![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,024
|
Evet ondan. Bu çeşit de pembe gibi hairloom (evladiyelik). Zaten kendi tohumlarımdan fide yapmıştım. Meyvelerinin iriliği de pembeden baskın. Her biri 1kg'lık bir sürü var. Yine hairloom olan bir başka siyahım daha var. O da siyah cherry. Yine kendi tohumlarımdan yetiştirdim. Her salkımda 30-40 kadar var. irilikleri pinpon topu veya biraz daha irice büyüklüğünde. Bu çeşitin de tadı ve kokusu çok güzel. Şeker oranı epey yüksek. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Tomatillo hasatı başladı. Domates gibi yemek için tadı hiç güzel değil ama salsa sosu çok güzel oldu.İlginç görünümünden dolayı komşulardan korumak pek kolay olmuyor.Şimdiden oluşan tohumlara bir sürü talipili var. ![]() Salkım çeriler ise kızardılar.Çok verimliler gerçekten.Geçen günkü fırtına çok zarar verdi ama onlar hala çiçek açmaya çabalıyor. ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Dikenli Domatesin yaprakları, dalları, her yeri dikenli. Bu sabah ilk çiçeklerini gördüm. "Tomatillo Verde" nin sebze sayısı her gün artıyor. Bu sabah merak edip açılmak üzere olanı koparıp, eşimle inceledik. Çok sevimli, çok enteresan bir sebze gerçekten. Tadı kötü dediğiniz için bakmaya bile korktuk Bir avuç kadar olunca toplayıp, Salsa sos yapacağım. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,024
|
Evet, bendeki iki çeşit de sırık. Boyları 2 metreyi geçti ![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-06-2008
Şehir: sivas
Mesajlar: 24
|
15 günlük tatil sonrasında bahçemden oldukça güzel sebzeler topladım. biraz toplamakta geç kalındığı için kabaklar yaklaşık 1 kg olmuşlar ama çekirdekleri küçük ve lezzetliler. tek sorun salyangozlar birkaç domatesime zarar vermişler birde patlıcanların çiçekleri sebzeye dönüşmeden dökülmüşler çözüm bulmaya çalışacağım..saygılarımla |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Merhaba, Daha önce bu konuya girmemiş olmanın büyük üzüntüsünü duyuyorum. Sevgili Limon çok tatlısınız çok, sebzeleri tutuşunuz ,yazışının bile farklı. Burada herşey çok güzel ,çok beğendim ,azcık imrendim ve eve gider gitmek karnıbahar tohumlarını islatma kararı aldım umarım çok geç kalmamışımdır.Sevgiyle kalın. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
|
Bu yilin özetini yapacak olursam... Bahceme önce gecen seneki gibi roka ve ispanak tohumlarini ektim ve ilk partiyi nisandan haziran basina kadar tükettik, ardindan pazi ve maydanozla dereotu geldi. Pazi ve maydanozu hala her gün topluyorum. Ektigim tüm domates tohumlari cimlendi diyebilirim ama ne yazik ki bahcenin bazi yerlerinde üstünü örtmeme ragmen alttan cok su aldigi icin (bu yil yagmursuz günümüz olmadi) büyümeden cürümeye basladi ben de onlari toplayip tursu yaptim (tarifi sevgili Sebahattin Sargindan). Henüz iyi durumda olan domateslerim kizarmadi ama genelde Türkiyeden bir ay kadar sonra sonuc aldigim icin beklemedeyim. Yalniz önümüzdeki yil sirik domates ekmeme karari aldim cünkü dev gibi oldular baglamakta güclük cekiyorum. Red robin fidelerinden memnunum ama ürününü deneyip seneye red robin ve oturak cinsi domateslerden ekecegim. Bezelyeden de gecen seneye göre daha fazla ürün aldim. Ikinci parti ekimden ürün alma sirasi semizotu, fasülye ve ikinci parti rokalara geldi. Tek salatam semizotlarinin arasinda yasama savasi veriyor. Nedense su salata isini beceremedim. Iki yillik ugrastan sonra ilk salatalik meyvemi de gördüm. Misirlarim da hizla büyüyor. Bu yil bahcemden cok