agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni379Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-06-2010, 17:07   #1
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2007
Galeri: 107
Tohumluk ayırdıklarımı koparmadım. Sapı sararana kadar bekleyeceğim.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2010, 00:11   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakagun Mesajı Göster
Tohumluk ayırdıklarımı koparmadım. Sapı sararana kadar bekleyeceğim.
Dogru salataligin sapi sarincaya kadar koparmayin, ayrica tohumluk salataligi kopardiktan bir hafta kadar icerde tuttuktan sonra tohum cekirdeklerini alirsaniz cok daha saglikli tohumlara sahip olrsunuz.

hatayuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2010, 01:29   #3
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-07-2008
Galeri: 80
Bugünlerde havalar yağışlı.
salatalıklarınız her an mantari hastalıklara yakalanabilir. İlerde sulama yaparken de gövdeye su değdirmemeye çalışınız.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2010, 09:59   #4
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

kumyaka2010's Avatar

Giriş Tarihi: 27-12-2009
Galeri: 1
Bitki doktoru kızımızdan aldıgım maile gore,salatalıgın faydaları.

To: reiki <journey_reiki@yahoogroups.com>

Bunları okuduktan sonra hıyara çok daha farklı gözle bakacaksınız!!! Tabi denemek de lazım, denemesi bedava sayılır...

Olağanüstü Hıyar

Bir süre önce bu bilgiler "The New York Times" gazetesinde yayımlandı.

1. Hıyar, günlük ihtiyacınız olan birçok vitamini içerir. Tek bir hıyarda Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Folik Asit, Vitamin C, Kalsiyum, Demir, Mağnezyum, Fosfor, Potasyum ve Çinko ihtiva eder.

2. Öğleden sonra yurgunluk mu hissettiniz? Kahveyi, çayı, soğuk içecekleri bir taraf bırakın ve bir hıyar yiyin. Hıyar iyi bir B vitaminler ve Karbohidratlar kaynağıdır ve yediğinizde saatler sürecek yorgunluğunuzu kısa bir sürede ortadan kaldırır.

3. Banyo veya duştan sonra aynanızın buğulanmasından şikayetçi misiniz? Bir hıyar dilimini alıp aynayı ovun. Hem buğulanma yok olacak hem de pırıldayan bir aynaya ve nefis bir kokuya sahip olacaksınız.

4. Haşereler bahçenizi veya saksı bitkilerinizi mahvediyor mu? Bahçeniz için bir aluminyum tabağa (ya da aluminyum folyoya) hıyar dilimlerini koyup, ortada bir yere yerleştirin. Saksılarınıza ise birkaç dilimi toprağın üzerine yine aluminyum tabak veya folyo ile yerleştirin. Bütün mevsim haşerelerden kurtulacaksınız. Hıyardaki kimyasallar aluminyum ile etkileşerek insanların algılayamadığı ama haşereleri deli eden bir koku yayar ve onların ortadan kaybolmalarına neden olur.

5. Bayanlar, sokağa çıkmadan önce veya denize-havuza girmeden önce bir süreliğine selülitlerinizden kurtulmak ister misiniz? Sorunlu bölgelerinizi birkaç dakika süreyle hıyar dilimleriyle ovun. Hıyardaki fitokimyasallar derinizdeki kollajenlerin gerilmesini sağlar, dış tabakayı sıkılaştırarak selülitlerin görüntüsünü azaltır. Aynı şekilde kırışıklıklara da iyi gelir (özellikle de göz civarındaki).

6. "Akşamdan kalma" sorununuzdan veya kötü bir baş ağrısından kurtulmak ister misiniz? Yatağa girmeden önce birkaç dilim hıyar yiyin ve ertesi sabah dipdiri, baş ağrısız kalkın. Hıyar, vücudun kaybetmiş olduğu gerekli besinleri takviye edici yeterli miktarda şeker, B vitaminleri ve elektrolitleri ihtiva ettiği için yediğiniz birkaç dilim sorunlarınızı hemen yok eder.

7. Özellikle diyet yapanlar, açlık dürtünüzü ortadan kaldırmak mı istiyorsunuz? Hıyar yiyin.

