![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Patlıcan Yemekleri
Hadi hazır uğramışken bir tarifte benden. Kıymalı pide severseniz bu tarif tam sizlik derim. Birkaç yeşil biber, domates, biraz maydanoz, bir baş kurusoğan,karabiber, tuz,biraz sıvıyağ,bir çorba kasesi kıyma. Tüm malzemeyi minik minik doğrayıp iyice karıştıralım, dilimlenmiş ekmeklerin üzerine bolca yerleştirelim.Önceden ısıtılmış fırında orta hararette 15-20 dakika pişirelim. Pazar kahvaltısında, beş çayında iyi gidiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Bir Ege Zeytinyağlısı Büyük amcamın eşinden öğrendiğim bir yemek 1 adet bostan patlıcanı, zar şeklinde kesilmiş, bir kaç sivri biber, ince doğranmış soğan zeyinyağında birlikte kavuruyoruz. Salça ve rendelenmiş 2 domates ekliyoruz. Altını kısıp pişmeye bırakıyoruz. Bu arada, 2 yumurtayı çırpıyoruz. 10-15 dakika içinde patlıcan piştiğinde, üzerine çırpılmış yumurtayı ekliyoruz. Bir kaç dakika daha pişirip, altını kapatıyoruz. Biraz şakşukaya benziyor. Kavurmayıp çiğden yapmayın, lezzeti o kadar güzel olmuyor. Sofraya getirirken, yanında bir kaç yaprak feslegen de fena gitmez hani. Afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Patlıcan Yemekleri
Bendende bir tarif... 2 patlıcan 2 tane salçalık biber bunaları közleyin ve kıyın. 1 kase akışkan kıvamda yoğurt. 2 sarımsak. miktarı isteğe göre içine zeytin yağı. tuz. Bunaların hepsini karıştırın.Kase boşaltıp üstüne pulbiber serpin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Evet İklimsiz keşke, Özlem, ben yoğurtlu değil de domatesli yapıyorum, patlıcan, biber ve domatesleri közlüyorum, soğanları ince ince kıyıyorum 1 diş sarımsak rendeliyorum kara biber, pul biber az sıvı yağ bu kadar, ay nasıl canım istedi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Urfa Kazan Kebabı
Bir patlıcan yemeği de benden, Urfa yemeği diye ögrenmiştim. Patlıcanları verev verev (tam kopartmadan) kesiyoruz. Diğer tarafta kıyma, doğranmış yeşil biber ve soganları yogurarak basit bir köfte yapıyoruz. Dilimlerin arasına bu köfteleri yerleştiriyoruz. Buna lezzet versin diye birkaç tane de domatesi, patlıcanları kestiğimiz gibi verev kesiyoruz yine tam kopartmadan. Yaptıgımız köfteleri, patlıcan ve domateslerin verev boşluklarına koyuyoruz ve geniş bir tencereye bunları diziyoruz. Üzerlerine, yağ gezdiriyoruz, su ve salçayı karıştırarak hazırladıgımız salçalı sosu döküyoruz ve maydanoz koyuyoruz birkaç dal. Kısık ateşte ağır agır pişecek. Salçalı sosun bol olması ve patlıcanların bu sosun içinde pişmesi lezzeti arttırıyor. Afiyet olsun... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-04-2007
Şehir: Isparta
Mesajlar: 1
|
Değişik bir patlıcan kızatması
konuyu görmüşken bende çok sevdiğim bir patlıcan kızatması tarifi vermek istiyorum. Alaca soyulan patlıcanlar tuzlu suda bekletilerek acı suyunun çıkması sağlanır ve acı suyu süzüldükten sonra bütün olarak haşlanır. Diğer tarafta 2 yumurta yarım su bardağı un (koyu bir kıvam olacak un az gelirse biraz daha eklenebilir.) ve biraz tuz ekleyerek karıştırıyoruz. Patlıcanları bu karışıma batırarak kızgın yağda her tarafını kızartarak pişiriyoruz. Afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Patlıcan salatası
