agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yıldız Çadırı (Ipomea quamoclit) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/2058.htm)

maki01 19-09-2009 14:59

Sevgili Volare,
Benim yıldız çadırı 15 litrelik bir saksıda 6 kök ekili. Saksı büyük mü geldi diye düşünmeye başladım. Ne dersin?

Volare 19-09-2009 18:10

Sanmam , benim saksı boyu 50 cm , hacmini bilmiyorum , iki kök var içinde .
Gübre ve güneş en önemli etken .
Sence hangisi eksik ?

maki01 19-09-2009 20:59

Temmuz sonunda ektim tohumları, en büyük etken o olmalı.

selis 30-09-2009 13:43

1 Eklenti(ler)
Ne zamandır tohumunu arıyordum.. Dün sabah bir bahçede gördüm..
Tohumlarından aldım biraz.. Hazine bulmuş gibi sevindim.. ;)
Şu an dikmek imkansız sanırım..

maki01 30-09-2009 13:57

Tohumlar ne renk yıldız çadırının selis? O kadar tohum çok fazla, benden söylemesi :)
Benim yıldız çadırı da sonunda tomurcuklandı, renklerini bilmiyorum. Pembe, kırmızı, beyaz karışıktı. İlk açanlar pembe ya da kırmızı olacak gibi...

selis 30-09-2009 14:10

Volare'ninkinden Kırmızı ;).. En güzel rengi..
Tohumlar fazla evet.. Paylaşmak için biraz daha toplamam lazım ki, paylaşıma değsin..

Maki01 Sizin çiçekler böyle mi olacak yani? Muhteşem görünecek desenize.. :)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...4&d=1160498423

maki01 30-09-2009 14:17

Olmasını umuyorum, ancak fotoğraftaki kadar güzel gelişmedi. Baharda ekmek lazım tohumunu. Ben temmuzda ekmiştim.

selis 30-09-2009 14:25

Bu sene acemiliği attınız, her işte bir hayır vardır.. Bende birkaç sarmaşık çeşidi daha var.. Hepsini beraber dikersiniz seneye harika olur..

nalan 30-09-2009 19:06

Benim çiçek açan yıldız çadırlarım ya güneş azaldığından ya da zararlılardan dolayı bilmiyorum, bir türlü tohum aşamasına gelemedi.Üç hafta önce açan çiçekler hala tohum oluşturmadı. Ben de Sayın Selis gibi bir bahçeden biraz tohum aldım.Onunki kadar çok değil ama,seneyi garantiledim.
Benimkiler bir tohum verse.Üstünde bir sürü çiçek ve tomurcuk var tek tohum yok.

selis 01-10-2009 08:59

20 tane tohum 6 tl yazıyor GG'da.. Hakikaten hazine bulduk sanırım :p

tiya 01-10-2009 10:11

Günaydın arkadaşlar. Yıldız çadırını bahar girerken ekmiştim. Gelişmeleri sizinle de paylaştım.

Yaklaşık bir aydır güneş bize uğramadan geçip gidiyor. Yıldızım güneş görmüyor.

Gübre, Temmuz'da bir kez(çiçek coşturan) verildi o da çok az miktarda ve konukçusu Ficus'la paylaştı.

Ve sabır.... Biz kadınların ilk öğrendiği nitelik... Ocak başında bekleriz, pencerede koca, çocuk bekleriz. Çocuklar yuvadan uçup gidince aramalarını bekleriz. En üzücü olanı ertelediğimiz dileklerimiz, sıra bir türlü onlara gelmez, ömür biter... Kısacası beklemek...

Bitkilerimiz de aynısını yapıyorlar işte. Açan onlarca Yıldız'ın, kapsüllerinin oluşmasını bekliyorum. Elbette güneş olsaydı çabuk kururdu o kapsüller ama yok işte..Sabırla bekleyince yirmiden fazla tohum aldığımı gördüğüm için bunların da olgunlaşacağından eminim.

