![]() |
|
![]() |
#94 |
Ağaç Dostu
|
Sonunda bezelye çiçeğim açtı ![]() Hergün bakıp kolladıklarımda birşey yok ama şakayığın altına saklanan ve geçen gün ortaya çıkardığım bezelye dün çiçek açtı. Üzerinde 5-6 adet daha tomurcuk var. Açmasını sabırsızlıkla bekleyenler için: Çiçek büyüklüğü yaklaşık 3,5 cm. Fotoğrafta çiçeğin altında gözüken pembeler de yakında açacak olan tomurcuklar. Hafif ama güzel bir kokusu var. Bitki yaklaşık 60 cm olunca açtı. Çiçek tam tepede değil ama uca yakın bir yaprağın dibinde oluşan sapta çıktı. Şu ana kadar gübre vermedim. Bol güneş alıyor, iki günde bir sulanıyor. ATTACH]40142[/ATTACH] |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Buket Hanım, darısı diğer arkadaşların başına. Çiçek açanı koklamak için bayağı cambazlık yapmam gerekti ama herşeyi göze alıp iki bahçe arasındaki çukura girdim, üstelik bir kaç bitkinin üzerinden uçup kenarlara tutunarak. Gerçekten güzel kokuyor ama hafif bir koku aldım, sanırım yeni açtığı için. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Ağaç Dostu
|
Kırmızı açanın çiçeği kokmuyor demiştim önceki mesajımda , koku daha sonra oluştu diyeceğim ama bana biraz saçma geliyor .Ne dersiniz ? veya ilk çiçekte alamadım kokuyu , çiçekler çoğalıncamı farkettim acaba ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Ağaç Dostu
|
Oyaman, bazen çiçekler günün değişik zamanlarında daha yoğun kokuyor. Mesela Hanımeli akşam üstü daha yoğun kokuyor. Bazı çiçeklerse öğle güneşinin altında daha yoğun kokuyor. Mesela Hercai Menekşe... Belki Bezelye Çiçeğinin de eşref saati vardır ![]() Nurbahar, çok sevindim hem sizin hem kendi adıma. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Ağaç Dostu
|
Koku durumunu değerlendirmek gerekirse; şöyle diyebilirim. Bir bahçeye girersiniz mis zambağının kokusu hemen hissedilir. Öyle sokaklar var ki yasemin kokusundan geçilmez. Hele Melissa (Pakistan Geceleri) bazen insanı rahatsız bile eder, veya narenciye çiçeklerinin kokusu baharda bir başka hissedilir. Öyle derin nefes alıp ciğerlerinizi doldurmak istersiniz. Bezelye çiçeğinin kokusu bunlar gibi keskin değil. Öyle uzaktan bakınca hissedilmez. Yanına gidip sokulacaksınız. ( bu ortamda koku nasıl anlatılabilir bilmiyorum bir deneme yaptım) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Benimkilerde daha tomurcuk yok ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Ağaç Dostu
|
Bugün ikinci çiçeğim de açtı ve kokuyu daha iyi aldım. Buket Hanım'ın da dediği gibi yanına gidip koklamak gerekiyor. Hani gül reçeli yerken tatlı bir koku var ya, bana öyle geldi. Keskin değil, buram buram değil, sanki gül kokusunun biraz daha farklısı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Moderatör
|
Sevgili Buket, yazını okuyunca hemen yanına gittim kokladım, Şuan üzerinde 6-7 tane çiçek var, kıpkırmızı ve güzeller ama nedense koku alamadım. Diğer saksıdaki morumsu açtı, bakalım onun kokusunu alabilecek miyim? Sevgili limon, resim çektim ama yüklemem için Selen'e gitmem gerekecek, bana bir Bursa yolu daha gözüküyor. İnternetcafeden yükleme yapamıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Ağaç Dostu
|
Bunlarda benimkiler sadece iki kök ama birinde iki bezelye diğerinde de bir bezelye tüpü var inşallah 5-10 tohum alırsam onları Eylül ayında toprakla buluşturacağım .Geçen sene atlamışım bu sene kaçırmam , çünkü çiçeği ve kokularını çok beğendim.Aslında bu günlerde boyunun bir metreyi geçmesi gerekirdi sanırım Mart ayını ekince biraz zor büyüyor . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Ağaç Dostu
|
