![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-07-2014
|
Merhaba arkadaşlar, Biber fidesi dikerek saksıda sebze yetiştirmeye karar vermiştim 1-2 hafta önce fideyi bahçe toprağı, torf ve gübreli bir karışıma diktim. Önce yaprak biti belirdi o sorunu çözdüm şimdi ise tam çiçeklenme döneminde biberin yaprakları kıvrıldı ve yaprak altlarında damarlar üzerinde morarmalar oluştu. Vitamin eksikliği tarzı birşey mi acaba anlamadım bi günde nasıl bu hale geldiğini. Yardımcı olabilirseni çok sevinirim, teşekkürler. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Meram Deli Biberi Eskiden Konya'da çok yetiştirilen bu çeşit artık yerini hibrit çeşitlere bıraktı. Tohumunu bulmak zorlaştı. Meramda bazı mahallelerin pazar tezgahlarında bir-iki kadın tarafından 15-20 gün sonra satışına başlanır. Bazı haftalar o kadınlar gelmez. O kadınlarda bu dünyadan göçerse sanırım kaybolmaya yüz tutabilir. Belki satışını yapmayan ama bahçesinde yetiştirenler olabilir. Bu çeşiti taze olarak tüketebileceğiniz gibi kızartmasını yapabilirsiniz. Pazarlarda denk getirebilirsek bir 3-5 kg kadar alıyoruz. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Üç burun biberden daha etli, daha geniş, daha lezzetli ve daha koyu yeşil rengi var. Kıyaslamayı böyle yapabilirim. Bahçede üçburun biberde yetiştiriyorum. Akşama unutmassam yanyana fotoğraf çekmeye çalışırım, farkı görürsünüz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-01-2014
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-07-2014
|
Kıl biber
Kıl biber yetiştiriyorum ama bu sabah buna rastladım dal yerdeydi kaldırayım dedim elimde kaldı bunu yapan ne olabilir ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-02-2013
|
Selamlar, Evimin camla kapalı balkonunda biber yetiştiriyorum. Cinsler: Beyaz, sarı, kırmızı, kahverengi habanero Serrano Erkenci halapeno şili biberi (santafe) cayenne siyah inci Hepsinde hemen hemen aynı toprak var. öncelikle yorumlarımı yapıp ardından soruma geliyim. Siyah incinin tozlaşması ve meyve vermesi olağanüstü. muhteşem. her yeri biber dolu. cayenne bir sürü çiçek açıyor ancak 12 kadarı bibere dönüyor kalanlar sararıp soluyor. bir posta kızardıktan sonra çiçek açıyor böyle döngü devam ediyor. acılaşmaları geç oluyor. santafeler saksısından olsa gerek fazla büyümedi ama biber verişi güzel. erkenci halapeno bir kısmı acı bir kısmı acısız. sans işi. cüssesine göre az veriyor. serrano benim favorim ancak kırmızı örümcek nedeniyle çoğu gitti. kader. çabuk acılaşıyor, fazla veriyor ve etli. şimdi gelelim habanerolara. bir çok kişinin evinde istemeyeceği kadar büyüdüler. bir tek kahverengiden biber elde ettim o da iş yerinde ve ilk seferde 1 tane ikinci verişinde ise 3 tane. acılığından dolayı yeter gibi. değişik çikolatamsı bir aroması var. ancak evdekiler çiçek açıyor ve döküyor. yapraklarından dolayı salon bitkisi gibi duruyor da ben biber istiyorum =)) çiçeklerini oynayınca polen hiç görünmüyor. oysa diğerlerinde belli oluyor anında. ne yapmam lazım gelir ve bende bulunan biberler için tavsiyeniz var mıdır? not: Macar Mum biberi de vardı ama çok az veriyordu. Kırmızı örümcekten arap sabunu ve suda bekletilmiş acı biber karışımı ile kurtuldum. Düzenleyen epist : 02-08-2014 saat 20:50 Neden: fotoğraf ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-04-2013
|
