agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni139Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-06-2007, 20:38   #1
Ağaçsever
 
bahcevan0618's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-06-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 61
Ankara da kuşkonmaz

Arkadaşlar Ankara'da kuşkonmaz yetiştirdim.Herhalde ilk abartmayayım ama daha önce görmedim

alperfect beğendi.
bahcevan0618 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2007, 09:45   #2
dal
Ağaç Dostu
 
dal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 220
Dalları tül gibi olan bitki değil m?Eskiden bizim evde vardı Bahçede mi yetiştirdin Ankara'da yetişmediğini bilmiyordum.

dal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2007, 12:31   #3
Ağaçsever
 
bahcevan0618's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-06-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 61
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dal Mesajı Göster
Dalları tül gibi olan bitki değil m?Eskiden bizim evde vardı Bahçede mi yetiştirdin Ankara'da yetişmediğini bilmiyordum.
Kuşkonmaz (asparagus) ; haklısınız ayırdederek söylemem gerekirdi benim yetiştirdiğim bahçede sebze olarak yenen kuşkonmaz bitkisi. Süs bitkisi olarak kuşkonmaz da çok hoştur.


Düzenleyen bahcevan0618 : 04-07-2007 saat 19:07
bahcevan0618 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2007, 21:38   #4
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Emeğinize sağlık. Kuşkonmazı nasıl tüketiyorsunuz? Hiç almadım şimdiye kadar.
Tadı güzelse nasıl yetiştiğini de sorarım sonra

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2007, 19:02   #5
Ağaçsever
 
bahcevan0618's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-06-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 61
Kuşkonmaz A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra protein, şeker, yağ ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir üründür. Çorbası yapılır ya da garnitür ve salata olarak yenir.Büyük marketlerde tazesini **** konservesini bulabilirsiniz.

bahcevan0618 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2007, 23:53   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-05-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 240
Galeri: 12
Merhaba, benim çocukluğum, Ege'de çalıların arasından kuşkonmaz toplayıp, sonra da kavurduktan sonra üzerine yumurta kırarak yenen bir yemekle pek haşır neşir geçti. Hala İzmir'de acı ve tatlı olanı satılır ilkbaharda. Şimdilerde tüketilen ise daha kalın ve garnitür olarak kullanılan tatlı cinsi. Çok lezzetlidir çok. Yetiştirebileceğimi hiç düşünmemiştim doğrusu.
Denemek lazım

Asia ve mrduran beğendi.
esen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2012, 17:46   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 81
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcevan0618 Mesajı Göster
Kuşkonmaz A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra protein, şeker, yağ ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir üründür. Çorbası yapılır ya da garnitür ve salata olarak yenir.Büyük marketlerde tazesini **** konservesini bulabilirsiniz.
sn arkadaşlar bu kuş konmazbizim burda doğada kendilinden yetişiyor bunun salatası çorbası derken yumurta ile pişirildiğinde çok lezetli bir tadı var
L AMİNO ASİTİ 1800 lü yıllardan l amino asiti keşfedilmiş kuşkonmaz dan

mrduran ve dadaşım beğendi.
cebrail- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2013, 20:54   #8
Ağaç Dostu
 
ngunduz71's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-08-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 375
mary washington ;
Herkesin damak tadı farklıdır.tadını seven olur ,olmaz ama sebze tüketim alışkanlığı olan kişilere tavsiye ederim.brüksel lahanası ve brokoliden kat kat daha lezzetli.

Eklenen Resimler
  
ngunduz71 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2007, 00:03   #9
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Merhaba sn. Bahcevan, Kuşkonmaz tohumlarını nereden buldunuz? Ne zaman ektiniz?

