agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Enginar (Cynara Scolymus) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/3505.htm)

limon 24-12-2008 14:17

Adalet Hanım, eksi kaç dereceye dayanır bilemiyorum ama İstanbul'da sorun olmuyorsa Mersin'de hiç sorun olmaz sanıyorum. İzmir'in enginarı meşhur olduğuna göre, sizin ikliminiz İzmir'e nazaran daha da ılımandır sanıyorum.

Adalet Yağcı 24-12-2008 14:38

Sevgili Limon, sorun şu ki; Ben Enginarları Mersin'den 950 mt. yüksekteki yaylama diktim, yaylaya kar yağar, don olabilir, bu yüzden endişelendim.

Yaylada Enginar yetiştiriliyor, görüyorum, hep aynı yerde, yani kışı geçirebiliyor, ama benimkiler henüz fideler, yetişkin değiller, zaten çok zor ulaştığım fidelerimi kaybetmekten korkuyorum.

AgacSevdalisi 15-01-2009 09:18

ben enginar yetiştirmek istiyorum ama iç anadolunun karasal ikliminde yetişirmi acaba?

monser 10-02-2009 16:01

1 Eklenti(ler)
Selamlar,
Bende tam 15 gün önce pazarda gördüm aldım ektim.(5 tanesi 2tl)resimde gördüğünüz üzere acaba çokmu sık ektim?eğer sık ektiysem başka yere taşıyabilirmiyim?ilk aldığımda yarısını kesmiştim dikmeden önce acaba dahada kesmek gerekirmi? aldığım adam gübreye falan gerek yok dedi zaten gübrede yok ama b5a alacağım çünkü kaç senedir hiç gübre konulmamış.
Burası Erdek denize 100 metre yakınız bu sene zaten yağış hiç durmadı yani iklim söylediklerinize göre çok uyumlu bakalm bekleyip göreceğiz.

limon 10-02-2009 18:52

Bence sık olmuş. Ben olsam bu gördüğüm bölüme tek sıra halinde 2 adet dikerim. Enginar oldukça dallanıp budaklanan bir sebze. Çok yıllık bir sebze olduğunu da düşünerek devamlı kalmasında sakınca olmayan bir bölüme dikmekte fayda var.

monser 10-02-2009 19:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 358476)
Bence sık olmuş. Ben olsam bu gördüğüm bölüme tek sıra halinde 2 adet dikerim. Enginar oldukça dallanıp budaklanan bir sebze. Çok yıllık bir sebze olduğunu da düşünerek devamlı kalmasında sakınca olmayan bir bölüme dikmekte fayda var.

Benim cahilliğimden ,ben onu patates gibi yenilen kısmının toprak altında yetiştiğini zannediyordum :) nasıl kafamda yer ettiyse? çünü daha geçen sene sapıyla falan alıyorduk sonra buradaki resimleri gördümde aklım başıma geldi...
Acaba daha geç olmadan daha kuytu bir köşeyemi taşısam? ama korkuyorumda az çok tuttu gibi ...saygılar.

Buket Aknar 10-02-2009 19:29

Benim bahçemde de enginar var ve iki enginar arası en az 50cm kadar. Böyle olmasına rağmen sürekli kontrol ediyorum yoksa birbirlerinin içerisine giriyorlar. Hatta geçen yıl hiç enginar vermediler, ben de acaba çok mu karıştılar diyerek onları seyrelttim. Bakalım bu yıl nasıl olacaklar?

limon 10-02-2009 19:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi monser (Mesaj 358502)
Benim cahilliğimden ,ben onu patates gibi yenilen kısmının toprak altında yetiştiğini zannediyordum :)

Beni de öyle çok biliyor sanmayın. Deneye yanıla el yordamıyla öğreniyorum. Daha geçen yıl ben de önce çiçek açıp sonra meyve verdiğini sanıyordum. Ayıklarken içinden çıkan çiçeği hiç hesaba katmamışım. :)

Madem ki tuttu gibi diyorsunuz, isterseniz bu yılı böyle atlatsınlar, sonbaharda yerlerini değiştirebilirsiniz. Gelişmiş bir bitkiyi söküp kökünü görünce öyle kolay kolay bozulacak bir bitki olmadığını anlıyorsunuz. (Salkım salkım uzun patates gibi kökleri oluyor.)

monser 10-02-2009 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 358516)
Beni de öyle çok biliyor sanmayın. Deneye yanıla el yordamıyla öğreniyorum. Daha geçen yıl ben de önce çiçek açıp sonra meyve verdiğini sanıyordum. Ayıklarken içinden çıkan çiçeği hiç hesaba katmamışım. :)

Madem ki tuttu gibi diyorsunuz, isterseniz bu yılı böyle atlatsınlar, sonbaharda yerlerini değiştirebilirsiniz. Gelişmiş bir bitkiyi söküp kökünü görünce öyle kolay kolay bozulacak bir bitki olmadığını anlıyorsunuz. (Salkım salkım uzun patates gibi kökleri oluyor.)

