![]() |
|
![]() |
#451 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Limon, yayla gündüzleri çok sıcak olabiliyor, ben kök kısımlarını korumaya aldım, hemen hemen her gün bolca sulama yapıyorum. Sayın Kubat_İzmirli, herhangi bir ilaçlama veya benzer bir uygulama yaptınız mı? Bence de dallarını budamayın, bahara kadar sabredin bakalım neler olacak, sulamaya da devam edin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#452 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2009
|
Sayın Adalet Yağcı, Clematisime 2 ay önce mantardan korumak amacıyla yapraklarına ve biraz da köküne süs bitkileri için agronom bakır light çözeltisi uygulamıştım.Onun dışında koyun gübresi karıştırıyorum 3 ayda bir toprağına. 2 adet clematisim yanyana dikili;kuruyan clematisim(montana marjaure)nin yanında da jakmanı vino var o da 2 ay önce 3 çiçek açmışken aniden kurumuştu ve biraz budamıştım 2 hafa önce yeniden sürgün verdi şimdi yarım metre oldu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#453 |
Ağaç Dostu
|
Clematissever bir tek biz değilmişiz. ![]() ![]() Fotoğrafın orijinal boyutu için; http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=11575 http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=11575 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#454 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, Clematisten çelik alıp çoğaltmak istiyorum bunu hangi ayda yapmalıyız ya da şuan bunu yapmak uygun mu?Bir de çelikleri kac cm ve nasıl dikmeliyiz toprağa? çeliklerin iki ucu da toprağın içinde mi olmalı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#455 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Clematis-severler, Çiçeklerinizi zevkle izliyorum.Henüz Clematis yetiştirmeye cesaret edemedim ama önümüzdeki yıl için denemeyi düşünüyorum. Webde bakınırken aşağıda linkini vereceğim sayfaya rastladım.Belki sizler daha önce benzerlerini görmüşsünüzdür ama ben bunlara hayran oldum ve sizlerle de paylaşmak istedim. Hele katmerlisi. (Üstelik online satış da var.Yunanistan'a kadar gönderiyorlar.Buraya da gönderirler sanırım. Acaba Türkiye'ye gelirken bitkiler çok zarar görürler mi?).. Sevgiler ve bol çiçekli günler ![]() http://www.clematis-westphal.de/ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#456 |
Ağaç Dostu
|
DÜZELTME: Tekrar baktım da,Yunanistana kadar gönderen Kordes und Söhne firması imiş.Clematis sayfasındaki linkle o sayfayı da incelemiştim.. Onların da çok güzel gülleri var ama tabii bu başlık altında konu dışı kalıyor ![]() Clematisleri ise sormak gerek.Belki de bu kadar uzağa göndermiyorlardır.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#457 |
Ağaç Dostu
|
"kelin merhemi olsa başına sürermiş" ![]() Kestim çelikledim olmadı, baharda denedim olmadı, sonbaharda denedim olmadı, yazın denedim olmadı.... En son bir sarmaşığın dallarını toprak altına gelecek yapraklarını keserek toprağa yatırdım, devamlı nemli tutuyorum ama hiç hareket yok. Tüm kış olduğu gibi bırakacağım. Video linki vermiştim gördünüz mü? http://www.5min.com/Video/How-to-Pro...matis-18630187 Düzenleyen limon : 01-05-2010 saat 20:10 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#458 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Limon, Cevap için teşekkürler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#459 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, 2 Hafta önce aniden tamamen kuruyan montana marjuire türü clematisimin fotograflarını ekte sunuyorum.Özellikle sormk istediğim şey bu fotograftaki ince gövdeli sürgünlerden çelik alabilir miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#461 |
Ağaç Dostu
|
Sayın jineop, Peki bu kuruduğunu sandıgım ya da gercekten kuruyan clematisimi nerden budamalıyım fotoda tarif eder misiniz ya da budamaya gerek yok mu yeni sürgünler çıkabilecekse kuruyan yerlerden kesmemek mi gerek? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#462 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Sevgili Kubat, Benim çeliklerden sadece 1 tanesi tuttu.Değişik denemelerim var.Başka tutan şu an yok.Şu an ki görüntü de benim clematisim olsaydı,topraktan 3-5cm üstünden keserdim. Sıvı gübre verirdim. Eminim öncekinden daha kuvvetli ve fazla dalla yeniden gelecektir.Dalları da özellikle dalların yan dallara ayrılma noktalarının 3-4 cm altından kesip ,çeliklerdim.Sevgiyle kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#463 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Jıneop, Gözünüz aydın çünkü clematis çeliğinin tutması çok zor bir olay ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#465 |
|
