agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

karalale 04-07-2012 14:55

2 Eklenti(ler)
Gecen sene tohum dan yetistirdigim sellukalarim. Kimi toprak ta, kimi büyük saksiday di. Iki salkim da olsa ciceklerini görüp, koklama sansina erdim.:p Kisin topraktakileri büyük saksiya alarak, evin bodrumun da tuttum. Bahar da tekrar yerlerine ektim. Su an cok güzel büyüyorlar, herhal de ciceklerini görürüm yine.... :D

vehbi 04-07-2012 15:52

1 Eklenti(ler)
Geçen sene azda olsa çiçeğini gördük,tohum alamadık bakalım bu sene tohum alabilecekmiyiz, şu anda gelişmesi gayet iyi.

yeşim26 11-07-2012 01:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 991841)
Neler yaptığınız anlatırsanız ne yapmak gerektiğine dair fikir üretelim

Gece içeri alıyorum, sabah erkenden balkona en güneşli yere koyuyorum. Sıcakta su fıslatarak nemlenmesini sağlıyorum. Toprak nemini kaybettiğinde suluyorum sonuç mercimek tanesinden daha küçük üç mini yaprak çıkardı, bekliyorum. Pardon birde sıvı gübre verdim. İlk çıkan yaprağın yarısı kurudu:( ne yapmam lazım anlamadım :(

smnunal 11-07-2012 08:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yeşim26 (Mesaj 996836)
Gece içeri alıyorum, sabah erkenden balkona en güneşli yere koyuyorum. Sıcakta su fıslatarak nemlenmesini sağlıyorum. Toprak nemini kaybettiğinde suluyorum sonuç mercimek tanesinden daha küçük üç mini yaprak çıkardı, bekliyorum. Pardon birde sıvı gübre verdim. İlk çıkan yaprağın yarısı kurudu:( ne yapmam lazım anlamadım :(

Sayın yeşim26,
Gece içeri almayınız bitkinizi devamlı güneş gören ve hafif rüzgar alan bir yere koyun birde yapraklarına su püskürtmeyin toprağını kontrol ederek aşıırı olmamak üzere sulayınız.

Oguzzz 19-07-2012 17:31

2 Eklenti(ler)
Uzun uğraşlar sonunda misafirim olmayı kabul eden sellukam için kümes teliyle hazırladığım kule:

Eklenti 319425

Yapraklardaki bu beyaz lekeler nedendir? Çiçeğim öğlen saatlerinden itibaren yoğun güneş görüyor. Hafif rüzgar alıyor. Toprağı kurudukça (bu sıcaklarda genelde hergün) sulanıyor. Yardımlarınızı rica ediyorum :confused:

Eklenti 319426

elek 19-07-2012 18:47

Beyaz lekeler kırmızı örümcek zararı. Acil aksiyon lazım, arkadaki domateslere de dikkat edin, domatesi de çok seviyorlar çünkü. Şimdiden kolay gelsin, umarım kurtulursunuz.

memet 19-07-2012 19:11

Kırmızı örümcek çok da ilerlemiş acilen ilaçlayın. Elek haklı.

Oguzzz 19-07-2012 19:29

Bilgiler için teşekkür ederim...

Peki bu kırmızı örümceklerin bir yerlerde görünmesi gerekmez mi? Çiçeklerimin hiçbirinde sorun yok...

memet 19-07-2012 19:37

Özel büyüteçle onda da eğitimli bir ziratçinin gözüyle görülebilir. Son derece ufak böcekler. Yapraktaki bu belirtiden anlaşılıyor.

kartal124 20-07-2012 22:30

Selluka ve doğal arkadaşı kırmızı örümcekler.
İllallah dedirttiler bana,en sonunda kökünden söküp atacağım selluka'yı.Kırmızı örümceğin doğal barındırıcısı galiba bu bitki.Asıl sıkıntı onun yüzünden diğer bitkilere de bulaşıyor kırmızı örümcekler.