![]() 4- 5 adet bostan patlıcan yoksa kemer patlıcan 4 adet orta boy kuru soğan 4 adet domates 4-5 adet sivribiber Bir kaç diş sarımsak Süslemek ve tat vermek için bir kaç dal maydonoz 2 adet kesmeşeker Patlıcanlar közlenir. Kuru soğanlar tüm halkalar şeklinde doğranır.Sivri biberler ince ince doğranır. Soğanların kavrulabileceği kadar bir miktarda zetinyağında kesmeşeker,tuz ve sarımsak da ilave edilerek soğanlar sararıncaya kadar çevrilir. Domatesler kabuğu soyulmadan çok ince olmayacak şekilde halka halka dilimlenir.Onlarda zeytinyağında aynı tavada pişirilir. Soğanlar daha fazla kavrulmasın diye , tavaya ilave edilen domateslerin üzerine alınır. Bir tarafta közlenmiş parlıcanlar soyulup yayvan bir servis tabağına alınır.Bıçakla kafes şeklinde kesilir.Üzerine yarım limon sıkılır. Diğer tarafta pişmiş olan domatesli sos kalan yağı ile beraber üzerine yayılır. Yağ çok fazla kalırsa hepsini dökmeyebilirsiniz. Üzerine maydonozlar konur.Servis yapılır. Afiyet olsun. *Fotodaki salatayı ben yapmıştım. Fakat yağı biraz fazla olmuş. Görünen zeytinyağları sizi yanıltmasın, tadı çok güzel oluyor. Öneririm.Umarım tarifi de anlaşılabilir şekilde yapmışımdır.Tarif anneme ait. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 249
|
patlıcan pane ( değişik usulde )
patlıcanların en küçüklerini acı olmayanlarını seçelim . Dışını yıkayıp kurulayalım **** kurumasını bekleyelim . Patlıcanları kavurmalık doğrayalım . Yarım bardak kızartma yağında aşırı kızgınken atıp kızartalım .kızarmadan asla çevirmeyelim iki yüzü kızarsa yeter .Üzerine sırayla bol soğan azıcık pişince bol biber , üç diş sarımsak ve bolca domates ekleyip karıştıralım ocaktan almadan önce tuzunu koyup az karıştırıp ocaktan indirelim sıcağını boş maydanoz ekleyip kapak kapatım on dakika sonra yemeğimiz servise hazırdır. Patlıcan sevipte bunu sevmeyeni daha görmedim .Püf noktası ise Yağın aşırı kızgın olması bu yemeği yapma şansınız yok patlıcanlar parçalanır ve ağzı açık pişirilmesidir. Afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 249
|
Bu çok ayrıntılı geldi ise közlenmiş patlıcandan çok az yağ kullanarakta yapılabilir . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
pabucaki:)
Patlıcandan yapılan bir Rumeli yemeğidir, yarın yapacağım, sizlerle paylaşmak istedim ![]() Orta boy kemer patıcanları(azcık tombul olsunlar) kabukları hiç soyulmadan, boylamasına ikiye ayrılır.Yayvan bir tencerede az tuzlu su ile hafif haşlanır(çatal girecek kadar, çok da erimesin). Haşlanan patlıcanları süzgeçe alırız ve sularının iyice gitmesi için kaşık yardımı ile bastırarak , iyice soğumasını bekleriz. Fırın tepsisini zeytinyağı ile iyice yağlayıp, kestiğimiz yüzeyleri bize bakacak şekilde tepsiye yerleştiririz. Yemek kaşığı ile patlıcanların içini başka bir kaba sıyırırız(bunu yaparken tepside sadece patlıcanların kabukları kalmasın, çok hafif iç de kalsın). Başka bir kaba aldığımız içleri bıcak ya da çatal yardımı ile ezeriz. Bu içe biraz lor peyniri, biraz beyaz peynir ilave edilip, onlar da ezilir. Daha sonra bir yemek kaşığı kadar un, biraz z.yağ, 2 yumurta beyazı, 1 yumurta sarısı, maydanoz, dereotu, karabiber ilave edilip, hepsi harmanlanır. Bu karışım tepsideki patlıcanların üstlerine tepsiye taşmıyacak şekilde yayılır, 1 yumurta sarısı da üstlerine sürülür ve fırında üstleri pembeleşinceye kadar pişirilir. Kızartma olmadığı için hem sağlıklı, hem de yaz için hafif bir yemektir, seveceğinizi umuyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-07-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
|
Çok teşekkürler size ve annenize akşama deneyeceğim. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
|
soslu patlıcan kızartma malzemeler 1 kilo kemer patlıcan 1 çay bardağı sirke 1 baş sarımsak 1 su bardağı un 1 su bardağı sıvı yağ 1 çay kaşığı tuz 2 lt su yapılışı: patlıcanları alacalı soyun. Uzunlamasına önce dört parçaya,sonra enine bölüp kaynamakta olan tuzlu suda arasıra alt üst ederek ,dirice haşlayın (çatal batıyorsa tamam) daha sonra haşlanan patlıcanları bir süzgeçte üstüne tabak kapatarak iyice süzdürüp, una bulayıp kızgın yağda kızartın kağıt peçete üzerine kızartığınız patlıcanların fazla yağını alın . Diğer yanda sarımsakları havanda biraz tuz ile dövün ,sirke ile karıştırın. servis tabağına kızartığnız patlıcan dilimlerini dizin.üzerine sirkeli sosu bir kaşık yardımıyla gezdirip sıcak servis yapın . Düzenleyen yigit666 : 03-02-2011 saat 20:51 Neden: tarif düzenleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Sirkeli patlıcan / Patlıcan paçası
