![]() |
1 Eklenti(ler)
Büyüyecegizde cicek acacagız ;)
|
Benim selluka 2 metreyi geçti ama hiç canlı değil, zaten hiç çiçekte yok:(
|
Çimlendirmenin de çiçeklenmenin de mevsimi artık geçti.
Hangi ortamda olduğunu bilemediğim için neden çiçek açmadığını söylemek zor ama artık açacaksa seneye açar. |
sevgili selluka sevdalıları, bende mayıs gibi çiçekçiden saksıda aldığım sellukayı daha büyük bir saksıya aktardım ve yazlığa götürdüm.bir süre saat 15 ten sonra güneş alan bir yerde tutuyordum çok neşeli ve bayağıda boy atmıştı ama bir süre sonra sanırım kırmızı örümcek denen zararlı onada bulaştı ne yapacağımı bilemedim internetimde olmadığından siteye girip araştırma olanağımda olmadı..saksıyı hemen güneşli kısma aldım ara ara yapraklarını yıkadım daha önceden aklımda kalan arapsabunlu karışımı uyguladım ve beklemeye başladım yaprakları pek canlı görünmesede çiçek açmaya başladı ve misler gibi kokusu beni mest ediyordu..şimdi onu oralarda bırakıp geldim (Karaburun da)aklım onda soğuklar başlamadan gidip bakacağım kış için bana ne yapmamı önerirsiniz..bahçeye alayımmı yoksa saksıda kuytu bir yere mi koyayım..evin içinde olursa kapalı kalıp bozulmasından korkuyorum, ne dersiniz..
|
Üzerinde tohum varsa bırakın tohumlar olgunlaşsın. Karaburun'da dışarıda sorun yaşayacağını sanmam.
|
teşekkür ederim Mehmet bey.umarım tohum vardır ben bir hafta önce bıraktığımda üzerinde hala çiçek vardı.peki yağmurlardan çürüme yaparmı?saksıda ama açık alanda bahçe toprağı üzerinde.
|
Biraz yağmurla çürüyeceğini sanmam. Zaten kışla birlikte kurumalar olur. Onun dışında sağlıklı kalıp bahara tekrar canlanır.
|
5 Eklenti(ler)
Eklenti 342289
Çiçeklere devam. Eklenti 342290 hala 3-4 çiçeğim mevcut. Eklenti 342291 Mis gibi kokuyorlar. Eklenti 342292 Ama tohum kapsülu sadece iki tane oldu. Bir yerde hata yaptık herhalde. Eklenti 342293 Herkese selamlar. |
Sellukayı içeri almamın zamanı geldi mi? Hala yaprakları yeşil.
|
O kadar soğuklar başlamadı daha ama. İçerde ortmanın etkisiyle uyuklamaya geçmeyebilir.
|
1 Eklenti(ler)
Tohumlar.:o
|
Az önce farkettim ki 20 kadar fasulyeden 8 tanesi duruyor ve bu fasulyeler de buradaki resimdekiler kadar büyük ve dolgun durmuyor :( Sulama vs. herşeyi düzgün yaptım ama... Sebebi daha önce belirttiğim gibi balkonun hiç direk güneş almaması ve bol rüzgarlı olması olabilir mi? Kalanları olgunlaştırabilmek için bir öneri varsa memmun olurum. Selluka yetiştirdim, tohumunu paylaşacağım diye çok heveslenmiştim çünkü :mad:
|
Az güneş alma ve çok rüzgar zarar veriyor İşyerindeyken bu yüzden çiçekleri çok az tutar, tohum kapsülerini dökerdi.
Elde kalanların olgunlaşmasını ummaktan başka çok seçenek yok. |
1 Eklenti(ler)
Diatomitte çimlenen selluka.
Yazın büyükçe bir saksıda olan sellukam, kırmızı örümcek istilasına uğramış ve kaybetmiştim. Ama topraktan sökerken hiç böyle beyaz kök görmedim, hepsi kahverengi idi. Bu son şansım deyip diatomitte yetiştireyim dedim ama besin verdiğim halde yaprakları bir türlü canlı yeşil olmadı. Ben de toprağa aldım. Bakalım gelişimi nasıl olacak. |
agaclar.net'te ilk defa gerçekten kıskanma hissini yaşıyorum:o sizlerin o çiçek açmış, tohuma durmuş sellukalarınızı görünce. Nazarım değmesin diye bol maşallah çekip izliyorum:D
Şimdi ben Van gibi bir iklimde selluka yetiştirmiş kişi olarak birkaç soru sormak istiyorum, iki sellukam sağ salim duruyor. Bir tanesini kedi birkaç hafta kadar önce dipten budadı. Onu sardırdığım yerden çıkarıp saksısını çöp poşeti ile sarıp sarmalayıp rüzgâr almayacağı bir kenara bıraktım. Balkonda bu şekilde dursa baharda yeşerir mi, yoksa içeri mi alayım? İkincisi hâlâ sardırdığım düzenekte balkonda duruyor. Onun fotoğrafını çekip buraya eklesem nereden itibaren budayacağım konusunda bana yardımcı olabilecek olan var mı?:o |
Van ikliminde soğuklar başladıktan sonra korunaklı bir iç ortama almak yararlı olur bence.