8. Evinizde ayakkabı boyanız mı kalmadı? Taze kesilmiş bir hıyar ile ayakkabınızı ovalayın. İçerdiği kimyasallar ayakkabınıza hem harika görünen bir parlaklık verir hem de deriyi su geçirmez hale getirir.

9. Evinizde bir kapı, pencere ya da benzer bir şey gıcırtı mı yapıyor? Bir dilim hıyarı alıp gıcırtı yapan yerlere sürtün (tabii sürtünme yapan yerlere, menteşenin dışına değil!!) gıcırtı gidecektir.

10. Kendinizi gergin, bitkin mi hissediyorsunuz (özellikle ders çalışan öğrenciler, yeni bebek sahibi olmuş anneler ve diğer herkes) ? Bir tas kaynar suyun içine bir bütün hıyarı ince dilimler halinde keserek koyun. Tası da bulunduğunuz odada uygun bir yere koyun. Hıyardaki kimyasallar ve diğer besinler kaynar suyun içine girince tepki gösterirler ve suyun buharı ile birlikte bulunduğunuz odaya yayılarak nefis bir aroma yayarlar. Bu aroma sizlerin tüm gerginliğini alarak sakin kişiliğinize dönmenizi sağlayacaktır. Özellikle öğrenciler bunu denemelidir.

11. Yemek yediniz (örneğin kebap) ve ağzınızdan kötü koku yayıyorsunuz. Bir hıyar dilimini alıp dilinizle damağınıza yerleştirin ve en az 30 saniye öyle tutun. Ağzınızda kötü kokulara neden olan bakterilerin fitokimyasallar sayesinde ölmesi nedeniyle bu sorundan kurtulmuş olacaksınız. (Soğan-sarmısak kokusu konusunda bir bilgi yok. Bunu da siz deneyin ve sonucu görün.)

12. Evyelerinizi, lavabolarınızı çevreye zarar vermeyecek bir şekilde temizlemek ister misiniz? Bir dilim hıyarı alıp temizlemek istediğiniz yeri ovun. Sadece yılların birikimi lekeleri kirleri temizlemekle kalmaz, ayrıca güzel bir parlaklık verir temizlediğiniz yere. Bunun yanında elleriniz de o temizlik malzemelerin verdiği zararlardan kurtulmuş olur.

13. Kalemle yazarken bir hata yaptınız ve hatayı silmek istiyorsunuz. Hıyar kabuğunu alıp yavaş ve nazikçe silmek istediğiniz yazıya sürtün. Boya kalemlerinde ve keçe kalem yazılarında da oldukça yararlı. (Bilirsiniz bazen çocuklarımız duvarlara yazılar yazar, resimler yaparlar. Onlarda da deneyebilirsiniz.)

Yüzünü güneşe dönen gölge görmez.......
Işık yolunuzu,sevgi gönlünüzü aydınlatsın......
Güneş

--

motto beğendi.
kumyaka2010 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 14:19   #5
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Salatalıklarım.

Yaklaşık 2 hafta önce 4 adet Çengelköy Salatalık tohumu ektim.2 gün içinde çimlendiler.Gün aşırı sabahları suluyorum,sizce bu sulama ideal mi?Salatalıklar sıcağa karşı çok dayanıksızlar hemen yaprakları pörsüyüveriyor.Merak etitiğim şey Çengelköy Badem salatalık dişi ve erkek çiçeklerini aynı bitki üzerindemi barındırırlar?

Eklenen Resimler

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 14:21   #6
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Salatalıklarım.

Salatalık Devam...

Eklenen Resimler

Eski 03-07-2010, 21:30   #7
Ağaçsever

hbayraktar's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emreilhan Mesajı Göster
Gün aşırı sabahları suluyorum,sizce bu sulama ideal mi?Salatalıklar sıcağa karşı çok dayanıksızlar hemen yaprakları pörsüyüveriyor.Merak etitiğim şey Çengelköy Badem salatalık dişi ve erkek çiçeklerini aynı bitki üzerindemi barındırırlar?
Sn. emreilhan,

Haziran başında bahçede toprağa geçirdiğim ç.köy hıyarlarını haftada 2 gün suluyorum, haziran da bol erkek çiçek verdi, umudu kesiyordum meyve tutmayacak diye, bir haftadır yemeye başladık, tespitim ne kadar doğru bilmiyorum fakat yan dallanmalarla birlikte meyve tutumu başlıyor. Yapraklarına aldanmayın bizimkiler gündüz güneşin altında yerlere seriliyor, fakat akşam serinliği başlayınca diriliyor.
Yalnız o saksılar yeterli mi emin değilim, benimkiler neredeyse 2 mt. yaklaşmaya başladı, fasulyelerle yarış halinde.
Sonradan farkettim, yapraklarınızı da alt üst bir kontrol edin isterseniz

Düzenleyen hbayraktar : 03-07-2010 saat 21:49 Neden: ekleme
hbayraktar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2010, 22:37   #8
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Sayın hbayraktar,öncelikle ilginize çok teşekkür ederim.O zaman benim sulamayı azaltmam mı lazım?Saksıda oldukları için korkuyorum,bahçede olsalar neysede.Yaprakları alt üst kontrol ettim beyaz görünenler sadece toz hastalık etmenine rastlamadım çok şükür.Size bol bol hasatlar dilerim.

Saygılarımla.

Eski 18-07-2010, 00:51   #9
Ağaçsever

hbayraktar's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emreilhan Mesajı Göster
Sayın hbayraktar,öncelikle ilginize çok teşekkür ederim.O zaman benim sulamayı azaltmam mı lazım?Saksıda oldukları için korkuyorum,bahçede olsalar neysede.Yaprakları alt üst kontrol ettim beyaz görünenler sadece toz hastalık etmenine rastlamadım çok şükür.Size bol bol hasatlar dilerim.

Saygılarımla.
Sulamayı nasıl yaptınız? yapraklardaki beyaz noktalar başınıza dert açmamıştır umarım, benimkiler devamlı sararıp soluyor, sararan yaprakları budadıkça meyve vermemeye başladılar, görünürde bir şey olmadığından kırmızı örümcektir diyerek kükürt ve kaolin kili uyguladım fakat yeterli olmadı, son çare arap sabunlu karşıma başvuracağım, olmadı sökeceğim, diğerlerine sıçramasın bari.

Bahçe duvarım 4 mt.olduğu için oraya uzatıyorum, ama daha uzarlarsa ya fasulyeler gibi ters uzatacağım, ya da tepelerini budayıp yan dallardan daha fazla meyve verir mi deneyeceğim sanırım, ana gövdede fazla meyve tutmadı.

hbayraktar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2010, 20:22   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Merhaba,

Fide olarak alıp diktiğim hıyarlarda resimlerdeki gibi sararmalar var,alt yapraklarda çok üst yapraklara doğru azalıyor. Mozaik olabilir diye korkuyorum. Üzerinde de minik minik salatalıklar var. Söküp atmalı mıyım, yoksa bu hastalık başka birşey mi? Aynı yerden aldığım 2 fidede var, üçüncüde yok, tohumdan ektiklerim de sağlam görünüyor.

Hıyar hastalık ve zararlıları için resimli bir kaynak:

http://www.kkgm.gov.tr/birim/bitkiko...iyar-tarim.pdf

Kabak mozaik hastalığına benziyor sanırım

Eklenen Resimler

Düzenleyen verdoque : 29-06-2010 saat 20:38 Neden: Bilgi ekleme
verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2011, 19:33   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi verdoque Mesajı Göster
Merhaba,

Fide olarak alıp diktiğim hıyarlarda resimlerdeki gibi sararmalar var,alt yapraklarda çok üst yapraklara doğru azalıyor. Mozaik olabilir diye korkuyorum. Üzerinde de minik minik salatalıklar var. Söküp atmalı mıyım, yoksa bu hastalık başka birşey mi? Aynı yerden aldığım 2 fidede var, üçüncüde yok, tohumdan ektiklerim de sağlam görünüyor.