Merhabalar, Her yaz olduğu gibi bu sene de biber yetiştirmeye çalıştım, geçen sene güzel verim aldımi hatta turşusunu bile kurdum, ama bu sene biberlerim hiç olmadı. Diktiğimden beri neredeyse hiç büyümediler. E büyümeyince de biber yapamadılar ne yazık ki. Neden böyle olmuş olabilir acaba? ![]() Bu arada elimde bu ilaçlar var, işe yarar mı bilmiyorum, bilenler yardımcı olursa çok sevinirim. Amino Gold 50 Imperator 25 EC Zipper 40 EC Topas 100 EC ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-08-2014
|
Arkadaşlar benımde bahçemde 60 kçk kadar köy biberim var ama verımı cok az ilk zamanlar gubre attım ama sadece boya gittiler cıcek te cok az actılar verımı arttırmak için ne yapmalıyım ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-03-2013
|
Ben bu sene çok güzel biber verimi aldım,inşallah pazar günü bahçede fotoğraflarını çekip paylaşacağım,tohum paylaşım etkinliğinede muhtemelen Pazartesi günü eklerim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
|
zorda olsa meşhur Kale Biberi bulabildim. Seneye ekeceğim inşallah. hatta ilk tohumu birnefestoprak arkadaşada gönderdim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
Benim jalepeno'lar turşu oldu bile ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2013
|
Biber tohumu saklama
Merhaba arkadaslar, Bursa dolmalik kirmizi biberleri nasil kurutup, tohumlari sakliyorsunuz? Benim buralar cok sicak olmadigi icin guneste kurutma sansim yok, acaba evin icinde serin ortamda kurutabilir miyim? Yoksa biberim curumeye mi baslar? Simdiden tesekkurler cevaplariniz icin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
|
Birçok tohum şirketinde birçok biber çeşidi için dekara verim olarak ortalama 3-4 ton yazılıyor. Çok merak ettiğim, 1 dekardan gerçekten bu kadar ürün alınabiliyor mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Biber fideleri 2li olarak ekiliyor. Sıra üzeri 40 cm, sıra arası 50 cm ve 100 cm. Dengeli gübreleme ile daha çok verim almak mümkün. Birde şu var ki yazın çıkan 100 kg biber, şimdi çıkan 20 kg biber ile aynı fiyatta ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Moderatör
|
Standart çeşitlerde uygun yetiştirme koşullarında 3-5 ton arası ürün alınıyor. Hibrit çeşitlerde bu oran 2 katına kadar çıkıyor. Bizim çiftçiler Semerkand F1 kapya biberde 10 tonu geçiyor. Yalnız erken ekim (şubatta tünel altına) ve dekara 3500 bitki gelecek şekilde dikiliyor. Ayrıca biberlerin ağırlıktan devrilmemesi için sıra üzerlerine tel çekilip destekleniyor. Aşırı meyve tutumundan dolayı bitkileri desteklemek şart. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
|
Bu biberlerin cinsi nedir? Kardinal tacı (bishop's crown) değil sanırım, alt tarafta belirgin bir bombesi yok, daha çok bir güle benziyor. Bitkinin boyu 50-60 cm kadardı. Meyve büyüklükleri de yaklaşık bir ceviz kadar. Direkt güneş almayan iki apartman arasında olmasına rağmen epeyce meyve vermişti. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
|
Alıntı:
![]() Gül Biberin tohumlarını ben paylaşmıştım takasta. Paylaştığım biberin et kısmı tatlı ama tohumları acıydı. Siz de bir bakın isterseniz. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Ege'de yetistirilen ve yurtdisinda yaygin olarak bilinen ceside benzer bir kultivar var. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Moderatör
|
Çok teşekkürler Sayın bahcedenn, ben de ilk cevap verene tohum göndermeyi planlamıştım ama sizde daha iyisi var galiba ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Moderatör
|