Fakat taşıyacaksak şimdi oraya alışmadan taşısak daha iyi değilmi acaba? ne bileyim sonra kök salacak alışacak ne bileyim ...

neriman yalçın 11-03-2009 15:11

merhabalar

bugün pazardan dallı budaklı bir kök enginar aldım fakat benim bahçem yok acaba derin bir saksıya eksem tek başına idare edebilir mi? diğer koşulların hepsi uygun bir yardım ederseniz çok sevinirim=)

myosotiss 19-03-2009 08:42

Selamlar,
Gaziantep ' te 1-2 dönüm arazide deneme amaçlı enginar yetiştirmek istiyorum.Daha önce yazılanları inceledim ama bu bölgelerde deneyen var mı, hangi tür daha uyumludur,nereden temin edebilirim yardımcı olursanız sevinirim.

kürşad 19-03-2009 10:14

Biz de kışa girerken arkadaşımın bahçesinden 60 küsur piçlerinden söktük, daha sonra kovaya biraz su koyup bir gün beklettik ve çok büyük yaprakları bıçakla köke yakın bir yerden kestim. 15*30 siyah poşetlere harç yaptım ve diktim, hepsi tuttu ve yaprakları da 25-30 cm kadar oldu. Daha sonra tuttu diyerek gidip biraz daha söktüm ve 10*20 şeffaf poşetlere diktim, onlarda da gelişme vardı, toplamda 65 kadar fide yaptık. Daha sonra yağmurlar çoğaldı ve benim harç su tutar hale geldi. Bugün ise 4 veya 5 tanesi hayatta kaldı diğerlerinden bir iki tane söktüm, içleri vıcık vıcık olmuş. Çürümüş yani. Kış öncesi şaşırtmada drenaja dikkat etmek gerekiyor, Bahçeye şaşırttığımız 5 enginarın 4 tanesi sağlıklı olarak yaşıyor.

Adalet Yağcı 19-03-2009 10:29

Benim de geçen sene sonbaharda diktiğim enginar fidelerinden(10 tane)beş veya altı tanesinde yaşam izleri var, diğerleri çürümüş gibi.
Yinede toprağı alt üst etmeden önce, havaların iyice ısınmasını bekleyip görmek istiyorum, kökleri sağlamsa yeniden filizlenebilir.

citrus 01-11-2009 02:49

Enginar (Cynara scolymus)
ORİJİN ve tarihçe
• Orta ve Batı Akdeniz Bölgesi
• Yunan ve Roma medeniyetlerinde (MÖ 2000-2500) biliniyordu.
15. yy Venedik ve Fransa
16. yy Fransa ve İngiltere
18. yy Amerika
BOTANİK ÖZELLİKLERİ
Bitki: Çok yıllık (5-15 yıl)
Kök: Kazık kök, orta derin (%75-80’i 50 cm, % 15’i 50-100 cm)
Gövde:
Esas gövde: Yuvarlak ve küçük.
Dinlenme döneminde 3 kısımdan oluşur.: Alt,orta ve üst
Gelişme döneminde: 60-200 cm
Yan dal sayısı: 3-8 adet
Yaprak şekli:Bileşik yaprak (bütün, parçalı ve çok parçalı
Yaprak sapı uzunluğu: 50-80 cm
Yaprak kenarı: Düz veya dişli
Yaprak rengi: mavi-gümüşi, yeşil-mavi
Baş sayısı: 3-20 adet
Baş şekli: Uzun, uzun-oval, silindirik, yuvarlak-basık
Baş iriliği: 85-400 g, 3-15 cm çapında
Çiçek :
Erselik
Yabancı tozlanma hakim
Protandri yaygın
Çanak yaprak rengi: yeşil, 10-20 adet
Taç yaprak rengi: mavi-mor
Tohum
Uzunluk: 5-7 mm
Genişlik: 4-6 mm
Kalınlık: 2-3 mm
İrilik: 70-80 g /1000 tohum
15-25 adet/g
Renk: Siyah-mor
Kabuk: sert