Geçenlerde yaptığım patlıcan ezmesinden komşuma götürdüğümde tarifinden de bahsetmiştim. Çağrışım yapmış olacak ki eskiden sirkeli patlıcan yemeği yaptığını fakat nasıl yaptığını, malzemelerini tam hatırlayamadığını söylemişti. İnternet'den tarifi buldum, yapıp komşuma götürdüm; beraber yedik. ![]() Patlıcan ezmesinden farkı biber kullanılmaması. Kolay, hafif ve lezzetli bir yaz günü yemeği oldu. Malzeme 5-6 Adet (ince-uzun) Kemer Patlıcan 2 Su Bardağı Rendelenmiş Domates 1/2 (yarım) Limon 8-10 Diş Sarımsak 6-7 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi 4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ 2 Çay Kaşığı Şeker Tuz, Karabiber Maydanoz (süslemek için) Yapılışı Patlıcanları tamamen soyun ve saplarını kesin. Uç kısmını 1 cm. kadar kesmeden, uzunlamasına dörde bölün yani tamamen dörde ayırmayın. Kararmaması için, patlıcanları soydukça, bol limon suyu sürün. Patlıcanları, karnıyarık tenceresi diye de bilinen, kısa kenarlı yayvan bir tencereye dizin. Domatesleri rendeleyin ya da kabukları ile birlikte rondo da çekin. Domates rendesinin içine; tuz, şeker, karabiber ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Karışımı patlıcanların üzerine eşit şekilde yayın. Orta ateşte kaynayana kadar, daha sonra ateşi kısarak 40-45 dk. kadar pişirin. Ayrı bir kapta; sirke ve ezilmiş sarımsakları karıştırın. Yemeği kontrol edin, patlıcan pişmiş ise; sirkeli sarımsağı ekleyin ve 5 dk. daha pişirin. Ateşi kapatın ve kapağını açmadan yemeği soğumaya bırakın. En az 5-6 saat dinlendirin ve maydanoz ile süsleyerek servis yapın. Kaynak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Ben kendi ağız tadıma uyan patlıcan salatamı içine koyduğum yoğurt, sarımsak, tahin, limon suyu, tuz ve zeytinyağı ile çeşnilendirerek tüketmekten hoşlanıyorum. Paylaşılan tüm tarifler kendi içinde dayanılmaz lezzetler sunmakta. Menüdeki yemeğin içinde eğer patlıcan varsa bana göre o yemek menünün baş tacıdır ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
karnıyarık
İki orta boy soğan yemeklik doğranır, tavaya konarak kızdırılmış sıvı yağda kavrulurken üzerine bir avuç kıyma ilave edilir, doğranmış sivri biberler ile domatesler sarmısak maydanoz eklenir, tuzu baharatı konur kıymanın rengi dönmeye başlayınca içimiz olmuş kabul edilerek kenara bırakılır. 8 adet çok kalın ve büyük olmayanlardan seçilmiş patlıcanlar alacalı soyularak sapının oradan alt uca kadar yarılacak şekilde bıçakla kesilir ve tuzlu suya bırakılır. Patlıcanların saplarını ve dibini kesmiyoruz. Bir müddet sonra patlıcanlar alınır sudan, bir kere daha yıkanır kurumaya bırakılır. Tavaya konan sıvı yağ kızdırılır patlıcanlar bu yağda bütün olarak kızartılarak tepsiye alınır. Bir kaşık yardımıyla kesik biraz genişletilerek oraya iç malzeme doldurulur. Sonra süs olarak üzerine varsa kıl biber ile domates ve maydanoz konur. Bir kaseye yarım kaşık salça alınır biraz z.yağ ile su konarak iyice karıştırılır ve tepsiye sos olarak ilave edilir sonra tepsi kızdırılmış fırına konarak bir saat kadar pişme işlemi yapılır. İnternette çok video var onların hepsinden faydalanmak mümkün benim yazma gayem niyet edilirse her şeyi yapmak olası. Bu ikinci karnıyarık pişirmem evden teşvik çok fazla işin sonu nereye gider bilmiyorum bu yaştan sonra... Fırına girmeden önceki hali yemeğin, fotoğraf makinası tarihi ileriden gidiyor düzeltmek lazım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 880
|
