![]() |
|
Bunlardan sadece birisi vigna caracalla. Onda da selluka fotoğrafı yok, aynı aileden başka bir çiçeğin fotoğrafını koymuşlar, diğerleri selluka değil zaten.
|
Herkese kolay gelsin. Bu güzel çiçekle ilk kez bugün tanıştım. Forumu okumaya çalıştım ancak biraz aklım karıştı. Sorum şu, benim güney cepheli bir balkonum var ancak oldukça sert rüzgar alabiliyor, mevsim itibariyle önümüzdeki günler de hava gitgide soğuyacak. Bitkiyi satan kişi bir yıllık olduğunu söyledi, küçük bir saksıda ve yaklaşık 1,5 -2 m boyu var. Birkaç da çiçeği var. Şimdi alsam, balkona sardırmaya başlasam rüzgardan bozulur mu, mutlaka ilkbaharı beklemeli miyim? Bir de balkonum saat 9-15 arası güneş görüyor sanırım, yeterli olur mu acaba? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler!
|
Eğer almayı düşündüğünüz bitki Vigna Caracalla( selluka) ise özellikle İzmir için tek yıllık değildir. Tarifinize göre gelişmiş, çiçek açmış bir bitki, bu mevsim de alabilirsiniz. Balkonunuzun durumu da güneşli, biraz da kuytu bir yere alırsanız, daha rahat eder. Martta toprağını dağıtmadan en az 20 litrelik bir saksıya geçirirsiniz, daha çok çiçeklenir, gelişir.
|
1 Eklenti(ler)
Dördüncü yılındaki sellukam bu sene erken tohum kapsülleri verdi.
Eklenti 251046 |
2 Eklenti(ler)
Sn kalambaklı göndermiş olduğunuz selluka tohumlarının bu günkü durumu, çiçek açtı bizi çok sevindirdi.
|
Alıntı:
Sayın acemifüsun, yanıtınız için teşekkür ederim. Bahardaki saksı değişimine dek rüzgardan korumayı deneyeceğim. Umarım benim de sizler gibi güzel fotoğraflarını paylaşabileceğim sağlıklı bir sellukam olur. |
Sayın vehbi, benim sellukalar, 15 gün kadar önce tohum yapmaya başladı, iklim farkı burada da belli oluyor.
Sellukanıza maşallah diyelim de nazar değmesin. |
Vehbi çiçekleri maşallah muhteşem bendekilerde 3 mt'yi geçti ses seda yok 20-25 lt'lik saksıdalar açtırmak için gübre mi versem diyorum 10-20-20 gibi
|
Sn aukesen sellukalar saksıda büyüdüler,saksıyla beraber toprağa diktim kışın kapalı bölüme almayı düşünüyorum,bülunduğu toprak gübreli(koyun gübresi karıştırmıştım) haftada bir veya sıcaklarda iki kez su verdim boyu taminimce on metreyi geçti,tüm arkadaşlara bol çiçekli günler,teşekkürler sn kalambaklı.
|
selluka
1 Eklenti(ler)
Sn smiy teşekkür ederim,tohumları sn kalambaklı ve Aysiş hn göndermişti tüm tohumlar çimlendi arkadaşlara fide olarak dağıtıldı,onların sellukalarda çiçek açtı tohum alabilirsem bende dağıtacağım tüm selluka severlere bol çiçekli günler.
Arkadaşıma verdiğim selluka çiçek açtı. |
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
|
Merhabalar,
2 adet sellukam 25 lik saksılarda.Biri 2,5 diğeri nerdeyse 4 m. Karşıyaka' da açık balkonda, devamlı burda muhafaza etmek istiyorum. Kışın her bir saksının altına küçük birer çuval geçirip, saksı ile çuval arasına olmak üzere ,birini saman, diğerini diğer bitkilerimin kuru yaprak ve dalları ile doldursam; 1- İzmir kışına engel olurmu? 2- Samandan veya malç malzemelerinden her hangi bir zararlı sellukalara bulaşırmı? 3- Üstü soğuktan zarar görsede, içi dolu çuvallar, köklere koruma sağlarmı veya onları haşlar mı? 4- Kaybetmek korkusu ile baharda çimlendirdiğim sellukaların yerlerini değiştirmedim, 10.00 a kadar gördüğü güneş yetersiz geldi, sanırım ondan çiçek vermedi. Seneye, balkondan bina çatısına ip veya ağ ile uzatmayı düşünüyorum, direk duvar ile temas edecekler o zaman, acaba duvarın zararı olurmu? Lütfen, özürlerimle, çocukluğumun anıları ile dolu sellukalarım için cevap bekliyorum. Teşekkür ve Saygılarımla lütfen. 45-50 sene öncesi, Girne Caddesi, Hipocampus havuzunun yanındaki ''Yeşilçam Sokağı'' 'nda filim çekenleri izler iken selluka koklayan biri. |
Bence herhangi bir koruma önlemi almanıza gerek kalmadan kışı atlatırlar. Don olursa geçici bir koruma yeterli olur.
