![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-05-2011
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2009
|
salatalık
Alıntı:
Düzenleyen gultar : 21-06-2011 saat 23:25 Neden: gereksiz bilgi |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-06-2011
|
salatalık hastalığı
arkadaşlar benim salatalıklarımda bu hastalık var once her sey gayet normal çiçek acıyor sonra salatalık 2 cantimetreye geldiği zaman once azcık saralma olur hiyarda sonra başındaki ciçek sarı renkden beyaz olur ve salatalık artık buyomiyor ve saralıp duşuyor ama yapraklar ve kendisinin buyumesinde hiç sorun yok maşallah beya byurlar ama meyve vermiyorlar lutfen yardım edin balkonda ufak kızıma bu salatalıkları yetiştiriyorum ama hala bir salatalığın buyumesin kızıma gosteremedim benim mailim nazmi1969@gmail.com ager ozel mil de atsanız sevinirim |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2011
|
Bitkideki çiçeğin meyve tutmama sorunu
sayın nazminazmi1 mümkünse bitkilerinizin fotosunu çekip siteye koyunuz fakat ben yinede size yardımcı olucam bitkinizin sorunu meyve tutmama demekki bitkiniz aşırı sıcağa bağlı olarak strese girmiş çiçek açıyor fakat sıcak olduğu için uygun nem olmadığı için bitkinin çiçekleri dökülüyor bitkide ve yapraklarında genelde aşırı derecede bir etki görülmez ama daha çok aşırı sıcak bitkinizi sterese sokar bunu aşırı su / az su vermemeniz çiçeklerin daha çok dökülmesine neden olur size önerim temin edebilirseniz ki ilaç bayilerinden herhangibi birine gitseniz şu ürünler 50TL yi bulmaz magnezyum sülfat,map gübresi , deniz yosunu,bor,çinko, humik fulvik asit karışımı düzenli olarak bitkinizin kök bölgesine daha sonra yapraklardan vermek suretiyle kesinlikle bitki düzenli olarak büyüyecek ve meyve tutacaktır çiçeklenmeyi arttırıcı olarak MAP gübresi ve çinkoyu beraber karıştırararak hem kök hemde yapraklara uygularsanız çiçeklenme dahada artacaktır bitkiniz aşırı susuz kaldığında humik fulvik asit karışımı köklendirciyi vermeniz takdirde kendine gelir NOT KESİNLİKLE BİTKİLERİNİZE BOŞ SU VERMEYİNİZ YUKARIDA ADI GEÇEN ÜRÜNLERDEN TARİFİ ÜZERE UYGULAYINIZ |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-06-2011
|
Merhaba,arkadaşlar foruma yeni üye oldum,görüyorum ki forumdan yararlanacağımız çok şey var.Ben geçen sene dometesle başladığım maceraya bu sene salatayı da ekledim,ancak pek umduğum gibi gitmiyor.Salatalık gayet güzel boy ve meyve verdi ancak salatalar zamanla sararıp solmakta.Forumda yazılanlara bakarak gübre ve besin takviyesi yaptım,fakat nafile..Aşırı güneş de görmüyor salatalıklarım..Herşey normal görünse de neden salatalıklarım büyümeden sararıp kuruyor yardımcı olursanız sevinirm,şimdiden teşekkür ederim.. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaçsever
|
Sn mfcmfc; bende forumda yeniyim sorunlara tecrübeli forumcular hemen cevap vermiyorlar.. Aynı sorun bende de var. İki fidede 4-5 tane çiçek açtı. İlk açan çiçek meyveye dönüştü fakat büyümedi kurumaya yüz tuttu. Diğeride kıvrık bir şekilde baş parmak büyüklüğünde oldu. Diğer çiçeklerde meyve görünmüyor henüz. Nedendir bilemiyorum!!! İnşallah bir uzman sorunumuza cevap verir. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
bizim salatalar sararıp gidecek..![]() |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2011
|
aynen öyle mfcm benimkilerde sararıp gidiyorlar |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
|
tecrübeli olanlar zaten kendi sorunlarını açmışlar ne yapacaklarını bilmiyorlarr bizim gibi çaresiz insanlara yardımcı olursalarr çok iyi olurr |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
|