citrus 01-11-2009 02:52

Yaprağı yenen sebzeler içindeki payı: % 2
Üretici iller
İzmir (% 39)
Bursa (% 32)
İçel (% 6)
Aydın (% 4)
İKLİM ve TOPRAK İSTEKLERİ
Sıcaklık:
-10 ºC Toprakaltı gövdesi ölür.
-4 ºC Baş ve gövde zararlanır.
0 ºC Yapraklarda kararma
4 ºC Başlarda kararma
7 ºC Yetiştiricilik zor
15-18 ºC Optimum gelişme
20 ºC Gelişme yavaşlar
Toprak:
Derin, verimli, organik maddece zengin, drenajı iyi,
kumlu-killi ve kireçli-killi

citrus 01-11-2009 02:52

YETİŞTİRME TEKNİĞİ
• Tohumla
• Dip sürgünleri
• Memeler
Enginarlık kurulması:
• Toprak 50-80 cm derinlikte işlenir
• Taban gübrelemesi yapılır.
6-10 g N, 5-10 g P2O5, 10-15 g K2O/OCAK
Bir yetiştirme döneminde 15-25 kg/da N, 35-40 kg/da P2O5, 15-40 kg/da K2O verilmelidir.
Fidelerin elde edilmesi:
– Fideler tohumdan yetiştirilir (Nisan-mayıs aylarında tohum ekilir, fideler 1 sene sonra nisanda dikilir)
– Kurulu enginarlıklardan dip sürgünleri ayrılır ve dikilir. Ertesi sene Nisanda dikilir.
Dikim:
• Fideler 1X1 veya 2X3 m arayla dikilir.
• Fideler 20-30 cm derinliğindeki ocaklara dikilir.
• Her ocağa 2-3 fide dikilir. Daha sonra seyreltme yapılır.
• Dikim Ege ve Akdeniz bölgesinde sonbaharda, Marmara bölgesinde ilkbaharda yapılır.
Enginarlıkların bakımı
• Her yıl çapa ve ot mücadelesi yapılır.
• Sürgün oluşumunu uyarmak amacıyla yaz ayları içinde sulama yapılır.
• Ocaklardaki kurumuş sürgünler temizlenir.
• Her ocakta 1-2 iyi gelişmiş sürgün bırakılır.
• Diğer sürgünler fide olarak kullanılır.
Tomurcuk verimliliğinin kontrolü:
• Olgun çiçek tablalarının toprak yüzeyinden kesilerek toplanması
• Gibberellik asit kullanımı: Ana tomurcukların tahmini hasat tarihinden 60-90 gün önce 10-40 ppm GA3 püskürtülmesi erkencilik sağlar. Ancak tomurcuk iriliği azalır.
• Sulama: Yaz sulaması erken ve daha uzun süre tomurcuk hasadı yapılmasını sağlar.
HASAT ve PAZARLAMA
Hasat zamanı:
Akdeniz Bölgesi: Ocak-Şubat
Ege Bölgesi : Ocak-Şubat-Mart
Marmara Bölgesi: Nisan-Mayıs
Hasat şekli: Bıçak, Tomurcuk+15-20 cm sap
Verim: 2-6 adet/bitki, 2000-6000 adet /da
HASAT SONRASI MUHAFAZA
Ön soğutma: 5ºC, suyla veya oda koşullarında
Muhafaza koşulları: 0 ºC’de 2 hafta
Ambalaj: Filmle kaplama, mumlanmış karton, polietilen torba

maki01 01-11-2009 14:42

1 kök de olsa saksıda yetiştirmek istiyorum. Saksıda yetiştirme şansım var mı?

limon 02-11-2009 14:31

Maki01, Ayfer Hanım saksıda yetiştiriyormuş. http://agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26812

HavaSu 11-11-2009 15:36

Merhaba,
Antalya'da 1 dönüm arazime Enginar ekmek istiyorum. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Kök filizi veya fide nasıl temin edebilirim? Fiyatı nedir? 2000 adet yeterli midir?
Sevgilerimle,
Haluk Sağlamer

gambet 07-01-2010 21:20

gecen yıl 30 metrekareye 30 adet enginar fidanı diktim.dikimi aralık subat ayında fideden gercekleştirdim.ayni yıl 12 adet enginarı aldım bu sene bunların yan sürgünlerinden 18 adet tüplere aldım onlarda tutdu şayet marmara ve ege bölgesinde iseniz bu mevsimde diker yaz başlarında hasat yapabilirsiniz.saksıdada yetiştirebilirsiniz ben böyle başladım

ayhat 02-03-2010 15:10

Enginar

Enginar fidesi ne zaman ekilir?