Bana kızacaksınız ama yorum yapmadan da duramayacağım. ![]() Ama ben bu sarmaşığı böyle hayal etmemiştim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Aşağıdaki resimler belki bir fikir verir . 14 nolu mesajda gerçek boyutları hakkında bir fikir veriyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Ağaç Dostu
|
Benim tek bir tanecik çiçek açan bezelye çiçeğimin harika koktuğunu farkettim. Hatta acaba koku başka çiçeklerden mi geliyor diye düşündüm. İnanamadım. Tek bir çiçeğin bu kadar koku yayması inanılmaz geldi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Ağaç Dostu
|
Buket Hanım, sizin orada çiçeklenme ne kadar sürüyor? Seneye birbirimizin tecrübelerinden yararlanıp, hani şöyle tohum paketlerinin üzerindeki "al beni" diyen bezelye çiçeklerine sahip oluruz inşallah... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Ağaç Dostu
|
Benimkiler mart ortalarında çiçeklenip, mayıs ortasına kadar çiçekli kaldılar. Bu durumda bir buçuk-iki ay kadar çiçekli oluyorlar diyebiliriz. İlk önce çiçekler tek tük açıyor ve tümü çiçeklendiğinde yaklaşık bir ay çok çiçekli bir görüntü oluyor ardından çiçekler azalarak tamamen bitiyor. Şu anda bezelyeler oluşup kurumaya başladı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Ağaç Dostu
|
Bahar başında viyole ektiğim tohumlardan çıkan fideleri iki saksıya 4'er kök, bahçeye iki kök olarak dikmiştim. Saksıya diktiklerim 2 hafta içinde öldüler. Bahçeye diktiğim iki kökün bakımını ihmal etmediğim halde gelişme göstermediler. (olmadılar, ölmediler) Ümidimi kestiğim için bir süredir sulama dışında ilgi göstermiyordum. Bugün sularken bir değişiklik fark ettim; bunca zamandan sonra bir tanesi yeni yaprak vermiş. ![]() Çok yıllık bir bitkiyi viyole ektiğim için çok pişmanım, saksıya veya direkt toprağa ekseydim herhalde daha başarılı olurdum. Hala bu bitkinin çiçeğini görme şansım var gibi; tabii kışı atlatabilirse! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Ağaç Dostu
|
"Başta Oyaman olmak üzere ![]() Yapı markete yolum düşerse bir bunun bir de Çan Sarmaşığı'nın tohumunu almak istiyorum. Belki yeni sarmaşık türleri de gelmiştir bakmak gerek. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Ağaç Dostu
|
İki hafta önce ektiğim bezelye çiçeği tohumlarının baharda çimlenmesini beklerken, bugün hepsinin çıkmış ve 10 cm'i geçmiş olduğunu gördüm. Suda da bekletmemiştim ama yağmur çok yağdı. Herhalde bunlar açmaz artık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 |
Ağaç Dostu
|
Geçen hafta bezelye sebzesi tohumu aldım. Ben hemen ekmeyi düşünüyordum ama köylüler Kasım ayının sonlarını bekle dediler. Şİmdi ekersen fideler büyür ve kış soğuklarından zarar görür dediler. Abla şöyle anlattı; " Tohumları Kasım sonlarında at, onlar yeşerecek boyları bir karış olacak, kışı öyle atlatacaklar. Sonra baharda o bir karış boyları birden uzamaya başlayacak" Onlar bu işin ticaretini yaptıklarına göre güvenim sonsuz. Daha Yapı Markete gidip bu çiçeğin tohumundan alamadım ama alırsam aynı sebzedeki gibi Kasım ayı sonlarında ekeceğim tohumlarını. Nurbahar Hanım, sizinle de karşılaştırma yaparız. Tohumların yeşermesi normal, kışı öyle atlatacaklar, baharda daha çok boylanacaklar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sonuna doğru ekeceğim . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, tohum topladığımda dağıtırım demiş olmama rağmen dün tohumlara baktığımda küflenmiş olduklarını gördüm. Ben onları merdiven altında bir kutunun içerisinde tutuyordum, sanırım içerisine su girmiş ve nemlenmişler. Kusura bakmayınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|