Sevgili, atilla saraç. Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

Salatalıklarınız gübrelemeden dolayı zarar görmüş olsalardı bu halde olmazlardı. Salatalıklar çok hassastırlar. Eğer gübre ağır gelmiş olsaydı bitkinizi kaybederdiniz. Sizin sorununuz daha çok bir zararlı tahribatına benziyor. Çok büyük bir ihtimâlle başınıza bela olan bu zararlı kırmızı örümcek. Çünkü; bitkinizin yaprağının birinin üzerinde küçük küçük, nokta şeklinde izler gördüm. Birde yaprakların şekli bozulmuş ve içe kıvrılmaya başlamış durumdalar. Kırmızı örümcek tüm bu bahsettiğim zararları yapar. Bitkinin özsuyunu emerek beslenirler. Önce yapraklarda küçük küçük nokta şeklinde izler belirir ve daha sonra bu izler birleşerek yaprak sararır ve dökülür. Bitki alt yapraklarından başlayarak yukarıya doğru yavaş yavaş yapraklarını döker ve meyve tutumu çok azalır. Mesela şu anda benim balkonuma da dadanmış vaziyetteler. Biraz yaprak dökülmesine ve meyve tutumunun azalmasına sebep oldular. Birçok çiçeği burnunda salatalıklarım kurudu. Bu zararlıyla mücadele etmenin yolu akarisit kullanmak. Ben bu hafta Neemazal uygulaması yapacağım salatalıklarıma. Bir yandan da ROA adında bir mikrobiyal ürün kullanıyorum. Bu şekilde mücadeleye devam ediyorum. Birde salatalıklara yaprak bitleri bol miktarda musallat oluyorlar. Buna da dikkat etmek ve kontrol altına almak lazım. Öncelikle biz zararlıyı tespit edelim daha sonra ne yapacağımıza hep beraber karar veririz.

Salatalık gübreyi sever fakat gübreleme yaparken aşırıya kaçmamaya özen gösterin, aksi taktirde bitkinizi yakabilirsiniz.

Salatalıklarınızın yapraklarını çok iyi kontrol edin. Özellikle altlarına bakın. Yaprakların üzerinde nokta şeklinde lekeler var mı? Veya yaprakların altında bir zararlı? Birde size bir sorum daha olacak. Salatalıklarınızı hiç susuz bıraktığınız oldu mu? Çünkü; yaprakların bazıları sanki bir lâre susuz kalmış ve hemen sulanıp tekrar kurtarılmış gibiler. Yani yaprakların bir kısmı sıcaktan kavrulmuş gibi. Tüm bu soruların cavabını alırsak, kafamızda genel bir çözüm oluşmuş olur. Umarım salatalıklarınızı kurtarırsınız.
Bu arada bir önceki sayfada cevap alamamaktan yakınıp, aynı mesajınızı tekrar tekrar alıntı yapıp durumunuzu bildirmişsiniz. Fakat inanın bunu yapmanıza hiç gerek yok. Zaten üyelerimiz başlıkları aktif biçimde takip ediyorlar. Tekrar tekrar alıntı yapıp, ekstradan e-posta adresleri vs... vermeniz durumunda cevap alamayabilirsiniz. Çünkü; agaclar.net ve üyeleri forum düzenine çok bağlıdırlar. Lütfen bu sözlerimi birer uyarı olarak algılayın, yanlış anlamayın. Forum kurallarına
buradan ulaşabilirsiniz. Forumda bulundukça ilerleyen zamanlarda sizde bu durumu fark edecek ve düzenin nasıl sağlandığını çok iyi anlayacaksınız.
İlk başlarda hepimiz zorlanabiliyoruz fakat daha sonra buranın bu kadar düzenli olmasının sebebinin kurallara çok hassasiyet gösterilmesinden geçtiğini anlıyoruz.