agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sarılıcılar
(https)

Beğeni Düzeni654Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-02-2012, 03:28   #241
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 44
Wisteria şekillendirmek

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi naturefan Mesajı Göster
Merhaba, Bu siteyi daha önceden biliyordum; ancak yeni üyeyim. Uzun zamandır Mor Salkım çiçeği renginde açan bir akasya türü arıyorum. Mor Salkımın ağaç formunda olanları, sarmaşık formunda olanlardan farklı bir tür mü? Yoksa şekillendirme ile ağaç formu verilebilir mi? Bilgisi olan arkadaşlara teşekkür ederim.
Sn. naturefan,

Wisteria için şekillendirme size kalmış bir husustur. İster sarmaşık gibi duvara sardırabilir, isterseniz tijli veya baston formu ile yetiştirebilirsiniz. Bu aylarda, wisteria dikimi yapmak ve istediğiniz formu vermek için uygundur. Tek gövde üzerinde bir wisteria hayal ediyorsanız, takip etmeniz gereken bir kaç basit adım aşağıdaki gibidir.

Şekillendirmenizi dilediğiniz gibi yapabilmeniz için genç bir fidan satın alınız. Aydınlık, günde en az 6 saat güneş alacak bir yer seçin, belirlediğiniz alanın etrafında bina veya başka bir ağaç olacak ise aralarında en az 4-5 metre mesafe bırakınız. Dikimi yapınız. En kuvvetli ve sağlıklı dalı belirleyin, bu sizin ağacınızın ana gövdesini oluşturacaktır ve diğer gövdeleri budayın. Seçtiğiniz sağlıklı ve kuvvetli gövdenin dibine metal veya tahta farketmez, bir destek ile wisterianızı bu desteğe bağlayınız.

Ağaç gelişim gösterdikçe,ana gövdede alttan çıkan sürgünleri, topraktan gelen sürgünleri budayın, yan sürgünlere dokunmayın ki boylanma yapabilsinler. İstediğiniz yüksekliğe eriştiğinde artık üstten budama yapabilirsiniz. Ağacınız gelişimine devam ederken, kuvvetli rüzgarlarla başedebilmesi için, gövdeye destek olması için yerleştirdiğiniz tahta veya metal desteği daha kalın bir destek ile değiştirmeniz gerekir.

Yıllar ilerledikçe ağacınızın yan dallarını kış aylarında 30-40cm e kadar kısaltmanız dallanma yapması, arzu ettiğiniz forma ulaşması için gereklidir. Alttan gelen sürgünleri ise budamaya sürekli devam edin.

Karmaşık gibi görünse de aslında sadece biraz zaman, dikkat ve sabır gerekli.

Kolay gelsin.

Emine Akman beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2012, 01:55   #242
Ağaç Dostu

Dün kendimce doğru olduğuna inandığım bir kararla, üç yaşındaki wisteria sinensis için bir yer değiştirme işlemine giriştim.

Giriş kapısının sağ ve sol yanına aynı zamanda dikmiş olduğum mor salkımlardan, nispeten gölgede olanı güzel bir gelişim gösterirken, güneşi daha uzun saatler gören mor salkım hemen hemen diktiğim gibi kaldı, sadece gövdesi biraz kalınlaştı o kadar. Çiçek verimi de çok zayıftı.

Wisteria için çiçeklenmede güneşin pozitif etkisinden bahsedilir, gölgede olan bitkilerin ise dezavantajlı olduğundan. Bende bu durum nedense tam tersi oldu.

Bitkiyi taşırken topraklı olarak alabilme şansım olmadı çünkü kökleri kesmek zorunda kaldım, epey uzaklara gidiyordu zira. Toprak dağıldı bu arada. Bunları dert etmedim, gelişmeyen ve yerinde mutsuz olan mor salkım için bu radikal kararı vermiştim çünkü bir kez.

Yeni yerine dikerken, eski yerindeki çukurundan aldığım toprağına nitrojen yönünden zengin bir miktar kurutulmuş kan takviyesinde bulundum.

Yeni yeri güneşi daha da uzun saatler gören bir yer. Toprağı da biraz daha kireçli.

Bekleyip göreceğim bakalım sonuçlar nasıl olacak.

Eklenen Resimler

Düzenleyen kelebek çalısı : 26-03-2012 saat 14:27 Neden: bitki adını düzeltme
Eski 24-03-2012, 13:15   #243
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Sn.kelebek çalısı bu araştırmaları yapan ve yazan kişiler ılıman iklmde otururlar ve Kıbrıstaki hazıran-eylül arası kavurucu sıcaktan haberdar değiller- siz doğru bildiğinzden şaşmayın
Benim 4 metreye ulaşan mor salkımım yapraklandı, çiçek açmasını bekliyordum
Açma umudu hala var mı
Açmış mor salkımı bulunan arkadaşlar lütfen beni aydınlatsın.
İki mor salkımım var hala hala çiçeğe hasretim...