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 14:21   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 4
e bizde yetiştirelim o zaman tohum mu fide mi nerden bulalım anlatın biraz içerde mi tuttunuz dışardamı....???

sister Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 08:39   #11
Ağaç Dostu
 
hatipali74's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
Tohumu bende mevcut.Acaba hangi mevsim ekiliyor ve yetiştirme şartları hakkında bilgisi olan veya internet adresi bilen var mı?

hatipali74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 19:23   #12
Ağaç Dostu.
 
mahon67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 873
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74 Mesajı Göster
Tohumu bende mevcut.Acaba hangi mevsim ekiliyor ve yetiştirme şartları hakkında bilgisi olan veya internet adresi bilen var mı?
PALMİYE MERKEZİ-Muğla
Kuşkonmaz, insanlar tarafından aranan ve sevilerek yenilen, uzun ömürlü bir sebzedir. Merkezimizde 10 yıldır, kendi gereksinimlerimiz için yetiştirilmektedir. Ülkemizde tohum ve pençesinin ticari olarak bulunması zordur. Uzun süredir gelen istekler üzerine, geçen yıl tohumlarını satmaya başladığımız kuşkonmaz bitkisinin bu ay ilk defa 9cm çapında saksılarda fide satışına başlıyoruz. Kış aylarında 1-1.5yaş pençe satışlarına başlayacağız.

Kuşkonmaz tohumdan yetiştirildiği takdirde 3 yılda mahsul vermektedir. Birinci yıl saksı veya tavalarda çimlendirilen tohumlar, sonbaharda yapraklarını kaybederler, bu arada rizom kökleri gelişmiş olur. Baharda topraktan çıkarılan pençeler (rizom), özel hazırlanmış dikim yerlerine nakledilirler. Kuşkonmazın başlıca gereksinimi su geçirgenliği iyi olan bir ortamdır. Bunun için kumlu, organik maddeden zengin bir toprak idealdir. Drenajı sağlanmış dikim yerine nakledilen pençeler, sıra halinde 50cm genişliğinde tümsekler üzerine 20-30cm ara ile dikilirler.

Kalıcı yerine dikilen kuşkonmazların, 1. yıl sürgünleri kesilmez. Bitki mahsul alınmadan, yeni yerinde bir yıl gübrelemesi yapılıp, suyu verilerek bakılır. Ertesi yıl, üç yaşına basan bitkilerin hasadına başlanır. Hasad bitkinin ilkbahar sürgünlerinin, çıktığı kumlu toprağın altından kesilmesi ile yapılır. Kesilerek hazırlanan kuşkonmazlar, tercihen aynı gün tüketilmeli veya taze iken derin dondurucuya konulmalıdır. Kral sofralarının vazgeçilmez öğelerinden olan kuşkonmaz, haşlanarak zeytinyağı ve limonla yenilebildiği gibi, çorbası ve çok çeşitli yemekleri yapılan bir sebzedir.

Kuşkonmaz bütün sebzeler arasında en fazla folik asit içerendir. Yağ, kolesterol ve sodyum oranı düşük, lif, potasyum, thiamine, A, C, B6 ve glutathione’ dan zengin, kuvvetli bir antioksidandır.

Kuşkonmaz yiyenlerin %60 ında idrarda keskin kötü bir koku duyulur. Araştırmalar bu kokunun kuşkonmaz yenmesinden sonra vücutta oluşan ve idrara geçen metil merkaptan ve bazı metabolitlere bağlı olduğunu göstermiştir. Kalıtımsal olarak %40 populasyonda bu işlem oluşmamakta ve idrar kokusuz çıkmaktadır. Bununla birlikte, idrardaki kokunun hiçbir zararı yoktur ve kuşkonmaz yenilmesinden vazgeçilmesi önerilmez.

Kaynakhttp://www.palmiyemerkezi.com/anasayfa.htm

mahon67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2008, 19:58   #13
Ağaç Dostu.
 
mahon67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 873
1) Bu yıl tohumunu İngiltereden temin edip ektiğim kuşkonmazlar ile 2) geçen yıl tohumunu Palmiye Merkezinden temin ettiğim daha 1 yaşındayken çiçek açan kuşkonmazlar....

Eklenen Resimler
  
mahon67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2011, 19:50   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-02-2011
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 4
Nisan, mayısta ekebilirsiniz.

fehmiocak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2007, 18:01   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2006
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 409
Galeri: 7
Kuşkonmaz herzaman aklımda olan bir sebzedir. Konservesi dışında hiç görmedim. Nasıl yetiştirdiniz? Biraz daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?


Düzenleyen sempe : 10-12-2007 saat 18:02 Neden: ekleme
sempe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025