![]() |
|
![]() |
#241 | |
Ağaç Dostu
|
Wisteria şekillendirmek
Alıntı:
Wisteria için şekillendirme size kalmış bir husustur. İster sarmaşık gibi duvara sardırabilir, isterseniz tijli veya baston formu ile yetiştirebilirsiniz. Bu aylarda, wisteria dikimi yapmak ve istediğiniz formu vermek için uygundur. Tek gövde üzerinde bir wisteria hayal ediyorsanız, takip etmeniz gereken bir kaç basit adım aşağıdaki gibidir. Şekillendirmenizi dilediğiniz gibi yapabilmeniz için genç bir fidan satın alınız. Aydınlık, günde en az 6 saat güneş alacak bir yer seçin, belirlediğiniz alanın etrafında bina veya başka bir ağaç olacak ise aralarında en az 4-5 metre mesafe bırakınız. Dikimi yapınız. En kuvvetli ve sağlıklı dalı belirleyin, bu sizin ağacınızın ana gövdesini oluşturacaktır ve diğer gövdeleri budayın. Seçtiğiniz sağlıklı ve kuvvetli gövdenin dibine metal veya tahta farketmez, bir destek ile wisterianızı bu desteğe bağlayınız. Ağaç gelişim gösterdikçe,ana gövdede alttan çıkan sürgünleri, topraktan gelen sürgünleri budayın, yan sürgünlere dokunmayın ki boylanma yapabilsinler. İstediğiniz yüksekliğe eriştiğinde artık üstten budama yapabilirsiniz. Ağacınız gelişimine devam ederken, kuvvetli rüzgarlarla başedebilmesi için, gövdeye destek olması için yerleştirdiğiniz tahta veya metal desteği daha kalın bir destek ile değiştirmeniz gerekir. Yıllar ilerledikçe ağacınızın yan dallarını kış aylarında 30-40cm e kadar kısaltmanız dallanma yapması, arzu ettiğiniz forma ulaşması için gereklidir. Alttan gelen sürgünleri ise budamaya sürekli devam edin. Karmaşık gibi görünse de aslında sadece biraz zaman, dikkat ve sabır gerekli. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#242 |
Ağaç Dostu
|
Dün kendimce doğru olduğuna inandığım bir kararla, üç yaşındaki wisteria sinensis için bir yer değiştirme işlemine giriştim. Giriş kapısının sağ ve sol yanına aynı zamanda dikmiş olduğum mor salkımlardan, nispeten gölgede olanı güzel bir gelişim gösterirken, güneşi daha uzun saatler gören mor salkım hemen hemen diktiğim gibi kaldı, sadece gövdesi biraz kalınlaştı o kadar. Çiçek verimi de çok zayıftı. Wisteria için çiçeklenmede güneşin pozitif etkisinden bahsedilir, gölgede olan bitkilerin ise dezavantajlı olduğundan. Bende bu durum nedense tam tersi oldu. Bitkiyi taşırken topraklı olarak alabilme şansım olmadı çünkü kökleri kesmek zorunda kaldım, epey uzaklara gidiyordu zira. Toprak dağıldı bu arada. Bunları dert etmedim, gelişmeyen ve yerinde mutsuz olan mor salkım için bu radikal kararı vermiştim çünkü bir kez. Yeni yerine dikerken, eski yerindeki çukurundan aldığım toprağına nitrojen yönünden zengin bir miktar kurutulmuş kan takviyesinde bulundum. Yeni yeri güneşi daha da uzun saatler gören bir yer. Toprağı da biraz daha kireçli. Bekleyip göreceğim bakalım sonuçlar nasıl olacak. Düzenleyen kelebek çalısı : 26-03-2012 saat 14:27 Neden: bitki adını düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#243 |
Ağaç Dostu
|
Sn.kelebek çalısı bu araştırmaları yapan ve yazan kişiler ılıman iklmde otururlar ve Kıbrıstaki hazıran-eylül arası kavurucu sıcaktan haberdar değiller- siz doğru bildiğinzden şaşmayın ![]() Benim 4 metreye ulaşan mor salkımım yapraklandı, çiçek açmasını bekliyordum ![]() Açma umudu hala var mı ![]() Açmış mor salkımı bulunan arkadaşlar lütfen beni aydınlatsın. İki mor salkımım var hala hala çiçeğe hasretim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2007
|
Sevgili Jezebel Black dragon'u nereden aldınız? Benim de alabileceğim bir yer önerebilirmisiniz? Bugün beyaz aldım ve bir tane de black dragon **** onun gibi koyu renkli bir mor salkımla beraber dikmek ve baston formu vermek çok uzun süreden beri hayallerimden biri. inşallah becerebilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2010
