agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

ahmeter 14-04-2009 22:59

Selluka

Sayın turuncuhis bende nerelerde olduğunuzu merak ediyordum
Bitkiyi derhal YARIN SABAH dışarı cıkaran bitkinizde hiçbir hastalık yok
Hiçbir ilaç uygulaması yapmayın yeni çıkan yapraklar düzgün ve temiz cıkacak
İnşallah bu tavsiyeler beni mahcup etmez Selamlar

TuruncuHis 14-04-2009 23:42

Her gün 15-30 dakika arası güneşte tutuyorum sayın Ahmeter. Bu hafta lodos ve poyraz çok sert. O nedenle nihai yerine almayacağım. Haftaya hava raporuna göre karar vereceğim.
Nokta şeklinde sararmalar ve elime gelen minik tanecikler üzerine saatlerce okudum forumdaki her tür bilgiyi. Kükürtün hem besin, hem koruyucu olduğuna karar verdim. Çok büyük bir hata yapmamışımdır umarım. Bilgi çorbası oldu beynim :( Galiba bitkilerimle fazla uğraşıyorum. Hergün üç fide, iki viyolü güneşe taşıyıp, sonra tekrar içeri taşımaktan kafayı yedim galiba :D

kaktüs 15-04-2009 22:26

Bu açık hava kısmını şimdilik kapalı balkonun camlarını açarak yapsak sellukayı memnun edebilir miyiz?

ahmeter 16-04-2009 07:02

Selluka

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs (Mesaj 401099)
Bu açık hava kısmını şimdilik kapalı balkonun camlarını açarak yapsak sellukayı memnun edebilir miyiz?

Neden olmasın hemen bu gün tatbik edin bitkinin geliştiğini göreceksiniz

ahmeter 17-04-2009 08:32

Selluka

Selluka bir dış mekan bitkisi olduğundan bu günleri muhakkak dışarıda geçirmesi icap ediyor gecenin nemi gündüzün güneşi üzerinde olacak bitki pişkin hale gelecek
Evin içinde olanlar yavaş gelişiyor ve çiceğe gelme ihtimalleri zayıf
Bu gün 17 nisan dün gece yağan yağmurdan sonra dışarı olanlarda gelişme gözlen görülüyor evin içinde olanlar beklemede Hepinize ıyı günler dilerim

ahmeter 19-04-2009 17:08

Selluka

1 Eklenti(ler)
Selluka

ahmeter 19-04-2009 17:20

Selluka

2008 aralık ayında ekilen tohumlardan cıkan sellukaların son durumu
Bir saksı içinde 2 selluka fidesi görüldüğü gibi 2 metre uzunluğunda kamışların ucundan sonra birbirlerine sarıldılar
Bu netiçe İstanbul iklimi şartlarında meydana geldi her bölgede daha değişik sonuçlar cıkaçağı pek tabii
2009 0cak ve şubat aylarındaki fideler henüz daha küçük
İyi günler Selamlar

malbman 21-04-2009 16:32

1 Eklenti(ler)
Sellukam bir yaprak daha veriyor. Sanırım bundan sonrası çorap söküğü gibi gelecek. Bir süredir dışarıda tutuyordum kendisini. Sanırım artık dışarının havasına iyice alışmıştır.

TuruncuHis 22-04-2009 12:58

Sayın ahmeter,
Sarı noktaların kırmızı örümcek belirtisi olduğunu düşünüp sıvı kükürt uygulamıştım ya(bir kaç fıs fıs kadar); işte o yapraklar, üzerindeki kükürt izleri temizlenmediği gibi kurumaya başladı. Taze gelenler gayet canlı bir renge sahip.
Acaba yaşlandığı için mi o yapraklar kuruyor? Eğer bu doğal döngü değilse bir dahaki zararlı mücadelesinde kükürt kullanmayacağım. Bu nedenle soruyorum.