Midesi hassas olanlar için, patlıcanları kızartmadan bu yemeği yapmanın bir yolu var mıdır acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-04-2020
Şehir: Çanakkale / Bayramiç
Mesajlar: 154
|
Tabi ki var efendim.Patlıcanlar güzelce yıkanır ve kuruduktan sonra mesela bir peçeteye emdirilmiş zeytinyağ ile hafifçe yağlanır.180 ' fırında yumuşacık olana kadar çevrilir. Bıçak yardımıyla soğuyan patlıcanların karnı baştan başa kesilerek açılır ve daha önceden soğanın içinde sotelediğiniz kıyma,kuşbaşı kırmızı et veya beyaz et karışımı doldurulur. Üzerine ince uzun kesilmiş biber ve domates konur ihtiyacı kadar salçalı suyu ilave edilerek fırına atılır.Akşama yanında buz gibi cacık ve prinç pilavı veya bulgur pilavıyla servis edilir.Afiyet olsun efendim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-10-2020
Şehir: Turkey
Mesajlar: 1
|
Konuyu görmüşken bir tarifte ben vereyim. 4-5 adet patlıcan 250 derecelik fırına atılır ve közlenmesi beklenir. İsteğe bağlı olarak yanına birkaç adet yeşil biber, kırmızı biber ve domates'te koyabilirsiniz. Bunlar közlendikten sonra patlıcanları soyalım ve uygun bir kabın içerisinde yoğurt ve bir - iki diş dövülmüş sarımsağı ile karıştıralım. Bir tavanın içerisine 300-400 gram kadar kıyma koyup bunu soğan ve yeşil biber ile kavuralım. Ardından içerisine bir kaşıkta domates salçası ekleyip salça da iyice kavrulduktan sonra tavadan alalım. Başka bir kabın içerisine daha önceden hazırladığımız patlıcanlı yoğurtlu karşımı boşaltıp kaba yayalım. Sonrasında üstüne hazırladığımız kıymalı harcı dökelim. İsteğe bağlı olarak süs için közlediğimiz biber ve domatesler ile yemeğimizi süsleyebiliriz. Son olarak ise üzerine birazcık tereyağı kızdırıp dökerseniz tadından yenmez. Normal şartlarda kebap ile yapılıyor olmasına karşın biz genellikle evde daha pratik olduğu için bu şekilde yapıyoruz. Tüm aile olarak tadına da bayılıyoruz. Sonuçta ortaya şöyle bir görüntü çıkıyor. ![]() Düzenleyen mustafaydn78 : 19-12-2022 saat 19:55 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-12-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
|
Ben de bir tarif paylaşmak isterim. Köfte sevenler için... PATLICANLI KÖFTE Malzemeler: 6 adet közlenmiş patlıcan 1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış) 4 çorba kaşığı ekmek kırıntısı 4 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış) 4 çorba kaşığı dereotu (kıyılmış) 3 diş sarımsak (incecik doğranmış) 1 adet yumurta 1 kase kaşar peyniri (rendelenmiş) 1 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için) 3 çorba kaşığı galeta unu (üzerine bulamak için) Hazırlanışı: Öncelikle patlıcanları yıkayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyarak közleyin ocak üzerinde de közleyebilirsiniz. 2. Soğuduktan sonra kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayın. Dilerseniz konserve patlıcan da kullanabilirsiniz. 3. Sonrasında geniş bir kabın içerisine patlıcanları aktarıp üzerine yemeklik doğranan soğan, ekmek kırıntısı, kıyılmış maydanoz, kıyılmış dereotu, incecik doğranmış sarımsak, yumurta, un, rendelenmiş kaşar peyniri, kabartma tozu ekleyin. 4. Kimyon, kırmızı toz biber, tuz ve karabiber ile lezzetlendirip iyice bütün malzemeleri köfte yapar gibi yoğurun. 5. Bütünleşen malzemeleri ele yapışan bir kıvamda olduğu için üzerini streçleyip derin dondurucuda bir-iki saat dinlendirin. 6. Dinlendirdikten sonra elinizle yuvarlayıp galeta ununa batırıp kızgın yağda önlü arkalı kızarttıktan sonra havlu kağıt serilmiş tabağa alın (Fazla yağının süzülmesi için). 7. Dilediğiniz yeşilliklerle süsleyip üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirip sıcak sıcak servise sunabilirsiniz. Tarif videosu için: https://www.tarifinisevdim.com/detay...i-kofte-tarifi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|