|
Sevgili Jezebel buralarda da henüz açmış mor salkım görmedim, sanırım bir 15-20 günü daha var umarım bu sene açar sizin güzelinizde biz de zevle resimlerine bakarız, koklamasıda size kalır artık ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#247 |
Ağaç Dostu
|
Wisteria çiçek açmıyorsa
En sık karşılaşılan durum toprağında bulunan aşırı yüksek nitrojen oranıdır. Bu durum yapraklanmayı teşvikler, çiçek oluşumu yoktur veya çok zayıftır. Diğer bir sebep, uygun yapılmayan gübrelemeden kaynaklanabilir. İlkbaharda uygulanan gübreleme işlemi yine yapraklanmaya yönelik gelişimi destekleyecek, çiçeklenmeyi bastıran bir unsur olacaktır. Nitrojen fazlalığından kaynaklı bir sorun olmadığından emin olmalısınız. Düzenleme yapmak istediğiniz toprakta, fosfor ilavesinde bulunabilirsiniz. Nitrojen oranını düzenlemek, azaltmak için tavsiye edilen diğer yol ise kök budaması yapmak. Ana gövdeden en az bir metre mesafe bırakarak, wisterianın etrafına bir daire çizin ve bu çizgi üzerinden yapacağınız kök budaması işlemi ile köklerden bitkiye ulaşan nitrojen alımını azaltmış olursunuz. Bir metreden daha yakın mesafede budama yapmak ise sakıncalıdır, bitki köklerinin zarar görmesi söz konusudur. Yine genel olarak bahsedildiği üzere, mor salkımın yetiştiği mekandan kaynaklı sorunlar olabilir. Mor salkımın güneş görmeyen, drenajı sorunlu alanlarda dikilmiş olması yine çiçeklenmesine engel faktörler arasında olabilir. Gözden kaçabilecek başka bir unsur da, yaş olarak yeterince olgunlaşmamış bir mor salkımdan kaynaklı olabilir. Tohumdan üretilmiş bir wisteria fidanı satın aldıysanız ki bunu bilemeyebilirsiniz, çiçek açması için gerekli olgunlaşma süresini beklemek zorunda kalabilirsiniz. Wisteria için söylendiği kadarıyla, 7 ile 15 yıl arasında bir yaş olgunluğuna ulaşan bitkilerin çiçeklenmesi beklenir. Yanlış budamalardan kaynaklı sorunlar da çiçeklenmeyi bastırıp, yapraklanmaya yol açabilmektedir. Aşırı derin budamalardan kaçının. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Ağaç Dostu
|
Bitkimin yaşı konusu biraz muğlak... Normal bir Wisteria üzerine Black Dragon aşılanmıştı. Gübre vermedim( bu yıl) ve budamadım, bu boya 1 yılda ulaştı, geldiğinde 30-35 cm boyundaydı. Sabah güneşi alıyor-5 saat boyunca. Galiba fosfor ilavesi hariç yapacak bir şey yok, potasyum da eklesem mi ki? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-10-2005
|
Ankara'da Yetiştirme
Arkadaşlar, ben de Mor Salkım yetiştirmek istiyorum. 2 sorum olacak; 1- Bahcem Ankara'da, etrafında henuz yapılaşma olmadığı için ruzgarlara açık, kışın dondurucu soğuk, yazın sıcak. Bahce de bir tek benim konteyner-kulubem var. Bu ortamda yetiştirebilir miyim? 2- Kokulu bir mor salkım uygun fiyata nereden bulabilirim? Ankara'da yakındaki fidancıda bastn turu yaklaşıl 1-1,5 m 350 TL, 3-4 kollu, agac-semsiyeye sardırılmış, 4-5 m olan 1200 tl ve beim icin pahalı. Tesekkurler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#250 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Sevgili Jezebel, morsalkımım bahçede ve toprağı değişmeyen bölgede. Yani inşaat atıklarının benim balçıklı toprakla karıştığı bölge. Site genel alanında kötü toprakta büyüyen devasal mor salkımlar var. Ona ragmen çok hızlı büyüyen bir sarmaşık olduğundan 4 senedir ilk 2 yıl 1,5 metre cıvarından budamama rağmen şu an benim derin budamalarıma ragmen 5-6 metre. Şu an sürgünler içerisinde, zaten sürgünlerle tomurcuklar çok yakın zamanlarda oluşmaya başlıyor. Yanlış hatırlamıyorsam Nisan sonu , Mayıs gibi açıyordu. Hiç bir ek vermiyorum. Bence biraz kendi haline bırak. Eminim çok yakında sana güzel çiçeklerini gösterecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#251 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