Hıyar hastalık ve zararlıları için resimli bir kaynak:

http://www.kkgm.gov.tr/birim/bitkiko...iyar-tarim.pdf

Kabak mozaik hastalığına benziyor sanırım
sayın verdoque hıyar fidelerinizi dikkatlice inceledim dediğiniz gibi Kabak mozaik hastalığıdır hastalıklı bitkilerinizi imha etmenizi tavsiye ederim

danışman_32 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2010, 10:40   #12
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-07-2008
Galeri: 80
Hıyar Mozayık Virus Hastalığı

HIYAR MOZAYİK VİRUSU HASTALIĞI
(Cucumber mosaic virus)

İlk belirtiler genç yapraklar üzerinde, damarlar arasında görülen küçük yeşilimsi sarı lekelerdir. Sonra bitkinin tümümde şiddetli bir mozayık, yaprak deformasyonu ve bodurluk görülür. Damarlar arasında koyu yeşil kısımlarda kabarcıklanma başlar ve kol atma duraklar. Meyvelerin üzerinde sarımsı ve yeşil renk değişikliği ve koyu yeşil su toplamış gibi kabarcıklar oluşur. Meyve şekli bozulur, kıvrılır.

Etmeni hıyar mozayik virusu veye bu virusun ırklarıdır. Yabancı ot tohumları hastalığın yayılışında büyük önem taşır. Mekanik olarak kolalıkla taşınan virus, yaprak bitleri ile de yayılır.

Hıyardan başka kavun, karpuz, kabak ve muzda da zarar yapar. Ayrıca domates, biber, börülce, mısır, gibi ürünleri içine alan gniş bir konukçu çevresi vardır.

ZİRAİ MÜCADELESİ:

Kültürel Önlemler; Hastalıklı bitkilerden tohum alınmamalı, şüpheli bitkiler derhal sökülüp yakılmalıdır. Hastalıklı bitkilere dokunduktan sonra eller yıkanmalı, tarla yabancı otlardan temizlenmeli, sertifikalı tohum kullanılmalıdır.

Kimyasal Mücadele; Yabancı ot ve emici böceklere karşı mücadele yapılmalıdır.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2010, 22:46   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-07-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi simayozkan Mesajı Göster
arkadaşlar salatalıklarım bu duruma geldi ne yapmam gerekiyor
yaprakların üstünde beyaz beyaz pamukçuk gibi bişeyler oluştu renkleri sararıyor
Arkadaşlar benim de salatalık fidelerimde aynı bu durum söz konusu.
Bir arkadaşım arap sabunu sulandırıp püskürtmemi önerdi.
Ben de başka kimyasal bir ilaç yerine daha zararsız ve ürünü de etkilemeyen bir ilaç diye bunu kullanmayı yeğliyorum.
Ne dersiniz, yeterli ve etkili olur mu?

ulukol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2010, 19:01   #14
Ağaç Dostu

bıcırık's Avatar

Giriş Tarihi: 11-04-2010
benim bahçemdeki salatalıklarımın boyu 3 m yi geçti.Daha da uzama egilimindeler ama çektiğim tel 2 metre idi bende aşağı çevirdim hala uzuyorlar ne yapmalıyım.

bıcırık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2010, 13:16   #15
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Salatalıklarım

Salatalıklarımla ilgili bir problemim var.Salatalıklar sürekli erkek çiçek veriyorlar.Henüz hiç dişi çiçek vermediler.15 Haziranda ektim ben tohumları.Acaba bu dönemde sadece erkek çiçek vermesi normalmi sizce?

Salatalıklarımın son halleri:

Eklenen Resimler

Eski 06-08-2010, 13:18   #16
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Salatalık Devam...

Eklenen Resimler

Eski 06-08-2010, 22:36   #17
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2009
Havaların aşırı sıcak geçmesinden olabilir. Maalesef bende de şuan hep erkek çiçek açmakta. :/

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2010, 23:05   #18
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Yorumunuz için teşekkür ederim Sayın,Aydın.Benimkilerin cinsi Çengelköy.Acaba kendi kendine yetmeyen cinsmi?Kafam karıştı.Tohumlarıda güvenilir biryerden temin ettim.

Selamlar.

Eski 06-08-2010, 23:19   #19
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Yok sanmıyorum. Saksıda illa bir takım problemler çıkar. Normaldir bu.

Eski 15-08-2010, 01:17   #20
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Geç oldu belki ama...

Japan Hybrid Suhyo Cross Cucumber tohumlarını yeni aldım .

Name:  JapanHybridSuhyoCrossCucumber.jpg
Views: 5499
Size:  28.0 KB

20 tohum yazıyordu ama en az iki katı geldi .
Seneye bahara ekmek için yarısını ayırdım , yarısını da viollere ektim .
24 saat suda bekleterek

Name:  DSC02280.jpg
Views: 2867
Size:  31.9 KB

Name:  DSC02281.jpg
Views: 2577
Size:  32.4 KB

Belki İzmirde salatalık verebilir bu sene ...

