agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni3621Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-02-2014, 18:13   #1
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2013
Offf offff buyukce bocekleri oldurmek geriyor beni. Kadi lokmasi oldurmeye yeni yeni alismistim. Simdi bira icinde olmus sumuklubocege hazir degilim ( sn.kiraz dipten goturuyorlar derken kokleri mi yedigini soyluyorsunuz. Soylediginiz yontem icin plastik bardagi topraga gommek uygun mu?

nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2014, 19:56   #2
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay Mesajı Göster
Offf offff buyukce bocekleri oldurmek geriyor beni. Kadi lokmasi oldurmeye yeni yeni alismistim. Simdi bira icinde olmus sumuklubocege hazir degilim ( sn.kiraz dipten goturuyorlar derken kokleri mi yedigini soyluyorsunuz. Soylediginiz yontem icin plastik bardagi topraga gommek uygun mu?
Kökleri yemiyor ama toprak üstündendeki taze sürgünleri, dibinden yiyor. Plastik bardak da olur, ben genelde pet şişe kullanıyorum. Açılı olarak toprağa gömünce içine yağmur dolmuyor, çok derin çukur açmanıza da gerek kalmıyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2014, 19:12   #3
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-12-2012
Herkese, özellikle de birçok kişi gibi bana da yol haritası belirleyen, Sn. Meyvelitepe'ye merhabalar.
Bu sezon soğan, turp,, sarımsak, roka gibi sebzeler aldıysam da, bahçeden haz alamadım. Geçen sezonda ekemediğim yazlık sebze tohumlarımı bu sezon umarım sebze yataklarına ekme planları yapıyorum. Emprenye katrandan 2 mt boy 1 mt en 25 cm yüksekliğinde kuzey Güney yönünde 16 ada planladık. Sormak istediğim buraya kadar ki planlamada eksik tespitleriniz var mı, adalar içerisine toprak ve sudan koruyucu olarak parke şiltesini yoksa Strafor köpük mü önerirsiniz?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

erencool Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2014, 21:45   #4
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erencool Mesajı Göster
Herkese, özellikle de birçok kişi gibi bana da yol haritası belirleyen, Sn. Meyvelitepe'ye merhabalar.
Bu sezon soğan, turp,, sarımsak, roka gibi sebzeler aldıysam da, bahçeden haz alamadım. Geçen sezonda ekemediğim yazlık sebze tohumlarımı bu sezon umarım sebze yataklarına ekme planları yapıyorum. Emprenye katrandan 2 mt boy 1 mt en 25 cm yüksekliğinde kuzey Güney yönünde 16 ada planladık. Sormak istediğim buraya kadar ki planlamada eksik tespitleriniz var mı, adalar içerisine toprak ve sudan koruyucu olarak parke şiltesini yoksa Strafor köpük mü önerirsiniz?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Adaların içine bu türden bir örtü tavsiye etmem. En iyisi adaların dibini biraz kazarak toprağı 5-10 santim daha indirin, ot kökü varsa temizleyin.

Şayet bahçede köstebek varsa adaların dibine ince dokulu tel örgü yaymak işe yarar (yoksa gerek de yok). Ayrık kökleri varsa mukavva veya iki üç kat gazete kağıdı yayabilirsiniz.

Bazı sebze kökleri yüzeysel kalacaktır fakat bazıları aşağıdaki toprağa gitmeye meyillidir. Onlara da fırsat vermek gerekir.

Geçen seneki adalardan birinde bir patlıcanın kökünü kim denediyse topraktan sökemedik, artık nerelere gittiyse.

Ayrıca dreneja engel olacak bir şey yapılmamalıdır.

En son sn.Heyyamola bazı sebze adası hazırlıkları yapmıştı. Buradan inceleyebilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2014, 21:05   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-05-2010
3 senedir çeri domateslerini olgularını bahçenin bir köşesine ekim kasım ayları gibi limon sıkar gibi toprağın üzerine serpiştirip, ( Çapalanmış toprağın üzerine ) yazında yeni yerlerine ekiyorum.

Bu senede aynı şekilde: Pembe, çaltı, erik, çeri domateslerini ve 4 çeşit biber tohumunu da 2013 ekim kasım aylarında toprakla buluşturdum. Üzerlerinde yaprak serpiştirdim.

Açıkta bakalım çıkacak mı. Merakla bekliyorum.

Düzenleyen orhtrn26 : 27-02-2014 saat 23:47
orhtrn26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2014, 08:47   #6
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-04-2012
Selamlar yeniden. Verdiğiniz bilgiler ışığında sebze bahçemizi yaptık. Çok güzel oldu. Teşekkür ederim.

