agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler
  • 1 Gönderen bengi_su
  • 1 Gönderen Melih Bakırlıoğlu
  • 5 Gönderen SAHIRE
  • 1 Gönderen emrebakan

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-03-2007, 21:49   #1
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Ebegümeci

Name:  IMG_408_11.JPG
Views: 23891
Size:  63.9 KB
Yurdumuzun, hemen her yöresinde bilinen bu bitkiyi, belki de sebzeler arasında saymak gerekir. Lakin tarımı henüz yapılmıyor sanırım.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2007, 21:51   #2
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Ebegümeci yaprakları
Name:  IMG_0471_1.jpg
Views: 9945
Size:  30.7 KB

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2007, 09:38   #3
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Ebegümeci yi nasıl tanırız .Buna benzer ot varmıdır.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2007, 22:04   #4
Ağaç Dostu
 
KUMRU's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-12-2006
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 210
Galeri: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi Mesajı Göster
Ebegümeci yi nasıl tanırız .Buna benzer ot varmıdır.
Ebegümeci yaprağının ortasında bordo renkli minik bir halka-nokta oluyor.

KUMRU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2007, 10:12   #5
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Aman tanışmam ebegümeciyle, tüylü yapraklarını yemesi hoşuma gitmiyor.
Hardal topladı annem komuşularla. Öğlene haşlayacağız.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2007, 02:33   #6
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Aman tanışmam ebegümeciyle, tüylü yapraklarını yemesi hoşuma gitmiyor.
Hardal topladı annem komuşularla. Öğlene haşlayacağız.
-Sevgili Memet zevkleri tartışmanın doğru olmadığına inanırım. Dolyısıyla ebegümecini hoşlanmıyor olmanıza bir diyeceğim olamaz.

-Lakin yaprak ve tüy meselesi bir maddi durumun ifadesi olduğundan itiraz edceğim. Hardal dahil her bitkinin toplanıp yenebileceği belli bir gelişme ve dönemi vardır. Tıpkı sebzeler, meyveler gibi. Uygun gelişme döneminde toplanmamış ise burada sözünü ettiğimiz tüm bitkiler için, bazı olumsuzluklardan söz edilebilir. Belli dönemde sevilerek yenebilen birçok bitki kartlaşınca yenilmesi imkansız hale gelir.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2007, 17:27   #7
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Ot haşlarken neler yaparım.
Suyuna tuz, bir tatlı kaşığı şeker, bir fiske karbonat.
Çabuk pişer rengi canlı kalır.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2007, 21:59   #8
Ağaç Dostu
 
KUMRU's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-12-2006
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 210
Galeri: 14
Ebegümeci

Açıklama :
Latince adı: malva sylvestris
Almanca: Malve
İngilizce: Common mallow
Özellikleri: Kronikleşmiş boğaz ve bademcik iltihablarında promotor etkili

Ebegümeci, gerçek bir protein ve C-vitamini deposudur. Kalsiyum ve fosfor bakımın dan bulunmaz bir tabii kaynaktır. Ağız ve diş temizliği için ebegömeci gargarası bulunmaz bir nimet... İçerdiği malvidin ve malvin maddeleri beraberce sağlıklı diş eti yapısı için ideal bir yardımcı ve plaque (plak) önleyici ve de ağızdaki bakterilere karşı da güçlü bir pro-oxidant özelliğe sahiptir. Bu sayede haftada birkaç defa yapacağınız ağız gargarası, sizi faranjite, bademcik iltihablanmasına (tonsilitis) ve sağlıksız diş etlerinin oluşumuna karşı koruyacaktır.

Ebegümeci tanıdığım yüzlerce bitkinin içerisinde en iyi destek özellikli ve de doğru bitkisel karışımlarda kullanıldığı taktirde en güçlü takviye edici ve işlev artırıcı olanlardan biridir. Bu gücünü içerdiği gossypin-3-sulfate ve malvidin’den almaktadır. Ebegümeci, yanlış karışımlarda kullanıldığı taktirde de, karışımda bulunan diğer şifalı bitkilerin tedavi edici gücünü nerede ise, tamamen ortadan kaldırma özelliğine sahiptir. Bu nedenle ebegümeciyi ve karıştırılacağı bitkileri ve karışım oranlarını da çok iyi bilmek ve tanımak gerekir.

Kronikleşmiş bademcik ve boğaz iltihablarında ebegümeci bitkisinin yukarıda bahsettiğim desteği çok çok önemlidir. Ebegümecinin karışımlardaki kullanım miktarı (oranı) çok azdır, ancak tedavi için katkısı çok fazladır.