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2010, 10:11   #21
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Hayırlı olsun Sayın,Jezebel.Güle güle büyütün.İnşallah hasat alırsınız.

Eski 18-08-2010, 20:57   #22
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Hepsi çimlendi .
Saksılara paylaştırdım , ilk yapraklarını vermişler bu gün .
Güneşe aldıran olmamış
Değişik bir salatalık ince ve uzun , çıtır olur umarım .

Eski 20-10-2010, 20:10   #23
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-10-2010
bu yıl organik hibrit olmayan adana yöresine ait diktim büüydüler ama fazla yukarı kaldırmışım az oldu yerde **** az kaldırılınca daha güzel oluyor uzun ve kalın gören kartlanmış sanar ama öle olmuyor hoş kokusu ve tadı var..tohum ayırdım seneye daha iyi olcak inşallah

26esk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2011, 14:07   #24
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-02-2011
merhabalar. bende salatalık tohumu ekmiştim. çimlendiler ama gerçek yaprakları bi türlü çıkmıyor. boyları 4 parmak kadar oldu. acaba ne zaman gerçek yaprakları çıkar. yoksa yolunda gitmeyen bişeyler mi var

pacific Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2011, 16:28   #25
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pacific Mesajı Göster
merhabalar. bende salatalık tohumu ekmiştim. çimlendiler ama gerçek yaprakları bi türlü çıkmıyor. boyları 4 parmak kadar oldu. acaba ne zaman gerçek yaprakları çıkar. yoksa yolunda gitmeyen bişeyler mi var
Çok sulama yapma. Güneş gören bir yerde olsunlar. Ayrıca tohumları çok erken ekmişsin.

Eski 02-04-2011, 05:10   #26
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Japan Hybrid Suhyo Cross Cucumber tohumlarını ekeli 1 hafta oluyor.
Dün balkon saksılarına aldım.
Umarım hasat alırım.
3 tohumunu bahçevan bir arkadaşa verdim, yaygınlaşması iyi olur
Pazardaki cinsler hep aynı...

Eski 17-02-2011, 14:35   #27
Yeni Üye

evin ici sicak oldugu icin buyurler diye dusunmustum. tabi heyacan da var. resimlerini cektim fidelerin. birazdan yukleyecegim.

Eski 17-02-2011, 14:44   #28
Yeni Üye

salatalik fidelerim

salatalik fidelerimin esas yerlerine dikmeden once ve diktikten sonraki fotograflari. bugun hayvan gubreli toprak aldim. o topraga diktim. daha onceki topragi torf idi. sizce gercek yapraklari cikmaya baslar mi. daha ne yapabilirim.

Eklenen Resimler

Eski 18-02-2011, 00:21   #29
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Sevgili pasific;

Gayet sağlıklı fidelerin, doğru yoldasın. Mümkün mertebe az sula. Hatta 4-5 günde bir kere. Az ışık ve çok sulamadan dolayı gövdesi uzun kalmış. Bu kötü çünki dip kısımlarının bir sonraki çıkacak olan gerçek yapraklarını taşıması imkansız. Bu nedenle bir süre sonra taç yapraklarına kadar fidenlerin diplerini toprakla doldurmanı tavsiye ederim.

Ayrıca büyük saksıya ektiğin fide sayısı çok fazla. En fazla 2-3 fide kalsın. Gerisini bir müddet sonra ayır.

Aklına takılanları burada her zaman sorabilirsin. Kolay gele

Eski 18-02-2011, 07:48   #30
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-06-2008
Galeri: 3
Sn pasific fidelerinizin durumu hiç iç açıcı değil.Fideleriniz boya kaçmış ve çok cılızlar.Bu fideleri yaşatsanız bile onların sağlıklı geşlişmesi ve yuksek verim almanız mümkün değil.Bariz olarakgörünen sorununuz yetersiz ışıklanma.
Fidelerinizi sağlıklı olması için en az 10 saat güneş görmesi lazım...Zannedersem siz fideleri ev gibi kapalı bir ortamda büyütüyorsunuz....

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025