agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni3621Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-02-2014, 15:46   #1141
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-04-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Kesinlikle gömmeyiniz. Çok kısa zamanda adanızın çürümesine sebep olursunuz. Toprak sızmıyor. Zaten suyu da sızacak kadar vermenize hiç ihtiyaç olmuyor.
Çok teşekkür ederim. Elimizdeki parçaların yüksekliği 25 cm. Bu çok derin olmaz mı? Gömeceğimizi düşünerek bu yükseklikte kestirmiştik.

bahcedenn beğendi.
aigneis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2014, 15:56   #1142
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2007
Galeri: 107
Benimki yaklaşık 30 cm.
Bahçemizde köstebek olduğundan alt kısmını tel örgü ile kapladık.

MeyveliTepe ve Kiraz beğendi.
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2014, 22:35   #1143
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-09-2010
iyi akşamlar fidan zamanı iyi domates biber fidanı alabilecegim yer varmı acaba aslında konunuzla alakası pek yok ama nereye yazmam gerektigini pek bilemedim şimdiye kadar aldıgım fidanlardan hiç memnun kalmadım bu arad izirde oturuyorum izmir içi olursa çok daha iyi olur teşekkürler

aşkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2014, 12:28   #1144
Ağaç Dostu

hanımeli's Avatar

Giriş Tarihi: 07-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aşkan Mesajı Göster
iyi akşamlar fidan zamanı iyi domates biber fidanı alabilecegim yer varmı acaba aslında konunuzla alakası pek yok ama nereye yazmam gerektigini pek bilemedim şimdiye kadar aldıgım fidanlardan hiç memnun kalmadım bu arad izirde oturuyorum izmir içi olursa çok daha iyi olur teşekkürler
Izmirde hemen hemen her pazarda bulabilirsiniz,daha yeni fidanlar çıkmaya başladı,ama fidan dikimi için daha erken Mart ortasını bekleyin derim ben,birde iyi verim almak için toprağınızı iyi hazırlamanız gerekli,bu konunun ilk sayfalarında nasıl toprak olacağı çok güzel anlatılıyor,tamamını okuyun bence.

hanımeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2014, 20:07   #1145
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-09-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hanımeli Mesajı Göster
Izmirde hemen hemen her pazarda bulabilirsiniz,daha yeni fidanlar çıkmaya başladı,ama fidan dikimi için daha erken Mart ortasını bekleyin derim ben,birde iyi verim almak için toprağınızı iyi hazırlamanız gerekli,bu konunun ilk sayfalarında nasıl toprak olacağı çok güzel anlatılıyor,tamamını okuyun bence.
bilgileriniz için teşekkür ederim bizim 3 senelik küçük bir bahçemiz var ve en büyük sıkıntıız iyi güzel bir domates fidanı bulamadık geçen sene bayındır çiçek şenliginden aldık lezzeti çok güzel ama çakıl taşı gibi çok küçük domatesler ondan önceki senenin sebzelerini hiç anlatmayayım bu sebeblerden dolayı fidanından emin oldugunuz satış yerleri ögrenmek istiyorum

aşkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2014, 19:06   #1146
Ağaç Dostu

hanımeli's Avatar

Giriş Tarihi: 07-03-2013
Sayın aşkan Urla organik pazarı var,uzak değilse orayı tavsiye ederim,kendim yetiştiririm derseniz bende organik geleneksel domates tohumu var,daha yeni ektim çimlendiriyorum,elimde daha bayağı var,iyi bir gübreleme ile iri ince kabuklu bol bol domatesler oluyor,isterseniz posta ile eğer yakınlarda iseniz elden verebilirim size

hanımeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 14:12   #1147
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2013
Sebze bahcemdeki bakla bitkilerini sapina kadar yiyen hangi zararlidir sizce?

Eklenen Resimler

Ayazkızı ve naci03 beğendi.
nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 16:41   #1148
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Sadece kesmiş mi, yoksa tamamını yemiş mi?