Gelelim dağıtıma.... Ektiğim sekiz tohumdan yalnızca bir tanesi beni sevindirdiği için Nisan ayında en az yirmidört tohum ekmeyi planlıyorum. Kalanı için öncelik Maki'de... Yıldızları tohum vermezse sekiz tohum onun. Geri kalanı düşünürüz... Kendime ayırdığım 24 tohumun sekizini beyaz (bendeki kırmızı) tohumu olanla değişebilirim.

maki01 01-10-2009 11:49

Çok teşekkürler sevgili Tiya, gerçekten çiçek verme dönemi güneşin nazlandığı günlere denk geldi. Adana bu mevsimde bu kadar serin hiç olmadı sanırım. Gece pencereler kapatılıyor, inanılır gibi değil.
Yine de bir umut bekleyeceğim artık. Belki beyaz tohumları da benim yıldız çadırından alırız :)
Tomurcukları görünce hemen açacaklarmış gibi geldi. Dönüp sevgili uysal16'nın eklediği fotoğraflara bakınca önümde en az 1 hafta olduğunu kavradım. Bakalım...

maki01 05-10-2009 11:25

1 Eklenti(ler)
Bir hafta bekletmedi :) İlk çiçeklerimiz pembe. Diğer tomurcuklar da sanki pembe gibi.
Sevgili nalan'ın yıldızı gibi benimki de zararlı saldırısından toparlanamıyor bir türlü. İkimiz de çok çabaladık çiçek için.

Eklenti 106270

hazan-z 05-10-2009 12:35

Sevgili Maki01,bu minik güzellikler onca çabaya değmiş.İnşallah tohumunuda alırsın.Sevgiler.

nalan 05-10-2009 13:59

Sevgili Maki,
Resimdeki pembe olan mı?

Saksının birisini senin de dediğin gibi zararlı istilasından kurtaramadım.Benimkinin hastalığı seninkinden farklı;bahsettiğin yaprak kenarındaki yenikliği resimden anlayabiliyorum.Benimkinde üstler çiçek içinde alt dallar kuru kuru. Roa ,kimyasallar her şeyi denedim.

Değişik boylarda dört tane daha var.Onlar şimdilik hasta değil.Garanti olsun diye üç tanesini farklı balkonlara koydum. Hepsini kırmızı zannediyordum ,dün akşam fark ettim, birisi beyazmış.

DefneD. 05-10-2009 14:37

Hadi gözün aydın makicim. Beklediğine değdi. Çok güzel görünüyor.

maki01 05-10-2009 15:07

1 Eklenti(ler)
Teşekkürler...
Sevgili nalan, fotoda renk koyu çıktı ama pembe. Ben 6 tane aynı saksıya ekmiştim. Biri kurudu. Diğerleri de yaşam savaşı ve çiçek veriyor :)
Benim sorunum beyaz sinek olmalı. İnce, tül gibi yapraklarda onlarca beyaz minik benekler oluşuyor, daha sonra da kuruyor .
Bu fotoğrafta zararlının etkileri daha net görülebiliyor.

Eklenti 106321

maki01 06-10-2009 11:36

Çiçekleri 24 saat bile olmadan dökülmeye başladı. Doğası bu mudur?

tiya 06-10-2009 11:56

Evet Maki yirmi dört saat bile sürmüyor. Tohum bekleme sancısı çiçekten daha uzun sürecek, hazırlıklı olun.

maki01 06-10-2009 12:34

Üzüldüm sevgili Tiya, çabuk vedalaşıyormuş. Neyse ki tomurcuk sayısı oldukça fazla, 2 çiçek döküldü 3 yeni çiçek var.
Pembe tohumlarımız da olgunlaşsın. Kırmızı tohumlara ihtiyacım olacak gibi duruyor.

maki01 07-10-2009 13:07

1 Eklenti(ler)
Kırmızım varmış, beyaz da yarına açacak gibi...

Eklenti 106818

Yıldız çadırında 3 renk karışık tohum satılma nedenini şimdi daha iyi anlıyorum. Renklere göre tohum alabilmek için dilek ağacına çevirmem lazım yıldızı. Bir kaç çiçeğe sevgili DefneD'den kopya çekerek renki iplikler bağladım :)

Adalet Yağcı 07-10-2009 13:22

Sevgili Maki01, yıldız çadırı konusunda siz hepimizden şanslı çıktınız, üç rengi bir arada görmek her kula nasip olmuyor biliyorsunuz :(

nalan 08-10-2009 18:16

Çiçekler çabuk geçiyor. Sanırım nisandan itibaren eylüle kadar 15 günde bir,aynı saksıya ,duruma göre bir veya iki tohum ekmek lazım.Birinin çiçeği bitince diğeri başlasın.Belki bütün yaz çiçekli olabilir böylece.