Mor Salkm fidan 40-60cm Wisteria floribunda - Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#252 |
Ağaç Dostu
|
Çim alan ve wisteria
Çim alan yakınlarında dikili bir wisterianız varsa ve çim gübresi kullanıyorsanız, nitrojen oranı yüksek çim gübresinden etkilenebilir pekala da. Wisterianızın köklerine yakın bölgedeki çimlere besin vermeyi kesmelisiniz. Çim alan yakınındaki wisteria çiçeklenmeyecektir. Eğer genel amaçlı 10-10-10 besin kullanırsanız, bu da faydalı olmayacaktır. Wisteria fosfor yönünden zengin besine ihtiyaç duyar. Sn. Jezebel, bitkiniz ileri yaşlarda olsa budayın, kök budaması yapın, herşeyi deneyin derdim ![]() En yakın zamanda wisteria floribundanızın çiçeklerine kavuşmanız dileğiyle ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#253 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Ağaç Dostu
|
Bugün fotoğrafladığım mor salkımdan bir kaç kare. Tomurcuklar açtığında nasıl görünecek, hepsi aynı anda açar mı merak içindeyim. Geçtiğimiz sene bilemediğim ve araştırmadığım için yanlış bir uygulama yapmış, wisteria' yı derin budama yaparak küstürmüştüm. Bu yıl, şubat ayı içinde budamasını yaparken, tepedeki balkona kadar erişen lider dala dokunmadım, yanlardan çıkan geçen senenin sürgünlerini ise kısaltarak budadım. Alt kısımdaki gövde üzerinde bana fazla şekilsiz gelen dalları da tamamen aldım. Sonucu görmeye az kaldı. Yalnız, wisteria ile sorunum şu sıralar hararetle ağacın üzerinden kiremitlerin altına doğru çalışan karıncalar. Ne yapsam başedemiyorum. Yakalarından düşmeye karar verdim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2007
|
"Mor salkımınız çiçeğe gitmeyip yalnızca yaprağa gidiyorsa, toprağınızda azot fazlalığı var demektir. Potasyum ve fosfor açısından zengin gübre kullanın." Sevgili Jezebel Fidan İstanbul mor salkımla ilgili böyle bir açıklama yapmış.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#257 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#258 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili jezebel, geçen yıl açmayan mor salkımı fosfor oranı yüksek gübre vererek yapraklandıktan sonra açtırabildim. Daha zayıf mor salkımlar yapabildi ama havalar ısındığı için çok kalmadan kurudu.. Bu yıl gübresini erkenden verdim bakalım çiçeklenecek mi? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#259 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#261 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-04-2011
|
sayın selis özkanlar pazarımı acaba bahsettiğiniz pazar,? saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Ağaç Dostu
|
İstanbul & Kıbrıs ve İzmir farkı ![]() Aynı yerin fotoğrafını geçen yıl da eklemiştim.. Bunları bu sabah çektim, bu sene daha da uzamışlar.. Yer: E.Ü. Rektörlük binasının karşısındaki yıkık köşk.. ![]() ![]() Bunlar da birkaç sokak arkada eski bir Ermeni evi.. Önden ve arkadan görünüşü.. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#268 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-07-2010
|
Benim yaklaşık 2 ay önce bahçeme diktiğim yaklaşık 60 cm lik mor salkım fidem hala yeşermedi **** en ufak bir yaşama belirtisi göstermedi,incecik kuru bir dal görünümünde.Sizce hala yaşıyor mu **** bundan nasıl emin olabilirim??? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
Ağaç Dostu
|
Beklemekten ve sulamaktan başka yapabileceğiniz yok. Şu sıra gözlerin patlaması gerek, bence Nisan sonuna kadar bekleyin. İzmirlilerin fotoğraflarına aldanmayın benimkilerde daha 2 gün önce sürmeye başladı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|