ahmeter 22-07-2012 19:48

Selluka

2 Eklenti(ler)
Yeni bilgiler ve resimler

ahmeter 22-07-2012 20:01

Sellukaya olan ilğim aynı hızlan devam ediyor birinçi resimdeki topraksız fide sizin için hazırlanmıştır
Bitki tam bir yaşındadır ve toprak altında 2 yumru yapmıştır
Bu sene sonu bu yumrular ayrılarak yeni bitkiler elde edileçektir
Yumrulardan bir tanesi küçük olduğu için ayırma işlemi yapmadım
Yumruları kesip alıp yumrusuz bitkiyi tekrar çelik yaparak yeni bitki elde edebilirsiniz
Bitki çok aç bir bitki muhakkak toprağa yani yere dikilmek istiyor saksıda karnı doymuyor
Sıhhatli olduğu zaman hastalık . örümçek falan barındırmıyor
Yakında çiçeklenmek üzere resimliyeçeğim iyi günler

kartal124 23-07-2012 00:57

Sayın ahmeter,
Topraktan çıkartılmış olan o selluka'yı yeniden dikince bitki yaşamaya devam edecek mi?Bu mevsimde kökler topraktan çıkınca sorun olmuyor mu?

ahmeter 23-07-2012 11:40

Bütün yapılan resim çekme işi 10 dakika sürdü bu gün 3 gün bitki de bir anormallik yok yaşamaya devam ediyor
Tedbir olarak resimden sonra serada nemli bir ortama aldık bir sarsıntı olmadı

royalguard 23-07-2012 13:37

Arkadaslar hepinize merhabalar, sitemize uye olan bir bayandan aldihim sellukalar uzunca bir sure saglikli sekilde buyudu ama hala daha kucuk. Su siralar kirmizi orumcek ile mucadele veriyorum ve sanirim kaybediyorum. Yapraklarin cogu sararip dokuldu, bir komsumdan aldigim orumcek ilaci ile ilacladim ama pek bir fayda saglamadigini goruyorum. Bana acil onerilerinizi bekliyorum, ciceklerimi kaybetmek istemiyorum cuunku :) Simdiden herkese tesekkur ediyorum. Selamlar.

royalguard 23-07-2012 20:42

B5A diye bir sıvı organik gübreden bahsedilmiş, ilaç olmamasına rağmen etkisi gerçekten büyükmüş sitesinde öyle yazıyor. Sizler ne diyorsunuz bu markaya? Sizlerin de görüşünü almadan ürünü satın almak istemedim.

kartal124 23-07-2012 22:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi royalguard (Mesaj 1001365)
Arkadaslar hepinize merhabalar, sitemize uye olan bir bayandan aldihim sellukalar uzunca bir sure saglikli sekilde buyudu ama hala daha kucuk. Su siralar kirmizi orumcek ile mucadele veriyorum ve sanirim kaybediyorum. Yapraklarin cogu sararip dokuldu, bir komsumdan aldigim orumcek ilaci ile ilacladim ama pek bir fayda saglamadigini goruyorum. Bana acil onerilerinizi bekliyorum, ciceklerimi kaybetmek istemiyorum cuunku :) Simdiden herkese tesekkur ediyorum. Selamlar.

Kırmızı örümceğin çözümü yok gibi bir şey.Ben en son çare olarak bitkiyi derin buduyorum,yaprak filan kalmıyor, yeterince güçlü ise yeniden sürüyor.
Kırmızı örümcek gibi belalı bir canlıya rastlamadım.

ERKEN48 24-07-2012 14:01

Arkadaşlar en iyisi kırmızı örümceğin gelmesini beklememek.Neticede selluka gıda maddesi değil. sıcaklarla beraber bu zararlı iyice çoğalıyor.ben mayıs ayından bu yana 15-20 günde bir ilaçlama yapıyorum. yapraklar ve bitki gayet sağlıklı. Torpedo isminde bir ilaç kullanıyorum. yanılmıyorsam 15 liraydı.geçen yıl patlıcanlardan biliyorum ilaç kullanmadığın için bitkiler heba olmuştu.

ahmeter 24-07-2012 14:15

Sellukayı konuşuyoruz

3 Eklenti(ler)
Resimler

ahmeter 24-07-2012 14:22

Selluka

Benim yetiştirme tarzım
Kaliteli bir tohumdan üretim
Kesin olarak toprağa dikiyorum kışın söküp seraya alıyorum
Güneşi bol havadar ortam
15 günde bir gübre . koyun
Resimlerde görüldüğü gibi 2 ayrı bitki de herhangi bir hastalık yok
İlaçlama yapmıyorum
Orta resimde yukarıda büyük yaprağın üzerinde çiçeğe geldiği görülüyor

gultar 24-07-2012 15:04

Gövde kalınlaştırmak için hangi besin gereklidir? Benim sellukalar çok cılız. Uzadılar fakat güçlü değiller. Önerilerinizi bekliyorum.Teşekkürler.

