agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni42Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-09-2007, 21:21   #181
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
Yerlerini hazırlayıp, çok derinleştirmeden yeniden ektim, hem ıspanakları hem de dereotlarını.Brokoli ve karnabaharlar iç içe girmişlerdi, onları ayırıp, şaşırttım, daha sonra asıl yerlerine alacağım.
Bir de dün gece nemli bezde beklettiğim marul tohumlarını bugün torf/perlit karışımına ektim.
Haydi hayırlısı

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2007, 22:33   #182
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Hayırlısı MSaygın
Tere tohumu iki gün önce ekmiştim. İki günde yemyeşil olmuş, toprak görünmüyor, bugün görünce şaşırdım. Bu kadar çabuk beklemiyordum doğrusu. Pırasalarım geç gelişiyor gibi.
Turpların toprak üstü kısmı çok gelişti ama henüz yenecek büyüklükte turp yok. Rokalar bol bol veriyor sağolsun Yazdan kalma yemeklik kabaklar da çok verimli çıktı, kabağın her türlü yemeğini yapıyorum yine de onların yetişme hızına yetişemiyorum
Dereotu ve maydanozdan pek verim alamıyorum. Ispanaklar da henüz yenilecek büyüklüğe gelmediler ama bir haftaya toplanabilir gibi. Bir tanecik te kavunum var dalında ya olmamışsa diye koparmıyorum kışa kada beklesin Biberlerim halen her gün 5-6 tane vermeye devam ediyor. Şimdilik bahçemin durumu budur. Haftasonu köydeki fideci teyzeye uğrayabilirsem bende olmayan fidelerden alıcam. Karalahana dikmek istiyorum ama çok tırtıl topluyor diye vazgeçiyorum. Ama pazıyla karalahana da kışlık bahçenin olmazsa olmazları gibi

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2007, 09:12   #183
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-01-2007
Galeri: 56
Salatalıkların yerine pırasaları bir ay önce diktim. Onbeş gün önce de bir miktar
kereviz, marul ve brokokili (fideden) diktim. Brokoliyi maalesef tohumdan üretemedim.
İki denemeden sonra fide almak zorunda kaldım. 1m2 kadar da maydanoz ektim. Önümüzdeki hafta da havuç ve ıspanak ekeceğim.

Yaz sebzelerim hala üretime devam ediyorlar.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2007, 16:08   #184
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Giriş Tarihi: 29-08-2007
Galeri: 93
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi VforVENDETTA Mesajı Göster
Sevgili Sdrcmn, ben de ilk sene tohumdan domates almaya calışmıştım ama olmadı. Onun yerine en mantıklısı mayıs gibi domates fideleri satılmaya başlıyor, onlardan alıp dikmen... Kesinlikle daha iyi sonuç alacağına eminim. Bence arkadaşının o kadar domates elde edebilmesi fide dikmiş olmasıyla da ilgili olabilir. Daha da enteresan birşey paylaşmak isterim seninlr... Dedim ya ilk sene domates tohumu ektim diye ikinci sene de fide almıştım. İlk sene ektiğim domates tohumlarının hiçbirinden sonuç almamışken, ikinci sene saksılarımdan birinde diktiğim domates fidelerinden hariç, alakasız bir yerde alakasız bir domates fidesi farkettim. Önce çok şaşırdım ama sonra anladım ki bir sene önce ektiğim tohumlardan biri azıcık zamanı şaşırmış. Sağolsun hem beni şaşırttı hem de bir sene önceki emeğimin karşılığını verdi. Bakarsınız seneye sizin de böyle bir tecrübeniz olur

Sayın Limon, dediğiniz gibi domates dikilen toprağı mutlaka dinlendirmek gerektiği doğru bir bilgi hatta ben gecen sene diktiğim toprakta bu sene nane ve reyhan yetiştirdim. Domatesler için ise yeni toprak almıştım ama yine de birşey değişmedi, bu sene domates yok Bizim burada sera da olmadığına göre ben yine bunun sebebini sıcaklara bağlamayı tercih edeceğim sanırım Ayrıca tepeden sararma benim domateslerim için de gecerli, ben de budayayım onları bakalım bir sonuç elde edebilecek miyim?
Domatesler toplandıktan sonra sonbaharda yerine bakla ekilip,(mart gibi) çiçeklendiklerinde bellenip toprağa karıştırılırsa yeşil gübre oluyor diye duydum.Geçen yıl uyguladım olumlu sonuç aldım.Bu konuda daha detaylı bilgisi olan arkadaşlar da vardır umarım.

celalsungur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2007, 06:16   #185
Ağaç Dostu

Tuba's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BALIKCI Mesajı Göster
[/B]

Hafızam beni yanıltmıyorsa, baklagiller toprağa azot bağlar, yani havanın azotunu alıp toprağa verir, sadece yemek için de yetiştirilse bu değişmez.
Ayrıca, bakla yemem ya da bu bana fazla diyenler için, çiçek açmadan bitkinin toprağa karıştırılması da yeşil gübre oluyormuş.

Diyeceğim, her şekilde faydalı.

Ben her sene hava durumuna göre, kasım sonlarında , (hiç sevmediğim halde) bahçeye, değişik yerlere bakla ekiyorum.

Bir de güzel tohum rastladı, harika.
Hem verimli, hem zararlılara karşı dayanıklı hem de pişince kararmıyor, sapsarı oluyor ve çok lezzetli.

Pırasaları fide olarak diktiğini sanmıştım, o yüzden niye seyreltiliyor, dedim.

Bereketli olsun.
Bilmem işinize yarar mı?

Tuba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2007, 10:49   #186
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celalsungur Mesajı Göster
Domatesler toplandıktan sonra sonbaharda yerine bakla ekilip,(mart gibi) çiçeklendiklerinde bellenip toprağa karıştırılırsa yeşil gübre oluyor diye duydum...
Domateslerinizde hastalık varsa bitkileri toprağa karıştırmak tavsiye edilmez bir uygulamadır ancak bitkileriniz sağlıklıysa bitkileri toprağa karıştırmak elbette gübre niyetine faydalı olacaktır hatta çürüyebilen tüm atıklar bu kabildendir.

Yine baklagillerin toprağa azot sağladığı bilgisi de doğrudur. Bu anlamda baklagillerin tümü yeşilken toprağa karıştırıldıklarında yine kökleri azot yeşil aksamı da gübre etkisi gösterir.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2007, 12:05   #187
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Yeşil gübrelemede kural bitkiler 1/3 oranında çiçekliyken toprağa karıştırmaktır. Bu süreyi geçirirseniz bağladıkları azotu kendileri kullanırlar. Maksimum faydayı sağlayamazsınız.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2007, 07:58   #188
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Ispanak, semizotu, tere, roka, dereotu tohumları aldım ve yarın bahçeye ekmeyi planlıyorum.

-Tohumlar çok küçük, ekerken hepsinin bir yere toplanmaması için bir yöntem var mı?

-Tohumları toprağa atıp, üzerini çok hafif toprakla kapatmayı düşünüyorum. Uygun mudur?

-Tohumları ekmeden önce herhangi bir işlemden geçirmem gerekiyor mu?

Teşekkürler..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2007, 09:41   #189
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-01-2007
Galeri: 56
Tohumları ince kumla karıştırıp serperseniz, tohumlar daha dengeli dağılır. Sonra da haç şeklinde bir ağaç parçası ile toprağı karıştırırsanız işlem tamamlanır.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2007, 09:45   #190
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Eyüp1, teşekkür ederim fakat kumdan kastınız nedir? Ne kumu?

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2007, 17:27   #191
Ağaçsever

gangava's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
merhabalar, biz de eşimle bahçemizde kendi sebze ve meyvelerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. yazılarınızı okuyunca çok mutlu olduk. çünkü çevremizdekiler bizi pek anlamıyorlar. büyük market **** pazardan almak varken neden bu kadar eziyet çektiğimizi anlayamıyorlarmış. bir şeyler yetiştirmenin ve bunları afiyetle kıymetini bilerek yemenin ne demek olduğunu anlayan sizlerle bizde yaşadığımız olumlu **** olumsuz şeyleri paylaşmak istedik. bazılarınızın bu konudaki hevesini kıskanmadık da değil hani. bende brokoli, karnıbahar, rezene, kara turp, pancar ve kereviz tohularımı ekmiştim. ama pırasalar için geç kalmışım onları artık pazardan temin edicem. ıspanak tohumlarını da yarın dikmeyi düşünüyorum. çıkan bazı fidanlarımın resimlerini sizlerle paylaşmak istedim.

Eklenen Resimler

gangava Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2007, 15:00   #192
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Çok güzel görünüyorlar gangava. Afiyetle yersiniz inşallah

Ben de bir kaç gündür bakmamıştım sebzelerimin durumlarına. Bugün bir uğradım bir istekleri var mıdır diye sormak için Hava kapalı olmasına rağmen toprak oldukça kuruydu. Turplarım ve pırasalarım boyunlarını bükmüşlerdi, hemen suladım.