Sırada toprak hazırlığı var. Bahçe toprağımız kumlu ve biraz killi. Geçirgenliği iyi, su yatakları oluşmuyor. Ama bazen sanırım kilden dolayı birbirine sıkıca yapışmış, ağır toprak parçaları oluyor. %10 civarında. İçerisinde taşlar olduğu için dün büyük bir kısmını eledik. Böyle bir yöntem var mı bilmiyorum ama elle ayırmaktan daha kolay geldi. Tabi bugün kas ağrıları çekiyoruz 2 senedir bu toprağa herhangi bir işlem yapmadan ekim yaptık ve çok güzel verim aldık. Ama bu sene çok küçük bir alanda yapacağımız için toprak daha da önemli oldu.

Bauhaus'a neler alabiliriz diye baktık. Sıvı halde hümik asit (%15 hümik + fülvik asit,%15 organik madde, pH8-10), toprak zenginleştirici (biyolojik aktivasyonlu doğla humus) ve perlit var. Bizde de yanlış gübre var. İçlerinden önerdiğiniz var mı?

İnternetten de solucan gübresi araştırdım. Onu da alabilirim. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

aigneis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2014, 23:37   #7
Ağaç Dostu

heyyamola's Avatar

Giriş Tarihi: 15-02-2009
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aigneis Mesajı Göster
Selamlar yeniden. Verdiğiniz bilgiler ışığında sebze bahçemizi yaptık. Çok güzel oldu. Teşekkür ederim.

Sırada toprak hazırlığı var. Bahçe toprağımız kumlu ve biraz killi. Geçirgenliği iyi, su yatakları oluşmuyor. Ama bazen sanırım kilden dolayı birbirine sıkıca yapışmış, ağır toprak parçaları oluyor. %10 civarında. İçerisinde taşlar olduğu için dün büyük bir kısmını eledik. Böyle bir yöntem var mı bilmiyorum ama elle ayırmaktan daha kolay geldi. Tabi bugün kas ağrıları çekiyoruz 2 senedir bu toprağa herhangi bir işlem yapmadan ekim yaptık ve çok güzel verim aldık. Ama bu sene çok küçük bir alanda yapacağımız için toprak daha da önemli oldu.

Bauhaus'a neler alabiliriz diye baktık. Sıvı halde hümik asit (%15 hümik + fülvik asit,%15 organik madde, pH8-10), toprak zenginleştirici (biyolojik aktivasyonlu doğla humus) ve perlit var. Bizde de yanlış gübre var. İçlerinden önerdiğiniz var mı?

İnternetten de solucan gübresi araştırdım. Onu da alabilirim. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.
Ben şöyle bir karışım hazırlamıştım.

Aslında toprağın killi olması bir avantaj.. Besin maddeleri ve nemi daha iyi saklar. Sıvı haldeki hümik asit yerine leonardit düşünebilirsiniz. Aynı etkiyi zamana yayarak elde edersiniz. Yanmış keçi veya koyun gübreniz varsa, şimdilik solucan gübresi almanıza gerek olmayabilir. Perlit yerine vermikülit çok daha iyi olur. Perlit kullanacaksanız iri olanını tercih ediniz. Coco-peat hem steril, hem de çok iyi bir fiziksel ortam sağlar. Coco-peat yerine torf da kullanabilirsiniz, ancak hastalıklardan ari olmasına dikkat ediniz. Klino (klinoptilolit) da, zararlı iyonlar için hapishane, faydalı iyonlar için otel vazifesi gören harika bir malzemedir.

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2014, 10:42   #8
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-11-2012
Sebze adaları için topak inek gübresi leonardit karıştırıp sebze fidanlarını diksem sizce nasıl olur? coco peat tamini zor.

aercan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2014, 15:55   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-03-2014
merhaba ben meyvelitepenin blogunu gördüm ve yazılarını okudum .bizimde bagcemiz var ama daha cok agaclar sebze yetistirmek zor geliyordu ama sizin adaları gördükten sonra bu sene bende deneyecegim.aldıgımız yerin topragı killi oldugundan burda bisey olmaz dedi köylüler boşuna ugrasmayın ama meyvelitepenin yazılarından sonra fikrim degişti mesala burada leonardit bulamadım cok arastırdım ama yok .yazılarınız icin tesekkür ederim toprakla ugraşmak icin artık nedenim var .
.

Düzenleyen zülal gümüş : 25-03-2014 saat 16:08
zülal gümüş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2014, 06:00   #10
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2007
Galeri: 107
Bu mesajdaki sebze tarhım 1 ay sonra bu hale geldi.
Her sabah taze soğan, bakla yaprağı, pazı, maydanoz, nane ve endivyenle güzel bir salata yapıyorum.
Üzeri naylonla kaplı olduğundan kırağılardan etkilenmedi. Gündüzleri naylonu açıyorum.
Bu tarhı tohum çimlendirmede de kullanıyorum.

