtesem bir eser ve arsiv calismasi. Simdi hatirlamiyorum; zaman oldugunda kitaba donup bakmam lazim ama Jefferson, Green Globe enginari sadece yetistirmekle kalmayip Akdeniz'den tohumunu getirten ve dolayisiyla dunyaya tanitimini yapan ilk kisi de olabilir. Buyuk ihtimalle bu cesit, Italya'ya ait. Bizde ozellikle Ege'de yogun sekilde yetisen Sakiz Enginar'in bu cesidin devami olma ihtimali de yuksek.

Aslinda yasadigim iklimden dolayi cok yillik olarak da enginar yetistirebilirim ama kendi ev bahcemdeki alanimda daha cok bitkinin sirkulasyonunu gerceklestirmek istedigim icin cok yillik sebze yetistirmiyorum. Is dolayisiyla kullandigim alanda bizim yerli sakiz enginarimizdan ekip yasam dongusune bakma sansim olacak.

Bir de bildigim kadariyla Green Globe'a benzeyen Sakiz Enginar'la, Bayrampasa Enginar arasinda mutfaktaki kullanim acisindan fark var. Eger yanilmiyorsam, Bayrampasa Enginar daha basik ve dolmalik yemek icin daha musait. Sakiz Enginar ise, daha cok yapraklari ve gobeginden yapilan (kimi zaman baklayla birlikte de pisirilen) yemegi icin yetistirilen bir cesit.

Eger enginarlari cok yillik olarak yetistirip tohum da alacaksaniz, dona karsi onlem almanizi oneririm.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1185295)
Siz bu çeşidi yetiştirmiş miydiniz? Bahçenizden görselleri var mı? Paylaşırsanız sevinirim.

sernur 23-10-2013 22:44

merhaba ben enginar yetiştirmek istiyorum,ancak enginar tohumdan **** fideden nasıl ve hangi ayda yetiştirilir ve tohum nereden alınır.

sernur 23-11-2013 20:06

nihayet bu gün pazardan köylü bir teyzeden 8 kök filizli enginar buldum ,kökleri çamurla sıvanmış yanlarında minicik sürgünleri var.2 aylık aramalarım sonucu bunları yarın törenle bahçemle buluşturacağım ,umarım başarılı olur ve yetiştirebilirim.yetiştiğinde ne kadar çok aradığımı unutmayıp bende sevenleriyle paylaşacağım.

Sametsokur 21-03-2014 12:31

Enginar Yetiştiriciliği ve Fide

3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar bu yaz allahın izniyle enginar yetiştiriciliği yapacağız. Bir enginar tarlası kiraladık ve bu tarla toplam 18 20 000 kök enginarımız var. tabi fotoğraflardan göreceğiniz üzere çok ot bitmiş arazide. öncelik bu otların temizlenmesi ve çıkan enginar fidelerini tüpleme işlemi yapmayı düşünüyoruz.

Sizlere danışmak istediğim konu bu ot temizliğinde yabani ot ilacı kullanmamız enginara zarar verirmi. bir ikincisi buradan elde edeceğimiz fideleri satabilirmiyiz bunun için bir talep varmıdır. belki 50000 e yakın fide çıkacak ve gelişmiş fideler resimlerdende göreceğiniz üzere. bunların torbalara yerleştirilmesininde belli bi maliyet.

Bir diğer konu enginar yetiştiriciliği yaparken Devlet desteklerinin hangilerinden yararlanabilirmiyim. sanırım damlama sisteminin bir kısmını hibe olarak veriyorlar.

Ayrıca bu bölgeye sondaj vurup diğer organik ürünler yetiştirmeyide planlıyoruz teşekkürler.

Önerileriniz benim için önemli teşekkürler.

pria 18-04-2014 21:46

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1120019)
Bu yıl nihayet zeytinliğime 30 hollanda tohumu, 30 kök te fide, toplan 60 kök enginar ekebildim..
Bizim köyde pek bilinmez enginar..
Ama, varmış meraklıları..
Bir İstanbul'ludan 15 kök (morumsu olurlar dedi), bir tanıdığımdan da 15 kök fide alıp ektim..diplerine hem humik asit hemde denizyosunu verdim sulandırıp..

