![]() |
|
![]() |
#121 |
Ağaç Dostu
|
Bugün Koçtaştan tohumunu aldım. 5 Ytl civarıydı fiyatı. Fakat bu sefer kırmızı renklisi yoktu mavisi vardı. "Mavi Kokulu Bezelye Çiçeği" yazmışlar pakete. Daha önce de yazdığım gibi ben tohumları tıpkı sebze bahçeme ekeceğim bezelyeler gibi Kasım ayı ortalarında ekmeyi düşünüyorum. Mavi yazmışlar ama resimdeki çiçekler Mor tonlarında. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar; ben de bugün yapı marketten, bodur kokulu bezelye aldım. Alıştığım bir cins olmadığı için merakla bekliyorum. Yıllardır kokulu bezelye çiçeklerin yaklaşık 80-90 cm boyda olanları yetiştirdiğim için bunların nasıl olacağını bilmiyorum. Bodur ( 20 cm ) bezelye yetiştiren var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Ağaç Dostu
|
Ben bugün onları saksı içerisinde torfa ektim. Onlar gelişinceye kadar yerlerine karar vermek için bu yöntemi izledim. Sevgili limon tohumları aldığım yere bir bakayım eğer varsa sizin için alır gönderirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-08-2008
|
Yeni mesajları okurken, Kokulu Bezelye Çiçekleri bitkisini sayenizde tanıdım arkadaşlar sağolun. Limon eski mesajlara göz attım ama göremedim sonunda tohumların çiçek verdimi? resminimi eklemedin ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Ağaç Dostu
|
Vermedi. Ama bence bunun sebebi tohumunu yanlış zamanda ektiğimdendi. Kasım ortası gibi tohumlarını direkt yetiştireceğim yere, her çukura 3'er adet olmak üzere ekeceğim. Gelişmelerden haberdar edeceğim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Ağaç Dostu
|
Ben de bu çiçeğin bodurunun tohumunu almıştım, denemek için temmuz sonu gibi ekmiştim (7-8 tane) ama 3 ay geçtiği halde bir tanesi bile çimlenmedi. Ben de artık o toprağa başka şey diktim. Kasımda ben de deneyeyim, belki iyi olur.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-08-2008
|
Limon'cuğum sendende birşeyler kaçabiliyormuş :-) masallahın var çünkü hem çok bilgilisin hemde bu bilgileri paylaşmayı seviyor bizleri birçok konuda aydınlatıyorsun.Bu da nazarlık olsun.Eminim ki bu sefer başaracaksın. Bende bezelyeyi kışın ekmiştim olmadı. Sonra senden öğrendimki zamanlama yanlışmış. Bir ay önce bahçeye ektim tohumlarını, bahçeyi gözleyemiyeceğim için bir de Ankarada balkoda saksıda deneyeyim dedim. Aynı saksıya ektiğim bakla tohumlarının fideleri epeyi büyüdü, bezelyelerden tık yok :-( Şimdi en son bezelye tohumlarını pamukta çimlendirip boş bir saksıya ektim.Bundanda sonuç alamazsam bu işten vazgeçeceğim galiba :-( |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Ağaç Dostu
|
Bendeki bodur kokulu bezelye tohumunun paketinin üzerinde mart ayında toprağa serpin , mayıs ayının sonundan itibaren çiçek açacaktır diyor. Ben bekleyemediğimden evdeki saksılardan ikisinin dibine 3-4 tohum ektim . Kasım ayında ekmekten bahsedilmiş. Kafam karıştı. Tohumların geri kalanı duruyor. Bahçeye şimdiden ekip kışın dondurmaktan da korkuyorum . İlerleyen günlerde saksılardaki bezelyelerde bir gelişme olursa buraya yazarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Ağaç Dostu
|
Geçtiğimiz yıl, Mart ayında ekilen tohumlar çimlenmişti ancak bitki gelişimi hiç güzel olmadı. Bu paketlerdeki bilgiler her ülke için özel olarak yazılmadığından bazen aylarda farklılıklar olabiliyor. Sebzesini yetiştirirken Kasım aylarında tohum ekimi yapılıp, bahar sonu çiçeklenip, yaz başı sebze verdiğinden yola çıkarak, süs bitkisi için de aynı yöntemin geçerli olacağını düşündüm. Sn. Oyaman da tohum ekimi için doğru zamanın Ekim ayı olduğunu yazmıştı. Haftaya, sebzelerle beraber süs bezelyelerimin de tohumlarını, direkt yetiştireceğim yere ekeceğim. Bu yıl bunu deneyeceğim, başarılı olursam zamanlama doğrudur demektir. Yok olmazsa üçüncü yıl da tohumunu alıp ekeceğimi sanmıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Kışın dışarda mı kalıyor.Geçen ekişimde çiçek açtıramadım.sıcaklara denk gelmişti. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Ağaç Dostu
