agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni747Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-04-2011, 00:10   #1
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Giriş Tarihi: 24-06-2010
Galeri: 1
Buforumu yaklasık bir buçuk yıldır okuyorum. Üyelik tarihimden 6 ay öce başladım okumaya. Okumakla bitmiyor. Hayat dersi almak lazım. Tecrübe etmek lazım. Bir tecrübe yeter. Toumların üstünü 1-2 mm ancak örtüyorum belkide daha ince bir örtü yapıyorum. Tohum üretimiyle bir çok yazılar okudum hepsini de uyguladım. Önce çimlenen 3-5 tohumum oldu ama onlarda güneş göremedikleri için boylanarak yine toprak oldu. bu işin benim atladığım bir püfü mutlaka var.

h.ışık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2011, 11:15   #2
Ağaçsever

TUĞCU's Avatar

Giriş Tarihi: 07-04-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık Mesajı Göster
Buforumu yaklasık bir buçuk yıldır okuyorum. Üyelik tarihimden 6 ay öce başladım okumaya. Okumakla bitmiyor. Hayat dersi almak lazım. Tecrübe etmek lazım. Bir tecrübe yeter. Toumların üstünü 1-2 mm ancak örtüyorum belkide daha ince bir örtü yapıyorum. Tohum üretimiyle bir çok yazılar okudum hepsini de uyguladım. Önce çimlenen 3-5 tohumum oldu ama onlarda güneş göremedikleri için boylanarak yine toprak oldu. bu işin benim atladığım bir püfü mutlaka var.
Sayın h.ışık,ben tohumları sadece torf a ekiyorum.Tohumların üstüne 0,5-1 cm elenmiş torf ekliyorum hafif bir şekilde bastırıyorum.Torf u elemek için makarna süzgeci **** evdeki süzgeçlerden kullanabilirsiniz.Hanım evde yokken makarna süzgeci iyi iş görüyor.Ekimi yaptıktan sonra tek yapacağınız iş torf un kurumaması, bunun içinde sabah akşam fısfısla su püskürtüyorum.Sulamada dikkat edeceğiniz torfun üstünde su birikmesin sadece nemli olsun yeter.Çok fazla su olursa tohumlar çürür.Bundan sonrası zamana kalıyor.

TUĞCU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2011, 11:40   #3
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TUĞCU Mesajı Göster
Sayın h.ışık,ben tohumları sadece torf a ekiyorum.Tohumların üstüne 0,5-1 cm elenmiş torf ekliyorum hafif bir şekilde bastırıyorum.Torf u elemek için makarna süzgeci **** evdeki süzgeçlerden kullanabilirsiniz.Hanım evde yokken makarna süzgeci iyi iş görüyor.Ekimi yaptıktan sonra tek yapacağınız iş torf un kurumaması, bunun içinde sabah akşam fısfısla su püskürtüyorum.Sulamada dikkat edeceğiniz torfun üstünde su birikmesin sadece nemli olsun yeter.Çok fazla su olursa tohumlar çürür.Bundan sonrası zamana kalıyor.
Bu anlattıklarınız benim yaptıklarıma üş aşağı beş yukarı aynı bende yaptıklarımı bire bir yazayım belki atladığım bir şey vardırda uzman arkadaşlar bana hatırlatır.

Tohumları ekmek için mika bardaklardan aldım. Bardakların altların yarım santim çapında olacak şekilde delik açtım. Farklı şekillerde ektim. direk torfa, torf+gübre , torf+toprak ve torf+toprak+gübre karışımları kullandım. Karışımı bardak ve ya saksılara koyduktan sonra düzerlerini düzeltmek için toprağa gelen yeri düz bir tahtayla çok az bastırarak düzeltiyorum. Alt deliklerden su çıkana kadar suluyorum. Güzelce tohumları yerleştirdikten sonra üstlerini 1-2 mm kadar daha karışımla kapatıyorum. Üste eklediğim kapak kuru olduğu için kapak materyalinide fısfısla 1-2 kez nemlendiriyorum. hatta bazen alt torftan nemleniyor. Bu aşamadan 1 gün sonra üstlerini streçle kapatıyorum ve gün aşırı streçleri açarak 3-4 saat havalandırıyorum. nem durumuna bakıp kuruma başlamışsa nemlendirerek tekrar kapatıyorum. Yaptıklarımı bu şekilde özetleyebilirim.
Ancak geçen sene altığım torftan emin değilim. Çünkü 25 kg luk paketine 5 TL vermiştim. Kalitesiz olabilir.