Emine Akman beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2012, 20:42   #244
Ağaç Dostu

ilknur aşık's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2007
Sevgili Jezebel Black dragon'u nereden aldınız? Benim de alabileceğim bir yer önerebilirmisiniz?
Bugün beyaz aldım ve bir tane de black dragon **** onun gibi koyu renkli bir mor salkımla beraber dikmek ve baston formu vermek çok uzun süreden beri hayallerimden biri. inşallah becerebilirim.

ilknur aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2012, 12:17   #245
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Sevgili ilknur aşık ,
e Bay' dan almıştım geçen sene. Açmamıştı... Bu sene de yaprakland, bir salkımcık bari açsaydı

Emine Akman beğendi.
Eski 26-03-2012, 12:44   #246
Ağaç Dostu

bettyycim's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2010
Sevgili Jezebel buralarda da henüz açmış mor salkım görmedim, sanırım bir 15-20 günü daha var umarım bu sene açar sizin güzelinizde biz de zevle resimlerine bakarız, koklamasıda size kalır artık

bettyycim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2012, 13:06   #247
Ağaç Dostu

Wisteria çiçek açmıyorsa

En sık karşılaşılan durum toprağında bulunan aşırı yüksek nitrojen oranıdır. Bu durum yapraklanmayı teşvikler, çiçek oluşumu yoktur veya çok zayıftır.

Diğer bir sebep, uygun yapılmayan gübrelemeden kaynaklanabilir. İlkbaharda uygulanan gübreleme işlemi yine yapraklanmaya yönelik gelişimi destekleyecek, çiçeklenmeyi bastıran bir unsur olacaktır. Nitrojen fazlalığından kaynaklı bir sorun olmadığından emin olmalısınız. Düzenleme yapmak istediğiniz toprakta, fosfor ilavesinde bulunabilirsiniz. Nitrojen oranını düzenlemek, azaltmak için tavsiye edilen diğer yol ise kök budaması yapmak. Ana gövdeden en az bir metre mesafe bırakarak, wisterianın etrafına bir daire çizin ve bu çizgi üzerinden yapacağınız kök budaması işlemi ile köklerden bitkiye ulaşan nitrojen alımını azaltmış olursunuz. Bir metreden daha yakın mesafede budama yapmak ise sakıncalıdır, bitki köklerinin zarar görmesi söz konusudur.

Yine genel olarak bahsedildiği üzere, mor salkımın yetiştiği mekandan kaynaklı sorunlar olabilir. Mor salkımın güneş görmeyen, drenajı sorunlu alanlarda dikilmiş olması yine çiçeklenmesine engel faktörler arasında olabilir.

Gözden kaçabilecek başka bir unsur da, yaş olarak yeterince olgunlaşmamış bir mor salkımdan kaynaklı olabilir. Tohumdan üretilmiş bir wisteria fidanı satın aldıysanız ki bunu bilemeyebilirsiniz, çiçek açması için gerekli olgunlaşma süresini beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Wisteria için söylendiği kadarıyla, 7 ile 15 yıl arasında bir yaş olgunluğuna ulaşan bitkilerin çiçeklenmesi beklenir.

Yanlış budamalardan kaynaklı sorunlar da çiçeklenmeyi bastırıp, yapraklanmaya yol açabilmektedir. Aşırı derin budamalardan kaçının.

Eser İlhan beğendi.
Eski 26-03-2012, 13:23   #248
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Bitkimin yaşı konusu biraz muğlak...
Normal bir Wisteria üzerine Black Dragon aşılanmıştı.
Gübre vermedim( bu yıl) ve budamadım, bu boya 1 yılda ulaştı, geldiğinde 30-35 cm boyundaydı.
Sabah güneşi alıyor-5 saat boyunca.
Galiba fosfor ilavesi hariç yapacak bir şey yok, potasyum da eklesem mi ki?

Emine Akman beğendi.
Eski 26-03-2012, 13:35   #249
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-10-2005
Ankara'da Yetiştirme

Arkadaşlar, ben de Mor Salkım yetiştirmek istiyorum. 2 sorum olacak;

1- Bahcem Ankara'da, etrafında henuz yapılaşma olmadığı için ruzgarlara açık, kışın dondurucu soğuk, yazın sıcak. Bahce de bir tek benim konteyner-kulubem var. Bu ortamda yetiştirebilir miyim?

2- Kokulu bir mor salkım uygun fiyata nereden bulabilirim? Ankara'da yakındaki fidancıda bastn turu yaklaşıl 1-1,5 m 350 TL, 3-4 kollu, agac-semsiyeye sardırılmış, 4-5 m olan 1200 tl ve beim icin pahalı.

