agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

sevim.K 28-06-2010 13:17

1 Eklenti(ler)
Dün itibariyle sellukam. Çok zayıf mı büyüyor:confused:

k_donmez 28-06-2010 15:37

1 Eklenti(ler)
Sayın Terra
Selluka Ankara'da yetiştirmesi zor bir bitki. 7 tohumdan beşi çimlendi. Son durum aşağıdaki gibi. Tabi uzun süren yağışlar ve az güneşin de bunda payı var. Sitede tohum paylaşım başlığına bakarsanız veya benden duymuş olmayın İzmir'li arkadaşlardan talep ederseniz size tohum ve belki de fide gönderirler. :p

acemifüsun 28-06-2010 20:26

Sayın Terra selluka çok yıllık bir sarmaşık. Ankarada büyük bir saksıda ( en az 20 litrelik) yazın balkonda bol güneşle, kışında 10 derecenin altında içeride, iyi bir bakımla, belki yaşatabilirsiniz. Selluka başlığının sayfalarında çok değerli bilgileri ve çalışmaları bulacaksınız:)

Terra 28-06-2010 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 665143)
Sayın Terra selluka çok yıllık bir sarmaşık. Ankarada büyük bir saksıda ( en az 20 litrelik) yazın balkonda bol güneşle, kışında 10 derecenin altında içeride, iyi bir bakımla, belki yaşatabilirsiniz. Selluka başlığının sayfalarında çok değerli bilgileri ve çalışmaları bulacaksınız:)

Çok teşekkür ederim. Ben de o şekilde düşünmüştüm. Ayrıca kapalı bir balkonumuz var. Yaz kış sardunyalar yaşıyor. O bölümde yaşatabileceğimi umuyorum.

kalambaklı 01-07-2010 12:42

Sevgili öğretmenim, merak edilecek bir şey yok, selluka' nız sağlıklı bir şekilde büyüyor.

sevim.K 01-07-2010 13:34

Teşekkür ediyorum çok mutlu oldum sn kalambaklı:) Geçen gün dikkat ettim gövde çift dal sürmeye başlamış. Ama yine de saksısı daha büyük olsamıydı diye düşünüyorum

Yılmaz Yalçın 01-07-2010 13:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 666644)
Teşekkür ediyorum çok mutlu oldum sn kalambaklı:) Geçen gün dikkat ettim gövde çift dal sürmeye başlamış. Ama yine de saksısı daha büyük olsamıydı diye düşünüyorum

Sevgili Sevimk,
Benim selluka da 13 litrelik saksıda sizinki kadar (belki biraz daha büyük olabilir) ve gövdeden 3 ayrı sürgün verdi uzayıp gidiyor.Burdaki üstadlara sordum saksıyı büyüğü ile değiştirsem mi diye ama tavsiye etmediler değiştirmeyi seneye baharda değişirsin dediler..

memet 01-07-2010 14:19

Köklerini zedelemeden saksıyı değiştirebilirsiniz. İki gün önce iki saksıyı büyüttüm. Hiç bir sorunla da karşılaşmayacağım. Geçen hafta birini toprağa aktardım, o da son derece iyi durumda.

Yılmaz Yalçın 01-07-2010 14:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 666657)
Köklerini zedelemeden saksıyı değiştirebilirsiniz. İki gün önce iki saksıyı büyüttüm. Hiç bir sorunla da karşılaşmayacağım. Geçen hafta birini toprağa aktardım, o da son derece iyi durumda.

Ben de 2 sellukamdan küçük olanı(1 metre uzunluğunda) bahçeye korunaklı bir yere diktim.Kışın İstanbul'un donlarından koruyabilir miyim yaşayarak göreceğim.Diğeri de saksıda ama epey gelişti 2,5 metre boylandı ve gövdeden 3 kol olarak sürgünleri uzuyor.Saksı 13 litre sanki küçük gibi.B5A uygulaması yapıyorum her ay düzenli olarak epey işe yaradı.

sevim.K 01-07-2010 14:46

Evet olabilir, doğru. Köklerini zedelemeden değiştirebilirsem. Aslında bu ikinci saksı. Fide olduktan sonra saksıya aldım, sonra saksı küçük diye değiştirdim. Keşke o zaman daha büyük saksıya alsaymışım. Çok hızlı büyüyor.

kalambaklı 01-07-2010 21:05

Sevgili öğretmenim saksınız sanki pek te küçük değil gibi, yanılıyormuyum acaba!...

Yılmaz Yalçın 01-07-2010 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 666795)
Sevgili öğretmenim saksınız sanki pek te küçük değil gibi, yanılıyormuyum acaba!...