bide 10 tane saksıda 1 adet meyva verdi oda 15 cm oldu diğerleri çiçek veriyor ve kuruyorr merhabalar ben de 2 gündür siteyi takip etmekteyim..ben debalkonda salatalık yetiştirmeye heveslendim ve rırrattan aldığım salatalıkları ektimm kimi 30 cmm oldu kimi 100 sm kadar fideler oldu ilk çiçek verene kadar çok güzel gidiyordu çç ilk çiçeklerden sonra siyah bit gibi bişeler bulaş tı ve tüm yaprakları sardı .. forumlarda arapsabunu uygulamasını yaptım böceklerden kurtardım ama salatalık 1 .5 cm olunca büzülüp kuruyorlar yaprakları kuruyor çok hevesliydimm üstler iyi altlardan meyveler başlıyor kurumaya 5 10 tane resim çektim burda acılen paylaşmak istiyorumm hergeçen gün kötüye gidiyor acil yardım lazım teşekkürler |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
her şey normalse; yani salatalığın görünen yerlerinde hastalık belirtisi_ külleme, kırmızı örümcek v.b. yoksa_ ve bitkiniz bir süre gelişiyor sonra sararıp kuruyorsa, meyveleri yamuk ve kısa kalıyorsa_ ki beslenemiyordur_; nematot vardır. Bitkiyi yakaladığında ölüm kaçınılmazdır. Bu saksı ve tarla yetiştiriciliğinde sık sık karşılaşılır ve toprak altında yaşayan gizli bir düşmandır. Bitkiyi köklediğinizde _ köklerde_ yumrular halinde görürsünüz. Ayrı bir mücadele gerektirir. ( bu akşam, nematot konusunda sayfamda açıklayıcı bilgi vereceğim, burada açıklaması uzun sürür) Saygılar Saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaçsever
|
İşte salatalıkların son durumu
Salatalıklarımın son durumu işte böyle!!! Sararan bir yaprak var. Normal mi? Neden kaynaklanıyor olabilir? Salatalığın kıvrık olması cinsinden midir? Yoksa eksik birşeyler mi var? Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaçsever
|
Yardım lütfen!!! resimlerde açıklamalar da yapmıştım.. Yorumlarınızı bekliyorum!!... |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
|
*** selahattin bey
merhabalar ben de 2 gündür siteyi takip etmekteyim..ben debalkonda salatalık yetiştirmeye heveslendim ve rırrattan aldığım salatalıkları ektimm kimi 30 cmm oldu kimi 100 sm kadar fideler oldu ilk çiçek verene kadar çok güzel gidiyordu çç ilk çiçeklerden sonra siyah bit gibi bişeler bulaş tı ve tüm yaprakları sardı .. forumlarda arapsabunu uygulamasını yaptım böceklerden kurtardım ama salatalık 1 .5 cm olunca büzülüp kuruyorlar yaprakları kuruyor çok hevesliydimm üstler iyi altlardan meyveler başlıyor kurumaya 5 10 tane resim çektim burda acılen paylaşmak istiyorumm hergeçen gün kötüye gidiyor acil yardım lazım teşekkürler |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
|
az önce baktığımda saksıda salatalıkların yanında ekili birtanede biber fidesi vardı ne yazıkki onunda çiçeklerinin düştüğünü gördümm nerde yanlış yaptım halaa anlamışş değilim tek şüpelendiğim komşum bahçesi için hazırladığı hayvan gübresi şerbeti verdi onu bolca dökmüştümm ondan olabilirmi acabaa. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
|
Dostum salataları için üzüldüm doğrusu,ama henüz cevap veren yok ben de bekliyorum bir yanıt almak için ama cevap veren yok ne yazık ki.Ama acizane senin salatalıkların için bir kaç şey söyleyeceğim,bu sararmalar saksılarının küçük oluşu ve bir saksıya birden çok fidedn ekmenden kaynaklanmış olabilir.Şerbeti de çok verdiysen yakmış olabilir,bol bol sula bence belki kurtarırsın.Ama dediğim gibi saksıların çok ufak,ayrıca içine bir taneden fazla fide dikmişsin.Sanırım bundan kaynaklanıyor,yine de uzmanlar daha iyi bilirler,sağlıcakla kal.. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
|
saol mfcmfc dostumm sanırım şerbet fazla geldi birde o balkondaki 8 tane saksıya yarım kilo arap sabunuyla yaprak biti için fısfısla sıktım böcekler gitti ama dediğim gibi her geçen gün allttaki meeyveler tek tek kuruyorr dediğin gibi cevap bekliyoz ben sürekli aktif bir site zannettim yoksa hiç yazmazdımm saksılara sık oluşu o derece meyve çürütmez çünkü aynı şekilde eken arkadaşlarım var onlarda sorun yok sadece meyvesi az oluyormuşş .. bakalımm artık seneye daha tecrubeli olup burda yardım bekleyenler farklı yerlerdede bekleyenlere yardımcı oluruzz umarımm sende sağlıcakla kal .. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili, atilla saraç. Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Salatalıklarınız gübrelemeden dolayı zarar görmüş olsalardı bu halde olmazlardı. Salatalıklar çok hassastırlar. Eğer gübre ağır gelmiş olsaydı bitkinizi kaybederdiniz. Sizin sorununuz daha çok bir zararlı tahribatına benziyor. Çok büyük bir ihtimâlle başınıza bela olan bu zararlı kırmızı örümcek. Çünkü; bitkinizin yaprağının birinin üzerinde küçük küçük, nokta şeklinde izler gördüm. Birde yaprakların şekli bozulmuş ve içe kıvrılmaya başlamış durumdalar. Kırmızı örümcek tüm bu bahsettiğim zararları yapar. Bitkinin özsuyunu emerek beslenirler. Önce yapraklarda küçük küçük nokta şeklinde izler belirir ve daha sonra bu izler birleşerek yaprak sararır ve dökülür. Bitki alt yapraklarından başlayarak yukarıya doğru yavaş yavaş yapraklarını döker ve meyve tutumu çok azalır. Mesela şu anda benim balkonuma da dadanmış vaziyetteler. Biraz yaprak dökülmesine ve meyve tutumunun azalmasına sebep oldular. Birçok çiçeği burnunda salatalıklarım kurudu. Bu zararlıyla mücadele etmenin yolu akarisit kullanmak. Ben bu hafta Neemazal uygulaması yapacağım salatalıklarıma. Bir yandan da ROA adında bir mikrobiyal ürün kullanıyorum. Bu şekilde mücadeleye devam ediyorum. Birde salatalıklara yaprak bitleri bol miktarda musallat oluyorlar. Buna da dikkat etmek ve kontrol altına almak lazım. Öncelikle biz zararlıyı tespit edelim daha sonra ne yapacağımıza hep beraber karar veririz. Salatalık gübreyi sever fakat gübreleme yaparken aşırıya kaçmamaya özen gösterin, aksi taktirde bitkinizi yakabilirsiniz. Salatalıklarınızın yapraklarını çok iyi kontrol edin. Özellikle altlarına bakın. Yaprakların üzerinde nokta şeklinde lekeler var mı? Veya yaprakların altında bir zararlı? Birde size bir sorum daha olacak. Salatalıklarınızı hiç susuz bıraktığınız oldu mu? Çünkü; yaprakların bazıları sanki bir lâre susuz kalmış ve hemen sulanıp tekrar kurtarılmış gibiler. Yani yaprakların bir kısmı sıcaktan kavrulmuş gibi. Tüm bu soruların cavabını alırsak, kafamızda genel bir çözüm oluşmuş olur. Umarım salatalıklarınızı kurtarırsınız.![]() Bu arada bir önceki sayfada cevap alamamaktan yakınıp, aynı mesajınızı tekrar tekrar alıntı yapıp durumunuzu bildirmişsiniz. Fakat inanın bunu yapmanıza hiç gerek yok. Zaten üyelerimiz başlıkları aktif biçimde takip ediyorlar. Tekrar tekrar alıntı yapıp, ekstradan e-posta adresleri vs... vermeniz durumunda cevap alamayabilirsiniz. Çünkü; agaclar.net ve üyeleri forum düzenine çok bağlıdırlar. Lütfen bu sözlerimi birer uyarı olarak algılayın, yanlış anlamayın. Forum kurallarına buradan ulaşabilirsiniz. Forumda bulundukça ilerleyen zamanlarda sizde bu durumu fark edecek ve düzenin nasıl sağlandığını çok iyi anlayacaksınız. İlk başlarda hepimiz zorlanabiliyoruz fakat daha sonra buranın bu kadar düzenli olmasının sebebinin kurallara çok hassasiyet gösterilmesinden geçtiğini anlıyoruz. ![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
|
emre ilhan kardeşimm öncelikle bende sana teşekkür ediyoruum açıklamaların içinn . çok acilen bi çare bulmam gerektiği için mail adresi vermek istedim çünkü inanın her geçen gün kötüye gidiyorlardı bide alıntının ne olduğunu bile şuan anlamış değilimm.. susuz bırakmış olabilirsiniz demişsin tam tesii susuz bırakmadımm .. yapraklar bitlenmişti arapsabunuyla bitleri öldürdümm ..dün kurumaya giden 2 fideyi sktüğümde kökün toprakla olan seviyesinde çürüdüğünü gördüm.. gübrelemeden dolayı yanmış olsa yanan fide nasıl bi şekil alır . |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntıdan kastım şu mesajınızda ki durum. Salatalıklarınıza gelince; Gübrelemeden yanan fide şu mesajda ki gibi olur. Fakat bitki yanmasa da, toprağa fazla verilen gübre veya fazla yapılan sulama bitkinin kök boğazının(bahsettiğiniz tam toprağın yüzeyinde ki bölge) çürümesine neden olabilir. Gördüğüm kadarıyla salatalıklarınızı torfa ekmişsiniz. Torf su tutma kapasitesi çok yüksek bir ürün. Yani suyu fazla kaçırmış olma ihtimâliniz artıyor bu durumda. Ne sıklıkta ve ne kadar sulama yapıyorsunuz salatalıklarınıza? Diğer bir ihtimâl ise viral(virüslerin yarattığı) bir hastalık olabilir. Fakat son seçeneğin ihtimâli diğerlerine göre daha düşük. Belirttiğim mesajda ki bitkiye benzer bir durum yaşadınız mı salatalıklarınızda? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Yeni Üye