Bugün yağmur serpintisi alacak şekilde ayarladım yerini. Bir haftadır da gece gündüz balkonda tutuyorum. Gündüzleri tam gün güneş alıyor. Nazlanıyor zilli ama aslında keyfi iyi. Sadece beni telaşlandırıp, ilgi çekmek istiyor :D

some_at 22-04-2009 14:26

Arkadaşlar bende Selahattin beyden 4 tane selluka tohumu almıştım. Güzelce torfa koyup suladım ve camın önüne koydum.
Ev arkadaşlarımdan biri pencere açayım derken benim iki bardağı yere düşürdü, bende tohumları aradım bulamadım , tüm toprağı japongülü olan saksıma attım.
Penceremin önünde kalan sellukalardan biri çürüdü diğeri de Allah nazar etmesin filizlendi.
Aradan epey geçtikten sonra japongülümün toprağını eşelerken filizlenmiş sellukamı buldum ve bir adım yanında da daha filizlenmemiş tohum duruyordu.

Nasıl sevindiğimi inanın anlatamam. Şimdi bu iki tohumu tekrar torfa aldım ve suladım. Umarım bunları kaybetmem.

Orkun Kırcı 22-04-2009 15:12

1 Eklenti(ler)
Bayburt soğuklarından kurtulmaya hazırlanan sellukam. Mümkün oldukça güneşle yüzleştiriyorum. Genelde de iç tarafta durduğu için pencereyi açıyorum. Üstten dış havayla rahatlıyor. Bir de kol atmaya başlasa başka birşey istemiyorum valla...

Eklenti 74050

ahmeter 22-04-2009 17:56

selluka

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TuruncuHis (Mesaj 405015)
Sayın ahmeter,
Sarı noktaların kırmızı örümcek belirtisi olduğunu düşünüp sıvı kükürt uygulamıştım ya(bir kaç fıs fıs kadar); işte o yapraklar, üzerindeki kükürt izleri temizlenmediği gibi kurumaya başladı. Taze gelenler gayet canlı bir renge sahip.
Acaba yaşlandığı için mi o yapraklar kuruyor? Eğer bu doğal döngü değilse bir dahaki zararlı mücadelesinde kükürt kullanmayacağım. Bu nedenle soruyorum.

Bugün yağmur serpintisi alacak şekilde ayarladım yerini. Bir haftadır da gece gündüz balkonda tutuyorum. Gündüzleri tam gün güneş alıyor. Nazlanıyor zilli ama aslında keyfi iyi. Sadece beni telaşlandırıp, ilgi çekmek istiyor :D

Sayın Turuncuhis selluka fide halinde iken yaprakları cok hassas kırmızı örümçeği gözünüzle gördügünüz zaman evvela o yaprağı kopartın ilaçlama yapılabilir ancak cok caresiz kalındığı vakit kükürt de nerden cıktı işte o zaman bütün bitkinin keyfini kacırmış olursunuz [ bebekler için bebek şampuanı ]
Kolay gelsin iyi günler

ahmeter 22-04-2009 18:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 405128)
Bayburt soğuklarından kurtulmaya hazırlanan sellukam. Mümkün oldukça güneşle yüzleştiriyorum. Genelde de iç tarafta durduğu için pencereyi açıyorum. Üstten dış havayla rahatlıyor. Bir de kol atmaya başlasa başka birşey istemiyorum valla...

Eklenti 74050

sAYIN KIRCI zor bir iklimde durum gayet iyi kol atması havaların ısınmasına bağlı ben muhtelif ortamlarda değişik yerlerde sellukaları tutuyorum en iyi netice aldığım yer sera cünki gece ve gündüz ısısı diğerlerinin bulunduğu yerlere göre daha yüksek diğerler yavaş büyüyorlar .Kolay gelsin

züleyha 22-04-2009 22:20

Arkadaşlar birazdan soracağım soru bazılarına komik gelebilir ama 2 gündür kafamı çok karıştırıyor. Sayın Ahmeter'in gönderdiği selluka fidem, nazar değmez inşallah, 1 metreyi geçti. Ben bir hesaplama hatası yaparak sellukamın saksısına sarılması için 1 metrelik bir çubuk koymuştum, selluka bütün çubuğa sarıldı , şimdi 10 santimlik bölümü boşta ve uzamaya devam ediyor. Çubuğu değiştirmeye cesaret edemiyorum çünkü sürgünün kırılmasından korkuyorum. Yanına yeni bir çubuk koyup ona mı sardırmalıyım, ya da sizin bir tavsiyeniz var mı? Acil önerilerinizi bekliyorum, cevaplarınız için şimdiden teşekkürler....

ahmeter 22-04-2009 22:56

Selluka

Güzel ve yerinde bir soru sellukanızı artık bütün yazı gecireceği ve çicek aç
masını arzu ettiğiniz yere koyabilirsiniz
Dikmiş olduğunuz sopanın ucuna bir ip bağlayın bu ipe sarılmaya devam etsin
diğer ucunu herhangi bir yere bağlayın
En güzeli ilk defa sırık koyduğunuz zaman 2 metre olması daha uygun
Son koyduğum resimde görmek mümkün Selamlar

züleyha 23-04-2009 00:20

Teşekkur ederim cevabınız için ama bir sorum daha olacak sayın Ahmeter. Balkonum güneybatıya bakıyor ve öğleden sonra oldukça yakıcı güneş oluyor yazın, bu balkona koysam sellukaya zararlı olur mu, yoksa hiç balkona çıkarmayayım, içerde güneş alan bir yerde mi dursun?

ahmeter 23-04-2009 10:18

Selluka için ortam

Bitkiyi şimdiden dış ortama alıştırmak lazim zaten bitki dış mekan bitkisi
Evin içinde tutulan bitkide büyüme yavaş oluyor ve en kötüsü çiceğe gelmiyor
Dış hava 10 derecenın altına düşmediği taktirde dışarda kalabilir
Bu sene ilk tecrübeniz denemeleriniz size bilgi kazandıracak bitki sıcakdan ziyade soğuktan korkuyor Selamlar

TuruncuHis 23-04-2009 17:39

Hiç de komik değil sevgili Züleyha; ben çubuk batırmaya korkuyorum saksıya köklere zarar vermek korkusuyla :D
Benim onu koyacağım yer de yazın yakıcı güneş alıyor. Sayın ahmeter'in önerdiği gibi daha büyük boş bir saksı ile koyacağım ki; saksı çok ısınmasın. İzmir çiçeği İzmir'in kavurucu sıcağını ister fikrimce. Forumda da tam güneş istediği yazıyordu.

Sayın ahmeter, Gül'ümdeki külleme için aldığım kükürtün paketinde "fungusit ve kırmızı örümcekler için" yazıyordu. Şimdi bana söz verdiği halde Selluka vermediği gibi, bu ilacı uygulamamda sorun olmayacağını söyleyen ziraatçimi paralamayı düşünüyorum :)
Neyseki yeni yapraklar pırıl pırıl.
Bu hafta geceleri içeri alacağım Selluka'mı. Havalar soğuduğu gibi, rüzgar da sertleşti. Çok narin olduğu için rüzgardan korumam gerek.

ahmeter 24-04-2009 19:29

Selluka yetiştirilmesi

Bu günlerde sellukalar hızlan kol atmaya devam ediyor bazı ufak öneriler
Kolun sarılması için kamış sopa . sopanın uzunluğu 2 metre olursa cok uygun .saksıya dikerken kamışın bitkinin sağ tarafına saplanması
Bitkiden cıkan kolu bağlamaya gerek yok kendisi sarılıyor
Dışarı cıkarıldığında 2 saksı iç içe koyulmasında fayda var kökleri sıcak toprak sevmiyor iyi günler kolay gelsin

TuruncuHis 26-04-2009 14:00

Sayın ahmeter,
Dün İzmir'deki Selluka toplantısına fideciğimi götürdüm ve teşhisim doğrulandı. Kırmızı örümcek varmış. Kırmızı örümceğe karşı etkili kükürt kullandığım için yapraklar hasar gördü.
Hem zararlı hem de mücadelesi zarar veriyor fideme.
Ne saçma bir durum oldu. Arapsabunlu solüsyon deneyeceğim bugün.

malbman 26-04-2009 14:09

2 Eklenti(ler)
Dün TuruncuHis'le dalga geçerken, bu gün de benim sellukamı kırmızı örümcek sarmış. Arapsabunlu su ile iyice yıkadım ve sonra da elle temizlik yaptım. Şu anda bir şey görünmüyor üstünde. Bakalım yarına ne olacak.

İşte hain kırmızılar:eek::eek:

ahmeter 26-04-2009 15:07

Selluka hastalıkları

Sellukalarda 2 ana rahatsızlık oluyor 1 yapraklarda mantar 2 yapraklarda böcekler ben bitki bu hastalıklara yakalanmadan evvel tedbirini alıyorum
Her 2 rahatsızlığın nedeni bitkinin bulunduğu ortam pek azda toprağın kalitesi
Sayın turuncuhis ve malbman bitkiye gönül verince biraz eliniz cebinize gidecek şu 2 ilacı evinizden eksik etmeyeceksiniz 1-BASUDİN-2- POMARSOL FORTE 1in haşere 2 mantar
Ben bitki yaprak vermeye başladı mı yani daha hastalık gelmeden bu 2 ilaçı kullanıyorum Bu iki ana ilaçı evinizde her türlü bitkiye kullanabilirsiniz
Üzerinde tarifleri var Sayın turuncuhis bu iş sabunla falan olmaz Siz İzmirliler bu selluka işinde muaffak olamazsanız vallahi bakın yeminle söylüyorum İzmire gelir size - reyhan da pasta ısmarlarım Güzel İZMİRE ve sizlere selamlar

fikreteren 26-04-2009 15:58

selluka

2 Eklenti(ler)
Ahmet bey, Sellukalarım büyüdü.bir saksıda iki adet var aldı başını gidiyor. diğer iki tanesi ise daha 15 cm takılı kaldı.denemek amacıyla iki küçük fideyi balkona çıkardım.bir iki yaprağı soldu ama yeni yapraklar veriyor. Büyük olan ise evin içinde sabah güneşi alıyor.

ahmeter 26-04-2009 16:48

Selluka

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fikreteren (Mesaj 407560)
Ahmet bey, Sellukalarım büyüdü.bir saksıda iki adet var aldı başını gidiyor. diğer iki tanesi ise daha 15 cm takılı kaldı.denemek amacıyla iki küçük fideyi balkona çıkardım.bir iki yaprağı soldu ama yeni yapraklar veriyor. Büyük olan ise evin içinde sabah güneşi alıyor.

Sayın Eren gayet güzel 2 tanesi super boylanmış resimde görüldüğü kollar dikilen sopayı aşmağa başlamış en fazla 10 gün içinde çiçek açacağı yani bütün yazı gecireceği yeri karar vermeniz lazim
İçerde kalırsa çiceğe gelme ihtimali zayıf dışarı cıkardığınız zaman koyun gübresi saksının üzerine koyarsanız gelişmeyi daha iyi göreceksiniz
İyi günler Kolay gelsin

Günüm 26-04-2009 17:09

Sayın Ahmeter, kırmızı örümceğe ve olası istilaya karşı önlem almak için sellukamı neemazal ile ilaçlayıp balkona çıkarsam sorun olur mu?
(Organik bazlı fakat birçok zararlıya etkili bir böcek ilacı. Böcekle mücadelede %100 başarı sağladım geçen sene ve benim olmazsa olmazlarım arasına yerleşti.)

ahmeter 26-04-2009 17:43

Selluka

Sayın Günüm
Herhalde fideninde başına bir iş geldi kayboldunuz diyordum
Madem o ilaçda deneyiminiz var neden olmasın dozunu gayet düşük tutun çünki yapraklar cok genç açık havaya alıştırmaya özen gösterin Selamlar

malbman 30-04-2009 18:55

3 Eklenti(ler)
Ahmet beyin yolladığı tohumları 22 Nisan günü ekmiştim. Bu sabah bir de ne göreyim...

züleyha 30-04-2009 20:38

Arkadaşlar benim sellukamın yapraklarındaki benek benek kırmızılıklar aşağıdan yukarıya doğru yapraklarda yayılmaya başladı, bunun ne olduğunu bilen var mı? Btki çok sağlıklı uzuyor acaba bu kırmızılıklar kurumaya neden olur mu?

TuruncuHis 30-04-2009 20:46

Sevgili Züleyha,
Bu kırmızı örümcek sorunu. Hem Selluka forumunda hem burada geçen hafta yana yakıla dertlendiğim olay.
Düşük dozda ıslanabilir kükürt ya da arapsabunlu karışım yapın. Her ikisi de zehir değil, çevreye zararlı değil ve doğal. Tercih nedenim bu. Ve çok acele hareket edin; beklemeniz hata olmuş...

züleyha 30-04-2009 20:50

Çok baktım ama örümcek göremedim ama yine de tedbir almak lazım. Arap sabunu solusyonu nasıl yapılıyor acaba, bana yardımcı olur musun sevgili Turuncuhis?

TuruncuHis 30-04-2009 21:02

Herkesin çıplak gözle baktığı yaprağa ben lupla baktığım halde göremedim. O yapraklar kurumaya başladı mı? Malbman'ın ve benim eklediğim fotoğraflardaki ile aynı mı sorununuz?

Ev yapımı ilaçlar kısmında tarif var. 1 lt suya 2 yemek kaşığı arapsabunu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2-3 diş ezilmiş sarmısak. Yağın yüzeyde kalmaması için çalkalanıp püskürtülecek.
Bu arada ben tarifleri hep kafada tutarım. Yemekte yaratıcı oluyor eksik ya da fazlalar ama ilaçta ne olur bilemem :D

züleyha 05-05-2009 15:26

3 Eklenti(ler)
Hastalanan sellukamın fotograflarını sizinle paylaşmak istedim. Haftasonu sabun bazlı bir ilaçla ilaçladım ama yararlı olur mu bilemiyorum. Bulunduğum yerde kırmızı örümcek için ilaç bulamadım. Siteden sipariş verecegim ama maalesef daha cevap alamadım. Umarım çok geç kalmam. Alt yaprakları sararıp dökülmeye devam ediyor. :(

bekiralkanat 05-05-2009 15:40

biryerlerde kırmızı örümceğe kükürt kullanıldığını duymuştum.İsterseniz bir araştırma yapın

Günüm 05-05-2009 16:17

Neemazal kullanın sevgili züleyha. Çok çabuk sonuç aldım geçen sene çiçeklerimde.

tamaşa 07-05-2009 17:05

sn.ahmeter,selukanın sopaya sarılan en uç noktası nasıl oldu bilmiyorum ezilerek kırılmış.acaba başka bir yerinden uç vererek uzamaya devam edermi? :((

ahmeter 07-05-2009 18:50

Selluka

Sayın Tamaşa
Aynı şekilde benimde balkonda olan saksının üzerine düşen bir cisimden dolayı bır kariş kırıldı ve bir haftaya kalmadan çift kol vermeye başladı üzülmenize gerek yok İyi günler

malbman 08-05-2009 19:09

3 Eklenti(ler)
Şimdi de selluka haberlerini almak için İzmir'e bağlanıyoruz. Mikrofonda yeşil parmak malbman var. Sizi dinilyoruz malbman, bize neler anlatacaksınız?

- Valla, kaptanımız ahmeter liderliğinde takım olarak çok iyi bir oyun sergiledik ama sizin de gördüğünüz gibi bizim dışımızda gelişen bir takım olaylar sonucu başarılı olamadık. Ben iki gol attım. Her ne kadar bu goller için 22 Nisan'dan bu yana hazırlandıysam da, bu biraz da arkadaşlarımın sayesinde. Zira onların yap dediklerini yapmadım, yapma dediklerini yaptım. Bundan sonra önümüzdeki karşılaşmalara bakacağız. İsterseniz iki golü bir kez daha izleyelim. Teşekkür ederim.:D:D:D:D

Oynat Uğurcum:p:p

moso 09-05-2009 10:45

Bu çiçeği nette göreli yaklaşık 10-15 gün oldu. Tohumdan yetiştirmek için geç mi kaldım acaba. cevabı hayır ise hemen tohum bulup yetiştirmek istiyorum.

Cahide Kartal 16-05-2009 23:07

Koyun gübresini şerbet olarak değil etrafına serpiştirerek vermiştim. tarif üzere hazırlayacağım şerbeti ne aralıklarla ve ne kadar vermeliyim?

ahmeter 17-05-2009 11:14

begonvil

Haftada 1 defa şerbeti vereceksiniz o gün gene normal sulayın oğleden sonra şerbeti verin saksı altından dışarı akıncaya kadar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025