Tesekkurler.

Selyum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2012, 13:40   #250
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Galeri: 94
Sevgili Jezebel, morsalkımım bahçede ve toprağı değişmeyen bölgede. Yani inşaat atıklarının benim balçıklı toprakla karıştığı bölge. Site genel alanında kötü toprakta büyüyen devasal mor salkımlar var. Ona ragmen çok hızlı büyüyen bir sarmaşık olduğundan 4 senedir ilk 2 yıl 1,5 metre cıvarından budamama rağmen şu an benim derin budamalarıma ragmen 5-6 metre. Şu an sürgünler içerisinde, zaten sürgünlerle tomurcuklar çok yakın zamanlarda oluşmaya başlıyor. Yanlış hatırlamıyorsam Nisan sonu , Mayıs gibi açıyordu. Hiç bir ek vermiyorum. Bence biraz kendi haline bırak. Eminim çok yakında sana güzel çiçeklerini gösterecektir.

Jezebel beğendi.
jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2012, 13:45   #251

jineop's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selyum Mesajı Göster

1- Bahcem Ankara'da, etrafında henuz yapılaşma olmadığı için ruzgarlara açık, kışın dondurucu soğuk, yazın sıcak. Bahce de bir tek benim konteyner-kulubem var. Bu ortamda yetiştirebilir miyim?

2- Kokulu bir mor salkım uygun fiyata nereden bulabilirim? Ankara'da yakındaki fidancıda bastn turu yaklaşıl 1-1,5 m 350 TL, 3-4 kollu, agac-semsiyeye sardırılmış, 4-5 m olan 1200 tl ve beim icin pahalı.

Tesekkurler.
Dona dayanıklı. İstanbul' da Bauhausta vardı. Buradan uyğun fiyata alabilirsiniz.
Mor Salkm fidan 40-60cm Wisteria floribunda - Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri

Eski 26-03-2012, 14:25   #252
Ağaç Dostu

Çim alan ve wisteria

Çim alan yakınlarında dikili bir wisterianız varsa ve çim gübresi kullanıyorsanız, nitrojen oranı yüksek çim gübresinden etkilenebilir pekala da. Wisterianızın köklerine yakın bölgedeki çimlere besin vermeyi kesmelisiniz.

Çim alan yakınındaki wisteria çiçeklenmeyecektir. Eğer genel amaçlı 10-10-10 besin kullanırsanız, bu da faydalı olmayacaktır. Wisteria fosfor yönünden zengin besine ihtiyaç duyar.

Sn. Jezebel,

bitkiniz ileri yaşlarda olsa budayın, kök budaması yapın, herşeyi deneyin derdim Sizin de düşündüğünüz gibi, fosfor ve potasyum yönünden besin takviyesi yapılmasında sakınca yok.

En yakın zamanda wisteria floribundanızın çiçeklerine kavuşmanız dileğiyle

jineop ve Jezebel beğendi.
Eski 26-03-2012, 19:44   #253
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selyum Mesajı Göster

Tesekkurler.
Atatürk Orman Çiftliği Serasında geçen yıl vardı. Tanesi üçbuçuk TL idi. 1 metre boylu. Ben iki yıl önce bahçeme diktim. Bugün itibariyle 3 kollu 5 metrelik bir dev oldu. Artık çiçek bekliyorum.

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2012, 21:00   #254
Ağaç Dostu

Bugün fotoğrafladığım mor salkımdan bir kaç kare. Tomurcuklar açtığında nasıl görünecek, hepsi aynı anda açar mı merak içindeyim. Geçtiğimiz sene bilemediğim ve araştırmadığım için yanlış bir uygulama yapmış, wisteria' yı derin budama yaparak küstürmüştüm.

Bu yıl, şubat ayı içinde budamasını yaparken, tepedeki balkona kadar erişen lider dala dokunmadım, yanlardan çıkan geçen senenin sürgünlerini ise kısaltarak budadım. Alt kısımdaki gövde üzerinde bana fazla şekilsiz gelen dalları da tamamen aldım. Sonucu görmeye az kaldı.

Yalnız, wisteria ile sorunum şu sıralar hararetle ağacın üzerinden kiremitlerin altına doğru çalışan karıncalar. Ne yapsam başedemiyorum. Yakalarından düşmeye karar verdim

Eklenen Resimler

Eski 03-04-2012, 20:49   #255
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Benimki böyle ama hiç tomurcuk yok.

Name:  DSC05827.jpg
Views: 2716
Size:  51.0 KB

.