Eklenen Resimler

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2014, 23:59   #11
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Merhaba. Geçtiğimiz yaz domates biber gibi sebzeler, sonrasında da maydanoz ıspanak marul gibi sebzelere ev sahipliği yapan sebze bahcemde yeşilliklerin rengi sarmaya başladı. Maydanoz sarımsı yeşil renkte. Bazı ıspanak yapraklarının kenarları sararmaya başladı. Sonbaharda keçi gübresi kullanmıştım. Sizce eksiklik ne olabilir ve hangi organik takviyeyi yapayım. Yazlık fideleri dikmeden yine keçi gübresi ekleyecegim. Sizce yeterli olur mu.

Eski 27-03-2014, 09:43   #12
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Giriş Tarihi: 10-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay Mesajı Göster
Merhaba. Geçtiğimiz yaz domates biber gibi sebzeler, sonrasında da maydanoz ıspanak marul gibi sebzelere ev sahipliği yapan sebze bahcemde yeşilliklerin rengi sarmaya başladı. Maydanoz sarımsı yeşil renkte. Bazı ıspanak yapraklarının kenarları sararmaya başladı. Sonbaharda keçi gübresi kullanmıştım. Sizce eksiklik ne olabilir ve hangi organik takviyeyi yapayım. Yazlık fideleri dikmeden yine keçi gübresi ekleyecegim. Sizce yeterli olur mu.

Ispanak ekmedigimden bilemiyorum ama maydanoz yapraklari biraz narin. Cok boy-pos atmadan kesmek gerekiyor herhalde. Bir de gece cok soguk oldugunda, sarariyor hemencecik. Tabi uzmanlar ne der bilemiyorum.

zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2014, 14:04   #13
Ağaç Dostu

münevver's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2009
Sn Meyvelitepe
Yataklara konulacak iz elementlerini toz olarak mı alıp karıştınız?
İz elementi araştırıyorum ama sürekli sıvı olanlarla karşılasıyorum. Onlarda suyla dikimden sonra veriliyor. Toprağa karıştırmak için toz halinde olmalı değil mi? Siz nereden temin etmiştiniz?

münevver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2014, 21:06   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-02-2014
sn. Z. gümüş orgo power leonarditin istanbul bayii telefonu 05326162694 dür iletişim kurarsanız belki yardımcı olabilir.
sn.Nkutsay sera naylonu için Eminönündeki sobacıların hemen yakınında naylon vb. malzemeler satan dükkanlar var.Bazılarında sera naylonu var oradan temin edebilirsiniz.

M.Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2014, 11:47   #15
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Kis boyunca sebze bahcemin gozdesi ispanakti. Yarim metrekareden aylardir yaprak koparma yontemiyle kilolarca ispanak yemistik. Ama gecen gun farkettim ki maalesef yaprak biti midir minik sinek midir ikisi birlikte midir neyse istila etmisler resmen. Yikarken farkettim. Inatla defalarca yikadim ama nafile. Simdi gidip hepsini kokunden kesicem. Artik icime sinmez marullari da keserim.

Yazlik dikime kadar adalari naylonla kaplayip birkac hafta solarizasyon tavsiye eder misiniz. Oylece bos mu birakayim. Kadi lokmalari da var toprakta.

Eski 22-04-2014, 12:37   #16
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2013
Sebze bahçesinde bambu çubuk kullanan var mı? Memnun musunuz? Nereden temin ediyorsunuz?

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2014, 13:31   #17
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Sebze bahçesinde bambu çubuk kullanan var mı? Memnun musunuz? Nereden temin ediyorsunuz?
Kullanılabilir ama çok pahalılar
Kerestecilerin kestiği ağaçların artıklarından **** budanan ağaçlardan kendinize çubuk yapabilirsiniz

Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2014, 14:19   #18
Ağaç Dostu

HAKAN_O's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
bambu nun avantajı çok yıllık kullanılması ama pahalı.
Ben yaklaşık 20 tane 2,30 mt, 20 tanede 1 mt var işe yarıyor

HAKAN_O Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2014, 17:05   #19
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Bendeki bambular 3 yıllık oldu. Hala sağlamlar.

Eski 22-04-2014, 17:37   #20
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2013
Acaba nereden aldınız bambuları? Ne kadar tuttu?

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2014, 22:54   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-04-2010
Salatalik fidelerini toprakla bulusturdum. Cengelkoy ve iki cesit daha.

Eklenen Resimler

fagu03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2014, 20:20   #22
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Acaba nereden aldınız bambuları? Ne kadar tuttu?
Arifiye Çetin Plastik'ten almıştım. 3 sene önce tanesi 30 kuruştu sanırım.