Kışın önemli ölçüde dallar kuruyacağıi için bir budama gerekli değil. Ama içeri almak için gerekli götüyorsanız bir miktar kısaltmanız yeterli olur. Yazın nasılsa tekrar yeniden dallanacak. |
Çok büyümemişlerdi gariplerim zaten, doğru dürüst sıcak olmadı bu sene, kış geç bitti, yaz da serin geçer. Herkesin sellukaları çiçek açarken benimkiler anca kendini toparladı.
Bu bahara çıkarmayı başarabilirsem sizin dediğiniz gibi koskocaman bir saksıya alıp çok güzel bir toprak hazırlayacağım onlara ve çiçek açtıracağım da. Van'da açan ilk selluka olur belki. :) |
1 Eklenti(ler)
Tohumların olgunlaşması için sabırla bekliyoruz.
|
Geçen yıl sellukamı bahçede bırakmıştım ancak baharla birlikte canlanmadı. Bu yıl elimdeki son tohumları kullandım ve tohum kapsüllerim var. ancak olgunlaşamayacaklar diye korkuyorum. Saksıya almak gerekli mi Bursa'da, tecrübesi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
|
Alıntı:
|
Kasım ayının 3. haftası sellukamı ziyarete gittim, tüm dalları kurumuş..baharı beklemekten başka yapacak birşey yok sanırım..:eek:
|
Terasta İstanbulun gece soğuğunda yapraklarını tamemen döken sellukayı kapalı balkona aldım, sıcaklık gündüz kapalı balkonda 15-16 derece olunca Aralık ayında selluka yeniden uyandı,tekrar yaprak veriyor.
Bakalım sonuç ne olacak? |
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ama ne yazıkki, 5 aralığa kadar orada kalmama rağmen bir kapsülü bile olgunlaşmamıştı. Bügünlerde olgunlaşmaya başlamıştır ama ne çare? Toplayıp gönderebilecek kimse yok.:( Nisan ortasında gittiğimde sağlıklı tohumlarla karşılaşabilecek miyim? Merak ediyorum doğrusu.:confused: Eğer donlardan önce kapsüller kurursa, kesinlikle geriye birşeyler kalır. Yoook...Tohum kapsülleri kurumadan donlar başlarsa, hiç şans yok demektir. Oysa 2010 yılında aralık başında tüm tohumlar olgunlaşıp kurumuştu. Ne yapalım? Kısmette ne varsa o olur.:) Eklenti 353990 Eklenti 353991 Eklenti 353992 Eklenti 353993 |
Tohum tamamen kuruyup şubat sonuna kadar dalında kalabiliyor.
İlk bir kaç sene bize tohum veren arkadaşımdan şubat ayı içinde almıştım tohumları. |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Aslında 15 şubat için gidiş, 6 mart için dönüş indirimli uçak biletim var. eylülde Pegasus 39 tl. diye, şubat-mart ayları için bir kampanya düzenlemişti. Bende almıştım. Ancak getiğimiz kış sözünü ettiğim tarihlerde, gerek İstanbul, gerekse Samsun hep karlı idi. Bu nedenle gidemeyebileceğimi düşünerek, bu yolculuğumu garanti görmüyorum.:confused: Benim ihtiyacım yok. Tohum takas organizasyonunun süreside bitmiş. Lakin, Selis'inde vurguladığı gibi, yinede ihtiyacı olanlara bir şekilde dağıtır onları mutlu ederdim. Bakalım, inşallah bir çözüm bulurum. Geçtiğimiz yıl kışı çok sert görmesine karşın, haziran başlarında topraktan fışkırmışlardı bu fotoğraftaki sellukalar. Bu demektir ki; Çok ciddi bir olağanüstülük olmazsa, bu yaz başındada yumru ( ya da rizom) lardan fışkıracaklardır. Ayrıca dışarıda saksıda olan bir sellukamıda kabaca budayıp, ardiye olarak kullandığım alt katta, korunaklı bir yere aldım. Yani stepnemde var.:) Eklenti 353996 Eklenti 353997 |
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
Siteye fotoğraf yükleyemediğim için o günlerde çok fazla fotoğrafını çekmemiştim. Yinede birkaç tane çekmişim. (Eylül ortalarında.) Eklenti 354175 Eklenti 354173 Eklenti 354174 |
selluka
1 Eklenti(ler)
selluka yeni mahsul
|
1 Eklenti(ler)
selluka
|
Biraz erken toplamışsınız gibi geldi bana.
