agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Sabahsefası (Ipomee Volubilis Variee) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4257.htm)

limon 19-05-2008 20:35

Arzu Hanım çok güzeller. Acemi bitkiseverler muhakkak bu sarmaşığı diksinler. Sizi üzmeyecektir...

Buket Aknar 19-05-2008 20:48

Sn ErtanGM; sabah sefalarınız çok güzeller, ellerinize sağlık. Benim herdem sabah sefalarım oldukça coştu. ( Bütün kış yeşil kaldıktan sonra yaklaşık bir-bir buçuk aydır bol bol çiçeklidirler) Sevgili Peneophe'un gönderdikleri de henüz minicikler, sizinkileri görünce ayni şekilde saksıya almaya karar verdim. İnşallah böyle renkli açarlar.
Yarına inşallah diğerlerinin fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.

limon 19-05-2008 21:01

Buket Hanım herdem yeşil olan sabah sefası İstanbul'da da yaşar mı acaba? Bu yaz benim için tohumundan toplar mısınız?

Buket Aknar 19-05-2008 21:11

Çok üzgünüm ama hiç tohum vermedi. Geçen yaz öyle çok "belki tohum oluşturur diye" kontrol ettim ki ama nafile hiç tohum oluşturmadı. Diğerleri tohumlarını her tarafa döktü bunda bir tane bile oluşmadı. Şu anda uzattığı dalları yere gömerek çoğaltmayı deniyorum. Başarılı olursam yaza istanbul'a gelirken size getiririm.

Arzu Kırlangıç 20-05-2008 00:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hüsnüyusuf (Mesaj 237519)
Sn. ErtanGM, sabah sefalarınız çok güzel olmuşlar.İnsanın içini açıyor.Benimkiler de böyle olur inşallah, boyları henüz bir karış kadar. Burada havalar biraz soğuk gittiği için gelişemediler.Sizin çiçekleriniz ne kadar sürede bu duruma geldiler merak ettim doğrusu. Bol çiçekli günler..

Teşekkür ederim. Umarım sizinkilerde istediğiniz gibi olur. Ben tohumları 9 martta ektim. İlk çiçeğinide 19 nisanda gördüm. İlerleyen günlerde de hızla gelişip rengarenk çiçekler açtı.

Arzu Kırlangıç 20-05-2008 00:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 237678)
Sn ErtanGM; sabah sefalarınız çok güzeller, ellerinize sağlık. Benim herdem sabah sefalarım oldukça coştu. ( Bütün kış yeşil kaldıktan sonra yaklaşık bir-bir buçuk aydır bol bol çiçeklidirler) Sevgili Peneophe'un gönderdikleri de henüz minicikler, sizinkileri görünce ayni şekilde saksıya almaya karar verdim. İnşallah böyle renkli açarlar.
Yarına inşallah diğerlerinin fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.

Sn Buket teşekkür ederim.Sefalarınız şu an nerede duruyorlar

Buket Aknar 20-05-2008 13:42

Bahçemin en alt kısmında tel boyuna diktim, tele sarıldıları. Sanırım seneye teli boydan boya kaplayacaklar.

LuNa 21-05-2008 00:10

Merhaba arkadaslar

Ben de bu cumartesi sabah sefasi tohumlarindan ekmistim kücük bir saksiya. Cok gec kaldigimin farkindayim ama ben gec farkettim tohumlarini. Rastgele bir markette buldum cuma günü, ertesi gün hemen ektim bende. Iki günde cimlendiler bile, simdi neredeyse bir karisa yakinlar. Cok hizli büyüdüklerini yaziyordu pakette gercektende öyleymis, bukadarini tahmin etmemistim. Umarim bir ay icinde iyice gelisirler, büyük saksilara alip balkonuma koymak icin sabirsizlaniyorum.

Buket Aknar 21-05-2008 16:43

2 Eklenti(ler)
İşte benim sabah sefalarımın fotoğrafları.

limon 21-05-2008 19:48

Çok güzeller. Bunların yaprakları farklı bizimkilerden. Çiçekleri de sanki daha büyük. Şahaneler gerçekten.