Ayazkızı beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 17:10   #1149
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Afiyetle yemis sanirim. kalinti gormedim. Ilk resimdeki gibi olmasi gereken iki bitkinin kalintisi 2. Resimde. Kedi falan mi yedi ki?

Ayazkızı beğendi.
Eski 26-02-2014, 17:43   #1150
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Mevsim itibarıyla sümüklüböcek olması büyük ihtimal ama çok iştahlıymış ki saplarını da yemiş.

Ayazkızı ve nkutsay beğendi.
Eski 26-02-2014, 20:16   #1151
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Simdiye kadar da ne sumuklubocek ne de salyangoz gordum aslinda. Takip edeyim bakalim.

Eski 26-02-2014, 21:21   #1152
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Gece çıkarlar gündüzleri suçüstü yapamazsınız.

nkutsay beğendi.
Eski 27-02-2014, 15:13   #1153
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay Mesajı Göster
Sebze bahcemdeki bakla bitkilerini sapina kadar yiyen hangi zararlidir sizce?
Sümüklüböcek (kabuksuz) olma ihtimali çok fazla. Hiç zaman kaybetmeden, bir kabın veya şişenin içine yarıya kadar doldurduğunuz birayı toprağa gömün. Kabın ağzı, içine kolay girecekleri şekilde olsun. Çok şey denedim ama kabuksuzlara bira kadar etkilisini görmedim. Arada birayı değiştirin ama yaza kadar denemenizde yarar var.

İstanbul'da salyangozlar (kabuklu) henüz çok aktif değil ama sümüklüböcekler ortaya çıktı ve dipten götürüyorlar. Toprağın içinde olduğu için pek göremezsiniz, adaların iç yüzeyinde, saksı tabaklarının altında, poşetlerin, çuvalların kuytu yerlerinde saklanıyorlar.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2014, 17:13   #1154
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Offf offff buyukce bocekleri oldurmek geriyor beni. Kadi lokmasi oldurmeye yeni yeni alismistim. Simdi bira icinde olmus sumuklubocege hazir degilim ( sn.kiraz dipten goturuyorlar derken kokleri mi yedigini soyluyorsunuz. Soylediginiz yontem icin plastik bardagi topraga gommek uygun mu?

Eski 27-02-2014, 18:12   #1155
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-12-2012
Herkese, özellikle de birçok kişi gibi bana da yol haritası belirleyen, Sn. Meyvelitepe'ye merhabalar.
Bu sezon soğan, turp,, sarımsak, roka gibi sebzeler aldıysam da, bahçeden haz alamadım. Geçen sezonda ekemediğim yazlık sebze tohumlarımı bu sezon umarım sebze yataklarına ekme planları yapıyorum. Emprenye katrandan 2 mt boy 1 mt en 25 cm yüksekliğinde kuzey Güney yönünde 16 ada planladık. Sormak istediğim buraya kadar ki planlamada eksik tespitleriniz var mı, adalar içerisine toprak ve sudan koruyucu olarak parke şiltesini yoksa Strafor köpük mü önerirsiniz?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

erencool Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2014, 20:05   #1156
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-05-2010
3 senedir çeri domateslerini olgularını bahçenin bir köşesine ekim kasım ayları gibi limon sıkar gibi toprağın üzerine serpiştirip, ( Çapalanmış toprağın üzerine ) yazında yeni yerlerine ekiyorum.

Bu senede aynı şekilde: Pembe, çaltı, erik, çeri domateslerini ve 4 çeşit biber tohumunu da 2013 ekim kasım aylarında toprakla buluşturdum. Üzerlerinde yaprak serpiştirdim.

Açıkta bakalım çıkacak mı. Merakla bekliyorum.

Düzenleyen orhtrn26 : 27-02-2014 saat 22:47
orhtrn26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2014, 20:45   #1157
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erencool Mesajı Göster
Herkese, özellikle de birçok kişi gibi bana da yol haritası belirleyen, Sn. Meyvelitepe'ye merhabalar.
Bu sezon soğan, turp,, sarımsak, roka gibi sebzeler aldıysam da, bahçeden haz alamadım. Geçen sezonda ekemediğim yazlık sebze tohumlarımı bu sezon umarım sebze yataklarına ekme planları yapıyorum. Emprenye katrandan 2 mt boy 1 mt en 25 cm yüksekliğinde kuzey Güney yönünde 16 ada planladık. Sormak istediğim buraya kadar ki planlamada eksik tespitleriniz var mı, adalar içerisine toprak ve sudan koruyucu olarak parke şiltesini yoksa Strafor köpük mü önerirsiniz?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Adaların içine bu türden bir örtü tavsiye etmem. En iyisi adaların dibini biraz kazarak toprağı 5-10 santim daha indirin, ot kökü varsa temizleyin.

Şayet bahçede köstebek varsa adaların dibine ince dokulu tel örgü yaymak işe yarar (yoksa gerek de yok). Ayrık kökleri varsa mukavva veya iki üç kat gazete kağıdı yayabilirsiniz.

Bazı sebze kökleri yüzeysel kalacaktır fakat bazıları aşağıdaki toprağa gitmeye meyillidir. Onlara da fırsat vermek gerekir.

Geçen seneki adalardan birinde bir patlıcanın kökünü kim denediyse topraktan sökemedik, artık nerelere gittiyse.

Ayrıca dreneja engel olacak bir şey yapılmamalıdır.

En son sn.Heyyamola bazı sebze adası hazırlıkları yapmıştı. Buradan inceleyebilirsiniz.

Ayazkızı beğendi.
Eski 28-02-2014, 18:56   #1158
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Offf offff buyukce bocekleri oldurmek geriyor beni. Kadi lokmasi oldurmeye yeni yeni alismistim. Simdi bira icinde olmus sumuklubocege hazir degilim ( sn.kiraz dipten goturuyorlar derken kokleri mi yedigini soyluyorsunuz. Soylediginiz yontem icin plastik bardagi topraga gommek uygun mu?
Kökleri yemiyor ama toprak üstündendeki taze sürgünleri, dibinden yiyor. Plastik bardak da olur, ben genelde pet şişe kullanıyorum. Açılı olarak toprağa gömünce içine yağmur dolmuyor, çok derin çukur açmanıza da gerek kalmıyor.

Ayazkızı ve nkutsay beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2014, 07:47   #1159
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-04-2012
Selamlar yeniden. Verdiğiniz bilgiler ışığında sebze bahçemizi yaptık. Çok güzel oldu. Teşekkür ederim.

Sırada toprak hazırlığı var. Bahçe toprağımız kumlu ve biraz killi. Geçirgenliği iyi, su yatakları oluşmuyor. Ama bazen sanırım kilden dolayı birbirine sıkıca yapışmış, ağır toprak parçaları oluyor. %10 civarında. İçerisinde taşlar olduğu için dün büyük bir kısmını eledik. Böyle bir yöntem var mı bilmiyorum ama elle ayırmaktan daha kolay geldi. Tabi bugün kas ağrıları çekiyoruz 2 senedir bu toprağa herhangi bir işlem yapmadan ekim yaptık ve çok güzel verim aldık. Ama bu sene çok küçük bir alanda yapacağımız için toprak daha da önemli oldu.

Bauhaus'a neler alabiliriz diye baktık. Sıvı halde hümik asit (%15 hümik + fülvik asit,%15 organik madde, pH8-10), toprak zenginleştirici (biyolojik aktivasyonlu doğla humus) ve perlit var. Bizde de yanlış gübre var. İçlerinden önerdiğiniz var mı?

İnternetten de solucan gübresi araştırdım. Onu da alabilirim. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

aigneis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2014, 22:37   #1160
Ağaç Dostu

heyyamola's Avatar

Giriş Tarihi: 15-02-2009
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aigneis Mesajı Göster
Selamlar yeniden. Verdiğiniz bilgiler ışığında sebze bahçemizi yaptık. Çok güzel oldu. Teşekkür ederim.

Sırada toprak hazırlığı var. Bahçe toprağımız kumlu ve biraz killi. Geçirgenliği iyi, su yatakları oluşmuyor. Ama bazen sanırım kilden dolayı birbirine sıkıca yapışmış, ağır toprak parçaları oluyor. %10 civarında. İçerisinde taşlar olduğu için dün büyük bir kısmını eledik. Böyle bir yöntem var mı bilmiyorum ama elle ayırmaktan daha kolay geldi. Tabi bugün kas ağrıları çekiyoruz 2 senedir bu toprağa herhangi bir işlem yapmadan ekim yaptık ve çok güzel verim aldık. Ama bu sene çok küçük bir alanda yapacağımız için toprak daha da önemli oldu.

Bauhaus'a neler alabiliriz diye baktık. Sıvı halde hümik asit (%15 hümik + fülvik asit,%15 organik madde, pH8-10), toprak zenginleştirici (biyolojik aktivasyonlu doğla humus) ve perlit var. Bizde de yanlış gübre var. İçlerinden önerdiğiniz var mı?

İnternetten de solucan gübresi araştırdım. Onu da alabilirim. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.
Ben şöyle bir karışım hazırlamıştım.

Aslında toprağın killi olması bir avantaj.. Besin maddeleri ve nemi daha iyi saklar. Sıvı haldeki hümik asit yerine leonardit düşünebilirsiniz. Aynı etkiyi zamana yayarak elde edersiniz. Yanmış keçi veya koyun gübreniz varsa, şimdilik solucan gübresi almanıza gerek olmayabilir. Perlit yerine vermikülit çok daha iyi olur. Perlit kullanacaksanız iri olanını tercih ediniz. Coco-peat hem steril, hem de çok iyi bir fiziksel ortam sağlar. Coco-peat yerine torf da kullanabilirsiniz, ancak hastalıklardan ari olmasına dikkat ediniz. Klino (klinoptilolit) da, zararlı iyonlar için hapishane, faydalı iyonlar için otel vazifesi gören harika bir malzemedir.

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2014, 09:42   #1161
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-11-2012
Sebze adaları için topak inek gübresi leonardit karıştırıp sebze fidanlarını diksem sizce nasıl olur? coco peat tamini zor.

aercan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2014, 14:55   #1162
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-03-2014
merhaba ben meyvelitepenin blogunu gördüm ve yazılarını okudum .bizimde bagcemiz var ama daha cok agaclar sebze yetistirmek zor geliyordu ama sizin adaları gördükten sonra bu sene bende deneyecegim.aldıgımız yerin topragı killi oldugundan burda bisey olmaz dedi köylüler boşuna ugrasmayın ama meyvelitepenin yazılarından sonra fikrim degişti mesala burada leonardit bulamadım cok arastırdım ama yok .yazılarınız icin tesekkür ederim toprakla ugraşmak icin artık nedenim var .
.

yağmur beğendi.

Düzenleyen zülal gümüş : 25-03-2014 saat 15:08
zülal gümüş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2014, 05:00   #1163
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2007
Galeri: 107
Bu mesajdaki sebze tarhım 1 ay sonra bu hale geldi.
Her sabah taze soğan, bakla yaprağı, pazı, maydanoz, nane ve endivyenle güzel bir salata yapıyorum.
Üzeri naylonla kaplı olduğundan kırağılardan etkilenmedi. Gündüzleri naylonu açıyorum.
Bu tarhı tohum çimlendirmede de kullanıyorum.

Eklenen Resimler

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2014, 22:59   #1164
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Merhaba. Geçtiğimiz yaz domates biber gibi sebzeler, sonrasında da maydanoz ıspanak marul gibi sebzelere ev sahipliği yapan sebze bahcemde yeşilliklerin rengi sarmaya başladı. Maydanoz sarımsı yeşil renkte. Bazı ıspanak yapraklarının kenarları sararmaya başladı. Sonbaharda keçi gübresi kullanmıştım. Sizce eksiklik ne olabilir ve hangi organik takviyeyi yapayım. Yazlık fideleri dikmeden yine keçi gübresi ekleyecegim. Sizce yeterli olur mu.

zebra beğendi.
Eski 27-03-2014, 08:43   #1165
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Giriş Tarihi: 09-03-2013
Alıntı:
Merhaba. Geçtiğimiz yaz domates biber gibi sebzeler, sonrasında da maydanoz ıspanak marul gibi sebzelere ev sahipliği yapan sebze bahcemde yeşilliklerin rengi sarmaya başladı. Maydanoz sarımsı yeşil renkte. Bazı ıspanak yapraklarının kenarları sararmaya başladı. Sonbaharda keçi gübresi kullanmıştım. Sizce eksiklik ne olabilir ve hangi organik takviyeyi yapayım. Yazlık fideleri dikmeden yine keçi gübresi ekleyecegim. Sizce yeterli olur mu.

Ispanak ekmedigimden bilemiyorum ama maydanoz yapraklari biraz narin. Cok boy-pos atmadan kesmek gerekiyor herhalde. Bir de gece cok soguk oldugunda, sarariyor hemencecik. Tabi uzmanlar ne der bilemiyorum.

nkutsay beğendi.
zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2014, 13:04   #1166
Ağaç Dostu

münevver's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2009
Sn Meyvelitepe
Yataklara konulacak iz elementlerini toz olarak mı alıp karıştınız?
İz elementi araştırıyorum ama sürekli sıvı olanlarla karşılasıyorum. Onlarda suyla dikimden sonra veriliyor. Toprağa karıştırmak için toz halinde olmalı değil mi? Siz nereden temin etmiştiniz?

münevver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2014, 20:06   #1167
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-02-2014
sn. Z. gümüş orgo power leonarditin istanbul bayii telefonu 05326162694 dür iletişim kurarsanız belki yardımcı olabilir.
sn.Nkutsay sera naylonu için Eminönündeki sobacıların hemen yakınında naylon vb. malzemeler satan dükkanlar var.Bazılarında sera naylonu var oradan temin edebilirsiniz.

nkutsay beğendi.
M.Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2014, 10:47   #1168
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Kis boyunca sebze bahcemin gozdesi ispanakti. Yarim metrekareden aylardir yaprak koparma yontemiyle kilolarca ispanak yemistik. Ama gecen gun farkettim ki maalesef yaprak biti midir minik sinek midir ikisi birlikte midir neyse istila etmisler resmen. Yikarken farkettim. Inatla defalarca yikadim ama nafile. Simdi gidip hepsini kokunden kesicem. Artik icime sinmez marullari da keserim.

Yazlik dikime kadar adalari naylonla kaplayip birkac hafta solarizasyon tavsiye eder misiniz. Oylece bos mu birakayim. Kadi lokmalari da var toprakta.

resimsel beğendi.
Eski 22-04-2014, 11:37   #1169
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2013
Sebze bahçesinde bambu çubuk kullanan var mı? Memnun musunuz? Nereden temin ediyorsunuz?

Orhank beğendi.
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2014, 12:31   #1170
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Sebze bahçesinde bambu çubuk kullanan var mı? Memnun musunuz? Nereden temin ediyorsunuz?
Kullanılabilir ama çok pahalılar
Kerestecilerin kestiği ağaçların artıklarından **** budanan ağaçlardan kendinize çubuk yapabilirsiniz

yağmur beğendi.
Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
sebze, sebze adası, yükseltilmiş yastık

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025