Geçen yıl tohumdan enginar yetiştirmeyi beceremedim..

30 kök fidenin de ancak 10 adetini büyütebildim..Zayıf ve yumrusuz fideleri yaşatamadım..

Bu yıl oldukça boylandılar..60-70 santim kadar..ve ilk meyvelerini görmek nasip oldu..

limon_sever 18-04-2014 22:33

Geçen sene tohumdan yetişen enginarlar filizlenmedi. Sanırım öldüler.

takorof 22-04-2014 13:25

Yalova civarında, enginar fidesi bulabileceğim yer var mı ? Bu konuda yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim.

krmzrj 05-06-2014 09:06

Benim enginarlarimda mor cicekler olustu ve o ciceklerde keneye benzeyen bocekler dolasiyor siyah ve beyaz benekli, enginardaki cicegin dibine dogru gitmeye calisiyorlar.

Emir Özkan 05-06-2014 09:28

bence gayet normal geçen ay ağva'da ki enginarlarımda aynılarına rastladım. Kene diye kast ettiğiniz şey keneye çok benzer ama boyutu keneden daha büyük olması ile ayırt edilir. Ayrıca enginarınızda karınca ve bunun gibi böcekler bulursanız endişe etmeyiniz. Dezavantajı yoktur. Ama tedbir almak istiyorsanız enginar hasatı aldıktan sonra kısa süre içinde ayıklayıp limonlu-tuzlu suda bekletin

kürşad 05-06-2014 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi krmzrj (Mesaj 1292417)
Benim enginarlarimda mor cicekler olustu ve o ciceklerde keneye benzeyen bocekler dolasiyor siyah ve beyaz benekli, enginardaki cicegin dibine dogru gitmeye calisiyorlar.

Bakla zınnı diye aratır mısınız?
Çaresi içi yarıya kadar su dolu mavi leğen kullanmak.

Emir Özkan 05-06-2014 09:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kürşad (Mesaj 1292423)
Bakla zınnı diye aratır mısınız?
Çaresi içi yarıya kadar su dolu mavi leğen kullanmak.

mavi renge geliyorlar...

benim bi hipotezim var acaba mavi leğenin için su ile birlikte çiçekte koysak daha mı çok cezbeder?

krmzrj 06-06-2014 18:13

Cok tesekkur ederim Emir Ozkan ve Kursad :)

nkutsay 30-06-2014 18:42

1 Eklenti(ler)
Sobaharda pazardan alip diktigim enginari yemedik. Seyreyleyelim diye.

asmalıtepe 04-02-2015 09:20

Vazgeçtim. Bu kadar ustalar zorlandığına göre biz hiç yapamayız.

Enginar'ın iklim isteğini de okuyunca iyice cesaretim kırıldı. Bu değerli bitki iyot kokusu

istiyor demekki. Deniz havası almalı dendiğine göre.

Zen' den getirttiğim Enginar tohumlarını saksıda çimlendirmeyi düşünüyordum.

Sonrasında dikeceğim iklim de çok sert değildi. Yine de denemeli miyim acaba arkadaşlar?

nkutsay 26-03-2015 07:16

Kisin donup yok olan enginarimin yerinde yeniden faaliyet var. 4-5 cm kadar buyumusler. Bu sene enginar verir mi?

musonlar 01-05-2015 22:46

merhaba

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 67326)
Merhabalar aysemelike,

Enginar fidesi için daha erken ancak nisan-mayıs aylarında çevrenizdeki yetişkin enginarların etrafında çıkan dip sürgünlerden alabilirsiniz veya başlığı unutmayın mart-nisanda bana mesaj atın Bursa'dan size göndereyim. Bu mev

simde enginar fidesi çok zor bulursunuz.

bende enginar fidesi arıyorum .mümkünmü 10 kök bana yeter yardımcı olursanız sevinirim tohum denedim olmadı

omi 15-05-2015 17:16

enginar yetistiriciligi

merhaba arkadaslar,
Ben ege bölgesinde 30 dönume enginar ekmek istiyorum, acaba mahsül Alina Kadar masrafi ne olur ve donumune geliri ne olur,
selamlar

Milla 15-05-2015 17:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1353376)
Vazgeçtim. Bu kadar ustalar zorlandığına göre biz hiç yapamayız.