Eski 03-10-2007, 15:13   #193
Ağaç Dostu

Hakan KINACI's Avatar

Giriş Tarihi: 11-08-2006
Galeri: 42
Bende Brokoli ve Roka tohumu bulabildim ve onları ektim 3 gün oldu bekliyorum filizlensinler diye... )

Hakan KINACI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2007, 15:21   #194
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Bugünkü durum:
Kavunun bitkisi tamamen kurumuştu bu yüzden koparmak zorunda kaldım. İçini çok merak ettiğimin için hemen kestim. Tadına bakmak için iftarı dört gözle bekliyorum Bir tane de değişik tür bir kavun çıkmış. Ama henüz çok küçük büyüyeceğini sanmam.
Name:  Photo-0137.jpg
Views: 1184
Size:  58.9 KB
Name:  Photo-0138.jpg
Views: 1194
Size:  40.7 KBName:  Photo-0153.jpg
Views: 1201
Size:  32.7 KB
Terelerim yemyeşil olmuşlar. Tohumunu çok az atmaya çalışmama rağmen çok sıkışık olmuşlar. Biraz büyüdüklerinde seyreltirim. Rokalarım çok güzel, kesip kesip yiyoruz. Kestikçe daha da güçleniyorlar.
Name:  Photo-0139.jpg
Views: 1210
Size:  69.8 KBName:  Photo-0140.jpg
Views: 1210
Size:  51.4 KB

Eski 03-10-2007, 15:28   #195
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Veee turplarım büyümeye başlamışlar. Bir tane beyaz turp kopardım. Onun da tadını ancak iftardan sonra söyleyebilirim
Name:  Photo-0135.jpg
Views: 1203
Size:  63.0 KBName:  Photo-0136.jpg
Views: 1221
Size:  55.2 KB
Biberlerim yazdan daha çok vermeye başladılar. Ve yaza göre renkleri çok daha canlı yeşil.
Name:  Photo-0141.jpg
Views: 1189
Size:  47.3 KBName:  Photo-0151.jpg
Views: 1191
Size:  46.2 KB

Eski 03-10-2007, 15:34   #196
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Sizlerle pırasa seyreltme işlemini paylaşmak isterim. Dün köydeki çiftçi arkadaşa uğrayınca pırasaları seyreltirken yaptığım bir yanlışı anladım. Taze soğan büyüklüğüne gelmiş pırasaları topraktan söktükten sonra kök kısımlarını bir miktar kesmek gerekiyormuş. Kesilmezse (Ben kesmemiştim) o uzun kökler çürüyüp tekrar yeni kökler çıkıncaya kadar uzun zaman geçermiş. Benim pırasalrımın geç büyümesi bu yüzdenmiş. Köklerini kısalttıktan sonra bir de yeşil yapraklarını kesmek gerekiyor. Çok dibinden değil ama uzun da kalmayacak. Bu kısmını doğru yapmışım. Fotoğraflar ile daha iyi anlaşılır.
Name:  Photo-0145.jpg
Views: 1186
Size:  58.8 KBName:  Photo-0149.jpg
Views: 1185
Size:  69.9 KB
Name:  Photo-0146.jpg
Views: 1296
Size:  65.2 KBName:  Photo-0150.jpg
Views: 1194
Size:  67.9 KB
Name:  Photo-0144.jpg
Views: 1176
Size:  67.7 KB

Eski 03-10-2007, 20:01   #197
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Kavun tam turşulukmuş Salatalık tadındaydı tabi bu mevsimde büyüyen kavun ancak bu kadar olur.

Eski 03-10-2007, 23:37   #198
Ağaçsever

gangava's Avatar

sevgili limon benimde senin turplarında gözüm kaldı.afiyetle yersiniz inşallah.
ben yarın ekicem yerlerini hazırladım. toprak biraz havalansın diye bekliyorum. ne kadar geç dikersem o kadar iyi çünkü bizde su çok kıymetli. suyumuzu kuyudan alıyoruz. ne yazık ki kuyumuzun suyu çok tuzlu. onu reverse ozmoz ile arıtıp kullanabiliyoruz.

Eski 04-10-2007, 00:02   #199
Ağaçsever

gangava's Avatar

arkadaşlar, sebzelerinizi yetiştirirken hangi organik gübreleri kullanıyorsunuz? paylaşırsanız sevinirim.

Eski 04-10-2007, 00:20   #200
Ağaç Dostu

Sevgili gangava, forumumuza hoş geldiniz. Katılımlarınızdan bu işi sevdiğiniz ve aktif katılımcılarımızdan olacağınızı umuyorum. Sizden ricam katılımlarınızda dilimize ve dil bilgisi kurallarımıza sahip çıkmak adına Türkçe yazım kurallarına uymanız. Örneğin noktadan sonra bir boşluk bırakıp büyük harfle başlamak ilk dikkat edeceğiniz nokta olsun.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gangava Mesajı Göster
Sevgili limon benimde senin turplarında gözüm kaldı. Afiyetle yersiniz inşallah.
Ben yarın ekeceğim yerlerini hazırladım. Toprak biraz havalansın diye bekliyorum. Ne kadar geç dikersem o kadar iyi çünkü bizde su çok kıymetli. Suyumuzu kuyudan alıyoruz. Ne yazık ki kuyumuzun suyu çok tuzlu, onu reverse ozmoz ile arıtıp kullanabiliyoruz.

Eski 04-10-2007, 11:03   #201
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Bugünkü mahsul pek bereketli Ispanaklar tam yenilecek kıvamda. Kabak çiçekleri geçen günden kalmış içle tam iki kişilik yemek olacak. Kabak mücver olacak Yanına da roka salatası... Bugünkü iftarlıklar tamamdır Çok tutumluyum çoookk
Name:  Photo-0001.jpg
Views: 1373
Size:  64.5 KB

Eski 04-10-2007, 11:07   #202
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Bu arada Selahattin Hocam geçen gün yaptığım kabak çiçeği dolmasında içlerinden bir iki tanesi salatalık acısı gibi buruk acı çıktı. Çiçeğin dip kısmı acıydı. Bir iki tane de bal kabağı çiçeği koymuştum acaba bal kabakları strese mi girdiler? Hiç ürün vermeyince bayağı bir azarladım da kendilerini Çiçeğin içindeki (adını bilmiyorum) kısmı koparmadan dolma yapıyorum ben, koparsam farkeder mi acaba?

Eski 04-10-2007, 13:01   #203
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Giriş Tarihi: 29-08-2007
Sevgili Limon

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Bugünkü mahsul pek bereketli Ispanaklar tam yenilecek kıvamda. Kabak çiçekleri geçen günden kalmış içle tam iki kişilik yemek olacak. Kabak mücver olacak Yanına da roka salatası... Bugünkü iftarlıklar tamamdır Çok tutumluyum çoookk
Eklenti 22052
Yazılarını severek okuyor,resimlerine imrenerek bakıyorum.
Gerçek emekliliğimde uygulamak üzere (1.emekliliğimde evde oturmayı beceremedim),benzer uygulamaları kaydedip saklıyorum.
Umarım ben de benzer güzellikleri o kadar yoğun olmasa da yaşarım.
dilerim sol göğsünüz altındaki cevahir hiç kararmasın.
İyi ki varsınız.

celalsungur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2007, 13:38   #204
Ağaçsever

gangava's Avatar

Selahattin Bey uyarınızı dikkate alacağım. Cep telefonları ve e-mailler bizi bu hale getirdi.

Eski 04-10-2007, 14:09   #205
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
...yaptığım kabak çiçeği dolmasında içlerinden bir iki tanesi salatalık acısı gibi buruk acı çıktı. Çiçeğin dip kısmı acıydı. Bir iki tane de bal kabağı çiçeği koymuştum acaba bal kabakları strese mi girdiler?

Aslında acı olmaması gerekiyor, yapraklara mı bastınız acaba? Salatalıklarda da acımasnın neceni yaprakların çiğnenmesi veya ezilmesidir.

Eski 04-10-2007, 15:03   #206
Ağaç Dostu

M.Sema's Avatar

Giriş Tarihi: 31-07-2007
Sn Limon size afiyet şeker olsun.Ne diyeyim Allah bereket versin.)))

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2007, 17:32   #207
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Celal Bey teşekkür ederim Aslında hiç zor bir yaşam biçimi değil aksine çok kolay. Sadece karar vermek ve uyumlu bir eş yeterlidir (hadi köy hayatı yaşayalım deyince peşinize takılması açısından) isteklerinizi yapabilmeniz için
M.Sema teşekkür ederim.
Selahattin Bey üzerlerine basmadım da kabak bitkisi her yanı sarınca eşimin uydu anteni çekmeyince yönleini değiştirmek zorunda kaldım. Belki ondandır. Bakalım bugünküler de acı çıkacak mı?

Eski 09-10-2007, 10:22   #208
-

Giriş Tarihi: 09-10-2007
Herkeze *** ben bugunun tarıhıdnen ıtıbaren ne dike bılırım mesela ıspanak marul pırasa mı? Ayrıca elinizde dikim tablosu falan varmı? mevsıme gore tohum gibi ? **** bana yardımcı olurmusunuz bu tarıhıden ıtıbaren ben bahceme ne dıkebılırım? ******.

izmirlibahçeci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2007, 11:09   #209
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Teşekkürler yerine ****** yazıp, bizden bir harfi bile esirgeyene neden bilgi verelim?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2007, 13:43   #210
Ağaç Dostu

sinaninci1's Avatar

Giriş Tarihi: 27-09-2007
Galeri: 1
Herkese iyi gunler
Bende bu forma katila bilirmiyim ?
Saygilar

sinaninci1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025