agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-03-2009, 16:09   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Çağla Yemekleri

Zeytinyağlı Çağla

Bazıları semt pazarlarını gezmeyi sevmez. Oysa bakmasını bilene pazar yerleri şenlikli bir panayır yeri gibidir. Şenlikli, çoşkulu; kıpır, kıpır, rengarenk bir hayat gezinir orada... O doğal renkler, o sesler, hâttâ o kokular... Bir seyyah duyarlılığıyla bakıldığında o oryantal sıcak dokuyu yaşamamak olası değil...

Pazarcıların tezgah açtıkları yere boşuna meyva ve sebze sergiyeri dememişler. Ben gerçekten bir resim sergisini gezer gibi gezerim pazar yerlerini... Pazar tezgahlarındaki naif ve kendiliğinden oluşan o muhteşem renk uyumunu hiç farkettiniz mi bilmem. Sebzelerde yeşilin her tonu vardır. Onların aralarında yer alan kırmızı, siyah, beyaz turplar, havuçlar, değişik boylarda domatesler, yer elmaları, kırmızı lahanalar, pancarlar...

Meyva sergileri deseniz sarının bilûmum tonlarıyla, kırmızıdan, yeşilden, turuncaya kadar bir renk cümbüşü içindedir... Bir de buna o meyva ve sebzelerin değişik boyutlardaki değişik formlarını ekleyin... Daha ne olsun? Üstelik nerde ve hangi küçük sürprizlerle karşılaşacağınız da belli değildir.
Evet ya bu haftanın küçük sürprizi benim için çağlalar oldu. Oysa aklımda bile değildiler. Nasıl sevindim. Hemen aklıma çoktandır yapmak istediğim zeytinyağlı yemeğini denemek geldi....

Cesaretimi hoş görerek buyrun o zaman... Bakalım ortaya nasıl bir yemek çıkacak?

Önce malzemeler:


Name:  Çağla malzeme-a.jpg
Views: 9929
Size:  28.6 KB

3/4 çay bardağı zeytinyağı
*300 gr çağla
* 1 adet irice soğan
* 1 orta boy kırmızı biber (olmasa da olur)
* 4 diş sarımsak
* 1 çorba kaşığı un
* 1 tatlı kaşığı şeker
* 1 çay kaşığı limon suyu (çağla zaten ekşi)
* ve bir kıyıda hazır sıcak su
( Çağlaların uçlarını alıp, ortalarından ikiye bölüyoruz. Fazla ekşi sevmeyenler iç çekirdeklerini çıkarabilir. Ben çıkarmadım. Ekşi ekşi adamın içini soğutuyor. (Rakı içenler bunun ne demek olduğunu bilir, bir d bağrı yanık olanlar...). Evet; kırmızı biberi, soğanları, sarımsakları da şöyle iri iri doğrayın....)

Yapılışı:

Önce biberleri yağda şöyle bir çeviriyoruz, hemen ardından soğanları ve sarımsakları ekliyoruz.
Dirilikleri kalmayınca kadar karıştırarak pişiriyoruz.
Unu katıyoruz, iyice halleşsinler diye yine karıştırıyoruz.
Sonra çağlaları ekleyip ara sıra çevirmeye başlıyoruz.
Çağlalar sararsın iyice...
Ama ara ara çevirmeyi unutmayın.
(Bu arada radyonuz açık olacak, ya da internetten bir müzik sitesi...)
Çağlalar yeşliliklerini kaybettiler değil mi?
Şekeri serpin üzerine...
Hadi şimdi sıcak suyu ekleyin. Ama yavaş yavaş... Karıştıra karıştıra... Şöyle üzerini geçecek kadar. Ocağın altını kısın. Yine de bir kenarda sıcak su hazır olsun... Sonra bir yarım saat kaynasın.. Suyu az kaldı derseniz abartmadan ekleyebilirsiniz. Bakın çağlanın diriliği size göre mi?... Söndürün altını. Dinlensin...

Name:  Çağla 3-a.jpg
Views: 10149
Size:  32.1 KB



Ne yapıyorduk sonra?
Bir kahve yapıyorduk kendimize, radyonun sesini de azıcık açıyorduk... Pencerenin dışında gelip geçen hayata bakarak kahvenizi yudumlayabilirsiniz şimdi...
Bunu hakettiniz...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 18:08   #2
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sırf bunu yapmak için bile pazara gidilir, elinize sağlık.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2009, 23:09   #3
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Taze bakla ile aynı tarifi duymuştum ama sek çağla? İlginç, denemeli...

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2011, 17:12   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Çağla yemekleri

Çağla Çorbası

Şimdi tam mevsimi ve birkaç hafta sonra bitecek...
Çorbasını ilk kez denedim...

Name:  caglacorba.jpg
Views: 7839
Size:  64.8 KB

1 avuç çağladan iki kişilik çorba çıkıyor... Kızılcıklı tarhana çorbasını sevenler bunu da sever, ekşi bir tadı var...

Malzemeleri arasında yoğurt ve nohut da var...

Başka çağla yemeği tarifleri bekliyoruz

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2011, 17:30   #5
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Sevgili malina ben de salatasını anlatayım

Çağlalar blenderda çok ufak parçalar halinde çekilir. Çok ince kıydığımız bol taze soğan, iyice ezdiğimiz beyaz peynir, zeytinyağ, ekşi tat sevmenize bağlı miktarda limon suyu ilave edilerek, çağlalarla karıştırılır, harmanlanır. Arzu ederseniz karabiber, maydonoz, dereotu da konabilir.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2011, 17:42   #6
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Çağla Çorbası
...
1 avuç çağladan iki kişilik çorba çıkıyor... Kızılcıklı tarhana çorbasını sevenler bunu da sever, ekşi bir tadı var...

Malzemeleri arasında yoğurt ve nohut da var...
...
Sayın malina, tarif bunun neresinde?

Sayın hassoman'ın tarifiyle zeytinyağlı çağla'yı hatırlatayım.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2011, 18:14   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Çağla Salatası

İyi ki yarım kilo çağla aldım

acemifüsun, tarifini denemeye çalıştım...

Eklenen Resimler
 
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2011, 18:18   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Sayın malina, tarif bunun neresinde?

Sayın hassoman'ın tarifiyle zeytinyağlı çağla'yı hatırlatayım.
Tarif yazmaya gerek olmayan bir çorba çünkü

Onu unutmuşum, konuları birleştirdim.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2011, 18:45   #9
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Siz ustasınız diye herkesi (en azından beni) öyle sanmayın.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2011, 21:43   #10
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Çağla Salatası

İyi ki yarım kilo çağla aldım

acemifüsun, tarifini denemeye çalıştım...
Ne kadar hızlısınız sevgili malina Ellerinize sağlık, sunumunuz da ayrı güzel
Nasıl buldunuz? Beğendiniz mi?

Ben tarifi yazarken çağlaları çok ufak parçalar halinde demişim. Orada çok gereksiz olmuş. Siz de tabiiki çağlaları çok kıymışsınız. Fotoğrafdan gördüğüme göre; ben biraz daha iri şekilde parçalıyorum.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024