memet 24-07-2012 15:16

NPK gübre faydalı olur

ERKEN48 24-07-2012 15:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter (Mesaj 1001784)
Benim yetiştirme tarzım
Güneşi bol havadar ortam
İlaçlama yapmıyorum

en doğrusu sizin gibi ilaç kullanmamak ama yetişiricilik bölgeye göre değişiyor.Akdenizde aşırı nem,sıcak derseniz ona göre malesef sadece kültürel önlemlerle olmuyor.

ahmeter 24-07-2012 20:51

Bitki Akdeniz bitkisi Son senelerdeki İstanbulun sıçağı ve nemini sevdi
Bitki canlı ve diri ise herhangi bir hastalığa yakalanmıyor
Bu gün sıçaklık 34 nem 90 super

vehbi 25-07-2012 10:54

1 Eklenti(ler)
Akşam sellukanın resmini çektim,tek kök bir çok sürgün verdi gayet sağlıklı gelişiyor,kışı içeride geçirmişti saksıyla beraber bahçeyle buluştu,haftada iki veya üç defa bolça suluyorum,sanırım yakında çiçeklerini göreceğiz.

merto 25-07-2012 11:09

İstanbulda Sellukayı kışın nasıl koruyabilliriz?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmeter (Mesaj 1001784)
Benim yetiştirme tarzım
Güneşi bol havadar ortam
İlaçlama yapmıyorum

ahmeter selamlar,
Bitkinizi bahçeye ekip, kışın seraya aldığınızı söylemişsiniz. Ne tür bir ortamda muhafaza etmek gerekiyor, özel olarak ısıtılmayan , ancak rüzgar ve yağıştan korunacak ışık alan kapalı bir mekan bu işi görürmü acaba İstanbul için.

Ayrıca topraktan söktüğünüzde ne tür bir saksı kullanıyorsunuz ve uyguladığınız başka işlemler oluyormu, tecrübelerinizi paylaşırmısınız lütfen.
Şimdiden teşekkürler.

ahmeter 25-07-2012 11:50

Sayın Merto

1 Eklenti(ler)
Kasım ayında içeri seraya alıyorum 2 metreden üstünü buduyorum
Saksının altından çıkıp toprağa geçmiş kökleride kesiyorum
Ayda bir su veriyorum
Mart ayında yeni sürgünler vermeye başlıyor mayıs başında bahçeye alıp saksısınla beraber her seneki koyduğum toprak zemine yerleştiriyorum
Kışın bahçede bıraktım dondu
5 sene zarfında bahçede değişik yerlere koydum en güzel gelişen yeri buldum şimdi her sene oraya koyuyorum
Benimki çiçeklendi 1 haftaya kadar resmini koyaçağım kolay gelsin

royalguard 25-07-2012 19:20

Anlaşılan benim sellukalar kurtulamayacak gibi, daha çok küçükler sayın kartal124'ün dediği gibi budama yaparsam ölürler. Acaba bana böyle biraz güçlenmiş ve sağlıklı selluka fideleri gönderebilecek birileri var mıdır? Varsa çok sevinirim, şimdiden teşekkür ediyorum.

memet 25-07-2012 20:28

Kırmızı örümcekten etkili ilaçlama ile kurtulabilirsiniz. Sözettiğiniz B5A böcek ilacı değil. Zirai ürün satıcılarından kırmızı örümcek için etkili bir ilaç alıp kullanın.
Gelişmesi için de gübrelemeniz gerekir.

dağçiçeği 29-07-2012 15:24

Benim sellukam da gayet güzel uzadı.Canlı ve mutlu görünüyor fakat saksısında bir sürü karınca var.Zannedersem yuva olarak saksıyı kullanıyorlar.Saksı etrafını ne kadar ilaçlasam da kurtulamadım.Önerisi olan var mı ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025