![]() |
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 161
|
Malesef kimyasal gübre önerinize katılmıyorum. Kimyasal gübre konusuna bakış açım tamamen kimyasal ilaçlara bakış açımla aynı.. Zira günü kurtarmaya yönelik bir çaba fakat uzun vadede çoraklaşma sorunu.. Organik gübrelerde aynı durum söz konusu değil. Kısa vadede beklentileri karşılamayabilir belki fakat uzun vadede mutlaka faydası görülecektir. Nasıl ki, kimyasal ilaç kullanmayıp böceklerden kalanla yetinebiliyorsak, kimyasal gübre kullanmadan da sağlıklı ürünler alınabilir. Bunu sadece kapalı ortam veya balkon yetiştiriciliği için değil bahçecilik içinde söylüyorum. Fakat tarla yetiştiriciliği ve ticari seralar için malesef bu söylediklerim geçerli değil. Örneğin adamın koca tarlasına tuta dadanırsa kimyasal ilaç atma diyemem. Bir diğer konu ise torf. Torf kullanarak saksı yetiştiriciliği yaparsanız sebzelerde en fazla 2-4 hafta içinde besin yetersizliği sorunu ile karşılaşırsınız. Aynı şey toprak için geçerli değil fakat torf için geçerli. Torf besleyici bir ürün değil köklenmeyi kolaylaştırıcı ve su tutma kapasitesi konusunda fayda sağlayan bir ürün. Ayrıca organik gübrelerle lezzetsizlik ve küçük meyve konusuna da katılmıyorum. Aksine solucan gübresi kullanımında bahçedeki ürünlerimizde özellikle domateste inanılmaz bir lezzetle karşılaştık. Tabi sadece bunun yüzünden oldu demek doğru değil. Fakat kimyasal ilaç ve kimyasal gübre girmemiş bir domatesi (kurttan juştan kaldığı kadar) afiyetle yedik. Demem o ki, çiftçiler ve büyük yetiştiriciler şartlar dolayısıyla kimyasala yönelebilir kimseye yapmayın diyemem. Ama saksıda veya küçücük bahçelerde de kimyasal kullanın diyemem. Size çok muhalefet gibi oldu kusura bakmayın. Yazdıklarım tamamen kişisel fikirlerim ve ben daha amatör olacak kadar bile ilerleyemedim. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|