|
Görevli ziraat mühendisinin onayı üzerine hersene olduğu gibi kontrollü toplanmıştır.
Selamlar |
Erken toplamışsınız bence, kimin onay verdiği çok farketmez, yemyeşil henüz tohumlar, yani olgunlaşmamış. Ben de kaç küsür yıldır tohum topluyorum deneyim sabittir.
Evet ilk mesaja bir gözattım altı yıl olmuş, ilk tohumu bulalı. Geçen sene binbeşyüz kadar tohum dağıttığımı göz önünde bulundurun, siz bir daha yıla beni dinleyin. Selamlar bizden. |
1 Eklenti(ler)
Bende sn. ahmeter gibi erken topladım inşallah bir sorun olmaz.:o
|
Neden acele etme gereği duyuyorsunuz. Bu kadar bekledikten sonra sabredeceğiniz onbeş yirmi gün daha hepsi.
O kadar yıl uğraştıktan sonra, ilk tohumlarını alacak olanlar da, böyle oluyormuş deyip olgunlaşmamış tohumları toplamaya başlayacak. Hiç değilse tohum zarflarını açmadan bekletin. |
Havaların soğuması nedeniyle topladım ben, birazda mecburen yanii... geceler 1-2 derece olmaya başladı hepten kaybetmiyeyim dedim.
|
Çok az tohumum oldu. Ve içleri fazla büyümemişti. Ben de acemilik ettim topladım.
2- 3 tanesini de ya tutarsa dedim ektim. Beklemedeyim. Seneye daha tecrübeli olacağız inşallah. |
Alıntı:
|
Orhan bey
Arkadasım hangı sehırde yetiştirdiniz by Sellukayı..İzmir de dahı bu kadar coskulusunu görmedim.. Hele tohumları görünce içim cız etti.. Biz 2-3 tohum pesinde kosarken yazık bunca tohuma..İnşallah seneye ıklım daha uygun olurda tohumlardan kaybınız olmaz..Özel bır bakım uyguluyormusunuz merak ettım.. Ellerinize saglık.
|
Alıntı:
Bahçem Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü'nde. Yeşilırmak deltasının tam ortasında. İklim bölgesi olarak 9-B diye geçiyor, ama kışın sıcaklıklar genellikle en düşük -7 leri görsede, bazı yıllarda, (-9)-(-10) ları görebiliyor. Bu nedenle bitkinin toprak üstü kısmı genellikle donuyor. Mayısın ikinci yarısından sonra topraktan tekrar yeşeriyor. Toprak Alüviyal. Menderes deltaları gibi. Ama bitki örtüsünün daha gür olması nedeniyle humuslu. Birde Akdeniz İklimi'ndeki kadar kavurucu sıcaklar yok. Malumunuz, birçok bitkinin en sevdiği şeylerden biride nemdir. O da, fazlasıyla var. Bu yüzden bitki çeşitliliğide fazla. Anlayacağınız, fidanlık kurmak için son derece uygun toprak ve iklim koşulları var bu deltada. Zaten onlarcada var... Benim sellukalarında bu denli sağlıklı olmasının ana nedeni, yukarıda sözünü ettiğim koşullar. Diye düşünüyorum. Ehhhh... Birazda gözümü üstlerinden ayırmayıp, gerektiği zaman sulayıp, gerektiği zaman gübrelememdir. Sanırım. Kısacası şanslı bir coğrafyadayım.:) Herşey gönlünüzce olsun. |
Sayın Ahmeter ve Sayın Nevzat iyice kararmadan toplanınca tohumların olgunlaşmamış olma olasılığı çok fazla. İçleri beyaz görünüyor. Oysaki tohumlar yesil mercimek büyüklüğünde ve kahverengi oluyor. Keşke biraz daha bekleseydiniz..
|
Bende geçen gün öylesine tohumunu ektim, birde ne göreyim filizlenmiş bu mevsimde ne yapacağım marta kadar kalorifer kenarında dayanırmı acaba?
Altta resmini ekledim |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025