Buket Aknar 21-05-2008 20:09

Sevgili Limon; ben de ayni konuyu farkettim. Mevsimliklerin yaprakları tek parça olmasına rağmen bunlar parçalı bir forumda. Dediğim gibi eğer başarır da köklendirirsem o güzel bahçene bu sarmaşıktan da dikeceksin.

zenfree 21-05-2008 23:02

Buketciğim harika görünüyorlar. Yaprakları biraz farklı. Daha estetik.:)

seyma_molla 13-07-2008 22:20

bu çiçek sarmaşık çiçeğidir benzer bir türü kahkaha çiçeği gündüz sefasıda deniyor sanırım trabzonda bolca var

Günüm 14-07-2008 14:09

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 194846)
Bu çiçeğin mor renklisi bende var ama pembe veya başka renkli olanına sahip olmayı çok isterim.

Sevgili Buket Aknar,
Bende birkaç tane taze tohum var.Sayısı çok değil ama isterseniz paylaşabiliriz.
Ipomoea x imperialis sunrise serenade
Diğerlerine göre çiçekleri daha dayanıklı diye okudum internette.

Ferda Ülkümen 24-07-2008 20:52

2 Eklenti(ler)
Karınca70 den aldığım jmg'ler ilk çiçeklerini verdi;

Nariel 31-07-2008 19:53

İyi akşamlar,
Sabah sefası tohumu aldım daha yeni ve tereddütteyim, acaba şimdi eksem mi? Silifke bu mevsim aşırı sıcak ancak gölge bir balkonumuz var, şimdi eksem sonbahara büyüyüp açar mı? Bu sıcakta fidecikler ölür mü? İstanbul'da taa nisanda yabani olarak beyazları açmıştı, serinlik mi istiyorlar?

çiçeksever 01-08-2008 16:05

Olması lazım.Ben de geçen sene toprağa dökülen tohumlar hala çıkıyor.Biberlerin arasında çıktığı için yolmak zorunda kalıyorum.Ben bu kadar dayanıklı ve arsız başka çiçek tanımıyorum.

Emel Yılmaz 01-08-2008 20:15

Arkadaşlar şu yaprakları iplik gibi olan akşam sefasının tohumlarından varsa biri bana gönderebilirmi.;);) Ve bunları ne zaman ekmeliyim.

teno07 31-08-2008 11:08

arkadaşlar birkaç ay önce bu bitkiyi tanıyor musunuz başlığında kendiliğinden çıkan bu bitkinin ot mu yoksa çiçekli birşey mi olduğunu sormuştum. Sağolsun arkadaşlar bunun bir sabah ,gündüz,gece artık ne derseniz ondan olduğunu fark etmişti. kendisi her gün 3-5 cm uzuyor herhalde:) sırığa sardım, sarıla sarıla uzuyor, saa sola doğru da dallar vermeye başladı, bu gidişle bu biraz daha büyüyünce beni de yer gibi :D

Ya bu kadar zaman geçti boyu bir metreyi de geçti ama hala çiçek açmadı. bir de bulunduğu yer güneşli bol ışıklı, e diğer çiçekleri gübrelerken onu da mahrum etmiyorum neden açmıyor ki?

Bir de son zamanlarda bir problem yaşıyorum, sebebini bilen varsa lütfen bana yardımcı olsun. yaprakları yanık yanık oluyor. neden olduğunu anlayamadım. acaba yaprağa su değince mi etkileniyor biln var mı?

Nariel 31-08-2008 12:37

Sayın teno07, güneşten ve sıcaktan oluyor bahsettiğiniz durum. Gölge bir yere alın.

Buket Aknar 31-08-2008 21:19

Arkadaşlar, benim de bahçemde sabah sefalarım var edindiğim tecrüeye göre güneşli ortamda daha güzel çiçek açıyor. Böyle bir tecrübeyi nasıl edindim derseniz; geçen yıl iki sabah sefasından biri doğrudan güneş görürken diğeri gölgedeydi, gölgede olan 2-3 çiçek açarken diğeri yaz boyu bol bol çiçek açmıştı.

teno07 01-09-2008 22:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 279699)
Sayın teno07, güneşten ve sıcaktan oluyor bahsettiğiniz durum. Gölge bir yere alın.

çok teşekkürler nariel. hemen dediğinizi yapıyorum. biraz da gölgede dursunlar.