|
Yerde duran iki kök sellukamı saksıya almam gerekti.
Köklerden birisininde de yumruları bölmem gerekti. Böylece soğandan üretim tekniğini de denemiş oldum. |
Mart ayında ektiğim sellukam çiçek açıp daha sonra fasülye vermişti.Ama fasülyeler hala cılız,bir gelişme yok.Tohum için umudu keseyim mi,yoksa biraz daha bekleyeyim mi?
|
Alıntı:
|
Selluka çiçeği
1 Eklenti(ler)
Tohumlar büyüyor
|
Sayın ahmeter 5556 nolu mesajdaki fotoğraf yeni mi,çiçekler hala var mı?
|
Selluka vigna caracalla
Alıntı:
|
Eyyy Sevgili Sellukacılar...Ben bu çiçeğe aşık oldum...Bu yaz tohumdan ürettiklerimi büyüttüm...Neredeyse 2m. boy attılar..Bir saksı tomurcuğunu bana bayram sabahı gösterdi..Sevinçten uçtum..:) Daha sonra üstü 8 tane daha tomurcukma doldu..Fakat heyhat hiçbiri açamadan kuruyup dökülüp bittiler...
Şu anda iki adet saksıyı içeride...İki tanesini de bahçede toprağa dikili olarak muhafaza etmeye çalışıyorum...Evin içine aldıklarım, yeniden sürgün vermeye başladılar...Acaba nasıl bir bakım yapsam da çiçek açtırsam diyorum.. Bunları gözüm gibi bakıyorum...Yoksa bu sanmaşığın çiçeğini görmeden hakkın rahmetine kavuşacağım gibi gibi...:))) Lütfen bana bilgi verirmisiniz...Bu zamana kadar baktığım sarmaşıklara hiç benzemiyor..Kaprisli bir şey..:))) Herkese selam ve sevgiler...:)) |
Alıntı:
Ya çok su verdiniz veya susuz bıraktınız ki çiçeklerini attı. Ben toprağı kuruduğunda suluyorum. Size başrılar dilerim. |
Alıntı:
bir de çok enteresan bir şekilde altı ve üstü (köke ve sürgüne doğru iki tarafı) kurumuş bir kısım hala yeşil duruyor, bu yüzden kuru görünen kısımlar aslında ölü değil galiba. kuruyan kısımları budamalı mıyım yoksa kendi haline mi bırakayım? |
Bütünüyle de kuruması mümkün, toprak altındaki soğandan yeniden sürgün verebilir. Tamamen kurumayan dışarıda kalan dallar varsa, baharda onlardan da canlanacak.
Yeşil bölümün alt tarafını kuru olduğundan eminseniz kesip çelik alabilirsiniz ama kış çeliği denemesi yaptım, hem gereksiz bir çaba, yazın aldığım çelikler gibi köklenme olmadı. Hem nasılsa bahara canlanacak. Kuru dalları budayabilirsiniz. |
Alıntı:
|
Bence buzdolabında tutmaya gerek yok serin ve kuru bir ortam yeterli.
|
Sayın manolya ben tohumlarımı normal oda sıcaklığında, ve kuru bir ortamda saklıyorum.