Enginar'ın iklim isteğini de okuyunca iyice cesaretim kırıldı. Bu değerli bitki iyot kokusu

istiyor demekki. Deniz havası almalı dendiğine göre.

Zen' den getirttiğim Enginar tohumlarını saksıda çimlendirmeyi düşünüyordum.

Sonrasında dikeceğim iklim de çok sert değildi. Yine de denemeli miyim acaba arkadaşlar?

Sevgili asmalıtepe,
Mutlaka deneyin derim. Ben Bulgaristan'dan tohum getirip Adana'da bir tanıdığın bahçesine dikmiştim ve oldu. Suyu bol seviyor anladığım kadarıyla. Mutlaka deneyin derim ve bence bahçede deneyin.

Milla 15-05-2015 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1365857)
Kisin donup yok olan enginarimin yerinde yeniden faaliyet var. 4-5 cm kadar buyumusler. Bu sene enginar verir mi?

Sayın nkutsay,
Vereceğini sanıyorum. Bir yerlerde enginarın ekildikten sonra ikinci senesinde sebzesini verdiğini okumuştum.

asmalıtepe 16-05-2015 04:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Milla (Mesaj 1378997)
Sevgili asmalıtepe,
Mutlaka deneyin derim. Ben Bulgaristan'dan tohum getirip Adana'da bir tanıdığın bahçesine dikmiştim ve oldu. Suyu bol seviyor anladığım kadarıyla. Mutlaka deneyin derim ve bence bahçede deneyin.

Şu an bahçede üç fide yaşıyor durumda. Ama biraz yavaş büyüyor gibiler..

Sulama adına bana biraz uzaktalar, belki yeterli sulayamadığımdandır.

Dolu dan sonra da onları göremedim henüz. Bahçe çok çamurlu olduğundan girmemiştim. Bugün çıkacağım bakarım ve kalmışlarsa f. çeker paylaşırım sevgili Milla.

Adana' da yetişmesi olağandır sanırım çünki deniz havası, nemli iklim istekleri diye okumuştum. Adana iklimi uzak ta olsa uyuyor bize göre.

Kaldı ki biz serin yayla havasındayız. Yine de takibedeceğim...sevgiler

asmalıtepe 19-05-2015 08:37

Doludan sonra Enginarlar

3 Eklenti(ler)
8 fide çimlenmiş, 4 fide yaşamıştı. Bağın toprağına yanmış gübre katarak dikilen fideler yavaş ta olsa gelişmiştiler.

Doludan sonra son üç fide bu durumda:

Lonicera 25-11-2016 10:53

2 Eklenti(ler)
2-3 haftalık gecikmeli de olsa nihayet ''sakız enginar'' fidelerimize kavuştuk. Karaburundan temin ettiğimiz fideler köke bağlı olarak kesildi. Resimde 4 yaşındaki enginarların yeni sürgünleriyle beraber hali. Tamamı kökten ayrılıp yerlerine ekildi, fazla kısmı komşulara kısmetmiş.

birnefestoprak 25-11-2016 21:07

Bunun lutfen tohumunu da hasat etmeyi ihmal etmeyin. Koyluler kokten cogaltiyorlar. Eger paylasacak kadar tohum alabilirseniz, ben de talibim.

Lonicera 26-11-2016 07:01

Esas niyetim de tohumuna ulaşmak zaten. Umarım bir aksilik olmaz da paylaşım listesindeki yerini alır.

obabilgesi 10-03-2019 14:00

Merhabalar;
Çürüyecek olanları da göz önünde bulundurarak, ücreti mukabilinde 15 adet enginar fidesine ihtiyacım var. Balıkesir bölgesinde yetiştireceğim için, sanırım soğuklara dayanıklı Bayrampaşa enginarı olmalı. Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler :)

siflera12 17-03-2019 17:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obabilgesi (Mesaj 1562286)
Merhabalar;

Çürüyecek olanları da göz önünde bulundurarak, ücreti mukabilinde 15 adet enginar fidesine ihtiyacım var. Balıkesir bölgesinde yetiştireceğim için, sanırım soğuklara dayanıklı Bayrampaşa enginarı olmalı. Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler :)

Nerede bulabilirsiniz bilmiyorum ama enginar soğuklara dayanıklı bir sebze bende bahçeme diktim ama olmadı [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

obabilgesi 21-03-2019 03:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 (Mesaj 1562964)
Nerede bulabilirsiniz bilmiyorum ama enginar soğuklara dayanıklı bir sebze bende bahçeme diktim ama olmadı [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sakız için İzmir tarafını önerirler, soğuklara dayanıksızdır denir. Bayrampaşa ise daha dayanıklı olurmuş. Bakalım, umarım yardımcı olacak biri çıkar:rolleyes:

oguzsolmaz 02-04-2019 17:24

Enginar biraz zor bulunuyo benim bildiğim.

