Adalar için yer seçimi
İlk zor soru: Bahçenin neresini kullanacağız ? Bu konuda ev ahalisi olarak farklı düşüncelere sahibiz. Bahçe tamamen çim kaplı ve kısmen peyzaj uygulaması var. Bir de son 5 yılda çok da planlama yapamadan diktiğimiz muhtelif fidanlar. Adaları her istediğimiz yere konumlandırmak mümkün değil. Forumdaki yazılardan öğrendiğim kadarıyla mümkünse kuzey-güney hattında, bol güneş ve az rüzgar alan bir alan bulmak gerekiyor. Tam ideal bir yer olmasa da uygun bir yerde karar kıldık. Bu amaçla, devleşmiş ve içleri kuruyup kış fırtınalarında sürekli sağı solu kırılan 3 adet limon çamına veda etme kararı aldık. Hem güneşi engelliyorlar hem de tam köşede kıymetli bir alanı işgal ediyorlar. Güzel kokularından mahrum kalacağız ama buna mecburuz. Başarabilirsek ağaçları bir dal öğütücüsünden geçirip kompost yapmak için dengeli bir oranda kullanırız (Kompost denemesi de hayatımızda ilk olacak). Belki ilerde başka bir köşeye küçüklerinden diker yine büyütürüz. İşin bu kısmı biraz burukluk veriyor olsa da geçen hafta yan komşunun 3 limonundan 2 si lodos fırtınasında komple yıkıldığı için bu karar çok da incitmedi bizi.
Bir diğer sorun yaz gecelerinde otomatik çalışan yağmurlama sulama sistemi. Bu sistem çimler için güzel ancak etraftaki diğer bitkiler için hiç iyi olmuyor. Külleme, kara leke gibi mantar hastalıklarına zemin oluşturuyor. Yıllardır güller ve leylaklar bu dertten muzdarip. Fazla ilaçlama da yapmıyoruz.
Bahçenin söz sahibi çimler yani. Ama sebze alanına denk gelen bölgeyi sulayan fıskıyeleri kör tıpa ile kapatmayı düşünüyorum. Orda çimlerin söz hakkı olmayacak. Yine de bölgeye az da olsa tozuma şeklinde su gelecektir rüzgardan dolayı. Bunu çözecek bir yöntem şimdilik bulamadım. Adalardaki çevresel kısımlara hangi yüksek sebzeyi diksek bu işe çözüm olur? Önerilere açığım. Domates olmayacağına emin gibiyim.
Alanımız 6*5 metre şeklinde ayrılmış bir bölge olacak. 30 m2 lik alan içinde 15 ya da en fazla 20 m2 yi adalara ayırmayı düşünüyoruz. Geri kalan kısımlar boş alan olacak. Çok sıkışık olmasını istemiyoruz. Güneş durumu %75 uygun. Doğu-güney ve batı güneşi alabilecek bir yer. Rüzgar poyraz ve yıldız olarak kış ve baharlarda sert, yazın daha hafif esiyor. Lodosu da unutmamak lazım tabi. Ara sıra coşkun eser. Özetle bizim bahçede sürekli serinlik ve rüzgar bulunur. Oksijen bol ve hava güzel. İstanbul'un en yüksek rakımlı yerlerinden birisi burası. Aşağılarla 2-3 derece fark yapar. Sabahtan bu yana kar yağıyor ve şu an bahçede 20 cm kar birikti. Halbuki biraz aşağılarda hafif kar ya da sadece yağmur yağar.
Şimdilik bu kadar. Bir sonraki adımda düşündüğümüz alternatif ada planlarını foruma yazıp en uygun olanını belirlemek istiyoruz. Evde finale kalan 2 planı paylaşacağım.
Tüm bahçenin kış uykusunda olmasına rağmen bu uğraş hepimizde yeni bir heyecan ve farklı bir birliktelik oluşturdu. Bahara kadar bakalım neler olacak.
Selamlar.
|