agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

asligaye 21-05-2016 20:13

Bu arada 3 hafta oldu. Ekeli hiç bir ilerleme olmadığı gibi gerileme var. Toprakta gübre karışımı var fakat bahçe toprağı ile karıştırdım. Sanırım kökler zarar gördü. Gübreli topraktan veya kökleri suda bekletmeden dolayı.

FatihBahce 21-05-2016 20:31

Planting

Prepare the site by digging a hole 45cm square and at least 45 cm deep (this is also the minimum diameter of a pot/container). Break up the soil at the base of the hole and dig in peat or garden compost mixed in with a few handfuls of bonemeal. Soak your plant in a bucket of water for twenty minutes then remove the pot. Remove the lower leaves of the plant so the 1st 5 inches are bare stems then gently loosen a few of the roots (take care not to damage) place your plant in the hole so that the top of the rootball is about 5" below ground level, then backfill with a mixture of John Innes number 3 and multi purpose compost 50/50. Clematis like nice well drained positions not Heavy clay (their roots will rot off if sat in water) Do not use manure. As this can also rot the roots.

Dikerken gübreyle karıştırmayın diye talimatlarında yazıyor. En çok yapılan hatalardan biri. Belki bende ilk zamanlar bu yüzden ilk clematislerimi kısa zamanda kaybetmiştim. Ancak osmocote gibi çok yavaş yarayışlı gübre verilebilirdi.

Bu aşamada bol sulanırsa belki gübre etkisini yitirmeye başlar.
Türlerinizin hepsi güneşe dayanıklı.

FatihBahce 21-05-2016 20:35

Kök gelişimiyle ilgili bir video paylaşmak istiyorum:

https://www.youtube.com/watch?v=dmysUWFwNM4

asligaye 21-05-2016 20:58

Umarım kurtara bilirim. ��ilginiz için teşekkür ederim.

Jezebel 22-05-2016 08:55

1 Eklenti(ler)
Günaydın

Eklenti 613784

Çiçeği göreceli olarak ufak sayılır.

nuaymu 31-05-2016 23:35

clematis wilt?

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Fotoğrafını eklediğim clematiste, clematis wilt hastalığı mı var? Gördüğüm diğer fotoğraflara benziyor, acilen dipten budamak gerektiğini biliyorum, öyle midir acaba? Bilenler yardımcı olursa sevinirim.

Eklenti 615563

Benol Hazaroğlu 01-06-2016 10:43

Bence budama. Wilti ben de tam olarak anlayabilmiş değilim. Bazen dallar, yapraklar kararırken. Kararan daldan da yeni sürgün verebiliyor. Çok kararırsa o dalı dipten kes. Hepsi kararmaya yüz tutarsa dipten kesersin.

nuaymu 01-06-2016 12:03

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 1465827)
Bence budama. Wilti ben de tam olarak anlayabilmiş değilim. Bazen dallar, yapraklar kararırken. Kararan daldan da yeni sürgün verebiliyor. Çok kararırsa o dalı dipten kes. Hepsi kararmaya yüz tutarsa dipten kesersin.

Sayın Benol Hazaroğlu,

Cevap için teşekkür ederim, tecrübeleriniz benim için çok kıymetli.
Şöyle de güzel mavisi var:

Eklenti 615594

zelish 01-06-2016 17:34

Sevgili Jezebel,

Clematis araştırması yaparken sizin #3517 nolu mesajınızdaki clematis "Marie Louise Jensen" e cok benzettim.
Aşağıda linkini paylaşıyorum.

https://www.baumschule-horstmann.de/...se-Jensen.html

Bilginize,

Jezebel 02-06-2016 11:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zelish (Mesaj 1465936)
Sevgili Jezebel,

Clematis araştırması yaparken sizin #3517 nolu mesajınızdaki clematis "Marie Louise Jensen" e cok benzettim.
Aşağıda linkini paylaşıyorum.

https://www.baumschule-horstmann.de/...se-Jensen.html

Bilginize,

Çok teşekkür ediyorum sevgili zelish :) Adı ne diye sorduklarında sorun oluyordu :)
Bence, aslında onun isminden evel onun güzelliğinden aldığımız keyif geliyor.

zelish 02-06-2016 13:24

Evet haklısınız.
Benden kendimce beğendiklerimi not almaya çalışıyorum sonra da onların içinden en'leri seçiyorum. Haliyle 2-3 e indirmek çok zor. Biryerden başlayacağım da başlayamıyorum.
"Marie Louise Jensen" de beğendiklerimin içinde.
Belkide ilk clematisim o olabilir ve clematis ailesine giriş yaparım. :)

Benol Hazaroğlu 03-06-2016 20:09

1 Eklenti(ler)
Blue Angel

nuaymu 05-06-2016 22:55

2 Eklenti(ler)
2015 sonbaharında bir araya diktiğim, 2016 baharında da taşıdığım clematislerden. İsmi konusunda kafam karışık:)

Bugün:

Eklenti 616468

22 Mayıs 2016'da yaprak ve tomurcuklar:

Eklenti 616469

Benol Hazaroğlu 06-06-2016 22:09

Bagetelle (Dorothy Walton) a benzettim. Netten görsellerden bakabilirsiniz.