|
*** öncelikle bahsettiğin mesajdan bahsedeyim arkadaşın dediği gibi devamlı gübre kullanmadımm ilk ektiğimde bor denen gübreden serptim saksılara .. ama şuda bi gerçekk hergün nerdeyse 2 kere suladım güneş vurduğunda yaprakların büzüştüğünü gördük çe suladım ve saksının toprağını kuru gördükçe suladım .. sanırım bu yanlış bi olay .. ama çiçek açana kadar hiç bir sorun yoktu yapraklarda birtane leke dahi yoktu .. yapraklar ı yeşilimsi hareketsiz çok küçük bit sarana kadar ve giderek kompile bulaştıı bende yarım kilo arap sabunu 2 litre suya karıştırdımm içine sirke sarmısak ve sıvı yağ ilave ederek püskürttüm bit denen illetlerden kurtardım sonrasında da yavaş yavaş çıkan meyvelerin kuruduğunu gördüm ... örnek verdiğin mesajdaki bitkiyle ne derece aynı kuruma olduğunu kıyaslayamıyorumm çün kü o farklı bitki olduğundan pek anlayamadımm .... yanlış sulama veya yanlış bakım olabilirr .. önemli olan bundan sonra ne yapmam ben şu dakkadan sonra ne yapmam lazımm teşekkürler şimdiden |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yeni Üye
|
****** yeni çektiğim resimleri paylaşmak istedim köklerde çürümeler oluşmuşş hemen hemen hepsinde var(toprakla olan seviyede) çürüme olan yerleri nasıl iyilrştiririm tşkkürler şimdiden |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-12-2008
|
Hala pazarlarda çiçekçilerde salatalık, domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, pırasa, lahana fidesi satıyorlar. Sorduğum zaman tabii olur burası İstanbul vakti var daha diyorlar. Hatta bir demet kuru, bir demet daha yaş, ama canlı yapıda pırasa vardı. Yaşlı amca müşterileri için bunlar bilmiyorlar kızım o malda benim bu malda benim, kuruyacak pırasa, sopa gibi olacak öyle ekilecek dedi. Bu yaş olanlar kuruyacak. Bu kuru olanlar bile 15 gün daha kurusun gölgede dedi. Ben alayım yaşları kurutayım dedim olmaz onlar fenni gübreli ölür gider kurutamazsın dedi. Ben de amcayı dinledim kuru pırasaları aldım. Ancak 15 gün sonra ekme imkanım var diye domat ve biber vs. almadım. Şimdi sorum şu olacak amca ne demek istedi pırasalar kurumalı derken? Hakikatende hıyar, domates, biber fideleri kıyamet gibi satılıyor. Ben anlamam ama acaba hiç mi anlayan yok hep alıyorlar. Yoksa hakikaten hıyar, domates vs. bu tarihten itibaren yetişirmi? |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-12-2008
|
Bu arada lahana ve pırasa daha yeni çıkmış sanırım. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2011
|
balkonda salatalık yetiştiriciliği
arkdaslar bir süre once fide şeklinde aldıgım salatalık fidelerim baya büyüdü cok fazla sayıda çiçek verdi ama meyve vermeden çiçekleri döküyor bu konuda yardımlarınızı bekliyorum saygılarımla ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2011
|
Sayın bmutlu, leğenin altında drenaj delikleri var değil mi? Ayrıca sulamasını nasıl yapıyorsunuz? Çok ulama yaparsanız dökülmesi çok normal. |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2011
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
hıyar ya da salatalığınız çiçek veriyor ve sonra hemen döküyorsa ilk şüpheniz çiçek tripsi hastalığı olmalı. Bunu tespit etmeniz _ sonra diğer sonuçlara bakarsınız _kolay... Beyaz bir kağıt parçasını çiçeklerin altına yerleştirin. Çiçekleri bir ince, küçük comak ya da parmağınızla hızlıca birkaç kere vurun. Gözle biraz zor görünen sinek/ böcek gibi sarı şeyler görürsünüz kağıt üzerinde, hareket ederler. Bunlar tripsidir. Nimst ya da başka tripsi ilacı kullanmalısınız. Bu spizonat/ lazer olabilir. Saygılar |
|
|
|
|
![]() |
|
|