agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

kalambaklı 09-01-2011 20:28

Bence bırakın doğal olarak kurusunlar, aceleye hiç gerek yok, tohumları nasılsa mart ayında ekeceğiz.

Yılmaz Yalçın 25-01-2011 13:09

Arkadaşlar,
Benim selluka çeliklerimin hepsi çürüdü:(Neden böyle oldu anlamadım.Oysa ki ne güzel sürgün vermişlerdi.Nazar değdi:(

kalambaklı 25-01-2011 13:15

Zaman uygun değildi ve verdikleri sürgünler yalancı sürgünler.

Suna 25-01-2011 13:24

10 ocakta ektiğim çelikler sürgün veriyor diye seviniyordum yaprak bile çıktı .:p
umarım benimkiler çürümez.:(
çürümemesi için ne yapabilirim. şu anda ev içindeler.
korkmaya başladım.

memet 25-01-2011 16:16

Fidelerin çürümesinde en önemli faktör ısı ve toprağın çok nemli olması olabilir.

artemisia10 25-01-2011 16:33

Sadece torfa dikmek sanırım fazla nemi sağlayan bu oluyor.

kalambaklı 26-01-2011 08:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi artemisia10 (Mesaj 747342)
Sadece torfa dikmek sanırım fazla nemi sağlayan bu oluyor.

Çeliklerinizi perlit içine dikmeye deneyin.

Yılmaz Yalçın 27-01-2011 23:25

Arkadaşlar,
Geçen yıldan kalan ve budayarak içeri aldığım sellukamın gövdesi çürümüş resmen ama kökleri sağlam gibi duruyor hatta bir kısım kök arasından sürgün vermiş..Şimdi merak ettiğim bu mevsimde gövde çürümesi normal midir?Sulamayı ölçülü yapıyorum aşırıya kaçmıyorum.Isı da öyle çok değil ortam ılık..İlkbaharda sürgün verir mi sellukam gövde çürümüşse?

memet 28-01-2011 06:39

Sulamadan önce toprağın iyice kurumasına izin verin. Bu mevsimde su ihtiyacı minimumda. Benim geçen kış bütünüyle donmuştu sellukam. Bu kış yine dondu. Topraktaki soğalanır canlı, bahara tekrar sürgün verecek.

Yılmaz Yalçın 28-01-2011 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 748606)
Sulamadan önce toprağın iyice kurumasına izin verin. Bu mevsimde su ihtiyacı minimumda. Benim geçen kış bütünüyle donmuştu sellukam. Bu kış yine dondu. Topraktaki soğalanır canlı, bahara tekrar sürgün verecek.

Teşekkürler:)Ancak sellukam geçen yıl Mayıstaki fidelerden..Göremedim soğan yaptı mı blimiyorum?Tahminen selluka kaç yaşındayken soğan oluşturur tecrübelerine dayanarak?Mesela 2010-Mayıs sellukası soğan oluşturmuş mudur?

memet 28-01-2011 20:16

Olmuştur. Bu sene tohumdan aldığım sadeece üç litrelik bir saksıda tuttuğum selukanın soğanı var.

kaktüssevdası 29-01-2011 11:42

arkadaşlar benim bahçem yok balkonda olurmu 2. kat???

Yılmaz Yalçın 29-01-2011 11:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüssevdası (Mesaj 749077)
arkadaşlar benim bahçem yok balkonda olurmu 2. kat???

Evet olur:)Ama bol güneş gören bir yerde olmalı ve saksısını en az 30 litrelik yapmalısın..

adneser 04-02-2011 19:10

Selluka (Vigna caracalla)

1 Eklenti(ler)
Uzun zamandır aradığım,buradada takip ettiğim ve sonunda Sayın Orhan Özbilgiç'in gönderdiği selluka tohumlarının(buradan'da tekrar tekrar teşekkür ederim) beş adedi üç gün önce toprakla buluştu.
Eklenti 191445
Şimdilik beklemedeyim gelişmeleri siz lerle paylaşacağım.