Dutlubahçe 02-04-2019 20:19

Ben internetten tohumunu alıp yetiştirdim ama biraz zaman aldı.( 2 sene )

obabilgesi 02-04-2019 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe (Mesaj 1564776)
Ben internetten tohumunu alıp yetiştirdim ama biraz zaman aldı.( 2 sene )

Bu fikir benim de aklımda, ama son çare olarak düşünüyorum :) Klasik fideleme ve şaşırtma yapılıyor değil mi? Peki ilk senesinde bahçeye naklediliyor mu? Yoksa ilk senesini saksıda geçirip, ikinci sene mi bahçeye naklediliyor?

Dutlubahçe 02-04-2019 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obabilgesi (Mesaj 1564780)
Bu fikir benim de aklımda, ama son çare olarak düşünüyorum :) Klasik fideleme ve şaşırtma yapılıyor değil mi? Peki ilk senesinde bahçeye naklediliyor mu? Yoksa ilk senesini saksıda geçirip, ikinci sene mi bahçeye naklediliyor?

Ben tohumları baharda saksıya ekmiştim, sonra sonbaharda bahçeye aktardım.

thunderon 09-05-2019 15:49

1 Eklenti(ler)
Enginarım dev gibi oldu yaklaşık 2m. Üzerinde 15 den fazla çiçek görünüyor. Toplamaya başladm ama daha beklemeliyim bilmiyorum.

Birde bunun çeşidi nedir bilen var mı?

qokhanyilmaz 31-01-2020 13:46

opal galiba bu enginarın çeşidi.

hobiciakvarist 14-02-2020 02:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi thunderon (Mesaj 1567846)
Enginarım dev gibi oldu yaklaşık 2m. Üzerinde 15 den fazla çiçek görünüyor. Toplamaya başladm ama daha beklemeliyim bilmiyorum.

Birde bunun çeşidi nedir bilen var mı?

Sayın thunderon: acaba tohumdan ekilen bir bitki mi yoksa fide mi alıp ektiniz? Yer Sakarya ise soğuğa dayanıklılığı hakkında bilgi verebilir misiniz? Elbette eğer tükettiyseniz (türünü sormanızdan dolayı merak ediyorum) diğer (sakız/bayrampaşa) enginarlara göre nasıl kıyas ederdiniz?

thunderon 14-02-2020 08:52

Merhaba,

Fide olarak ekmiştim. Sakarya da yetişen yerek çeşitlerden. Soğuğa dayanıklılık konusunda sıkıntı yaşamadık. 2 senedir üstüne kar yağıyor ama problem olmadı.

Küçük çanak yapıyor. Bayrampaşa daha büyük çanak yapıyordu sanırım.

aydemiraydın 14-02-2020 11:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi thunderon (Mesaj 1581916)
Merhaba,

Fide olarak ekmiştim. Sakarya da yetişen yerek çeşitlerden. Soğuğa dayanıklılık konusunda sıkıntı yaşamadık. 2 senedir üstüne kar yağıyor ama problem olmadı.

Küçük çanak yapıyor. Bayrampaşa daha büyük çanak yapıyordu sanırım.

eksi 10 ları gördü üstüne kar yağdı hiç bir sıkıntı yok.

Muda 14-02-2020 16:10

Bu yıl tohum alıp paylaşmanız durumunda daha fazla soğuklarda ne yaptıklarını test ederiz. Muhtemelen bu yıl tohum verecekler.

İSAK 25-03-2020 18:59

Malatya da denemek amacı ile paylaşımda bulunabilecek arkadaş var mı? Bir de soğuk havalara dayanıklı bir tür var mı acaba?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025