memnunum. Kilolarca olmasa bile her gün bir seyler toplamak cok keyifli. Bu arada tohumlarini Türkiyeden siparis ettigim naneleri de unutmamak lazim. Nane, pazi ve semizotu tohumlarini Türkiye`den ailelerimiz gönderiyor. Burda da var ama bizimkiler daha lezzetli geliyor. Kisacasi her yil deneye yanila kendi tecrübelerimizle daha basarili olyoruz. Tabii agaclar netten aldigim degerli bilgiler benim icin okul gibi. Tecrübelerini paylasan herkese cok tesekkür ediyorum. Sevgiyle kalin... |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben, Tere, Roka, Ispanak gibi sebzelerimin tohumlarını Ağustos sonuna doğru havalar serinlemeye başlayınca ekiyorum. Yağmurlar da başlamış oluyor, sulama derdi olmuyor. Rokaları keserek tüketiyorum (maydanoz gibi), gelecek yaza kadar ihtiyacımızı karşılıyorlar. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
|
Desenize bizim burda zamani geldi de geciyor bile kislik tohumlarin. Gerci roka ektim ama ispanak da mi eksem diye düsünmeye basladim simdi. Pazilar henüz bitmedigi icin yoklugunu pek hissetmedik ama ... |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Ispanak ta güzel oluyor Çiçeksever. Fazla bir uğraş ta istemiyor, sadece bir kere seyreltme yapmak gerekiyor. Malabar Ispanağı, sarılmayı çok seviyormuş. Aşağıda da tam salatalık körpe semizotları göz kırpmış. ![]() ![]() İki günde yağan yağmurun da etkisiyle çok büyümüşler. Bu da önce bibere, oradan da domatese sarılmış. ![]() Dikenli Domates ilk meyvesini tutmuş. ![]() Tomatillo Verdeler de yağmurdan çok keyiflenenlerden. Çok sebzesi var üzerlerinde. Ve arada çok büyükleri var. ![]() İçini merak ettim, dışı büyüktü ama içi pek küçükmüş. Bezelye kadar. ![]() Düzenleyen limon : 03-08-2009 saat 21:37 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
KArıncalar rahat bırakırlarsa 2-3 tane "Kırmızı Cin Mısır" ım olacak. ![]() Bu biber türü nereden geldi hatırlamıyorum ama Bulgaristan olabilir. Bir büyük tava Menemene bir tanesi yetiyor da artıyor. Yassı bir biber. Acı biber türü olarak bir kök Top Biberim ve 2-3 kök te çarliston biberin minyatürü gibi olan bir tür var. Mini çarliston dediğim bahçedeki en acı olan tür. Çimlendirdiğim Meksika Biberlerini henüz göremedim.![]() Kabakları Kaplumbağalar için yetiştiriyorum Onlar yedikçe...![]() Bitki vermeye devam ediyor. ![]() |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
|
Haklisiniz sevgili Limon. Ilkbaharda yarim paket tohum ekmistim tadina doyamadik. Gecen sene cok ekmeme ragmen yerini sevmedi herhalde hemen hemen hic ürün vermedi. Bugün yeniden tohum ektim umarim sonbaharda havalar bozana kadar biraz daha yeriz. Bu yaz neredeyse marketten hic sebze almadik. Pazi, ispanak, semizotu, fasülye, bezelye, kabak. Tazesinden bir tane bile olsa kilolarca satin alinmis sebzeden daha lezzetli geliyor insana. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Limon... Yetiştirdiklerinize hayran kaldığımı belirtmeliyim.. Sayfalardan Sn. Tekin'e yakın olduğunuzu düşünmeye başladım.. Birde resimler konusunda ustaları aratmıyorsunuz... Çekim açısı, ışık, gölge, makro ve renk dağılımı çok yerinde... Sizi bu konuda da tebrik ediyorum... Eğer Sn Tekin'i ziyaret edebilirsem size de uğramayı düşünüyorum.. Ne dersiniz... ![]() |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu değişik sebzeler, Çağatay Bey'in "Tohum Bohçası"ndan çıkanlar. Sayıca azlar ama çeşit bol oldu diyebiliriz. Bu sene yapmak istediğim buydu. Seneye daha çok Domates türleri yetiştirmeyi düşünüyorum. (Her sene değiştirmeyi seviyorum.. ) Fotoğraf çekmek te bitkiler ve hayvanlardan sonraki sevdiğim bir uğraş ama çok ta üstüne düştüğümü söyleyemeyeceğim, çok ayrıntısına girince sıkılıyorum. Artık Makinalar o kadar güzel çekiyorlar ki bize sadece düğmeye basmak kalıyor. Beğenilerinize teşekkür ederim. Tekin Bey'le yakınız. Tekin Bey'i de getirin gelirken. ![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,024