seleste 05-02-2011 11:21

Değerli arkadaşlar,

Mutlu Bey'den boyu 2 metreden fazla, yeşil yaprakları olan bir selluka aldım. Dün geldi. Bahçem korunaklı sayılır, nisan ayında bahçeye dikmeyi düşünüyorum. O zamana kadar kapalı balkonda mı, içeride mi muhafaza edeyim ? Şimdilik büyükçe bir saksıya aldım. Deneyimli arkadaşlar bilgi verirse memnun olurum.

limon 06-02-2011 15:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adneser (Mesaj 751754)
Uzun zamandır aradığım,buradada takip ettiğim ve sonunda Sayın Orhan Özbilgiç'in gönderdiği selluka tohumlarının(buradan'da tekrar tekrar teşekkür ederim) beş adedi üç gün önce toprakla buluştu.

Şimdilik beklemedeyim gelişmeleri siz lerle paylaşacağım.

Orhan Bey'in toplantıda dağıttığı henüz tam kurumamış tohumlardan 3 tanesini 10 gün kadar önce deneme amaçlı ekmiştim. Gerçi fasulye yeşildi ama içindeki tohumları çıkardığımda bir gün sonra kupruku olmuşlardı. Birisi çimlenmiş ve 5 cm kadar da uzamış. Sanırım sizinkiler de 10 güne kadar yeşermeye başlayacaktır.

Zafer İnandıklı 12-02-2011 18:44

2 Eklenti(ler)
Hafifçe zımparaladığım selluka tohumlarını, hümik asitli 42 derece ısıtılmış suda 12 saat bekleterek şişen tabletlere ekip, bodur 5 litrelik pet şişe içine yerleştirdim. Pet şişeyi de perdeliğin üzerine koydum. (Oradaki ısı 20 dereceden aşağıya düşmüyor.) Sonuç bir haftada 15 tohumdan 13 çimlenme.

Yılmaz Yalçın 13-02-2011 21:24

Sevgili Memet,
2010-Mart ayının fidesi sellukam içerde pencere önünde ancak gövdesi tamamen kurudu gitti.Şimdi sanırım kökleri kaldı sadece.Sizce bahara yeniden yeşerir mi yoksa kaybettim mi?

memet 14-02-2011 06:59

Benim dışarıda duran sellukalarım da tamamen kurudu, hata don vurdu gövdesine. Geçen sene de öyle olmuştu. Bahara tekrar canlanacak.
Toprakta kökü soğan yapıyor. Baharda bu soğandan tekrar sürgün verecek.
Endişelenmeyin. Canlanacak tekrar.

athena -asena 15-02-2011 16:41

3 Eklenti(ler)
50 gün oldu 10 adet selluka çeliklerimden 2 tanesinin sürgünleri uzamaya devam ediyor, içlerinde 3 tane daha var yeni sürgün çıkarmaya başladı. birde değişik bir bitki var kendiliğinden çıkma ne olduğunu da bilmiyorum oda büyüyor .

artemisia10 15-02-2011 18:23

1 Eklenti(ler)
Benim selluka'm da tohumdan. Sevgiler...
Eklenti 192811

Bahar Erdem 16-02-2011 10:49

sayın memet ve kiraz'a teşekkür ediyorum. Bitkinin bulunduğu ortam ışık alıyor ama güneş birazda mevsim sebebi ile almıyordu. Ama ne toprağında nede yaprağında zararlı ve hastalığa raslamadım. Sizin önerilerinize uyarak güneş alan büyük balkonumu tamperli camla kaplatıp bitkiyi bugün itibariyle 1m den budayarak oraya taşıdım. Zaten zaman zaman bitki besini ve B5A ile destekliyorum bitkiyi bugünde B5A ile gübreleyerek yeni yerine aldım. Nisandada bahçeme dikmeyi planlıyorum. Ama burası bi tepenin doruğu ve etrafıda göz alabildiğine ayçiçeği ve buday tarlaları ile kaplı. Bu yüzden çok rüzgar alıyor acaba bitkiye bi zararı olurmu. Kıyaslama yapılması açısından şunu söyleyebilirim. Deneme amaçlı kışın bahçeye ekili vaziyette bıraktığım ortancama hiç bişey olmadı. Hatta şu sırala havaların iyi gitmesi sebebiyle filizlenmeye bile başladı.

memet 16-02-2011 11:18

Benim iş yeri de çok rüzgar alan bir yer. Sert rüzgarlar çiçeklerin dökülmesine neden oluyor biraz.
Mümkün olduğunca korunaklı bir yer olmasında yarar var.