Nevzat beğendi.
Eski 04-04-2012, 07:23   #256
Ağaç Dostu

ilknur aşık's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2007
"Mor salkımınız çiçeğe gitmeyip yalnızca yaprağa gidiyorsa, toprağınızda azot fazlalığı var demektir. Potasyum ve fosfor açısından zengin gübre kullanın."
Sevgili Jezebel Fidan İstanbul mor salkımla ilgili böyle bir açıklama yapmış..

ilknur aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2012, 10:12   #257
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster

Eklenti 279545

.
Bu sene çiçek vermeyecek. Çiçekler önce açıyor ve şubat ayından itibaren iri çiçek tomurcukları kendini belli ediyor. İlk iki sene tomurcukları çiçek açacak diye beklerken, yaprak bulmuştum, sonraki seneler çiçek açtı ve tomurcuklar çok farklı.

Eser İlhan beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2012, 11:29   #258
Ağaç Dostu

feriha's Avatar

Giriş Tarihi: 05-10-2007
Galeri: 5
Sevgili jezebel, geçen yıl açmayan mor salkımı fosfor oranı yüksek gübre vererek yapraklandıktan sonra açtırabildim.

Daha zayıf mor salkımlar yapabildi ama havalar ısındığı için çok kalmadan kurudu..

Bu yıl gübresini erkenden verdim bakalım çiçeklenecek mi?

feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2012, 12:07   #259
Ağaç Dostu

Nevzat's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2008
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster

Eklenti 279545

.
Sayın Jezebel, sizinki daha bebek biraz büyüsün tamamdır.

Eser İlhan ve zenfree beğendi.
Nevzat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2012, 15:28   #260
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2009
Galeri: 9
Bornova Pazarından..
En arkadaki büyük olan 15, diğerleri 10 tl..

Eklenen Resimler

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2012, 16:42   #261
Ağaçsever

fatma_demirel's Avatar

Giriş Tarihi: 24-04-2011
sayın selis özkanlar pazarımı acaba bahsettiğiniz pazar,? saygılar

fatma_demirel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2012, 16:48   #262
Ağaç Dostu

Hayır Fatma Hanım.. Çarşamba günü kurulan, merkezdeki pazar yeri.. Birçok fidancı vardı.. Morsalkımı getiren kişi ise balıkçıları geçince köylü pazarı denen kısmın içinde..

fatma_demirel beğendi.
Eski 04-04-2012, 17:44   #263
Ağaç Dostu

Nevzat's Avatar

İlgilenlere.. Silivri Tuna çiçekçilikte ithal 25 tl.'ye çok güzel pembe, beyaz ve küçük çiçekli olanları var.

Eski 04-04-2012, 18:42   #264
Ağaç Dostu

Mor salkım tomurcuklarının son durumlarını yansıtan kareleri ekliyorum.

Eklenen Resimler

Eski 05-04-2012, 19:29   #265
Ağaç Dostu

Nevzat's Avatar

İstanbul, Kıbrıs iklim farkı...

Eklenen Resimler

Eski 06-04-2012, 19:25   #266
Ağaç Dostu

İstanbul & Kıbrıs ve İzmir farkı

Aynı yerin fotoğrafını geçen yıl da eklemiştim..
Bunları bu sabah çektim, bu sene daha da uzamışlar..
Yer: E.Ü. Rektörlük binasının karşısındaki yıkık köşk..
Name:  100_3987.jpg
Views: 4542
Size:  70.5 KB
Name:  100_3985.jpg
Views: 2380
Size:  73.1 KB

Bunlar da birkaç sokak arkada eski bir Ermeni evi..
Önden ve arkadan görünüşü..
Name:  100_3988.jpg
Views: 2420
Size:  70.8 KB
Name:  100_3992.jpg
Views: 2430
Size:  37.5 KB

Eski 06-04-2012, 20:33   #267
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Sevgili selis'in eklediği kadar yoğun açmış olmasa da Karşıyakada mor salkımlar.

Eklenen Resimler

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2012, 01:55   #268
Ağaçsever

barba1981's Avatar

Giriş Tarihi: 27-07-2010
Benim yaklaşık 2 ay önce bahçeme diktiğim yaklaşık 60 cm lik mor salkım fidem hala yeşermedi **** en ufak bir yaşama belirtisi göstermedi,incecik kuru bir dal görünümünde.Sizce hala yaşıyor mu **** bundan nasıl emin olabilirim???

barba1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2012, 08:22   #269
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Beklemekten ve sulamaktan başka yapabileceğiniz yok. Şu sıra gözlerin patlaması gerek, bence Nisan sonuna kadar bekleyin. İzmirlilerin fotoğraflarına aldanmayın benimkilerde daha 2 gün önce sürmeye başladı.

jineop beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2012, 09:07   #270

jineop's Avatar

Sürgünler tomurcuklara, tomurcuklarda açmaya başladı.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025