Eski 27-04-2014, 13:04   #23
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

6x1,2 m boyutunda 3 yükseltilmiş tarh yaptık. Gübreci gübreyi bir türlü getirmeyince elimizdeki gübreyle birini doldurmaya karar verdik. Geyve'nin toprağı sebze yetiştiriciliğine uygun değil. Sakız gibi bir toprak. Tam saksı yapmalık. Torfu, kendi yaptığımız kompostu, nehir kumunu, koyun gübresini, tavuklarımızın gübresini, bahçe toprağını, humik asiti iyice karıştırarak tarhın içini doldurduk. Tarha tohumdan yetiştirdiğim hıyar, domates ve biber çeşitleri diktim. Ayrıca fesleğen, karanfil, aslanağzı ve kadife çiçeği de diktim.
Tarhların ilerisinde görünen bölümü de sürüp 6 sıra sebze ektik. Barbunya, mısır, kabak, karpuz, kavun çeşitleri.
Umarım bu yıl iyi ürün alırız.

Eklenen Resimler

Düzenleyen sakagun : 27-04-2014 saat 15:13
Eski 01-05-2014, 10:51   #24
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2009
Galeri: 11
Böyle bir uygulama yapma düşüncem vardı. Ama yol geçeceği için bu uygulamayı askıya aldım.

Şubatta hugel kültür yaptığım yerin yanına, nispeten ağaçların gölgesinde kalan yere dün akşam üzeri sebze yatağı yaptım. İleride burası şekillenecek. Şimdilik idare eder bir çalışma olacak. Bir miktar yonca biçtim(bir bu kadar daha biçeceğim) ve yağmur yağınca öylece serpivermiştim.(Toprak kuruduğu zaman, toprağa karıştıracağım.) Koyun gübresi gelirse dikim yapacağım.

Name:  sebze_bahcesi.jpg
Views: 2553
Size:  71.1 KB

Biraz önce yoncaların tamamını biçtim ve yatağa serdim...

Name:  sebze_yatagi.jpg
Views: 2175
Size:  71.0 KB

Sonra bir miktar ezilmiş yumurta kabuğunu döktüm ve karıştırdım...

Name:  yukseltilmis_yastik.jpg
Views: 2110
Size:  71.1 KB

Geriye bir koyun gübresi kaldı...

Düzenleyen limon_sever : 01-05-2014 saat 15:33 Neden: foto ekleme
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2014, 10:27   #25
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-08-2013
Sn.nkutsay,geriye dönüp sebze adaları oluşumunu okurken sizin panik halinize bir hayli güldüm çünki ben sizden beterdim,şimdi ise sık diktiğim pembe domateslerin halini haziranda görür gibiyim, sizlerin deneyimi bana ışık tuttu ve hemen adalara diktiklerimin bir kısmını sökeceğim.

resimsel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2014, 08:15   #26
Ağaç Dostu

.

Sebze adalarında tohum takastan Sn.meyvelitepe'nin göndermiş olduğu pembe domatesler ve Sn. bahçeden'den gelen tatlı türk biberleri yerlerini aldı.

Eklenen Resimler

Eski 09-05-2014, 11:02   #27
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Bu adada iki kenardaki domatesler ortadaki biberleri tamamen ışıksız bırakırlar. Adaların boyutlarını bilmiyorum ama domates sayısı fazla görünüyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2014, 12:57   #28
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bu adada iki kenardaki domatesler ortadaki biberleri tamamen ışıksız bırakırlar. Adaların boyutlarını bilmiyorum ama domates sayısı fazla görünüyor.
Çok haklısınız,dün o konuyu tekrar gözden geçirdim, sizin eski yazılarınızı okudum ve domateslerin bir kenarındakileri söküp başka adaya dikeceğim.
Adaların ebatları 175x90cm.

Eski 14-05-2014, 07:11   #29
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Yükseltilmiş sebze tarhlarımdaki domates ve salatalık fideleri çiçek vermeye başladı. Henüz 1 karışlar. Büyümeleri için çiçeklerini koparıyorum. Doğru mu yapıyorum?

Eklenen Resimler

Eski 14-05-2014, 10:24   #30
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakagun Mesajı Göster
Yükseltilmiş sebze tarhlarımdaki domates ve salatalık fideleri çiçek vermeye başladı. Henüz 1 karışlar. Büyümeleri için çiçeklerini koparıyorum. Doğru mu yapıyorum?
Bir bilenden alıntıladım, sanırım alınsa iyi olur.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Hıyarları geç şaşırttığınız için meyve bağlamış. Onları hemen koparın ki bitkiler gelişsin, yoksa küçücük boyuyla meyveyi büyütmeye çalışır. Bir de mantar ilacı atarsanız iyi olur. Yağmurdan sonra hıyar ve domatesler çabuk hastalanıyorlar.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
sebze, sebze adası, yükseltilmiş yastık

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025