![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-12-2009
|
Sevgili Clematis severler, Clematis lerin belli başlı grupları var ve bu gruplamalara göre bakım, yerleşim, çiçeklenme dönemi, budama vb. gibi istek ve özellikleri değişkenlik gösteriyor. 1-2 ve 3. gruplar bazı yerlerde A-B ve C grupları olarak geçiyor. 1. Grup geçen senelerin dallarından çiçek verdiği için kesinlikle budanmıyor, çok gerekirse çiçeklenme döneminden sonra ve yerden 1 mt yükseklikten budanabilir. Örn: Montana, alpina, macropetela çeşitleri. 2. Grup genelde büyük çiçeklilerin bulunduğu grup ve Kuzey Avrupaya göre Mayıs-Haziran da açanlar, ilk çiçeklenmelerini eski dallardan sonrakileri yeni sürgünlerden yapıyor, ilk sene 30 cm, ikinci sene 70 cm, sonraki senelerde 100-150 cm den budanır. 3. Grup geç ve yeni sürgünlerden Haziran sonu Temmuz gibi çiçeklenenler, yine Kuzey Avrupaya göre, 2 ve 3. gözlerden sert budama yapılır. ilk yıl 30 cm, ikinci yıl 40 cm, 3. yıl 50 cm. den budanır. Örn: Viticella ve Jackmanii çeşitleri. kaynak: http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg....9.html#culture Şimdi de İzmir gibi sıcak bölgelerde yetişebilen çeşitlerini araştırıyorum, bazıları-özellikle ingiltere kökenliler sıcaklara dayanamazken, bazıları sıcak iklim sevebiliyor anladığım kadarı ile. Not: Budama için şubat-nisan arasında öneriliyor Düzenleyen hbayraktar : 22-05-2010 saat 23:04 Neden: ek bilgi |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-07-2008
|
Aslında düzenli gitmeyi planlıyordum ama sizin sorunuzu görünce bulduklarımı ekliyorum. Geç çiçeklenen büyük cicekli Clematislerden ." viticellas" 3.grupdalar.(daha sonra her grubu budama sekli zamanı resimsel olarak ekliyeceğim). Malum bu grup sert budama istiyor budanmadığı durumlarda tüm yazı birkaç çiçek bol dal ile geçiriyor. aşağıdaki cinsin kökü sıcak akdeniz iklimli İtalya ve de kuzey avrupa imiş. Bol güneş isterlermiş, gölge ve kuzey cephesini hiç sevmezlermiş. Clematislerin en büyük sorunu olan küflenmeye karşı dayanıklı olan bu tür kolay büyür ve iri çiçekli olurlarmış. Doğru budandıkları zaman, tüm yaz güllere ağaçlara sardırılarak hoş görünüm sergilerlermiş. Uzatmadan.. Güzel İzmir'imize neden olmasın dedirtti bana!! Kod:
C. 'Abundance' - koyu kırmızı çiçekli 5-7 cmçiçek çaplı yeşil sarı stamen. C. 'Alba Luxurians' - beyaz çiçek 5-8 cm yeşil stamen. C. 'Betty Corning' - çan şekli, gül-lila renkli 5-7 cm KOKULU C. 'Emilia Plater' - mat mavi çiçekli 8-13 cm krem renkli stamen C. 'Étoile Violette' - çok popüler koyu violet çiçekli 8-13 cm sarı stamens. C. 'Kermesina' (or C. 'Rubra') - koyu kırmızı çiçekli of 5-8 cm, koyu vişne stamen. C. Madame Julia Correvon - kırmızı çiçekli 8-13 cm sarı stamens. C. Minuet - çiçekler 4-7 cm çaplı beyaz ve koyu kırmızı damarlı ve kenarlı yeşil stamens. C. 'Venosa Violacea' - çiçekler 8-13 cm çaplı beyaz violet damarlı,kenarlı,ve stamens. C. 'Walenburg' - canlı kırmızı/mor çiçekli, krem beyaz mor damarlı 6-8 cm. Resimleri yükliyebilsem daha hoş olacaktı biliyorum.. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Cumartesi sabah bahçeme gittiğimde Clematislerimin bana sürpriz yaptıklarını gördüm. Yeni diktiğim ve yerini sevmişe benzeyen Pilu'nun üzerinde tam 4 çiçek açmıştı ve bunlardan 2si katmerliydi ))Bu yılki sürgünlerden katmerli geçen yılki sürgünlerden ise düz açtığını okumuştum bazı yayınlarda ama işte ispatı benim bahçemdeydi.. İnanılmaz mutlu oldum. ![]() Gene yayınlarda VII ayda çiçeklenmeye başladığı söylenen C. Justa da ilk çiçeğini açmıştı. Bu verilen çiçeklenme zamanlarının Orta Avrupa iklimine göre olabileceğini düşündüm. Tabii bizim iklimimizde biraz daha erkene gelebilir çiçeklenme. İşte Clematislerim : |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Bu arada kullanıcı adım "jel77" değil "iel77" ![]() |
|