Değerli okuyucu, adaçayının boğaz ve bademcik iltihablarındaki koruyucu ve önleyici gücünü, gerçek bir tedaviye çeviren ebegümecidir. Karışımda adaçayına en iyi uyum sağlayan bitki yine ebegümecidir. Adaçayı ile ebegümeci karıştırıldığı taktirde kronik boğaz ve kronik bademcik iltihablarına karşı gerçek bir silah oluştururlar. Bu karışımı kullanırken dikkat edilecek en önemli nokta bu iki bitkinin karışım oranlarıdır.
http://www.bsm.web.tr/modules.php?na...s&lid=12&cid=4

KUMRU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 11:30   #9
Ağaç Dostu
 
bengi_su's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 403
Galeri: 19
Bizim bahçede birkaç kök ebegümeci var normalde yemeyiz biz öyle bahçede kendiliğinden olur kartlaşır tohum olur tekrar dökülür yeniden çıkar kimse yüzüne bakmaz geçen ramazanda yemek proğramlarından birinde izledim ebegümecini doğradı semizotuyla birlikte kendi sularında kavurdu yağsız içine biraz buğday döktü kırmızı biber attı üzerine sarımsaklı yoğurt ekledi bugün bahçeye çıktığımda ebegümeciler okadar güzel yemyeşil göründülerki gözüme bir avuç kadar topladım semiz otu yoktu bende sade ebegümecini kavurdum biraz su ekledim düğü ince bulgur ekledim birazda kırmızı biber sarımsaklı yoğurt tadı çok güzel oldu birde soğanla kavurup üzerine yumurta kırcam tadı ıspanağa benziyor ıspanağıda en çok öyle severim gerçekten faydalı bir bitkiyse boşa gitmesine gönlüm razı olmaz bundan sonra.

SAHIRE beğendi.
bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 01:09   #10
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,671
Galeri: 32
Ağaçlaşmış ebegümeci

Bu bitkinin neden hep insanlara yakın yaşadığını çocukluğumdan beri merak etmişimdir.

Bugün tesadüfen ağaçlaşmış olanını da gördüm, sanırım en az 4-5 yaşında vardı ve boyu da 2 m. civarındaydı. Ağaçlaşmış halini görünce şaşırdım. Yaprakları normalden biraz küçüktü ve ben bir süre başka bir ağaççığa mı sarılmış diye baktım durdum. Hayır yakınındaki bir çitten destek almış, yıllarca canlı kalıp, gövdesini ağaca dönüştürmüştü.

Son iki yıldır da sayıları çevrede bariz bir şekilde arttı sanki. Başka ağaçlaşmış halini gören var mı merak ettim. Ne yazık ki fotoğraf makinam yanımda yoktu!

gece

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2009, 12:43   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 496
Ebegümecinden yaprak sarması yapıp yemenizi tavsiye ederim.Salamura yıyemiyen şeker hastası olan dostlar ebegümeci sarmasını severek yerler.Çünkü;tatlı bir tadı olur.
Haşlanmış ebegümecine suyuyla beraber soğuduktan sonra zeytinyağı ve limon ilave ederek salata yerine yeriz. Hoşçakalın

SAHIRE beğendi.
Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2014, 19:25   #12
Ağaç Dostu
 
SAHIRE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: Muğla
Mesajlar: 649
Galeri: 27
Bir kaç gün önce bu ebe gömeci sevdasına kapılıp taa İsveçlerden gelen bir misafir ağırladık... Bizim tarlada ebe gömeci sayıklayarak gezdi, var dedik gösterdik, ama daha çok küçük gömeçler... bunlar daha 'baby' dedik. 1 ay sonra gel dedik. Bizim gömeçlerin bir hayranı var artık

SAHIRE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2017, 11:16   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 69
Toplama zamanı

Merhaba arkadaşlar,
Ben sonbaharda havaların da sıcak gitmesiyle iyice gelişen ebegümecilerden kesip, pirinçli, zeytinyağlı yemeğini yaptım. İlginç bir durum oldu. Daha genç ince saplı olanlar pişmedi ve yemeğin içinde kılçık gibi kaldı. Eşim yiyemedi. Ben de ancak çok çiğneyerek yiyebildim. Kalın saplarıysa pişti ve yumuşadı. Gerçi bir fasulye kılçığı gibi değillerdi. Sonuç olarak çiğnedikçe dağılıyorlar. Daha önce, ilkbaharda yaptığımızda böyle bir durumla karşılaşmadık. Sanırım saplar iyice kalınlaşmıştı. Benin naçizane gözlemime göre bitkinin sapları çok inceyken ham oluyor. Yani tam gelişmeden yemek doğru değil gibi geldi. Sonuçta bu onun bir savunma yöntemi olabilir ve bu dönemde yenmeye hazır oladığını gösterir diye düşünüyorum.
Hepimize afiyet olsun.

Ozlem A beğendi.
emrebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025