|
Daha fazla gecikmeden dikmelisiniz, tohumu suda bekletirseniz çimlenme daha çabuk olacaktır. Benimkiler yaklaşık 1 karış boyunda, yemek için sabırsızlanıyorum. Ben bunun adını bilmeden pinpin (yerel dil), bıyık olarak siteye yazmıştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Ağaç Dostu
|
Bugün anneme sordum. Geçen sonbaharda komşunun bahçeye ektiği bezelye ve baklalar , kış içersinde donmuş. Akdeniz ikliminde sorun yaşanmayabilir fakat karasal iklimdekilere bahçeye şimdiden bezelye tohumu ekmeyi tavsiye etmiyorum . Ben Mart ta ekmeye karar verdim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Berduray, mesajındaki linke baktım. haklısın oradakiler yenilebiliyor. Ama bu başlıktakilerle onlar ayni bitki değil. Kıbrıs'ta senin yediklerine biz Lüvana der ve salatalarda bolca kullanırız. Buradakiler ise farklı bir tür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Ağaç Dostu
|
Valla ben Sayın Nurbahar'ın yalancısıyım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-11-2008
|
Merhaba arkadaşlar; Aranıza yeni katıldım. Ben de Hollanda'dan gelen tohumları ekim sonunda önce saksıya ektim, boyları bir karış olunca da yerlerine aldım. ancak uzunca bir zaman bir gelişme göstermediler. Geçen hafta bir iki yaprak çıkarmaya başladılar. Aydın'da havalar daha düne kadar yaz gibiydi ama şimdi soğudu. Acaba kışı böyle geçirebilirler mi yoksa onları korumaya mı almalıyım. Bilen biri bana cevap verebilir mi acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
|
Ben de ektim bezelye çiçeğinin tohumundan 1 ay kadar oldu sudada beklettim ama çimlenmedi neden acaba geriye kalan tohumlarıda eksem mi acaba |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Ağaç Dostu
|
Bezelye Çiçeği konusunda ben de sizler gibi acemiyim. Geçen yıl ektiğim tohumlarda başarılı olamadım, bunun sebebinin tohumları geç ektiğim olduğunu düşünüyorum. Buradaki Süs bitkisi ama sebze bahçeme Bezelye tohumlarını bugün ektim. Kış bastırına kadar en fazla bir karış boy verecekler, kış sonu havaların ısınmaya başlamasıyla birden boyları uzamaya başlayıp, çiçek verecekler. Eğer bezelye sebzesinin tohumunu bu mevsim değil de Mart ayı gibi ekerseniz, sadece yeşil bir bitki elde edersiniz, tek tük sebze verir, ama bu mevsim ekilen tohumlar bol ürün verir. Bu mantıkran yola çıkarak, Kokulu Bezelye Çiçeğinin tohumunu da yarın ekeceğim. Ama ben direkt yetiştireceğim yere ekeceğimden, saksıda olmayacağından, kış koşullarından etkilenmeyecektir. Siz de yere geçirdiğinizden gelişiminin yavaş olduğundan bahsetmişsiniz. Gelişiminin yavaş olması normal, hatta boyunun uzamaması daha iyi, kışı böyle atlattıkran sonra, bahara doğru birden boy atmaya başlayacaktır. Korumaya almaya gerek yok bence. (Ben almayacağım) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Ağaç Dostu
|
Tohum ekim zamanı için biraz daha beklemeyi düşünüyorum , neden derseniz ? henüz havalar yeteri kadar soğumadı . Erken çimlenme riskinden korkuyorum . Elimdeki tohum adedi kısıtlı olduğundan havaların iyice soğuduğu ( Davutlarda ) , Ocak ayı başını bekliyeceğim . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Ağaç Dostu
|
O kadar tohumdan sadece bir tanesi büyüdü oda şimdilik böyle uzayıp gidiyor bakalım sonu ne olacak ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Ağaç Dostu
|
O zaman şimdi bu saksıyı kapalı balkona çıkarayım olurmu sence Limon ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|