limon 02-03-2010 16:48

Bu sıralar uygundur fide dikimi için.

limon 02-03-2010 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gtatas (Mesaj 551713)
Nerede bizim enginarcılar bahçesinde yetiştirenler.Bu sezon fazla yavru yaparlarsa haberimiz olsun.Sevgiyle kalın, yeşille yaşayın.

İzmir'de olan sizsiniz. Bize hep İzmir Enginarı diye satıyorlar, Orada Enginar bahçelerinin bolca var olduğunu sanıyorum.

gambet 17-04-2010 00:12

sayı ayhat
enginar ideali kasım gibi dikim mayıs gibi hasat yapmanızdır. bu durumda sulamanız gerekmez.biliyorsunuz bu sebze çok yıllık bir bitkidir.yaklaşık on yıl yeniden dikim yapmadan hasat yapmanız mümkündür.

cihan_as 28-04-2010 20:39

1 Eklenti(ler)
Bahçemde 10 kök kadar enginarım var, fotoğrafını eklediğim enginarlar mor renkli, haftada bir sefer topluyorum sürgünlerinden yeni tomurcuklar oluşuyor verimi oldukça iyi.
Mor renkli enginar hangi yöreye ait olduğu ve cinsi nedir? Bu cins enginar yeşil renkli enginar kadar faydalımı? Bu tür enginara ait özel yemek tarifi varmı? Konuyla ilgili bilgi sahibi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.

balbay 28-04-2010 21:21

Sevgili Cihan as'

Enginarlarınız harika görünüyor maşallah. Bu çeşit ''violet artichoke'' olarak bilinen, menekşe enginar ya da sizin de söylediğiniz gibi mor enginar dediğimiz bir çeşit.

Sizinkiler tam, ya da net denilen koyulukda. Bir de yaprakları morumsu kırçıllı olup sapı da morumsu olanı var.

Melezleme olduğunu biliyorum. Aroması biraz daha yoğundur. Temizleme, pişirme esnasında limona sakın yatırmayın. Tadı diğer çeşitlerden farklı gelebilir ama lezzetlidir.

Diğer enginarla eş değer özelliklerle tüketebilirsiniz. Faydalı içeriği aynıdır.

Bana da 2-5 kök Kasım ayı için ayırırsanız memnun olurum.)))

Hhatice 28-04-2010 21:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cihan_as (Mesaj 627229)
Bahçemde 10 kök kadar enginarım var, fotoğrafını eklediğim enginarlar mor renkli, haftada bir sefer topluyorum sürgünlerinden yeni tomurcuklar oluşuyor verimi oldukça iyi.
Mor renkli enginar hangi yöreye ait olduğu ve cinsi nedir? Bu cins enginar yeşil renkli enginar kadar faydalımı? Bu tür enginara ait özel yemek tarifi varmı? Konuyla ilgili bilgi sahibi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.

Bizler içinde biraz tohum toplarsanız çok seviniriz.

balbay 28-04-2010 22:05

Tohum da iyi olur tabi ama 2 yıl beklemek istemem))) Kış temizliğine alındığında atılacak yapraklar benim işimi görür)) Seneye adam ederim ben onları.

cigdemozkan 28-04-2010 23:46

Bir enginar fidesinden yaklaşık olarak ne kadar enginar elde ediliyor acaba?

cihan_as 29-04-2010 00:14

[QUOTE=balbay;627351Kış temizliğine alındığında atılacak yapraklar benim işimi görür)) Seneye adam ederim ben onları.[/QUOTE]

Sn balbay, enginar köklerine yakın yerde taze sürgünler veriyor temizlik yaparken atılacak yapraklar dediğiniz bunlarmı oluyor.

Benim ögrenmek istediğim bu senenin kart yaprakları yaz aylarında sararıyor bunlardanmı tekrardan seneye enginar fidesi oluşturuyorsunuz.

cihan_as 29-04-2010 02:33

Sn cigdemozkan, 10 kök enginarım var, haftada bir 20 baş enginar topluyorum. Alt yapraklarıdan yeni enginar tomurcukları oluşuyor 4, 5 hafta ürün albiliyorum.
Bir enginar fidesinden ne kadar ürün alabileceğinizi tahmin edebilirsiniz. 20 fide bir evin ihtiyacını karşılar.

balbay 29-04-2010 07:52

2 Eklenti(ler)
Sevgili Sezgin53'

Marmaris bol yağışlı kışı, nemli ve geçirgen toprakları ile malesef enginar yetiştirmeye müsait değil. Ancak denetimli ortamda belki ürün alırsınız.

Bunun dışında İzmir e sipariş verin otobüsle yollayıversinler size. Başka yöntem de konserve ama onuda siz bilirsiniz.

Madem enginar çeşitlerini kıyaslayacağız o zaman enginar ile ilgili biraz bilgi;

Bitkinin sebze olarak kullanılan kısmı, çiçek tablasi ile taze dip yaprakları ve kökleridir.

Yapraklar ve kökte ''eynarın'' isimli acı bir madde, ''inulin'', ''tanen'' ve filavon bünyesinde bir ''glikozit'' vardır.

Taze yaprak ve köklerinden yapılan ve taze yapraklardan hazırlanan çay, safra çogaltıcı ve idrar arttırıcı olarak karaciğer hastalıklarında kullanılır.

Kanda kolesterini azaltır. Ateş düşürücü ve iştah açıcı tesirleri vardır. Ayrıca, idrar söktürür, bedeni ve ruhi bitkinligi giderir, romatizma ve şeker hastalıkları için faydalıdır.

Yabani çeşitleri dahil (Cynara cardunculus subsp. cardunculus çeşitleri yabani enginar türleridir resim1) (Notobasis syriaca çeşitleri ''thistle'' ''deve dikeni'' türleridir, ''thistle milk'' dünya ünlü bir alternatif ilaçtır resim 2)

Cynara adlı madde bu bitki ailesinin genel içerik bakımından adını da vermektedir.

balbay 29-04-2010 08:01

Ben ''Sakız Enginarı'' olarak bilinen ''Ildırı Enginarı'' nı ''Bayrampaşa Enginarı'' olarak bilinen Marmara İklimine adepde olup tip değiştirmiş enginara oranla daha lezzetli faydalı bulurum.

Ildırı Enginarı ufak tefek ama içerik ve lezzet zenginidir. Diğeri ise kocakafalı fakat içerik yoksunudur))

Ne varsa Ege de vardır)) '' Gönlüm Ege de Kaldı '' diye şarkı vardır ama Marmara da kaldı diye yoktur))

Her ne kadar Tekirdağ lı olsam da Ege yi ve Ildırı Enginarını tek gecerim.

balbay 29-04-2010 08:04

Sevgili Cihan as'

Kökten ya da yaprak tan enginar çoğaltmak mümkün. Çok arsızdır. Solmamış, dipler den yeni çıkan sürgünler ve sürgünlü kökler çoğaltım için idealdir.

Son bahar temizliğin de biz yeni çıkmış 3 grup kök sürgünü bırakıp gerisini sökeriz. Yani sizin 10 kök menekşe enginar dan ben 30-50 arası kök elde ederim sanırım)))

Bu arada foruma eklediğim resimlerin(mutfak+18) kısmında ki bazıları hariç tümü tarafımdan çekilmiştir. Özel mesaj ile soran arkadaşlara bildirilir.

cigdemozkan 29-04-2010 08:25

Teşekkürler Cihan As, Bende 5 kök var 1 ini saksıda deneyeceğim diğerlerini bahçeye ektim bakalım ne olacak

ahmeter 29-04-2010 09:09

Enginar

Sayın Balbay
Bilgiler için teşekkür ederim

cihan_as 29-04-2010 10:49

Sn balbay, seneye en az 50 ad enginarım olacak demektir. Bilgileriniz için teşekkürler.

Sn Hhatice, tohumlarını aldığımda size iletirim.

balbay 29-04-2010 11:05

Köklerden 5 tane de bana ayırsanız sizin 45, benim de 5 yeni enginarım olur)) Bu daha iyi fikir değilmi))

ahmeter 29-04-2010 14:50

1 Eklenti(ler)
enginar çiçeği

ahmeter 29-04-2010 14:52

enginar

pek tabii enginar üzerinde kalacak ya enginarı yiyeçeksiniz veya üzerinde bırakıp çiçek acacak bu güzelliği seyredeceksiniz

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025