Eski 09-04-2011, 11:59   #4
Ağaçsever

TUĞCU's Avatar

Giriş Tarihi: 07-04-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık Mesajı Göster
Bu anlattıklarınız benim yaptıklarıma üş aşağı beş yukarı aynı bende yaptıklarımı bire bir yazayım belki atladığım bir şey vardırda uzman arkadaşlar bana hatırlatır.

Tohumları ekmek için mika bardaklardan aldım. Bardakların altların yarım santim çapında olacak şekilde delik açtım. Farklı şekillerde ektim. direk torfa, torf+gübre , torf+toprak ve torf+toprak+gübre karışımları kullandım. Karışımı bardak ve ya saksılara koyduktan sonra düzerlerini düzeltmek için toprağa gelen yeri düz bir tahtayla çok az bastırarak düzeltiyorum. Alt deliklerden su çıkana kadar suluyorum. Güzelce tohumları yerleştirdikten sonra üstlerini 1-2 mm kadar daha karışımla kapatıyorum. Üste eklediğim kapak kuru olduğu için kapak materyalinide fısfısla 1-2 kez nemlendiriyorum. hatta bazen alt torftan nemleniyor. Bu aşamadan 1 gün sonra üstlerini streçle kapatıyorum ve gün aşırı streçleri açarak 3-4 saat havalandırıyorum. nem durumuna bakıp kuruma başlamışsa nemlendirerek tekrar kapatıyorum. Yaptıklarımı bu şekilde özetleyebilirim.
Ancak geçen sene altığım torftan emin değilim. Çünkü 25 kg luk paketine 5 TL vermiştim. Kalitesiz olabilir.
Bu anlattıklarınızda gözüme ilk çarpan nokta,bardağın altından su çıkana kadar sulamanız oldu.Torf çok fazla su tutar ,zaten paketinden çıkarttığınızda torf nemlidir birde alttan su çıkana kadar bu torf u sularsanız,tohumları çürütürsünüz.Bence bu noktada hata yapıyorsunuz.Ayrıca pet bardak yerine yoğurt kaplarını kullanabilirsiniz.Birde söylemeyi unuttuğum nokta ,çimlenme için ortam ısısı çok önemli , benim evde ısı 22-23 derece civarlarında.Isının düşük olması **** çok yüksek olması çimlenme süresini uzatır.

TUĞCU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2011, 13:08   #5
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TUĞCU Mesajı Göster
Bu anlattıklarınızda gözüme ilk çarpan nokta,bardağın altından su çıkana kadar sulamanız oldu.Torf çok fazla su tutar ,zaten paketinden çıkarttığınızda torf nemlidir birde alttan su çıkana kadar bu torf u sularsanız,tohumları çürütürsünüz.Bence bu noktada hata yapıyorsunuz.Ayrıca pet bardak yerine yoğurt kaplarını kullanabilirsiniz.Birde söylemeyi unuttuğum nokta ,çimlenme için ortam ısısı çok önemli , benim evde ısı 22-23 derece civarlarında.Isının düşük olması **** çok yüksek olması çimlenme süresini uzatır.
Sayın tuğcu, torfu yeni almadım. gecen sene şubat gibi almıştım. torf zaten kuru o nedenle alttan çıkana kadar suluyorum. ortam ısısı da içeridekiler için 19 21 derece arası, dışarıdakilere diyecek lafım yok onları bekliyorum. onlariçin erken. ama içeridekiler için hiç mi bir değişiklik olmaz ?

Eski 09-04-2011, 00:19   #6
Ağaç Dostu

macuroğlu's Avatar

Giriş Tarihi: 02-01-2011
Ben 18 yaşındayım doğdum doğalı toprakla uğraşıyorum benim dedemden kalma meslek çim yetiştirmek biz tohumu ektikten sonra bolca suluyoruz 5 gün içersinde çimlenir ama zamanı çok önemli bide sık ektiğin zaman daha güzel çıkıyor

macuroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2011, 11:21   #7
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Benim bu sene edindiğim tecrübe "Bir iş yapıyorsan iyi malzeme kullanacaksın" yoksa emeklerde boşa gider, malzemede.

Eski 09-04-2011, 14:14   #8
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2009
Torf+dere kumunun size bir çok faydası dokunabilir. Tuğcunun bahsettiği gibi torfun en önemli belirgin özelliği su tutma kapasitesi. Ayrıca bardaklarda tohumlarınızı çimlendiriyorsanız drenaj çok çok iyi olmalıdır.