Zafer İnandıklı 17-02-2011 19:52

1 Eklenti(ler)
Sellukaların son durumu.

adneser 19-02-2011 00:04

1 Eklenti(ler)
Ektiğim beş Selluka, zülf-ü aruz
tohumundan ancak biri çimlendi diğerleri ise çürüdü. :(
Çimlenenin durumuda resimde görüldüğü gibi şimdilik sorunsuz
Eklenti 193314
Hata nerde derseniz tahminen

1-Zımparalama işini düzgün yapamadım
2-Fazla sulama
3-Havaların biraz serin gitmesi
Diye düşünüyorum

Smyrna 19-02-2011 00:59

selluka yer değişimi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 755148)
Benim dışarıda duran sellukalarım da tamamen kurudu, hata don vurdu gövdesine. Geçen sene de öyle olmuştu. Bahara tekrar canlanacak.
Toprakta kökü soğan yapıyor. Baharda bu soğandan tekrar sürgün verecek.
Endişelenmeyin. Canlanacak tekrar.

Geçen yıl kalambaklı'nın gönderdiği 10 adet tohumun hepsi çimlenmişti. Ama çiçeklenme aşamasına gelmediler. Bu kışı bahçede geçirdiler ve yaprakları az da olsa dondan etkilendiler sanırım. Ancak gövdeleri yine de yeşilliklerini koruyorlar. Bugün bahçede ot temizliği yaparken yanlışlıkla bir soğanı da yerinden çıkardım. Yeniden aynı yere gömdüm. Bir yıllık hassas bitkinin o kadar büyük soğan yapmasına şaşırdığımı söylemeliyim. Başparmak boğumu kadar bir büyüklükte. Aslında biraz iç içe geçtikleri için yerlerini değiştirerek üçlü gruplar halinde birbirine sardırmayı da düşünüyorum. Zamanı mıdır ve kökler bu durumdan etkilenir mi? Ne dersiniz?

memet 19-02-2011 06:44

Kökleri ayıracaksanız bitki uyanmadan yapmak en uygunudur bence.

malbman 19-02-2011 07:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zafer İnandıklı (Mesaj 756846)
Sellukaların son durumu.

Sayın Zafer İnandıklı, neredeyse tüm ektiğiniz tohumları kayıpsız olarak çimlendirmişsiniz, tebrikler.

Ancak, fotoğraflardan yanlış anlamadıysam, sanırım sellukalarınız yeterince ışık almıyor. Zira gövdeleri çok ince ve hayli boylanmışlar. Bu durumda sarılıcı da olsa, bitkinin kendisini taşıması zorlaşır.

memet 19-02-2011 08:39

Öğrenilmesi gereken en önemli şey bence tohumların çok erken çimlendirildiği mart soğukları boyunca nasıl koruncağı.
Bitki nisanla birlikte büyümeye çalışacak, ama erken çimlendiği için yorgun olacak.

Zafer İnandıklı 19-02-2011 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 757439)
Sayın Zafer İnandıklı, neredeyse tüm ektiğiniz tohumları kayıpsız olarak çimlendirmişsiniz, tebrikler.

Ancak, fotoğraflardan yanlış anlamadıysam, sanırım sellukalarınız yeterince ışık almıyor. Zira gövdeleri çok ince ve hayli boylanmışlar. Bu durumda sarılıcı da olsa, bitkinin kendisini taşıması zorlaşır.

Sayın malbman, tesbitiniz doğru, az ışıklı ortamda bulunuyorlar. Diğer tohumlar için Mart'ın ikinci yarısını bekliyorum.
Sevgiler, teşekkürler...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025