agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

maya 29-05-2014 15:53

1 Eklenti(ler)
Devamı :)

vildan25 29-05-2014 15:59

Çok güzel sayın maya inşallah çiçeklerini de görürüz:)

maya 29-05-2014 16:05

Teşekkür ederim. İnşallah. Ben de çok acemiyim bu konularda, geçen sonbaharda 3 tohumdan sadece birini çimlendirebilmiştim, henüz çiçek görmedim. Heyecanla ve umutla bekliyorum :)

vildan25 29-05-2014 16:12

Siz en azından çimlendirebilmişsiniz:) Bi de çimlendiremeyenler var:(

cicek2000 30-05-2014 15:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maya (Mesaj 1289607)
Teşekkür ederim. İnşallah. Ben de çok acemiyim bu konularda, geçen sonbaharda 3 tohumdan sadece birini çimlendirebilmiştim, henüz çiçek görmedim. Heyecanla ve umutla bekliyorum :)

Sellukanız açık alanda mı, kapalı alanda mı?

maya 30-05-2014 17:30

Yaklaşık 3 haftadır açık alanda Sayın cicek2000. O yüzden bugünkü hava sonrası aklım onda kaldı :(

polemos 04-06-2014 13:07

1 Eklenti(ler)
Sizce bu fideleri kalıcı yerlerine alma zamanı gelmiş mi?

Sent from my iPhone using Tapatalk

egülnur 16-06-2014 11:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi polemos (Mesaj 1292069)
Sizce bu fideleri kalıcı yerlerine alma zamanı gelmiş mi?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Evet, gelmiş. Ağustosta çiçek açıcak gibi duruyorlar.p

maya 17-06-2014 20:48

1 Eklenti(ler)
Bu sene olacak gibi sanki :D

cicek2000 17-06-2014 21:24

Bu sene olacak gibi sanki

Bende bu gün balkona aldım, umarı çiçeklerini görürüm.

maya 18-06-2014 07:52

Kışı içeride geçirmesi yaradı galiba. Sonuçta maaşallah daha 1 yaşında ;)

cicek2000 19-06-2014 14:55

benim sellukam :)

2 Eklenti(ler)
Eklenti 503355 Eklenti 503356

maya 25-06-2014 19:54

1 Eklenti(ler)
Aralarda saklanıp, mis gibi kokuyoruz ;)

korigami 03-07-2014 23:52

ilk deneme_selluka

1 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Bu sene tanıştığım selluka tohumlarından geç de olsa elde ettiğim sonuç resimde görüldüğü gibi.Acaba gelişimine devam eder mi? ya da neler yapmam gerektiği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Eklenti 506671

İsmail Kuzucu 04-07-2014 02:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi korigami (Mesaj 1302294)
Merhabalar,
Bu sene tanıştığım selluka tohumlarından geç de olsa elde ettiğim sonuç resimde görüldüğü gibi.Acaba gelişimine devam eder mi? ya da neler yapmam gerektiği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Eklenti 506671

1 ay kadar önce bende ekmiştim. Yaklaşık olarak sizinki kadar. Ayrı bir saksıya şaşırtmanız gerekli, yoksa kökler birbirine geçebilir.

korigami 04-07-2014 11:40

Merhaba,
Eklediğim resimdeki fideler 10 günde bu hale geldi. Hızlı gelişim gösterdiler. Saksılara mı geçirmem gerekir acaba? Forumda eklenen fotoğraflarda 1m ye kadar büyümesini bekleyenler gördüm. Ne yapmam gerekir bilmiyorum.

türkan demirel 06-07-2014 08:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi korigami (Mesaj 1302459)
Merhaba,
Eklediğim resimdeki fideler 10 günde bu hale geldi. Hızlı gelişim gösterdiler. Saksılara mı geçirmem gerekir acaba? Forumda eklenen fotoğraflarda 1m ye kadar büyümesini bekleyenler gördüm. Ne yapmam gerekir bilmiyorum.

Bir kaç yaprak daha çıkarmasını bekleyip daimi yerlerine alabilirsiniz. Pek nazlıdır selluka. Kök kısımlarına zarar vermeden değişim yapılmalı.

hira 18-07-2014 07:42

1 Eklenti(ler)
Yukardaki soru cevaplardan anladığım kadarıyla bizde artık asıl yerimize geçsek yerinde olacak. Fakat burada iki fide var, ikisini aynı saksıya alsam nasıl olur? saksı ebatı ne olmalı?

egülnur 18-07-2014 18:59

Sevgili hira, kökleri ayrılabiliyorsa ikiye bölüp büyük saksılara al derim. Mümkünse ikisini ayrı şartlarda yerleştir ki çiçek şansın artsın. Kolay gelsin.

maya 24-07-2014 08:54

Tekrardan Merhaba Sellukaseverler ;)
Bu sefer, yıllardır bu çiçeğe gönül vermiş ustalarımızın affına sığınarak, daha 1 yaşını doldurmamış, çiçeğe doymayan kendi sellukam ile ilgili ilk deneyimlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
Benim güzellik, 2013 Ekim ayında, Zengarden'dan almış olduğum 3 adet tohumdan çimlendirebildiğim tek yavruydu. Biraz boylanınca, humuslu torfa (o sıralarda nereden toprak bulabileceğim konusunda bir fikrim yoktu!) akıllı gübre ilave etmek suretiyle şimdiki saksısı olan 20 lt' lik saksıya geçirdim. Kış soğukları gelene kadar, öğleden sonra güneşini alan, boydan camlı iç mekanda hızla boy atarak yaklaşık 2 metre oldu. Kışla birlikte büyümesi durdu, yapraklarını döktü ve en nihayetinde bahara doğru en uçtan başlamak üzere kurumaya başladı. Tam ondan ümidimi kesip toprak seviyesinin 10 cm üzerinden kuruyan kısmı kestikten kısa bir süre sonra, o saptan yeniden filizlenmeye başladı. Bu sırada bahar da kendini göstermeye başlamıştı.
Mayıs 2014'ün başlarına kadar cesaret edip dışarı terasa çıkartamadım. Ta ki yaklaşık 2,5 m olup da alçak olan çatı tavanı yüzünden tavanda tutunacak yer aramaya başlayana dek. Mayıs 2014 başlarında kendisini şimdiki yeri olan terasa çıkarttım ve daha önce burada da paylaştığım üzere, kısa bir süre için güneşe alışma devresi geçirdik ama çok şükür hızla toparladık. Bu arada terasa çıkartmadan önce yanlışlıkla sürgünün ucunun kopmuş olduğunu da belirtmemde yarar var sanırım :o
Sellukamın şu anki yeri saksının rüzgardan ve direk güneşten kısmen korunduğu ama sarıldığı yerin rüzgara ve güneşe açık olduğu, sabah güneşi ile birlikte öğleden sonra saat 16:00' a kadar güneş almaya devam ettiği bir teras. Sulaması günlük yapılıyor ve sıklıkla (haftada 1 ya da iki haftada 1) çok az oranlarda gübreleniyor (gübreleme konusunda bilgili değilim, bazen Emek organik sıvı gübre, bazen de çiçekli bitki gübresi diye satılan gübreden veriyorum). Yaklaşık 1,5 aydır çiçekli ve etrafına mis gibi kokular yayıyor. İçinde oynaşan serçelerin koparttığı sürgünlere ve tomurcuklara rağmen, halen yeni tomurcuklar vermeye de devam ediyor ;) Bu arada Sellukam sadece benim ve serçeler için değil, kumrular, arılar, sinekler, uğur böcekleri ve daha birçokları için de tam bir cazibe merkezi :D Üstelik 2 adet tohum kapsülümüz de nazlı nazlı büyüyor :rolleyes:
Hergün bu güzellikleri yaratan Allah' a şükrediyorum ve bunları keşfetmemde pay sahibi olan agaclar.net üyelerini de anmadan geçemiyorum. İşte tam da bu nedenle, bitkiler konusunda hala çaylak bir aşık olmama rağmen, sizlerle en azından her gününü zihnime kaydettiğim bu deneyimi paylaşmak istedim ;) Gününüz aydın ve bol çiçekli olsun. Sevgilerimle...

salvadore-tr 24-07-2014 10:22

Sevgili Maya benimde sizinkine benzer bir şekilde geçen yıldan tohumdan ektiğim ve bu yıl yeniden yeşeren sellukam var. Yalnız benimki dışarda durmasına rağmen çok az bir kısmı kurudu,bu baharda yeniden yapraklandi ama çiçek tomurcuğu ve çiçek şuana kadar yok. Geçen yıl bol çiçek açmıştı belkide bu yüzdendir.

esracer 30-07-2014 11:20

Saksıda Selluka

1 Eklenti(ler)
Öncelikle, herkesin bayramı kutlu olsun... Sellukam geldi, biraz yol yorgunu ama yeni sürgünlerden tuttuğu kesin.. Mutlu beye teşekkürler... 4 gündür gölgede duruyor, biraz daha zaman geçince asıl yerine alacağım. Düzeneği biraz komik oldu ama ne yapalım elimizden gelen bu :)

Mutlu Kutlu 30-07-2014 12:35

Bende teşekkür ederim sn. Esracer,

Sizinde bayramınız kutlu olsun.

Kullandığınız saksının su tahliye delikleri en altta ve az, bu yüzden sivri bıçak burnuyla serçe parmak genişliğinde 4-5 adet yanlardan delik açın.

Aşırı sulamayın, susuz bırakmayın. Kısa zamanda toparlanır, yapraklar canlanıp doğrulduğunda önce az güneşe, sonra bol güneşe alıştırın.

Bitki besinleri kullanmak iyi gelecektir, ağustos 15 den sonra çiçeklenmeler olabilir. 15 ekime kadar çiçeklenme devam edebilir.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esracer (Mesaj 1309711)
Öncelikle, herkesin bayramı kutlu olsun... Sellukam geldi, biraz yol yorgunu ama yeni sürgünlerden tuttuğu kesin.. Mutlu beye teşekkürler... 4 gündür gölgede duruyor, biraz daha zaman geçince asıl yerine alacağım. Düzeneği biraz komik oldu ama ne yapalım elimizden gelen bu :)

esracer 30-07-2014 12:39

Teşekkürler. Dediklerinizi aynen uygulayacağım...

cezener 13-08-2014 23:51

3 Eklenti(ler)
Bunlar da benim sellukalar. Mart ayında çimlemiştim. İlk çiçeklerini gördüm

cezener 13-08-2014 23:55

1 Eklenti(ler)
Karıncalara bakarmısınız

keopstr 14-08-2014 23:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cezener (Mesaj 1312664)
Karıncalara bakarmısınız

geçen yıl karıncalar selluka çiçeklerinin hepsini ama hepsini kuruttular kurtulamadım...Birde üstüne kış sert geçti malum öldürdük...

dinozor 15-08-2014 01:12

Ben karıncaların selluka çiçeklerinin döllenmesinde faydalı olduğunu sanıyordum. Sanki tohum alırken böyle bir şey okumuştum diye hatırlıyorum ama tohum aldığım yerin sitesine baktım şimdi, öyle bir yazıya rastlamadım. Ben mi uydurmuşum acaba:)

cezener 16-08-2014 14:36

Evet bende şaşırdım sellukaların karıncalar yüzünden öldüğüne. Şuan gayet sağlıklılar ama takibini yapacağım.

dinozor 16-08-2014 19:14

Sayın cezener, sakın bu söylediğimi dikkate almayın:) Ben uydurmuş olabilirim gerçekten ama sitede bilen biri varsa ve bilgilendirirse çok mutlu olurum, internetten özellikle bununla ilgili bir şey bulamadım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025