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2011, 14:28   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-04-2011
Fazla sigara dumanına maruz kalmış tohumlara aspirin bile fayda etmiyor

timlemeci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2011, 19:51   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-03-2011
Biberlerim son hali

Eklenen Resimler

KaraGölge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2011, 20:19   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KaraGölge Mesajı Göster
Biberlerim son hali
Hayirli olsun ..

Lilinin bahcesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2011, 22:19   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-03-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilinin bahcesi Mesajı Göster
Hayirli olsun ..
Teşekkürler

KaraGölge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2011, 23:24   #13
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KaraGölge Mesajı Göster
Biberlerim son hali
Bol hasatlar dilerim.

sebnem&mircan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2011, 05:52   #14
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Biberlerimin 17. gunleri.
26 Mart ekim tarihi, ilk cimlenme 30 mart. Dalindan koparip citir cutur yiyecegim gunu sabirsizlikla bekliyorum Boyle az gorundugune bakmayin uc ayri cesit toplamda 28 biber fidecigi var. Ilk cimlenen yaglik biber, ardindan bagci en tembeli kil biber oldu.

Eklenen Resimler

Eski 13-04-2011, 09:13   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-02-2011
masallah sebnem hanim,bu kadar cok fideyi nereye dikecektiniz,bahceniz varmiydi?

arimayam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2011, 09:35   #16
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arimayam Mesajı Göster
masallah sebnem hanim,bu kadar cok fideyi nereye dikecektiniz,bahceniz varmiydi?
Kucucuk bir yer vardi bahcede orasi icin ev sahibinden izin aldim. Bir kismini oraya bir kismini saksilara on ve arka balkona yerlestirmeyi dusunuyorum. Daha salatalik, domates, kadife ve feslegen (domateslerin arasina dkmek icin) reyhan ve melissa var. Acgozlulugunde bu kadari Feslegen ve reyhan ayni bitkilermis, bilmedigim icin ikisinide ektim ama sonradan ogrendim ki aynilarmis

Eski 13-04-2011, 09:14   #17
Ağaç Dostu

benimde sabirsizlikla bekledigim kapya biberlerimden ilk filizler cikti,ayrica snack paprika cinslerimde cok iyi gelisiyorlar,yine masallah diyeyim kendim nazar etmiyeyim

Eski 13-04-2011, 09:41   #18
Ağaç Dostu

bende ev sahibimden izin aldim 20metre karelik bahcenin arka kalan bölümünde bir yer vardi,yoldanda görünmüyor oldugundan kolayylikla izin verdi...
ilk defa ugrasiyorum bahceyle.cimenini kaldirdik,belledik simdide capalamaya sira geldi..

biberlerimi oraya dikecegim günü ve onlarin büyüyüp cicekten bibere dönüstükleri günü bende sabirsizlikla bekliyorum....

Eski 13-04-2011, 10:00   #19
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Sanirim nasip olurda meyvelerini yersek yaninda birde bonus olarak sabretmesini de ogrenmis olacagiz
Belemek, capa daha ogrenecegim seyler arasinda. Bu konuda da hic bir fikrim yok. Sifirdan baslamak bu olsa gerek.

Eski 13-04-2011, 13:09   #20
Ağaç Dostu

daha bellemedinizmi bahceyi,elinizi cabuk tutsaniz iyi olur galiba dinlenmesi lazim topragin..diye hatirliyorum..

Eski 13-04-2011, 15:56   #21
Ağaç Dostu

kuzen38's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
kışın canım sıkılmasın diye biber ekmiştim. Çok verimli olmasada ev içerisinde kendi kendilerine meyve tuttukları için kışın ara sıra tatlarına bakma şansım oldu. tek sorun ise boyutlarının küçüklüğü. Örneğin resimdekiler Jalepanolarım. 2 gün önce kızarmaya başladıkları için anladımki boyları ufak kalacak gene. Demekki her ne olursa olsun yaz güneşi lazım, hoş epey aydınlık bir yerde duruyorlardı ama, ya da başka bir sorun var.

Eklenen Resimler

kuzen38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2011, 16:06   #22
Ağaç Dostu

kuzen38's Avatar

Bu resimdekide kilisten gecen sene elime geçen acı salçalık biberden aldığım tohumla yetiştirdim biberim. Gecen sene tohumlarını aldıktan sonra elimi yüzüme sürmem sonucu ayvayı yediğimide belirtmek isterim

malasef kalan tohumlarımı kaybettim, ve bu bierin o olup olmadıgına da emin degilim. Umarım o dur yoksa başka tohum bulmam biraz zor olacak. Bu biberi kızarttıgınızda içindeki sarı damarları güzelce çıkartmak lazım, aksi takdirde ağız burun birbirine karışır. Sarı damarları çıkartınca ise inanılmaz güzel bir lezzet sizi bekliyor.