Sevgili Kalambaklı,

Sizce 11 litrelik saksı küçük mü değiştirilmesi gerekir mi?2 metreyi geçti sellukam.

maki01 01-07-2010 21:19

Benim selluka da dal vermekle meşgul. Boyu ne kadar oldu ölçemiyorum. Bambuya sardırmaya çalıştım, ancak aşağı doğru dönmemekte kararlı. Karşlıklı verdiğimiz savaşı sellukam kazandı. Ne yöne isterse o yöne gitsin diyerek, balkondaki su tahliye borusuna sarılacak şekilde yerini değiştirdim .

Her yaprak dibinden yeni sürgün verecek neredeyse ama gövde hala 2.5 mm filan. Bu sene kalem kalınlığına erişebilecekmiş gibi durmuyor.

cihan_as 01-07-2010 21:53

1 Eklenti(ler)
Sn kalambaklı'dan aldığım, Sellukam oldukca sağlıklı büyüyor, boyu 1m geçti.

sevim.K 01-07-2010 21:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 666795)

Balkonda kırk litrelik saksılarda diye kendi sellukanızı gösterdiğinizden beri benim gözüme küçük gelmeye başladı sellukamın saksısı:eek:;)

kalambaklı 02-07-2010 09:40

Sayın Yılmaz Yalçın, 11 litrelik saksıda sellukanız büyür, fakat sağlıklı çiçeklenme yapamaz, bence 30-40 litrelik saksıya dikerseniz daha güzel gelişecektir.
Kolay gelsin.

Yılmaz Yalçın 02-07-2010 09:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 666954)
Sayın Yılmaz Yalçın, 11 litrelik saksıda sellukanız büyür, fakat sağlıklı çiçeklenme yapamaz, bence 30-40 litrelik saksıya dikerseniz daha güzel gelişecektir.
Kolay gelsin.

Aslında bahçeye diksem mi diye çelişkide kaldım..İstanbul'da güneye bakan korunaklı bahçeme diksem kışın donlarda saman ve at gübresi ile sarsam soğanını bahara çıkartabilir miyim ya da yeniden sürgün verir mi sizce?

kalambaklı 02-07-2010 09:45

Sevgili öğretmenim, saklılar küçük olunca sağlıklı köklenme olamadığı için bitki cılız kalıyor ve sonunda çiçek veya meyveleri de kendisi gibi oluyor.
Yapacak tek şey uygun büyüklükte saksılara dikmek, kolay gelsin.
Saygı ve sevgiler,

Kiraz 02-07-2010 09:48

Son haftalarda çıkan sürgünlerin yaprak sürgünleri olduğundan şüphelenmiştim, yaprak sürgünüymüş çünkü şimdi çok farklı, yuvarlak oluşumlu minik sürgünler var, eminim çiçek. Fotoğraf makinemin çekeceği kadar olunca fotoğrafları ekleyeceğim.

Toprağa aldıktan sonra gelişim çok hızlı oldu, yeri de bol güneş görüyor.

Kiraz 02-07-2010 12:10

Korunaklı bir yere diktim, kışa girerken kökünü korumaya çalışacağım. Geçen kış evde tavanı cam, aydınlık, ılık güzel bir yere koymuştum ama hastalıktan kurtulamamıştı.

Yılmaz Yalçın 03-07-2010 22:32

2 Eklenti(ler)
Saksıdaki selluka epey sürgün veriyor ama çiçek oluşumu henüz yok.

Orhan Özbilgiç 04-07-2010 11:54

2 Eklenti(ler)
Sevgili Ahmeter' in armağanı olan Selluka'm da, epeyce tomurcuk belirdi.:) Daha önce, sürgün uçlarını çiçek tomurcuğu sanmıştım. Ama bu kez yanılmış olamam.;)

Eklenti 157748

Eklenti 157749

selis 05-07-2010 15:59

1 Eklenti(ler)
Ben de sürgün olmayışından şikayet ediyordum Kalambaklı'nın yaptığı gibi balkon demirine yatay olarak sardırdım işe yaradı.. Lablab tomurcuk yaptı ama selluka henüz sessiz..

Kiraz 08-07-2010 19:29

1 Eklenti(ler)
Selluka 4 m tırmandıktan sonra (altındaki domatesler 150 cm uzunlukta) köşede ipi takip edemedi, olduğu yerde daireler çizip genişliyor. Gövdede bir sürü sürgün üst üste sarılı, çapı yaklaşık 2,5 cm civarında. Sürgünlerde beklemediğim kadar çiçek tomurcuğu var.