Benol Hazaroğlu 06-06-2016 22:13

1 Eklenti(ler)
Justa

nuaymu 08-06-2016 01:16

1 Eklenti(ler)
Sayfa 77'deyim ve birkaç defadır C.Armandii'nin fazla su sevmediğini okuyorum. Aldı bir düşünce şimdi...

Buraya C.Armandii, yıldız çiçekli yasemin, C.Halina Noll ve C.Nina dikmiş bulundum. Güney cephesindeler. Tam gün güneş denebilir şimdilik, bir sarmaşık gülü yarım metre öteden yan taraflarına çekeceğim, bu durumda yarım gün güneş alıyor olacaklar, geçici olarak da kök korumasına ilaveten önlerine yeşil sera örtülerinden bir perde çektim.

Bu yaz çok sıcak geçecekmiş, öyle deniyor. Kışın da her ihtimale karşı naylonlarla saracağım. Lütfen dua edin, yaşasınlar burada, amin. (Limon'un mesajlarında tam gün güneşte Armandii'nin mutlu olduğunu okumuştum ama orası İstanbul, yine de yaz sıcaklık ortalamaları karşılaştırması yaptım, burada bir miktar gölge şart gibi görünüyor).

Eklenti 616862

Sabihas 08-06-2016 09:28

Sn nuaymu, clematislerin bazılarında çiçeklenmeden sonra yaprakta bozulmalar oluyor. Geçen yıl Fatih bey haziranda budadığını, daha sonra yeni sürgünlerle tekrar çiçeklenme olduğunu yazmıştı. Bu yıl bende aynı uygulamayı multiblue ve piilu için yapacağım.

Sabihas 08-06-2016 09:44

1 Eklenti(ler)
Piilu beklediğimden daha fazla çiçek verdi. İlk açanların 3 haftası, çiçek yaprakları yeni dökülmeye başladılar.

FatihBahce 23-06-2016 12:44

5 Eklenti(ler)
Geçen yıl İngiltere'den getirttiğim Clematis Flammula (bakire kameriyesi) bahçemin en bol çiçekli ve en kokulu clematisi.

Eklenti 619558

Eklenti 619559

Eklenti 619560

Eklenti 619561

Genç filizleri haşlanınca yenebiliyormuş.
Girit ve Türkiye'de yiyenler varmış.

Eklenti 619564

Kaynak

zelish 23-06-2016 18:00

Muhteşem Sn.FatihBahce, çiçekleri küçük ve demet halinde sanırım.

ceydoruk 24-06-2016 21:03

Sayın Fatih Bahçe,

Clematisler saksı içerisinde bahçeye direk ekmeden yaşayabilirler mi? Her zaman saksıda kalabilirler mi yoksa bir yerden sonra bahçeye mi ekmek gerekir?

FatihBahce 25-06-2016 13:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ceydoruk (Mesaj 1470434)
Sayın Fatih Bahçe,

Clematisler saksı içerisinde bahçeye direk dikmeden yaşayabilirler mi? Her zaman saksıda kalabilirler mi yoksa bir yerden sonra bahçeye mi dikmek gerekir?

Kısa saksılarda uzun süre kalırlarsa ölebiliyorlar. Tavsiye edilen en az 45 cm derinliğindeki toprak saksıdır. Daha kısası ölüm riskini arttırır. Kökler aşağı doğru devamlı gelişmek istiyor. 30-40 cm saksılarda da yetiştirenler var ama istenen güzellikte olmuyor. 3 yaşına geldiyse en az 45 cmlik saksı daha ideal.

Ayrıca köklerin serin olması gerekir kara plastik saksılar güneşi daha çok çeker.

Clematisler susuzluğa uzun süre dayanamaz. Küçük saksılarda susuz kalma riski daha fazladır. Toprak saksı terci edilmelidir. Clematis üreticileri küçük saksılarda zamanında satamazlarsa çok fire veriyorlar.

ceydoruk 25-06-2016 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FatihBahce (Mesaj 1470534)
Kısa saksılarda uzun süre kalırlarsa ölebiliyorlar. Tavsiye edilen en az 45 cm derinliğindeki toprak saksıdır. Daha kısası ölüm riskini arttırır. Kökler aşağı doğru devamlı gelişmek istiyor. 30-40 cm saksılarda da yetiştirenler var ama istenen güzellikte olmuyor. 3 yaşına geldiyse en az 45 cmlik saksı daha ideal.