Umarım bu biberim de ufak kalmaz, zaten biber tutumunda çok zorlandım, 10 larca cicek döküldü. kısacası neyi nereye ektiğimi hatırmadıgım sadece sıkıntıdan ektiğim için başka bir biber çıkmasından korkuyorum.

Eklenen Resimler

Angel Aki beğendi.
Eski 13-04-2011, 20:14   #23
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kuzen38 Mesajı Göster
kışın canım sıkılmasın diye biber ekmiştim. Çok verimli olmasada ev içerisinde kendi kendilerine meyve tuttukları için kışın ara sıra tatlarına bakma şansım oldu. tek sorun ise boyutlarının küçüklüğü. Örneğin resimdekiler Jalepanolarım. 2 gün önce kızarmaya başladıkları için anladımki boyları ufak kalacak gene. Demekki her ne olursa olsun yaz güneşi lazım, hoş epey aydınlık bir yerde duruyorlardı ama, ya da başka bir sorun var.
bence bunlarin cinsi kücük sayin kuzen...ben bunlarin cesitli renklerini lila mor sari kirmizi vs ebaydan siparis ettim,tohumun cikmasi 6 haftayi bulur diyorlar....
belkide sizinkide bu kücük cinstendir..

Eski 13-04-2011, 23:24   #24
Ağaç Dostu

kuzen38's Avatar

Alıntı:
bence bunlarin cinsi kücük sayin kuzen...ben bunlarin cesitli renklerini lila mor sari kirmizi vs ebaydan siparis ettim,tohumun cikmasi 6 haftayi bulur diyorlar....
belkide sizinkide bu kücük cinstendir..

yok bunlar jalepano. tohumun cimlenmesi ise yaklaşık 10 gün. ben kendi tohumlarımdan yetiştirdim bu sene, ama boyları cüce kaldı. yazın bakalım belki uzarlar yeni ekeceklerim.

Eski 13-04-2011, 18:09   #25
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Alıntı:
daha bellemedinizmi bahceyi,elinizi cabuk tutsaniz iyi olur galiba dinlenmesi lazim topragin..diye hatirliyorum..
Tam bilmemekle beraber daha bahce isleri icin hava uygun degil sanirim. Birde hepsinden once bellemek, capa ne ise yarar niye yapilir nasil yapilir onlari bir arastirayim burda o zamana kadarda vakit tamam olur yaparim insallah. Takvim olarak buradaki evlerin bahcesini gozlemem gerekiyor Tohum ekmek icin Tutkiye'yi baz alarak (tabi ki acemice bir hata) bir ay once basladim en azindan artik nisan ortalari-haziran basi gibi tohum ekildigini ogrendim burada )

Eski 13-04-2011, 18:02   #26
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Hani derler ya sahne tozunu yutan bir daha sahneleri birakamaz diye, bizimkisi de oyle bir sey galiba. Bende bu sene ilk defa toprak isleriyle ugrasiyorum daha yolun basinda olmama ragmen buldugumu ekmemek icin kendimi zor tutuyorum. Tohum reyonlarinda bahce cicek reyonlarinda gezinip duruyorum ) Bu gidisle elimi verdim kolumu alamiyacagim galiba.

Eski 13-04-2011, 20:12   #27
Ağaç Dostu

o zaman sizde sonbaharda gec gelyiordur,biz burda hasati bitince siz yine yemeye devam ederek acisini cikarirsiniz...

keske ama bende ocak ayi itibariyle tohumlarimi ekseymisim....cikmayan tohumlarima zamaninda olmasi gereken boyutta olamayan fidelrime cok üzüldüm...

Eski 16-04-2011, 13:48   #28
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Biber fidelerimin son halleri;

Demre sivrisi;

Name:  P4160006.jpg
Views: 1041
Size:  71.9 KB

Name:  P4160007.jpg
Views: 1063
Size:  56.2 KB

Cin biberi;

Name:  P4160009.jpg
Views: 1075
Size:  54.6 KB

Name:  P4160015.jpg
Views: 1065
Size:  72.6 KB

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2011, 17:11   #29
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Ne zaman ekmistiniz biberlerinizi sayin Emre Ilhan

Eski 16-04-2011, 17:33   #30
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
2. ve 3. fotoğraftakiler 12 Martta, 1. ve 4. fotoğraftakiler Nisan başında ekildi.

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
biber fidesi, biber gelişimi, biberlere

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026