Soğuk kompost ve bahçe toprağı karışımına ektiğim biberler Aralık ortasında hala çiçek açıyor. Arasıra yapraklarına enzim püskürtmekten başka bir bakım yapmıyorum. Fidesi organik pazardan hediye gelen cins pek bereketli çıktı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
|
Uzun olan meyve ozellikle ilginc. Bu sekle sahip mor biber cok nadir. Bundan seleksiyon yaparak ilerleyin derim. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İyiki de bu macar biberlerini diğer biberlerden çok uzaklara ekmişim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2014
|
![]() Ne kadar ustune titresem de, 15cm kadar buyuyolar sonra teker teker oluyorlar. Inanin her sene hayallerim yikiliyor. Bu sene de gidisat ayni yonde ve ben yine ne yapacagimi bilmeden, kah sularini azaltarak, kah sularini arttirarak bu durumu onlemeye calisiyorum. Biberlerini oylesine eken ve oldugu gibi birakan bi arkadasim var, onun biberleri buyuyor ve baya da urun aliyor. Biberleri ekerken izledigim yontemi resimlerle anlatmaya calisacagim. Umarim bana bir fikir verebilirsiniz, ne kadar uzgun oldugumu tahmin edemezsiniz. 1 Bu sene 30 kadar chili biberi ektim. Cinsi saf degil, cok begendigim bir biberden aldim tohumlari. Bir hafta suda beklettim ve daha sonra steril saksi topragi ile viollara topragin yaklasik yarim cm altina ektim. Bu resimde tohumlari ektigim minik seralari goruyorsunuz. Tohumlar 10 cm olana kadar kapali tutup sadece spreyle su verdim. Gayet neseli ve hizli bi sekilde fire vermeksizin ciktilar. Gecen sene de yine boyle iyi bi baslangic yapmistim; http://i.imgur.com/PpL9kkI.jpg 2 Fideler 12-15 cm arasina gelince mini seradan cikartip buyuk seramda kullandigim raflardan birini iceri alip toprakla doldurdum ve fideleri dikkatlice viollerden topraga aldim. Viollerden disari kokler cikmadigi icin guvenemedim ve violleri yirtip oyle topraga ektim. Bu islemin ardindan tam yedi fide öldü, onlari attim. Fideler sabah ve oglen gunesinin buyuk kismini aliyor. Fidelerin hemen hepsi iki kat yaprak cikmis durumda, bazilari da daha fazla yaprak verdi ama hepsi hala iki kat. Bu resimde fideleri topraga ekilmis halde goruyorsunuz; http://i.imgur.com/SF9wyNR.jpg 3 Bu asamadan sonra sag kalan fidelerin yapraklarinin rengi acilmaya, daha sonra acik kahverengi/bej arasina donup dokulmeye basladi. Su an bu emarelerin goruldugu bitki sayisi 10 kadar. Ne yapacagimi bilmiyorum, sularini kestim, ardindan suyu arttirdim. Dun en son olarak topraga cubuk seklinde olan gubrelerden sapladim ama onlarin topraga karismasi biraz zaman aliyor. Gecen sene ayni adimlari takip ettim ve biberlerin hepsi teker teker olduler. Biber eken arkadasim, tasli pis bir toprak ve drenaji olmayan plastik 5cm derinliginde bi kaba ektigi, daha dogrusu tohumu atip unuttugu fideleri teselli olarak bana verdi ve onlar hala bahcemde yasiyorlar. Kisi atlattilar yani. Neden biberlerim yasamiyor, uzerlerine titredigim halde durum bu. not: Fideleri yilbasindan bikac hafta once ekmemin sebebi, yasadigim yer soguk oldugundan ve gec isindigindan, fideleri nisan ortalarina kadar yetiskin hale getirip topraga disari ekmek. Yoksa eylul sonu anca biber verecek olgunluga ulasiyor ve cok az ve kisa sure verim alabiliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Sn. flying dragon, Aşağıdaki konu başlıklarını incelemeniz faydalı olabilir. http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/30988.htm http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...k-asi/8575.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2014
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |