![]() |
Kereviz Yemekleri
Bazılarımızın isminden dolayı bile yemedikleri kerevizi ben çok seviyorum.
Bu hafta pişireceğim kereviz de, önceki haftalarda pişenlere benzemesin istiyorum. Hep aynını yemekten bıktım. Benim pişirdiğim klasik zeytinyağlı salçalı, ya da etli salçalı kereviz. Değişik tarifleri varsa denemek istiyorum.:) |
Bizim hanımın Kereviz yemeği:
İsteğe göre patates ve kereviz parçalara bölünür,biraz da havuç doğranır. Soğanı kavrulur, kıyma veya parça et içine atılır,bir süre de birlikte kavrulur,sonra da doğranmış sebzeler katılır ve biraz suyla pişirilir, indirmeden önce yumurta limon çırpılarak yapılmış terbiye katılarak biraz daha kaynatılıp ateş söndürülür. Salça konmaz. Afiyet olsun. Çok kestirme bir tarif oldu ama isteyene detay da verilir. Kerevizin parça etle haşlaması, bol soğan ve sarmısaklı zeytinyağlısı da yapılır hiçbirine salça konmaz(Bizim evde tabii) :p |
Kereviz salatası. Çiğ olarak kereviz rendelenir.Süzülmüş yoğurtla karıştırılır.Arzu ederseniz mayonez ve yoğurdu karıştırabilirsiniz,ama ben mayonez tercih etmiyorum.Üzerine ceviz ilave ederseniz çok güzel oluyor. afiyet olsun.
|
Kereviz çorbası denemenizi tavsiye ederim.
1 adet orta boy kerevizi minik küpler seklinde doğrayıp limonlu suda bekletin.(ben hazır limon suyu kullanıyorum bu gibi şeylerde). Süzülmüş kerevızleri bıraz yag ve suyla kaynatıp pişirin.1 Bir yumurta sarısı biraz un bir kaşık yoğurtla terbiye yapın. Çorbayı indıreceğinize yakın nane koyun.Arzu ederseniz başta biraz yağda kıyma kavurabilirsiniz. Etsuyu tableti koyabilirsiniz.Bizimkiler kerevizin yemeğini sevmiyor ama Pakize'nin gibi salatası ve çorbasını bayıla bayıla yiyor. Afiyet olsun. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu tarifi bir çok kişiden duydum ve yapanlardan da yedim, ama daha çok salata özellğinde olduğu için, evdekiler "yemek"ten saymıyorlar. Ama kerevizlerden bir parça alıp deneyeceğim. Teşekkürler. |
Alıntı:
|
Kerevizler çiğ olarak rendelendikten sonra çoban salatasına veya arzu ettiğiniz salatalara da karıştırabilirsiniz...
Çiğ olarak tüketmekte fayda var derim.. . |
Göz kararı ile, 1 ölçü kırmızı mercimek, iki ölçü kereviz...
Bir iki havuç, bir iki soğan... Kabaca doğrayıp havuçlar pişinceye kadar hepsini haşlayın. Hepsini parçalayıcı yardımıyla çorba kıvamına getirin. Yağlanma kısmı için farklı yöntemler deneyebilirsiniz. Yağ + salça Yağ + kırmızı pul biber + nane Çorba tümüyle hazırlandıktan sonra, ayırdığınız yeşil yapraklardan bir bölümünü incecik kıyıp çorbaya katabilirsiniz... |
Yukarıdaki çorbayı yaparken, salatayı da aradan çıkabilirsiniz :)
Kerevizi 1 cm kalınlığında yuvarlak doğrayın. Büyüklüğü aynı olan, (salata yemeye niyetli kişi sayısı kadar) düzgün parçayı bütün olarak koyun. Haşlandıktan sonra onları ayırın. Üzerine limon, zeytinyağ ve kıyılmış kereviz yaprağı ekleyin... |
Birde bu yapılmuş bütün tariflerin uygun olanlarının üzerine hafif sarmısaklı yoğurt dökerek yiyin. :D
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bunu senin elinden yemek vardı ya, neyyse... bir gün gelir yerim ;) |
Geçen hafta da kerevizi bildiğim usulde pişirdim, ama içinde kıyma vardı bu kez. Çocuklar yine homurdandılar, hatta birisi inatla yemedi. Onun hakkını ben de sunny'e verdim.
Eşim şaşırdı, köpek kerviz mi yermiş diye söylendi. Ama sunny hanım kerevizin etrafında şöyle bir iki döndü, kokladı ve başladı iştahla yemeğe. Kıssadan hisse yapıldı tabii... "bakın köpeğimiz bile kerevizin besleyici değerinin farkında ve iştahla yiyor" dendi... sunny yemek konusunda seçici biridir. Herşeyi yemez, bir gün önceden kalan yemeği yemez, bazı yemekleri hiç yemez. Ama kerevizi yiyince hepimiz şaşırdık :) |
Kerevizi çok severim. Avakadoyu ezip, birazda kereviz rendeleyip bir karışım yapılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt isteğe görede baharat( Benim tercihim taze nane **** dereotu) ilave edilirse hoş oluyor, tuzu unutmayın.
Arada turpları yuvarlak dilimliyorum aynı büyüklükte kerevizide araya karıştırıyorum farketmeden eline alan yemek zorunda kalıyor :D |
Yeni denediğim bir kereviz yemeği...
Portakallı Kereviz Soğan (arpacık soğan olursa daha iyi oluyor), havuç, kereviz üçlüsü... Zeytinyağ ve tuz da tamam... Tek fazlalık, yemeğe su yerine taze sıkılmış portakal suyu koyuyorsunuz. Yemeğin miktarına göre 1-3 bardak gerekebilir. Acemiler için püf noktaları: Kereviz soyunca kararan bir sebze olduğu için, önce portakal suyunu sıkın, kabuğunu soyduğunuz kerevizi onun içine doğrayın. Havuç daha geç pişen bir sebze olduğu için, önce yağda biraz kavurun, sonra portakal sulu kerevizi tencereye boşaltın. Bu kadar başarılı olacağını düşünmezdim :) |
Genelde, kerevizi kokusundan dolayı sevemeyenler, portakallı olunca seviyor.
|
Sayın Malina, Kerevizi (orta boy) soyun, top gibi yapın. Ortasından, elma çekirdeğini alan alet ile yuvarlak olarak delin. Bu deliğin içinden soyulmuş bütün havucu biraz incelterek sıkı sıkı geçirin. Daha sonra top kerevizi birbuçuk parmak kalınlığında halka halka keserek, arzu ettiğiniz şekilde pişirin.
Ortaları kırmızı kırmızı düğme gibi çok şık bir görüntü oluyor. |
Ben bugün ilk defa zeytinyağlı ayvalı kereviz pişirdim. Çok güzel oldu. (Vildan hanım bu ayın yarışmasına bu yemek ile katılmış, orada gördüm.)
|
Kereviz kızartması:
Dilimlenmiş (1 cm kalınlığında) kerevizleri kısa süre haşlayın, sonra az yağda pembeleşinceye kadar kızartın. Kızaran kerevizleri üzerinde bir kağıt olan tabağa çıkarın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ilave ederek afiyetle yiyin. Kereviz haşlandığı için bazılarının sevmediği kokuyu kaybediyor. Kereviz yemeyenlere patates kızartması niyeti ile yedirilebilir. İyi bir rakı mezesidir. |
Hayatta hiçbir güç bana kereviz yediremez, piştiği ortamda bile bulunmam, turşuya koyarlar asla yemem...
Soran olmadı ama... Ne bileyim içimden söylemek geldi. |
Sevgili berduray, büyük söyleme. Ben de hem bamya hem de kereviz için böyle konuşurdum. Zaman neler hallediyor bir bilseniz.
|
Haklısınız, büyük konuşmamak lazım.
Çölde, kutuplarda,uzayda açlıktan ölmek üzere olursam yerim belki... |
Size balıkların, et yemeklerinin yanında sunabileceğiniz bir tarif:
Kerevizi soyun, 1 cm. kalınlığında yuvarlak olarak dilimleyin. İsterseniz elma oyacağı ile ortasını halka şeklinde oyun. Kaynar suya atıp birkaç damla limon damlatıarak çok az kaynatın, kesinlikle iyice yumuşamasın. Diri kalacak şekilde kaynattıktan sonra sudan alıp kağıt havluya koyun ve suyunu iyice emdirin. Tuz ve karabiber serpin. Kereviz dilimlerini önce una, sonra çırpılmış yumurta akına ve son olarak galeta ununa bulayıp yağda kızartın. Çok lezzetli oluyor. |
Portakallı kereviz muhteşem bir tat, annem bu yemeğimi yediği zaman 'Sen büyümüşsünde, benim bilmediğim yemekleri öğrenip yapmışsın, bir de bu kadar güzel yapmayı becermişsin' diye duygulanmıştı.
Laf aramızda bende bu kadar iyi olabileceğini düşünmüyordum. Ama biraz püf noktası var; Kerevizleri tencereye koymadan unlu ve limonlu su içinde bekletiyoruz. (Ben pırasayada aynı şeyi uyguluyorum çok yakışıyor), soğanını bol koyuyoruz. Birde içine bolca sevgimizi katıyoruz:) |
Portakal yoksa mandalina suyu ile yapıyorum ben . Mesela bugün öyle pişirdim. Bir yemek kaşığı da un serpiyorum z.yağlı kereviz pişirirken. Suyu daha lezzetli ve rayihalı oluyor.
|
Annem de Füsun hanımın tarifi gibi yapar kerevizi.
|
Bende Fusun hanım gibi yapıyorum kervizi :)
Yemeyenler ve yiyemeyenler için kesinlikle Malina'nın tarifini (portakallı olanı) denemelerini tavsiye ederim. Birde alırken beyaz kereviz olmasına dikkat etmek lazım değil mi? Harika bir lezzet |
Tatmaya etli kerevizle başlayanlar biraz sorun yaşıyor. Bence ilk kez başlayanlar zeytinyağlı ile başlamalı kerevize.
Ayvasızda düşünemez oldum kerevizi. Ayvanın tadı muhteşem oluyor. |
Ciddi misiniz. Ne garip bir sebze, ayva, mandalina, portakal, elma, armut, üzüm :p karıştır yap. Hepisne uyum sağlıyor.
|
Kereviz limon suyunda bekletince hem kararmıyor hem de kokusu azalıyor biliyorsunuz.
Bir bu var, bir de (yemeği hariç onda kimseyi kandıramazsınız) bir öneri: Çoğumuzda kerevize karşı bir ön yargı vardır. Tarif ettiğim kereviz çorbasında ve çiğden rendeleyerek yapılan yoğut, mayonez, ceviz, naneli salata da kerevizle yapıldığını söylemeyin. Yemek yensin sonra söyleyin.:) |
Geçen kış İstanbul'da yengemin yaptığı portakallı kerevizin tadı tek kelimeyle muhteşemdi. Annemle ikisi yemek konusunda sürekli bir yarış halindedirler ama o gün annem bile o lezzetin hakkını teslim etmişti:)
Gerçi ben kerevizi her şekilde yiyebilirim ama bu unutulmayacak bir lezzet. |
Portakallı kerevizi yuvarlak dilimler halinde kesip (bu ayın fotoğraf yarışmasına eklediğim gibi) servis ettiğimde, bir kaç arkadaşım kereviz olduğunu anlamadı, enginar zanneden bile oldu. Portakal, kerevizin kokusunu tamamen alıyor.
|
Kaç gündür yazacağım, Nurbahar hanım benim gönlüm o kereviz yemeğinde yaprakları da olsun isterdi:)
Gerçi şimdi artık kereviz yaprağı bulmak mesele oldu. Geçen gün markette baktım adamın biri kereviz saplarını hart hart kesip, yanındaki çöp poşetine atıyor. "Neden kesiyorsun, onun tadı yapraklarında" dediysem de kurtaramadım yaprakları. Meğer müşteriler ağır geliyor diye saplarını istemiyorlarmış. "Tamam, ver ben alayım onları" dedim, yok ona da razı olmadı. Geri vereceklermiş. İyi ki, sap kerevizlerimi ekmişim:) |
Kereviz dilimlerinizi una ve yumurtaya ayrı ayrı bulamanın yanında:
unu ve yumurtayı çok az tuz ve karabiberle çırpıp (hafif koyulukta) dilimleri buna batırıp kızartmayı denediniz mi ? Ben bunu haşlanmış havuç dilimleriyle yapıyorum.Midye tava gibi oluyor. Alıntı:
|
Nevsune Hanım, ben de kerevizi taze yapraklarıyla almayı seviyorum ama bulamıyorum. İlk yaptığımda yapraklarından hayır yoktu ama biraz sapından ilave edebilmiştim, bugün yaptığımda ise sap da yoktu.
Ben de bu yaz bir miktar sap kereviz ekmiştim ve salatada, çorbada, bazı et yemeklerinde çok seviyorum. |
Dün aldığım kerevizlerin bolca ve gayet sağlıklı yaprakları vardı. Hayatımda ilk kez kereviz alan ve yiyecek olan ben bu yaprakları ne yapacağımı bilemiyorum. Yardımınız için :) şimdiden teşekkürler.
|
Sevgili Filiz, yapraklarından çok sapları daha lezzetli ve besleyici. İstersen yaptığın kereviz yemeğine, istersen çorbana, istersen de salatana küçük küçük doğrayarak ( 1 cm'den uzun değil) koyabilirsin. İstersen yapraklarını da maydanoz gibi doğrayarak aynı şekilde kullanabilirsin.
Vildan Sönmez'in de hatırlattığı gibi, kararmaması için soyduklarını ve kestiklerini hemen limonlu suya atarsın. Daha önce kerevizi sevmeyip de yiyemediysen, zeytinyağlıyla başlamanı tavsiye ederim, etli sıcak yemekte kerevizin kokusunu hissedersin. Afiyet olsun :) |
Teşekkür ediyorum. Daha önce hiç kereviz yemeği yemedim sevmediğimden değil galiba bizim kültürümüzde yok. Ama seveceğimi biliyorum. Annem hiç bilmiyor kereviz yemeklerini. Ben de ilk kez deneyeceğim.
|
Bugün sevgili Malina'nın verdiği portakallı kereviz tarifini ilk defa denedim. Ama birkaç küçük farkla... Ben evde portakal olmadığı için ekşiliğinden dolayı yenemeyen mandalinaların suyunu kullandım ve bir silme yemek kaşığı unu suyuna ekledim. Ayrıca kerevizin taze saplarını da doğradım.
Misafirim vardı, ilk defa yaptığım bu yemeği ona denettim. Ben, eşim ve arkadaşım yemeği çok beğendik. Oğlum beğenmediğini söylese de yedi; bu onun dilinde ''güzel olmuş'' demektir. Fotoğrafını galeriye ''bu ayın yarışması'' bölümüne ekledim. Paylaşımlarınız sayesinde böyle bir lezzetle tanıştık. Teşekkürler... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025