|
Sn.Limon, İkinci resimdeki biber jalapeno'ya benziyor. Acı ise sanırım odur. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet acı, sadece 2 kök var fideleri hediye gelmişti. Adını bilmiyordum, teşekkür ederim. Bir de aynı küçük bir çarliston biber görünümünde olan bir tür var. (fotoğrafını eklerim) O şu anda bahçedeki en acı biber. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: bursa
Mesajlar: 3
|
ben elimde 150 yakın çam fıstığı tohumu vardı onları çimlendirdim ne yapacağımı bilmiyorum yardım edermisiniz |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: bursa
Mesajlar: 3
|
[QUOTE=agah44;477209]ben elimde 150 yakın çam fıstığı tohumu vardı onları çimlendirdim ne yapacağımı bilmiyorum yardım edermisiniz eğer yardım ederseniz onları nasıl bir yerlere dikmem gerektiğini öğrene bilirim |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Agah44, Sorunuzu şurada sorarsanız sanırım daha çabuk cevap alabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthr...290#post477290 |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu.
|
sevgili limon.. elinize sağlık güzel bakımlı sebzeleriniz.Yanlız dikenli domates dediğiniz dikenli çeri diye geçiyor.Geçen sene ektiğimde bir metre boyunda ve küçük ceri tipinde çok çekirdekli güzel bir tadı var.Aman dikkenlerine dikkat edin.Birde Tomatillo Verdeler domates türününe bana ilginç geldiği için yetiştirdim. İnanın hiç tavsiye etmem.tadı hiçte güzel değil. Hatta ilginç bir şey anlatmak isterim Geçen yaz Gaziantep'e giderken Araban ilçesinde mola verdik. Gözüme yol kenarında yabani olarak yetişmiş Tomatillo Verdeler domateslerine takıldı. merakla toplamaya başladım.Annem "ne yapıyorsun onlar yenmez ona yöresel olarak Afınıza sığınarak eşek domatesi diyince birdaha yüzüne bakmadım. Agaclar.net'e üye olduktan sonra birçok şeyin işmini öğrendim ve hala öğrenmeye çalışıyorum. Umarım kullandığım açıklama sizi rahatsız etmemiştir.saygılar |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Verde lerin tadının berbat olduğunu paylaşmıştı arkadaşlar, acı biber, soğan ekleyerek yapılan sosu güzel oluyormuş rivayete göre. Biraz büyüdüklerinde deneyip söyleyeceğim tadını Dikenli Domatesler son günlerde birden boy atıp sebze vermeye başladılar. Desenize bizim Eşek Domatesi" olmuş "Tomatillo Verde". Ben de adını pek havalı buluyordum ![]() Benim sorunum yemeklik kabaklarımla. 2 yıl önceye kadar her gün toplayıp yemekten bıktığımız kabaklar geçen sene de bu sene de hiç keyifli değiller. Aslında bu sene bitki çok fazla kabak veriyor ancak kabaklar büyümeye başlayınca dökülüyorlar, sağlıklı gibi olanları da kaplumbağalar hallediyor. Topraktaki vitamin-mineral mi bitmiştir? Çünkü yaz kış gübre ilavesiyle aynı yere ekmek durumdayım sebzelerimi. Bu yaz 4. yıl. Verim iyice azaldığından dinlendirmek mi gerek diye düşünmeye başladım. Yazlık sebzeleri sökünce, elimdeki 10-15 çuval yanmış koyun gübresini toprakla karıştırıp, kışın hiç bir şey ekmeyeyim diyorum. (eksem de roka, ıspanak vs.. ufak bir kenara dikerim) Ne dersiniz? |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu.
|
sevgili limon.. ******* roka,ıspanak,kara lahana,havuç,hatta yeşil soğan,turp ve lahana.bunları özellikle tavsiye ederim.çok güzel olur.Kışın yeşil soğan,bol limon sıkılmış,acı pul biberli ve çok az elma sirkesi ve zeytin yağlı turp ve yanında soslu siyah zeytin fırından yeni çıkmış sıcak pide birde sıcak bir çay tadına doyum olmaz. saygılarımla |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Bahtiyar Bey, Soğan, Turp, Lahana her kış azar azar ekiyorum ama bu kış toprağı dinlendirsem mi diyorum. Bu arada "Tomatillo Verde" tadının çok kötü olduğunu yazılınca korkup tadına bakmıyordum. Bugüm cesaretimi toplayıp, nihayet tadına baktım. Hiç te öyle yazıldığı gibi berbat bir tadı yokmuş, benim gibi ekşi sevenlerin seveceği bir tat. Papaz eriğine benziyor ekşiliği, tadı. Ben buruk acı sanmıştım, sadece ekşi ve oldukça hoş geldi bana tadı. Sosunun güzel olacağına artık eminim.Sebze Bahçemdeki en gelişmiş çerinin yapraklarını pörsümüş görünce, üzerindeki yarm kg dan fazla yeşil çerinin güzelliklerini görünce atmaya kıyamadım. Yeşil Domatesten turşu olur da yeşil çeriden olmaz mı? Deneyip göreceğim. Güzel olacağından eminim. ![]() |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Limon yeşil gübre deneyin derim ve bolca acı bakla ekin. Baklalar çiçeklenmeden kökleyip olduğu gibi gömüyorsunuz, toprağın kaybettiği bazı elementleri, azotu yerine koymuş oluyorsunuz. Acı bakla da toprağa azot aktarıyor. Daha bilimsel bir şeyler ;aşağıda. Yeşil gübreler: Bitkilerin olağan şekilde hasadı yapılmayarak tümü ile toprağa karışmasıyla yapılan gübrelere "yeşil gübre" denir. Yeşil gübreler; toprağa ekilecek yeni ürünün faydalanabileceği azot ile diğer besin maddeleri yönünden katkıda bulunurlar, mineralleri hareketlendirerek, organik madde ve azot meydana getirerek toprağın verimlilik gücünü artırırlar, toprağı erozyondan korurlar, toprağın fiziksel şartlarını düzelterek bitkilerin besinlerden daha fazla yararlanmalarını sağlarlar, yıkanmayı önleyerek besin maddelerinin birikmesini kolaylaştırırlar ve toprak tavını koruyarak bakteri faaliyetini artırırlar. Yeşil gübre olarak kullanılacak bitkiler, kısa sürede çabuk gelişen, bol sap ve yaprak veren, kökleri oldukça derine giden, tohumu ucuz, tarımı kolay ve az giderli ürünlerden seçilir. Bu gibi bitkiler, kendilerinden sonra ekilecek ürünlerin veriminde yüzde 100 artış sağlayabilirler. Özellikle baklagiller, köklerindeki nodoziteler (baklagillerle ortak yaşama ilişkisi kuran özel bakteriler) yardımıyla havanın azotunu hapsederek, bitkiye istenen azotlu besinleri sağlarlar. Baklagiller dışında yeşil gübre olarak kullanılan bitkiler de vardır. Ancak bunlar, toprağa havanın azotunu verme özelliğine sahip değildir. En çok kullanılan yeşil gübre bitkileri; baklagillerden tırfıl (kırmızı, crimson), yonca, hayvan börülcesi, yer fıstığı, soya fasulyesi, kışlık bezelye, bakla, lüpen (acı bakla), Japon tırfılı (lespedeza); baklagil olmayanlardan ise yulaf, çavdar, sudan otu, ak darı ve mısırdır. |
|
|
|
![]() |
|
|