Eklenti 158846

Yılmaz Yalçın 09-07-2010 09:47

[QUOTE=rahna_mosa;669977]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 669496)
Sayın öğretmenim, tohum paylaşım zamanı size tohum verecek bir çok üyemiz çıkacaktır.[/QUOTE

teşekkürler kalambaklı,
dün kemeraltına gittim ve orada selluka tohumu sordum. çiçeğin kendi var ancak tohumu olmaz dedi. tohum diye alacağın sellukanın orjinali değildir dedi.
forumda eski mesajları okurken bir arkadaş esnaf derneğinden selluka tohumu aldığını yazmış. bunu çiçekçiye söyledim fakat orada selluka değil başka bir çiçeğin( adını hatırlayamadığım) tohumu dağıtılıyor dedi.
ben bu tohumları ankaradaki annemede yollamak istiyorum. fakat orada yetişmezmiş. bu konudada lütfen benimle bilgilerinizi paylaşın. ankarada yetişir mi yetişmez mi?
birde sizce yetişmiş olan sellukayı alayım mı, tohumda mı yetiştireyim. çok pahalıda değildi 15 tl.
çok dertliyim epey yazmışım. sevgiler...:rolleyes:

Sevgili Kalambaklı Üstadımız daha iyi cevap verecektir ama ben de kendi tecrübem ışığında cevap vermek isterim.Bence fide selluka almanız daha mantıklı çünkü tohum yetiştirmek için biraz geç kalmışsınız mevsim itibarı ile.Ankara'da yetiştiren arkadaşlarımız var.Ancak en az 20 litrelik saksıya(30 litrelik olursa daha iyi olur çiçekleri bol ve güçlü olur)dikmeniz gerekir.Ankara'da kışı dışarıda çıkaramayacağından saksıda olması ve içeriye almanız gerekecek kış mevsiminde.Bunun dışında bol güneş gören bir yerde sağlıklı gelişir.En çok sevdiği şey güneştir.

kalambaklı 09-07-2010 10:11

Sayın rahna mosa, Yılmaz beyin yazdıklarını uygularsanız Ankara' da da yetiştirebilirsiniz.
Ayrıca satıcılara kanmayın içlerinde ne sattıklarını bile bilmeyenler var, bende diğer çiçeklerin yanında çıkmış selluka fidelerinden bir kaç tane var ama size nasıl ulaştırırm bilemiyorum.
Memet arkadaşımda da fide var olduğunu biliyorum, Seferihisar tarafına yolunuz düşerse Çamlı köyüne yakın yerde memet arkadaşımın atölyesi var oradan alabilirsiniz.
Urla' ya yolunuz düşerse ben size verebilirim.
Saygılar.

Yılmaz Yalçın 10-07-2010 17:07

Sevgili Kalambaklı,

Bugün tavsiyeniz doğrultusunda 15 litrelik saksıda bulunan 2,5 metrelik sellukamı 31 litrelik saksıya atardım.Yalnız aktarırken eski saksının dibine dolanan epey uzamış olan köklerin etrafındaki topraklar dağılıp döküldü yani kökün büyük kısmını büyük saksıya çıplak koymak zorunda kaldım ve etrafını bahçe toprağı ile doldurdum ve peşinden heme suladım.Sizce sellukanın kökleri hasar görmüş olabilir mi?Sellukamın kuruma ihtimali var mı?

Kiraz 10-07-2010 18:36

5 Eklenti(ler)
Sarmaşıkların bizim gibi gözleri yoksa da bir şeklide gördüklerine inanıyorum. Selluka gibi hızlı büyüyen sarmaşıklar şaşırtıyor, ne güneş ne de rüzgara göre yönleniyorlar, tutunacak ne varsa ona göre gidiyorlar. Gövdeden çıkan yeni dallar, su borusuna tutunacak yakında.
Eklenti 159411

Bir kaç gündür bu küçük tomurcuklara bakıyordum:
Eklenti 159415
Eklenti 159412

Başımı az kaldırınca bu salkımlara şaşırdım:
Eklenti 159413

Bugün en üstteki bir karışa yakın boyda salkımları görünce daha çok şaşırdım.
Eklenti 159414

Sellukalarınızın ilk yılı zayıfsa ümidinizi yitirmeyin derim. Geçen yaz sonu Sn. Ahmeter verdiğinde bir yıllıktı ama bunun yarısından da küçüktü. Toprağa geçirince de iyice güçlendi.

kalambaklı 10-07-2010 18:57

Sayın Yılmaz Yalçın, bir süre yaşadığı stresten dolayı durgunluk yaşayabilir, ama kısa sürede bunu atlatacak, bir kaç gün gölgede bekletmeniz stresini azaltmasını sağlayacaktır.
Sağlıcakla kalın,

cemo 10-07-2010 19:13

2 Eklenti(ler)
Sevgili Kiraz

Sellukayı bahceye dikmişsin, ben cesaret edemedim. Keşke 2 saksıdan birini dikseydim. Şimdi ise kuruyan kiraz ağacına sardırdım, acıp dikmek zor olacak. Denesem mi acaba. ( şeytan gıdıklıyor yine beni:dilli:)

Sevgili Ahmeter den, gecen sene gelen fidelerimdi bunlar.
Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.

Kiraz 10-07-2010 20:01

Haklısınız Sn. Kalambaklı, zaten hızına yetişemiyorum, her gün yeni haber veriyor, gerçekten güzelmiş.

Sevgili Cemo, belki risk ama ben olsam toprağını dağıtmadan bahçeye geçirirdim (eğer kışın köklerini koruyabileceksen). Bu mevsimde kesin sarsılır ama toprağı hiç dağılmadan nakledersen çabuk toparlanır. Bunları selluka tecrübemden yazmıyorum, ben de yeniyim ama ben olsam yapardım. Yeri mutlaka çok güneş almalı.

cemo 10-07-2010 20:06

Yeri tam güneş. Bizim iklim sizinki ile aynı gibi. Bol koyun gübresi ve samanla örteriz kışın. Denemekte fayda var, bir saksıyı yere dikeyim en kısa zamanda. Saksıda kökler çok ısınıyor önde kalan saksıya koruma yapmadığımdan bugün gördüm ki, altta yaprak sararmaları oluşmuş.

memet 10-07-2010 20:30

Toprağa aktarın, kışın malçlarsınız, bu sene ben bazı kökleri söküp soğanlarını dışarda tutmayı deneyeceğim. Eğer etkili olursa, lale soğanları gibi ilk baharda tekrar toprağa dikerek soğuk iklimlerde de yaşatmış oluruz.

Yılmaz Yalçın 10-07-2010 23:01

İstanbul'da geçen kış gördüğüm dondan sonra sizin kadar iyimser değilim arkadaşlar:(Gerçi benim bahçenin bulunduğu semt oldukça yüksek ve karasal iklim hakim..İstanbul'un en çok kar alan semtlerinden birisi..AKOM binası da benim evin karşısında..Yani kışın maksimum eksi değerler görüyoruz burda ve 2 yaseminimi kaybettim malçalama yapmama rağmen koruyamadım çünkü -10 a kadar düştü sıcaklık..O düşük sıcaklıkta nasıl malçalama yaparsanız yapın kesinlikle kurtaramassınız sellukayı..Bu arada sellukanın dayanabildiği en düşük sıcaklık değeri nedir?Mesela -5 derece olan yaseminlerin hepsi donmuştu.

Yılmaz Yalçın 12-07-2010 10:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 670692)
Sayın Yılmaz Yalçın, bir süre yaşadığı stresten dolayı durgunluk yaşayabilir, ama kısa sürede bunu atlatacak, bir kaç gün gölgede bekletmeniz stresini azaltmasını sağlayacaktır.
Sağlıcakla kalın,

Sevgili Kalambaklı,

Saksısını değiştirdiğim selluka strese girmediği gibi aksine sürgün vermeye devam ediyor..Öyleki sabah küçük olan sürgünü akşam en az 30 cm uzamış görünce hayretler içinde kalıyorum..Çok arsız bir sarmaşık:)Ama sürekli sürgünde daha tomurcuk oluşumu yok..Diğer sellukamı ise kışın donma riskini göze alarak bahçeme diktim yaklaşık 1 ay önce ama pek gelişmedi henüz güneş görmesine rağmen tek gövde olarak uzuyor ve gövdesi ince.

Yılmaz Yalçın 12-07-2010 20:27

Sellukam 3 metreye yaklaştı ve gövdeden 2 ayrı sürgün daha verdi..Henüz tomurcuk belirtisi yok..2 gün önce saksısını 31 litrelik saksı ile değiştirdim.
http://img257.imageshack.us/img257/5053/selluka9.jpg

sevim.K 13-07-2010 14:58

2 Eklenti(ler)
Yapraklanma devam ediyor, boyu uzuyor. Henüz tomurcuk oluşumu yok. Sıcakları ancak gördüğümüz için sorun yapmıyorum ama yine de gelişimi için vitamin vermek gerekiyor mu?

kalambaklı 13-07-2010 16:34

Sevgili öğretmenim, sanki yapraklarda kırmızı örümcek var, sararmış yaprakları daha yakından fotoğraflarmısınız.

sevim.K 13-07-2010 16:51

Şimdi telaşlandım işte. Ben örümcek görmedim ama tamam fotoğraf çekeyim yine:(

Kiraz 13-07-2010 16:53

Sevim Hanım, sağlıklı yapraklar daha koyu yeşil oluyor. Kırmızı örümcek ya da başka zararlıdan değilse vitamin gerekebilir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025