Ayrıca köklerin serin olması gerekir kara plastik saksılar güneşi daha çok çeker.

Clematisler susuzluğa uzun süre dayanamaz. Küçük saksılarda susuz kalma riski daha fazladır. Toprak saksı terci edilmelidir. Clematis üreticileri küçük saksılarda zamanında satamazlarsa çok fire veriyorlar.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu durumda bahçeye aktarmak en sağlıklı yol anladığım kadarıyla. Bu mevsimde satın alıp Ekim Kasım gibi ekmek daha doğru olacak değil mi?

ceydoruk 26-06-2016 12:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FatihBahce (Mesaj 1278038)
Scented Clematis olarak internette bulabilirsiniz.
Örneğin armanii apple blossom cinsi hem herdemyeşil hem kokulu.
Gümrüğe takılmazsa yakında kendim için getirteceğim.

Eklenti 488188

Sayın Fatih Bahçe,
Yurt dışından internet üzerinden canlı çiçek satın alınabiliyor mu? Gümrüğe takılırsa ne gibi sorunlar olabiliyor mümkünse konu hakkında bilgi rica edebilir miyim?

FatihBahce 01-07-2016 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ceydoruk (Mesaj 1470610)
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu durumda bahçeye aktarmak en sağlıklı yol anladığım kadarıyla. Bu mevsimde satın alıp Ekim Kasım gibi ekmek daha doğru olacak değil mi?

Saksılıysa köklerini hava aldırmamak kaydıyla her dönem dikilebiliyor. Bazı kaynaklar her ne kadar Ekim-Kasım ayında dikim daha iyi dese de ben Şubat-Mayıs arası dikimlerinde daha iyi netice elde ettim. İlkbaharda bitki uyanıp hızla canlanıyor. Geliştiğini görebiliyorsunuz. Sonbaharda ise uyuma dönemine geçiyor. Yapraklarını döktüğü bir dönem. Hatta kışın tam uyukuda oluyor. Bir müddet çıplak kök durmaya dahi dayanabiliyor. Mart ayına kadar bitkinin yerini değiştirebilir ve aynı kökte birkaç gövde varsa kök ayırma yöntemiyle bitkiyi çoğaltabiliyorsunuz. Ancak bitki uykuda olduğundan ölü mü değil mi anlamak zor.

FatihBahce 01-07-2016 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ceydoruk (Mesaj 1470658)
Sayın Fatih Bahçe,
Yurt dışından internet üzerinden canlı çiçek satın alınabiliyor mu? Gümrüğe takılırsa ne gibi sorunlar olabiliyor mümkünse konu hakkında bilgi rica edebilir miyim?

Yurt dışından posta veya kargoyla bitki alındığında gümrüğe takılabiliyor.
Bitki ithalatı yetki belgeniz olması ve zirai karantianda toprak analizi yaptırmanız gerekir. Ancak miktar fazla değilse bazen gözden kaçabililiyor.
Büyük koli varsa %90 gümrüğe takılır.

Uçakla geliyorsanız bavulda saklamanız gerekmekte. Elde taşırken bitkiyi görürlerse genellikle el koyuyorlar. Bavullar ise %90 kontrol edilmiyor.

Jezebel 22-08-2016 22:24

1 Eklenti(ler)
Bu da inatla açanlardan

Eklenti 625752

:)

Jezebel 23-08-2016 08:32

1 Eklenti(ler)
Kuru dalları budarken kazara çiçekli dalı da kestim :(

Eklenti 625784

Hem de Josephine.

FatihBahce 23-08-2016 11:19

6 Eklenti(ler)
Texensis cinsleri, Flammula ve Viticella türleri gibi İzmir iklimiyle uyumlu. Sıcağa dayanaklı ve her gün sulama gerektirmeyen bir tür.
Clematis texensis 'Gravetye Beauty' tam kırmızı rengi ve ilk açarken minik laleyi andıran çiçekleriyle sevdiğim türler arasında.

Bahçemden örnekler;

Eklenti 625828

Eklenti 625790Eklenti 625792

Clematis texensis Gravetye Beaty

Eklenti 625791

Clematis texensis Princes Diana
Renk olarak pembe

Eklenti 625793

Clematis texensis Catherine Clanwilliam /texensis Ruby Wedding

nuaymu 23-08-2016 12:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FatihBahce (Mesaj 1476985)
Texensis cinsleri, Flammula ve Viticella türleri gibi İzmir iklimiyle uyumlu. Sıcağa dayanaklı ve her gün sulama gerektirmeyen bir tür.

Ne kadar zarif görünüyorlar, texensislerden hiç almamıştım, özendim şimdi.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025