selis 08-10-2009 18:36

Etrafa o kadar bakınıyorum halen beyaz ve pembe bulamadım..
Maki tohum yetişmediği noktada itinayla kırmızı takviyesi yapılır ;)

Zeferan 08-10-2009 18:54

Benim yıldız çadırım daha yeni çiçek vermeğe hazırlanıyor . Üzeri tomurcuk dolu.

selis 09-10-2009 10:11

3 Eklenti(ler)
Bu sabah tohumları topladığım bahçeye gittim..
Yıldız çadırının artık vakti geçmeye başlamış..

tahta zeytin 09-10-2009 10:38

çok ama çok güzel.
ben de bahçeme ekmeliyim

tasdelenmurat 09-10-2009 23:06

http://g-ec2.images-amazon.com/images/I/51HJ1k1ihnL.jpg

blue morning glory tohumu bende var. hirtsgarden sitesinden 2 yıl önce aldım. 27 tohum kaldı elimde. 4 tanede yeni çıkacak olan tohum keseleri var. şu an bütün çiçekler ölmüş durumda. son 4 tohum kesesini bekliyorum. ortalama 3 tohum oluyor içinde her kesenin, elma çekirdeğine benziyor tohumları. genleriyle oynanmış değil. arılar bir güzel döllerse tohum veriyorlar yalnız bilesiniz.

bana şöyle çeşit çeşit sabah sefası gönderecek olanın hazinesine bende blue morning glory ve bir kaç sürpriz tohum göndererek katkıda bulunabilirim.

bu çiçeklerin tohumunu isteme nedenim ise. öğretmenlik yaptığım lisenin bahçesine dikme isteğimdir. kendi kişisel çıkarlarım değildir.

bu başlık altında da bu tohumdan dağıttımı çok çok önceleri bildirmişliğim vardır.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=4327&page=6

bu bitkiyle ilgili deneyimlerim
2-3 gün suda bekletin. Kan ısısı diye tabir edilen ılık-sıcak suyun içine atın. 2-3 gün bu suyu kapalı bir mekana koyun. Hemen köklenir. Saksı toprağına dikerseniz büyümesi dahada hızlı oluyor. 1 hafta içinde 2 yaprak olarak karşınızdadır. Martın ilk haftası dikersiniz haziran ayına yeteri kadar büyümüş ve çiçekli olarak yaza merhaba diyebilirsiniz.

Şu ana kadar baktığınız sabah sefalarının aksine yaprakları çiçeğe göre çok küçük kalmakta.
Her yaprağın dibinden bir adet çiçek vermektedir. Mevsimliktir. Kışa doğru odunsu bir gövdeye dönüşmekle birlikte yinede ölmektedir. Ben muglada yaşıyorum. Bu yüzden hala varlığını sürdürüyor. Bir öğretmen arkadaşı vermiştim. o hiç tohum alamadı. Arıların döllemesi gerekiyor anladığım kadarıyla (olaydan kişisel çıkarımımdır)

Şayet boyu 1 karış kadarken su vermeyi bırakırsanız anında çiçeğe yöneliyorki o durum bile çok muhteşem bir tablo yaratıyor. Şayet çok büyüyüp yayılmasını istemiyorsanız su vermeyi kesin.

Sarılıcı olmasına ragmen sarılmayı pek başaramıyor açıkcası, siz şekil vermesiniz sarılacağa yere, yani elle dolamazsınız kaderi yere doğru düşmek oluyor.

maki01 11-10-2009 08:30

2 Eklenti(ler)
Hemen yıldız çadırıyla konuya dönelim...
Pembe ve kırmızı bugün aynı kareye girdi. Üçlüyü beklemekteyim :)
Eklenti 107480
Eklenti 107481

maki01 11-10-2009 13:41

Güneşle pek ilgisi yok sevgili Volare.
Pembe , beyaz, kırmızı tohumlar ekmiştim. Beyazın açan çiçeği arkada kaldı. Şu an en az güneş alan beyaz :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025