Kiraz 02-09-2008 07:32

Sayın Teno07, ben de bu sene yetiştirmeye başladım. Bol güneş sevdiklerini biliyorum. Ekimi biraz geç yapmıştım, çiçeklenme de geç oldu. Şu an boyları 3-6 m çiçeklenmenin en bol olduğu dönem sanırm.

Güler 02-09-2008 09:11

Evet Nurbahar, şuan en çiçekli dönemde benimkilerde. Güneşli yerde olduklarından bol bol çiçek verdiler. Ama ben bir yere sarsın istemediğimden tutturmadım, böyle olunca da uzantıları hep birbirine dolandı. Ayırmakta çok zorlanacağım belli. Koskoca bahçede neyi nereye sardıracağıma karar veremedim. Bu yüzden eşim arada bir bana takılıyor '' aşağıdaki bahçeyi de satın alayım mı'' diye. Ama onu koyduğum yerde; sadece yaprağı kullanılan asma kütüğü, mor salkım, filbahri, hanımeli, sandavilla var. İpomea ne yapsın, ona yer kalmadı.

Kiraz 02-09-2008 11:50

Güler Hanım, ben de bu kadar büyüyeceğini bilmiyordum. Ağaçlarım zaten ufak, bir de onlara sardırdım. Yapraksız manolya ve nar bu sene çiçek açmadı, belki bu çiçekler yakışır diye düşündüm. Zavallı ağaçlar şu an nefes alamıyorlar, kuruyan sabah sefalarını yavaş yavaş kesmeye ve sarılanları çözmeye başladım. Manolyanın uç yaprakları kurumaya başladı, sabah sefalarından şüpheleniyorum.

Seneye bir yere sardırmadan yumak halinde yapmayı düşünüyordum, anladığım kadarı ile o da iyi bir çözüm değil.

Bahçenin 4-5 yüksekliğindeki duvar diplerine hedera dikmiştim. Hederaya sarılanlar çok güzel oldu, dallar duvarı aşıp yandaki inşaata girmeye başladı. Çiçekler de hedera üzerinde güzel duruyor. Hederanın da bundan rahatsız olmayacağını düşünüyorum(?). Belki bu sonbaharda hepsini duvar dibine taşırım.

Nariel 02-09-2008 12:07

1 Eklenti(ler)
Sabah sefalarım hızla büyüyor, alüminyum telden onlara sarılacak yer yapmaya çalıştım:

Eklenti 46262

Annem anlatır, eskiden onlar bu çiçeğe "sarılan cefa" derlermiş..

Kiraz 02-09-2008 12:13

Sevgili Nariel, önceden önlem alınmayınca "sarılan cefa" oluyormuş gerçekten. Çok sıkı bir şekilde bulunduğu yere dolanıyor. Bazen iplere yönlendirdiğim dallar, iştahsız çocuğun kaşıktan uzaklaşması gibi yön değiştirip etraftaki başka dallara tutunuyor. Bu arada leylandilerimin tepeleri de sabah çiçek açmış oluyor.

Umarım metodunuz işe yarar ama fotoğraftaki kısımdan çok daha yukarıya yakın zamanda çıkmak isteyecekler.

Nariel 02-09-2008 12:25

Sevgili Nurbahar, istediğim yere sarılmayan bitkilerimi istediğim pozisyona getirip, iple sabitliyorum.. Çok büyümelerine izin vermeyeceğim diyorum ama iştahla, sağlıkla büyürlerse (yani gözüme güzel gözükürlerse), daha sarılacak yerler bulurum ben onlara.. ;)

Kiraz 02-09-2008 14:28

Saksıda olduğu için kontrol etmen kolay olacak. Saksıya diktiklerim 1 m civarında kaldı ama duvar dibinde toprağa diktiklerime merdivenle bile ulaşamam.

Güler 02-09-2008 14:41

Eğer duvar müsait ise, oraya marketlerde satılan plastik kafeslerden sabitleyin ve ona sardırın. Emin olun çok güzel olacaklar. Ben yaseminlerimi müştemilatın duvarına öyle sardırdım, şimdi ise bütün duvar yasemin içinde. Resmini bahçeme yüklemiştim. (sayfa 8, mesaj 221)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025