Bilebildiğim kadarıyla rutubet yoksa tohumlar çimlenmeden sağlıkla bir kaç yıl saklanabiliyor. O yüzden endişe etmeyin.. Tohumlarınıza birşey olmaz. Gece sıcaklığı 10 ~ 12 dereceye çıktığında törpüleyip iki gün ılık suda bekleterek toprağa dikin, üzerini enfazla 0.5~1.0 cm toprak örtün. Toprağı nemli tutarsanız en fazla 15 gün içinde çimlendiğini göreceksiniz. |
Sayın Münevver
1 Eklenti(ler)
Kon-nichiwa
Dokoni sunde imasuka |
Geçen sene tohumdan yetiştirdiğim sellukamı soğuktan etkilenmesin diye yaprak bırakmadan her tarafını budayıp içeriye almıştım. Yaklaşık 5 haftadır pek fazla güneş almayan, ısıtma olmayan bir odada duruyor. Ama uyuyup dinlenmek yerine coştu benimki :confused: 1 m'lik 3 sürgüne ilaveten bıraktığım dalın hemen her yaprak boğumundan sürgün verdi, yaprak yapmaya çalışıyor. Önceleri nasılsa koşullar uygun değil daha uzamaz diye önemsemedim ama... Benimkinin hiç şakası yok, uzun sürgünlerden ikisi yanındaki perdeye tırmanmaya başlamış birkaç gündür. Diğer sürgün de yanındaki sardunyalara dolanmış, perdeye ulaşmaya çalışıyor...
Hava koşullarını gözönüne alırsak en az 6 hafta daha içeride kalması lazım. Ama bu şekilde büyümesine de izin veremem, çünkü sardıracak yer yok; balkona çıkacağı günler gelene kadar bir şekilde kontrol altına altına alıp, bitkiyi henüz baharın gelmediğine ikna etmem gerekiyor :rolleyes: Şu anda bir budama daha yapsam bitkiyi küstürür müyüm? Önerilerinizi bekliyorum... |
Sevgili elek ne güzel, bir an evvel büyümek istiyor. Bırakın kıymayın. Bence bir çember gibi tele sardırın. Bahara hazır olsun...
|
Epey büyük bir kafes yapmam gerekecek o zaman sevgili Agozce, tek bir çember hayatta yetmez çünkü. Altından kalkabilir miyim bilmiyorum. Ama bahara kafesi hazır, hafif de yapraklanmış girmesi bir avantaj olacak tabi... Bu karda kışta Eminönü yollarına düşmek farz oldu gibi ;)
Alıntı:
Bu arada, saksının harcında bol miktarda 2 ay kadar toprağın içinde beklemiş kahve telvesi (şu meşhur kahvecilerden birinden rica edip almıştım) bulunduğunu da belirtmek isterim. Belki de bunun etkisi olmuştur bu kadar sürgün vermesinde :confused: Geçen yaz çiçek filan göremedim ama, bu sene ümitliyim... |
Bu ne güzel bir haber
Alıntı:
Bundan daha güzel bir haber olamazdı, bu karlı soguk havada. Kırkbir kere maşallah, yerini ve sizi sevmiş anlaşılan. Bir kaç gün sonra çiçek açtı derseniz o zaman küçük dilimi yutarım herhalde;) Bir ilki başarmış durumdasınız, ellerinize sağlık. Siz sevgi verdiniz, sellukanız da teşekkür etmiş ne güzel. Ama aklıma takılan ''kahve telvesi'' bu konuda biraz detay verebilirmisiniz. Bizlerde siizn tecrübelerinizden faydalanmış oluruz. Bol çiçekli günler dileklerimle. Selam ve sevgiler Asu |
Vallahi Asu hanım, sellukanın ben de acemisiyim. Geçen sene tohumdan yetiştirdim (Orhan öğretmenime tekrar teşekkürler...) Yaz başında balkonu saran kırmızı örümcekten kurtardım; sonra tam dallanıp balkonun yan tarafını kapatmaya başlayınca apartmanın bitmek bilmeyen dış cephe inşaatından dolayı 1,5 ay kadar içeride tutmak zorunda kaldım. Hastalık, bir içeri bir dışarı derken çiçek de hayal oldu tabi... Ama çimlendirip hediye ettiğim fidelerden açanlar olmuş, bununla avundum :) Şimdi de korkum, erkenci davranıp enerjisini tam toplayamaması yüzünden bu sene de boşa çıkması; bakalım beni sevdi mi yoksa nefret mi etti yaz gelince anlayacağım :rolleyes:
Kahve telvesine gelince... Burada da tartışılmış, ben de yabancı bir forumda okuyup uygulamaya karar vermiştim. Dükkandan istedim, oradaki arkadaş da sağolsun; makinada ve çöp kovasında ne varsa poşete doldurup verdi (sıkışmış hali hacim olarak yaklaşık 2 lt vardı) Selluka için hazırladığım 20 lt'lik boya kovasında toprakla karıştırıp 2 ay bekledim, balkonda üstü açık olduğundan biraz su da girdi tabi içine. Özetle, basit şekilde az malzemeyle kompost yaptım... Kahvenin NPK değeri o kadar yüksek değil (N: 2 civarı P ve K neredeyse yok) ama toprağın havalı kalmasında yardımcı olduğunu söyleyebilirim. Tabi içinde artık ne varsa diğer iz elementleri de katıyor toprağa. Ben de tek sellukada denedim, o yüzden bunda da acemiyim diyebilirim :rolleyes: Farklı birşey öğrenir ya da gözlemlersem memmuniyetle paylaşırım. |
Sevgili elek hanım,
Hani acemi şansı derler ya, biraz ona benzemiş sanki sizin selluka serüveniniz. Ya da ''yeliş el'' olayımı acaba;) Neticede başarmışsınız önemli olanda bu değil mi zaten. Ellerinize emeğinize sağlık. Size zahmet verdim, son derece güzel açıklama yapmışsınız. Çok çok teşekkür ediyorum. Olumsuz şeyler getirmeyin lütfen aklınıza. Herşey güzel gelişir ve mis kokulu selluka çiçeklerinizi görürüz hep birlikte. Benim selluka tohumlarım havaların ısınmasını bekliyor, çimlendirmek için. Keşke sizin kadar başarabilsem bende. Sevgili Ayşiş hanım kırmadı tohum yolladı ( nezdinizde kendisine bir kez daha teşekkürlerimi iletirim) Farklı bilgiler edinirseniz ve de bizimle paylaşırsanız gerçekten çok minnettar olurum. Herşey için tekrar çok teşekkürler. Selam ve sevgilerimle |
1 Eklenti(ler)
benim sellukam yapraklarını döktü, ve kurumuş gibi ama dalında hala yeşillik var:o
Kalorifer peteğinin yanında ama bulunduğu oda da kalorifer çalışmıyor. oda ısısı soğuk değil. Normal oda ısısında duruyor. ne yapayım? sulamasını 20 günde bir yapıyorum.:confused: Eklenti 267164 |
Arkadaşlar ben eksik bilgilerime ve sabırsızlığıma yenik düşüp 04.02.2012 tarihinde Ayşiş Hanımın yoladığı tohumlarına çimlendirme işlemleri uyguladım.Şuana minisera içinde topraktan çıkmalarını bekliyorum.Eğer başarılı olursam bundan sonra ne yapmalıyım bu erken ekim olayını nasıl tolere edebilirim?
|
Yapılacak şey bir ay kadar uygun ortamı koruyup canlı kalmalarını sağlamak.
Toprağın çok ıslak olması köklerin çürümesine neden olabilir, buna dikkat etmek gerekir, gerçek yapraklar çıktıktan sonra. |
Merhaba. Gruba yeni üye oldum ve siteyi izlemeye başlamam da selluka sayesinde oldu. Aylarca forumu takip edip hevesinize, gayretinize, enerjinize ve iyiniyetinize hayran oldum.Doğrusu biraz da şaşırdım günümüzde böyle paylaşımcı ve idealist insanların hala varolduğuna. Kısaca hepinizi uzun zamandır tanıyormuş gibiyim. Benim geçen yıl bir arkadaşımın internetten satın alıp çimlendirdiği minicik bir sellukam var.Ne yazık ki yaz boyunca hızla büyüyüp çeşitli kereler kırmızı örümcek yüzünden budadığım bu değerli bitkim şu an kaloriferli ortamda dinleniyor.Bu bilginin sizlere hiç faydası yok ama yazmadan duramadım.Bütün doğa dostlarına selamlar!
|
selluka çiçeği
1 Eklenti(ler)
selluka çiçeği
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025