![]() |
|
|
![]() |
#2 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
![]() Deneyip görmek için yaptığınızı bildirdiğiniz bir adadaki kabak + ayçiçeği bir ay içinde o adayı tamamen işgal etmeye aday. Mail ile yazışmıştık zaten ama forumda okuyanların doğru yorumlaması için tekrar edeyim. Fesleğenleri adaların çok kenarlarına değil de biraz içerlek dikmek daha iyi olabilir. Sert güneşten yanmasın, çok gölgede de kalmasın, yükselen kokuları üstlerindeki domates yapraklarının arasında dolaşsın ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
|
Ben aslında bu adayı arkdaşımın ( Bursada Özlem ve Çocuklarının) isteği ve benim merakım üzere evinin dış bahçesine kurdum. Bu deneyim içindi. malzemeler toprak hariç sökülüp götürülecek şekilde tasarlandı. Sizi gerçekten çok okudum sayın Meyveli tepe. Bursa ulubatlı gölü kenarlarından inşallah ortak bir yer alacağız( Leylekler Köyü olabilir ). Burada tecrübe kazanmaya çalışıyoruz. Sizin rehberliğinizden çok faydalandık. Tek endişem bu sıralar o kadar yağış varki mantar ve ya çürükten korkuyorum. Diğer önerilerinizi dikkate alıyorum. Özlem hanım kabağı söktürmüyor. Bir adada istila olsun. Özellikle Blog'unuzu defalarca okudum. ayrıca mesajla önerilerinizi çok önemsiyorum. Şu kabak istilasına biraz tolerans gösterin. ![]() Düzenleyen Şevket Başkal : 28-05-2012 saat 17:48 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Geçen sene ben de uyarılara rağmen 3 m2'de beş kabak denemiştim, kısa zamanda 4 kabağı sökmek zorunda kaldım, bir süre sonra da sonuncuyu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaçsever
|
SEBZE ADALARI - Kardeş Bitkiler ( Kabak İstilası )
Sayın Meyveli tepenin uyardığı ada... Gerçekten hem üstten hemde toprak altından kökler istila etti. Lakin Görünümü çok hoş kıyamıyoruz. Ondan vaz geçtim. Bahçe sahibesi .. toplanması gereken sebzleri ( Şaka Değil ![]() ![]() Düzenleyen Şevket Başkal : 29-05-2012 saat 13:05 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-12-2006
|
Bunlar da benim sebze adalarım. Sebzeleri iki hafta önce diktim. Şevket Bey'inkileri görünce bizimkilerin gelişimleri biraz yavaş mı ne ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-12-2006
|
Alıntı:
Teşekkür ederim Şevket Bey. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Bu sene, tohumları dışarıda küçük serada çimlendirdim, havaların serin gitmesinin de etkisi var, henüz bahçeye alamayacağım kadar küçükler. Ama bu durum işime geldi, ilk defa, kışı sebze dolu geçiren adalar hâlâ dolu. Sümüklüböceklerde birayı deneyip, çimlenen bitkileri kurtarmayı başardım, kışa girerken ektiğim tere, maydanoz, dereotu, havuç,hodan, bakla (çiçeklenince kırıp boş yerlere serdim), kişniş, ıspanak bugünlere kadar geldi. Pırasa fidelerini ise çoktan bitirdim. Çilekler ise adaların iç kısmına doğru ilerliyor. Domates ve biberler yeteri kadar büyüyünce yavaş yavaş temizlik ve düzenlemeyle yazı karşılayacağım. Sn. Fixture, havalar ısınınca hızlı gelişimle, geç dikilenler de, öncekilere yetişiyor. Yazın, bu sade ve düzenli görünümü özleyeceksiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
|
Sebze adalarında domateslerin yanına dikmek için tohumdan ektiğim kadifeleri çimlendirip üretemeyince akşamüstü civarda bulunan büyükçe bir fidancıya gittim. 60-65 yaşlarında bir dayı karşıladı beni. Daha evvelden tanıyorum ama dayıyı. Tohumları ekerken de toprağımı ve balkonun sardunyalarını ondan almıştım. Fazla da uzatmadan sadete geleyim hemen. 4-5 kasa kadifenin içinde bizim istediğimiz kırçıllı cins olmayınca dayıya kırçıllıdan gelir mi diye sordum. Gelir gelmesine de sen bunları niye almıyorsun diye bu sefer o bana sordu. Sanki başıma gelecekleri hissetmiş gibi kendimce elimden geldiği kadar izah etmeye başladım. Domates, fesleğen, kadifeler, kardeş bitkiler, böcekler, zararlılar, hastalıklar vs. vs... Bunları duyar duymaz dayı başlamasın mı bana '' Ben 30 bilmem kaç küsür senedir bahçevanım. Hayatımda böyle şey duymadım. Böyle şey olur mu? Olmaz öle şey. '' gibi şeyler söylemeye. Hatta onu ziyarete gelen bir ahbabına da beni deşifre etmeye başladı. Arkadaş böyle böyle söylüyor gibilerinden konuyu ona da aktardı. Bu sefer ben ona da aynen anlatmaya başladım. Domates, fesleğen, kadifeler, kardeş bitkiler vs.... Ama olay sonradan gelen dayıya mantıklı gelince bizim fidancı dayı da geri adım atıp olabileceğini o da söylemeye başladı. Bu gelişmenin üzerine artık dayı vicdan mı yaptı bilmiyorum ama 1 saat boyunca sohbet ede ede tüm fidanlığı bana gezdirdi. Vaktim olduğunda çay içmeye de davet etti. Kırçıllı kadifelerim de yarın geliyor. İnşalah... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu.
|
Bir şey danışmak istiyorum sizlere. Elimde 4-5 çeşit domates, 3 çeşit patlıcan, 4-5 çeşit te biber fidesi var. Bunları birbirlerine ne kadar yakın dikmeliyim? Tereddütte kaldım. Pembe Domates sayfasında böyle bir paylaşımda bulunulmuş. Alıntı: Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli Sayın Selahattin hocam, öncelikle iyi günler. Benim yukarıda'ki eklediğim resim'in olduğu bölgede, hepsi'de birbirine çok yakın olan 4 değişik domates türü var. SIRIK, CHERRY, PEMBE ve yerde bir ucu gözüken, SOFRALIK (salçalık) tabir ettiğimiz türler. Bu kadar yakın tutmak ile hata yapmış olabilirmiyim?. Hayır hiç sorun değil yinede kalbinize bir şey gelmemesi için birbirine en uzak bitkilerden tohum almayı deneyin ve birde eğer bu çeşitlerden hibrit olanlar varsa (sırık gibi) ondan tohum almayınız çünki büyük ihtimal melez tohumdur tohum açma yapar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Biber çeşitlerini yan yana dikerseniz üzerine bir tül ile kapatırsanız olur. Bibeler arası 500 m. diyorlar ama tozlaşmanın sınırı nasıl ölçülür bilemem... rüzgar aldı götürdü gibi... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-11-2011
|
Tereddüt derken... Fideleriniz yerlimi hibrit çeşitlermi.Yerli ise sonraki yılın fidelerini bu bitkilerdenmi alacaksınız/alıyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu.
|
Sn. Adanatarımhane teşekkür ederim ilginiz için. Sonraki yılların fidelerini aynı şekilde alabilmek için sormuştum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
agaclar.net
|
Domateste çapraz tozlaşma zor bir durum. Farklı çeşitleri dip dibe dikip tohum da alabilirsiniz. Biberlere dikkat, çok kolay çapraz tozlaşma oluyor. Acılarla tatlılar arasına elinizden gelen en fazla mesafeyi koymalısınız. Kabakgiller ise tam bir felaket. Müthiş bir şekilde biribirlerini tozluyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
agaclar.net
|
Domatesler arası bir karış mesafe epey sıkışık. Biribirlerini kök gelişimleri, güneş vb. bakımlardan olumsuz etkilemeleri kuvvetle muhtemel. Capsium alt türleri arasındaki çapraz tozlaşma koşul ve oranları aynı değil. Bu yüzden bazı çeşitler kendi aralarında çapraz tozlaşmaya çok açıkken bazı çeşitler arasında daha zor olabiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
|
Sebze beşiği
geri donusum takintimizdan olusan sebze beşiği, beşik diyorum cünkü simdilik minik bir etüd alanında acemiliklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Fikir ve onerilerini bizim icin cok degerli. Fotograflar için maalesef acemiliğimden yanlış yere yüklemişim ve tekrar buraya eklemek istediğimde eklendi uyarısıyla karşılaştim. Yavaş yavaş forumu da öğreneceğiz... Düzenleyen ciroz : 28-01-2013 saat 12:33 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Sebze yatağı hazırlama
Bu da yine geridonusum cilginligindan, eski bir dolabin kenarlari birbirinden ayrilip, tekrar birlestirilerek yapildi, kose dikmeleri yine bir palet sokugunden. boyutlari 100 x 100 x 45 mm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
sebze beşiği devam
Sebze beşigi nin son hali... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |