agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

memet 15-12-2012 20:22

Erken toplamışsınız bence, kimin onay verdiği çok farketmez, yemyeşil henüz tohumlar, yani olgunlaşmamış. Ben de kaç küsür yıldır tohum topluyorum deneyim sabittir.

Evet ilk mesaja bir gözattım altı yıl olmuş, ilk tohumu bulalı.
Geçen sene binbeşyüz kadar tohum dağıttığımı göz önünde bulundurun, siz bir daha yıla beni dinleyin.

Selamlar bizden.

Nevzat 15-12-2012 20:46

1 Eklenti(ler)
Bende sn. ahmeter gibi erken topladım inşallah bir sorun olmaz.:o

memet 15-12-2012 20:57

Neden acele etme gereği duyuyorsunuz. Bu kadar bekledikten sonra sabredeceğiniz onbeş yirmi gün daha hepsi.

O kadar yıl uğraştıktan sonra, ilk tohumlarını alacak olanlar da, böyle oluyormuş deyip olgunlaşmamış tohumları toplamaya başlayacak.

Hiç değilse tohum zarflarını açmadan bekletin.

Nevzat 15-12-2012 21:17

Havaların soğuması nedeniyle topladım ben, birazda mecburen yanii... geceler 1-2 derece olmaya başladı hepten kaybetmiyeyim dedim.

Benol Hazaroğlu 16-12-2012 10:31

Çok az tohumum oldu. Ve içleri fazla büyümemişti. Ben de acemilik ettim topladım.
2- 3 tanesini de ya tutarsa dedim ektim.
Beklemedeyim.

Seneye daha tecrübeli olacağız inşallah.

ıldır 16-12-2012 11:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 1068868)
Biraz erken toplamışsınız gibi geldi bana.

******* erken toplanmış.Kahverengıye dönüp tohum sertleşmeden içleride kahverengı olmadan toplanmaz sanıyorum ben..

ıldır 16-12-2012 11:43

Orhan bey

Arkadasım hangı sehırde yetiştirdiniz by Sellukayı..İzmir de dahı bu kadar coskulusunu görmedim.. Hele tohumları görünce içim cız etti.. Biz 2-3 tohum pesinde kosarken yazık bunca tohuma..İnşallah seneye ıklım daha uygun olurda tohumlardan kaybınız olmaz..Özel bır bakım uyguluyormusunuz merak ettım.. Ellerinize saglık.

Orhan Özbilgiç 16-12-2012 12:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ıldır (Mesaj 1069294)
Arkadasım hangı sehırde yetiştirdiniz by Sellukayı..İzmir de dahı bu kadar coskulusunu görmedim.. Hele tohumları görünce içim cız etti.. Biz 2-3 tohum pesinde kosarken yazık bunca tohuma..İnşallah seneye ıklım daha uygun olurda tohumlardan kaybınız olmaz..Özel bır bakım uyguluyormusunuz merak ettım.. Ellerinize saglık.

Sevgili ıldır;
Bahçem Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü'nde.
Yeşilırmak deltasının tam ortasında. İklim bölgesi olarak 9-B diye geçiyor, ama kışın sıcaklıklar genellikle en düşük -7 leri görsede, bazı yıllarda, (-9)-(-10) ları görebiliyor. Bu nedenle bitkinin toprak üstü kısmı genellikle donuyor.

Mayısın ikinci yarısından sonra topraktan tekrar yeşeriyor.

Toprak Alüviyal.
Menderes deltaları gibi. Ama bitki örtüsünün daha gür olması nedeniyle
humuslu.

Birde Akdeniz İklimi'ndeki kadar kavurucu sıcaklar yok.

Malumunuz, birçok bitkinin en sevdiği şeylerden biride nemdir. O da, fazlasıyla var. Bu yüzden bitki çeşitliliğide fazla.

Anlayacağınız, fidanlık kurmak için son derece uygun toprak ve iklim koşulları var bu deltada. Zaten onlarcada var...

Benim sellukalarında bu denli sağlıklı olmasının ana nedeni, yukarıda sözünü ettiğim koşullar. Diye düşünüyorum.

Ehhhh... Birazda gözümü üstlerinden ayırmayıp, gerektiği zaman sulayıp, gerektiği zaman gübrelememdir. Sanırım.

Kısacası şanslı bir coğrafyadayım.:)

Herşey gönlünüzce olsun.

Aysis 17-12-2012 18:59

Sayın Ahmeter ve Sayın Nevzat iyice kararmadan toplanınca tohumların olgunlaşmamış olma olasılığı çok fazla. İçleri beyaz görünüyor. Oysaki tohumlar yesil mercimek büyüklüğünde ve kahverengi oluyor. Keşke biraz daha bekleseydiniz..

salvadore-tr 31-12-2012 15:46

Bende geçen gün öylesine tohumunu ektim, birde ne göreyim filizlenmiş bu mevsimde ne yapacağım marta kadar kalorifer kenarında dayanırmı acaba?
Altta resmini ekledim

salvadore-tr 31-12-2012 15:52

http://b1301.hizliresim.com/15/c/hv76h.jpg

buda sşuanki hali 11.01.2013
http://b1301.hizliresim.com/15/c/hv745.jpg
18.01.2013
http://a1301.hizliresim.com/15/l/j283j.jpg
08.03.2013
http://img452.yukle.tc/images/383201...957_resize.jpg
19.02.2013
http://f1302.hizliresim.com/16/m/k8hb8.jpg

Ve son hali, kurumazsa seneyede çiçek açar gibime geliyor.
http://j1310.hizliresim.com/1g/m/tqtmb.jpg

h_dogan 01-01-2013 20:20

Benim sellukanın kabukları henüz kararmadı ama baklaların içine baktım tohumlar kahverengiye dönmüş. Ben de hava durumuna göre toplayacağım baklaları sıfırın altını görmedik daha Adana'da görmeye yakın toplayacağım.

h_dogan 03-01-2013 21:06

Selluka

5 Eklenti(ler)
Bunlar da benim sellukadan görüntüler. Sellukam 3 yaşında.

h_dogan 11-01-2013 12:58

Ben tohumları 05.01.2013'te topladım hava durumuna bakarak. Tohumlar diye korktum. Sonuçta 9,10 ve 11 ocakta don oldu sellukam haşlanmış bir görüntüde şu an. Geçen seneki dondan gövdesi zarar görmemişti umarım bu sene de görmez. Tohumları kurtardık en azından. ;)

salvadore-tr 11-01-2013 15:12

sevgili Aburcubus bende bu çiçeğe heves ettim internetten tohumunu aldım gele gele 3 adet geldi, bir tanesini denemek istedim şuan boyu bir karış bakalım umarım büyütebilirim, birde Sinop ikliminde yaşarmı, İstanbula yakın sayılır iklimi...

Orhan Özbilgiç 11-01-2013 15:28

Sayın salvadore-tr;

Diğer iki tohumunuzu mart ayından sonra çimlendirmenizi öneririm. Zira şu andaki fidenizin yaşam riski var.
Sinop ikliminde yaşar.

Benim bahçem Samsun-Çarşamba'da. Orada her yıl, donlardan etkilenip, toprak üstü donuyor, mayıs ortalarında, topraktan tekrar sürgün verip, sonbaharda çiçekleniyor. Sadece, kuzey rüzgarlarına kapalı bir yerde olması tercihiniz olmalı.

salvadore-tr 12-01-2013 13:35

Sayın Orhan Bey,
Cevabınız için teşekkür ederim, ektiğim fideyi korumaya çalışacağım tavsiyenize uygun bir yerim var hem denize yakın hemde direk güneye bakıyor, ilginiz için teşekkürler

ıldır 15-01-2013 01:10

Sevgili H.Dogan

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1080000)
Bunlar da benim sellukadan görüntüler. Sellukam 3 yaşında.

Maşallah sizin selluka cıceklikten cıkıp agaç olmus..Ben İzmir de oturmama ragmen satın aldıgım sellukaları yaşatmayı başaramadım..Çelikten değil tohumdan yetiştirilenlerin daha dayanıklı oldugunu sanıyorum..Umarım çiçeğiniz son soguklardan etkilenmez.Dallar oldukca kalın ve Adana da soguk ne kadar olabılırkı...Bende önumuzdekı ay tohum satın alıp cimlendirmeyi deneyecegım..İnşallah becerebılırım...Sellukanızın çiçeklerini bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin lütfen..

ıldır 15-01-2013 01:13

Sevgili Orhan bey..

Benim bahçem Samsun-Çarşamba'da. Orada her yıl, donlardan etkilenip, toprak üstü donuyor, mayıs ortalarında, topraktan tekrar sürgün verip, sonbaharda çiçekleniyor. Sadece, kuzey rüzgarlarına kapalı bir yerde olması tercihiniz olmalı.[/QUOTE]

Sizin sellukanızında gecen haftaki soguklardan etkilenmemesi en buyuk dıleğim.. Bizimle paylaştıgınız resimleri unutamıyorum..Saglıkla büyüsünler....

h_dogan 15-01-2013 07:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ıldır (Mesaj 1085972)
Maşallah sizin selluka cıceklikten cıkıp agaç olmus..Ben İzmir de oturmama ragmen satın aldıgım sellukaları yaşatmayı başaramadım..Çelikten değil tohumdan yetiştirilenlerin daha dayanıklı oldugunu sanıyorum..Umarım çiçeğiniz son soguklardan etkilenmez.Dallar oldukca kalın ve Adana da soguk ne kadar olabılırkı...Bende önumuzdekı ay tohum satın alıp cimlendirmeyi deneyecegım..İnşallah becerebılırım...Sellukanızın çiçeklerini bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin lütfen..

Malesef soğuktan yeşil kısım dondu ama gövdesinin zarar görmediğini düşünüyorum. Çünkü geçen sene de yeşil aksamı dondu ama baharda tekrar kuvvetli filizlendi gövdesi bayağı kalınlaştı.

Orhan Özbilgiç 15-01-2013 08:43

5 Eklenti(ler)
Sizin sellukanızında gecen haftaki soguklardan etkilenmemesi en buyuk
dıleğim.. Bizimle paylaştıgınız resimleri unutamıyorum..Saglıkla büyüsünler....[/QUOTE]

Sayın ıldır;
İyi niyetli düşünceniz için müteşekkirim.

Gövde kısımları,mutlaka donup kuruyacaktır. Koruma altına almadım çünkü. Ama eminim, kökten yine sürecektir.
Bahçenin ortasında, birkaçı yere çaktığım bir kuru ağaç dalına sarılı, bir diğeri saksıda olan tohumdan yetiştirdiklerim vardı. toprakta olanları 40-50 cm. den budadım. Sadece, saksıda olanı hafif budayıp, ardiye olarak kullandığım alt kata koydum.

Alt katında kapısı parmaklıklı demir kapı. Yani cam yok! Sadece, rüzgar ve yağıştan etkilenmez, o kadar. Ayda bir köyden birine telefon ediyorum. Çok az su veriveriyor.
Bakalım onu ne halde bulacağım?

Eklenti 361850

Eklenti 361851

Eklenti 361852

Eklenti 361853

Eklenti 361854

ıldır 15-01-2013 16:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1086001)
Malesef soğuktan yeşil kısım dondu ama gövdesinin zarar görmediğini düşünüyorum. Çünkü geçen sene de yeşil aksamı dondu ama baharda tekrar kuvvetli filizlendi gövdesi bayağı kalınlaştı.

Mutlaka bahara sürgünler verecektır..Resimlerinizin takipçisi olacagım.. Çiçeğinize birsey olursa inanın en az sizin kadar üzülürüm...

h_dogan 15-01-2013 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ıldır (Mesaj 1086244)
Mutlaka bahara sürgünler verecektır..Resimlerinizin takipçisi olacagım.. Çiçeğinize birsey olursa inanın en az sizin kadar üzülürüm...

Teşekkürler Sn. ıldır.
Tohumlarını aldım dondan önce umarım çoğu olgunlaşmıştır kurumaları için içeriye aldım.

egülnur 22-01-2013 21:34

Sevgili aburcuburs, çelikleri dikip evin batı, güney ve doğu yönlerine bakan pencerelerine yerleştirdim. Kısmet artık. Biraz adam edeyim birini hemen size ulaştıracağım. Bu arada o günkü heyecanla küçük bir torbada 5 adet selluka tohumunu da kimden aldığımı hatırlayamıyorum bile. (Orhan Özbilgiç öğretmenim ? Ya da torbanın üzerinde güleryüz de olduğuna göre sevgili Çiroz ve nişanlısı? Veya başka bir cömert arkadaş.Size de çok teşekkür ederim) Martta da onları ekeceğim. Bu kez kavuşma garanti gibi.Başarırsam başka arkadaşlara da veririm.Sevgiler.

ciroz 23-01-2013 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egülnur (Mesaj 1089561)
...

(Orhan Özbilgiç öğretmenim ? Ya da torbanın üzerinde güleryüz de olduğuna göre sevgili Çiroz ve nişanlısı? Veya başka bir cömert arkadaş.Size de çok teşekkür ederim)
...

Sn egülnur,

selluka tohumları bizden değil, biz mersin süs biberleri tohumları getirmiştik, hediyelerin oraya bırakalım derken birden kendimizi tohumları ayırırken buluverdik :) , çok ta eğlendik.

Maalesef selluka tohumlarının nereden geldiğini biz de bilmiyoruz.

Ama Zafer Bey' in kamyonla getirdiği :) çeliklerden bizde de 3 adet var, çimlendirme seramızda yerlerini aldılar,

umarız biz de haklarını veririz ve çeliklerinin dağıtımını yapabiliriz.
Tohumları ekmek için biz de mart' ı heyecanla bekliyoruz.

kopshtar 26-01-2013 22:23

Son yağan karda toprak üstü kısımları dondu. Tek ümidim 6 adet fasulye biçimli tohum kapsülleriydi. Biraz daha olgunlaşsınlar diye üzerinde bırakmıştım. Bugün içlerine baktım tamamı donmuş :( toprak altı kısımlarından da sürmezse Selluka maceram sona ermiş oluyor. Çok bedbahtım çok... Keşke Çelik alsaymışım :(

h_dogan 26-01-2013 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kopshtar (Mesaj 1092192)
Son yağan karda toprak üstü kısımları dondu. Tek ümidim 6 adet fasulye biçimli tohum kapsülleriydi. Biraz daha olgunlaşsınlar diye üzerinde bırakmıştım. Bugün içlerine baktım tamamı donmuş :( toprak altı kısımlarından da sürmezse Selluka maceram sona ermiş oluyor. Çok bedbahtım çok... Keşke Çelik alsaymışım :(

İlk yılı mıydı sellukanın. Gövdesi kalınlaşmışsa -2,-3'te ölmüyor selluka. Benim selluka da dondan dolayı yeşil kısmı haşlandı ama tohumları dondan önce toplamıştım. Bitki ölse de - ki öleceğini sanmıyorum- tohumlar garantide. ;)

kopshtar 27-01-2013 20:41

İlk yılıydı. Gövdesi kurşun kalem kadar bile yoktu. Toprak altı kısımlarına baksammı acaba. İçeri alıp yeşermesini sağlarım belki :( daha çok don olur , bahara çok var.

h_dogan 28-01-2013 07:10

Tohumlar olgunlaşmış mıdır diye ektim biraz bakalım ne kadarı çıkacak. Takasa yollayacağım baya tohum var eğer olgunlaşmışsalar tabi. (İçleri doluydu)

kopshtar 29-01-2013 12:45

Bendekiler yeşil olarak buruşmuş ve sert. Daha önce elimde olan tohumlar gri renkteydi.
İnşallah sizinkilerde problem yoktur ve paylaşmak nasip olur :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025