Sevgili Kubat, Sanırım 2 ay önceydi,özel birşey yapmadım ,dalı kestim hemen kendi toprağına yatay bir şekilde serdim,yaparaklarını kesmiştim .Ve toprağın hemen dal ayrımından 1-2 cm altında kalmasına özen göstermiştim.Yaklaşık 2 hafta sonra ilk yaprak görünmeye başladı,hemen 1 hafta da ikinci yaprak. Sonra 1 ay hiç hareket olmadı.Bu şekilde tutan üç çelik vardı.Bir tanesi duvara çok yakındı,sanırım o yüzden kurudu.O da iki yapraklı hale geldikten yaklaşık 2 hafta sonra bir günde kurudu.Sadece bir tanesi o 1 aylık suskunluk döneminden sonra bir anda atağa kalktı şu an bir hafta da 2-3 yaprak verdi boyu 6-7 cm e ulaştı.Sonuç olarak 3 çelik tuttu,bir tanesi tamamiyle kurudu,bir tanesi hala 2 yapraklı suskunluğuna devam ediyor,bir tanesi büyüyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#466 |
|
Sevgili KO90, Clematis hiç nazlı bir çiçek değil.Kökü gölgede,(önüne gölge yapacak kısa bitkiler dikmek)gövdesi ise güneş seviyor. Yumuşak geçirgen ve içinde yaprak kurusu ya da ağaç kabuklarının olduğu toprak uyguladığım clematislerim hala açıyor(Nette saman ve talaş önerilmiş).Ve hala tomurcuklar var.Sanırım 3-4 ayda 4-5 kere organik sıvı gübre (4hafta da bir 101010 sıvı gübre önerisi okudum)verdim.Bauhausta aldığımda üstündeki bakım bilgileri kartında yanlış hatırlamıyorsam,erken çiçeklenenler de Temmuz,geç ve büyük çiçeklenenler de çelik almayı agustos ayında öneriyordu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#467 |
Ağaç Dostu
|
Biz Ankara Bahausu zengin ettik ![]() Üstündeki kartlar hala duruyor, hem tavsiyenize uyarız, hemde kartları inceleyelim. Arkadaşımla birlikte 20 kadar saksıdan 5 kadarı halen yeşil, yaşatır ve çiçeklerini beğendirirsek evede alacağız. Yoksa artık yeni bitki alma konusunda ikna imkanımız kalmadı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#468 |
Ağaç Dostu
|
jineop:''dalı kestim hemen kendi toprağına yatay bir şekilde serdim,yaparaklarını kesmiştim .Ve toprağın hemen dal ayrımından 1-2 cm altında kalmasına özen göstermiştim'' Sayın Jineop, Kesmiş olduğunuz dalı toprağa yatay serdikten sonra her iki ucu topragın altında mı kaldı yoksa her iki ucunu da hava alacak şekilde toprak üstünde mi kaldı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#469 |
|
Tabi ki alt kısım toprakta kaldı,aslında tam yatay olmasa da her çeliğin 16-18cm olması ve 8-10cm kısmının toprak altında yataya yakın olması öneriliyorsa da benim çelikler 10-12cm var yoktu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#470 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, Kuruduğunu sandıgım ancak özü hala yeşil olan montana türü clematisimi sevgili Limon Arkadaşımızın çelik alma ile ilgili videosundaki yöntemle toprağa çelikledim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#472 |
Ağaç Dostu
|
Sayın KO900, Hayırlı olsun clemetisleriniz ![]() Yalnız fotograflarda bişey dikkatimi çekti siz köklerini malçalama yapmıyormusunuz?Eğer kök bölgesini saman ya da yaprak veya agac kabuguyla tamamen kapatırsanız daha saglıklı büyürler ve kurumazlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#474 |
Ağaç Dostu
|
Sayın K0900, Clematislerde malçalama çok önemli yoksa bitkiniz kurur ve ölür..Kök kısmınının 15-20 cm çapını dairesel olarak bol talaş veya samanla hava almayacak şekilde etrafını kapatın.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#475 |
Ağaç Dostu
|
Ben kapamıyorum. Ölmedi hiç birisi. Kapatmazsan hemen ölür görüşüne katılmıyorum. ![]() Denemelerime devam ediyorum 4 yıldır. 3-4 tanesi Ortancaların olduğu kısımda dikili, yani sabah çok az tam güneş görüp sonra gölgeye düşüyorlar. 2-3 tanesi sabah 11 den sonra batana kadar güneşteler. (bunları bu yıl diktim) Köklerine malçlama yapmadım ama kendiliğinden çıkan Akşam Sefaları dolayısıyla kökleri tamamen gölgede kaldılar. Bir cinsi de (Armandii) tamamen güneşte. Onun da dibine Yıldız Çiçeklerini dikmiştim , kökleri gölgedeydi yani. Armandii yi de bu bahar dikmiştim, çiçeğini henüz göremedim ama çok gelişti, boyu tel dal halinde çok uzayınca tepesini budamıştım, budadığım yerden bir çok yeni sürgün verip dallı budaklı uzadı. Bu kış sonu açmasını umud ediyorum. ![]() Ben de şunu deneyip gördüm ki hemen hemen her bitki gibi hafif çapalama (aman derine inmeyin kökleri yüzeysel), kök boğazını doldurma, bitki besini ve sulama takviyesiyle 2 gün içinde bile görebileceğiniz bir gelişimi oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#476 |
|
Sevgili Limon, Siz doğuştan bu işi biliyorsunuz.Clematis yetiştiricileri 3 öneride bulunuyor.Birincisi sizin yaptığınız gibi dibe gölge kapacak,küçük bitkler dikmek,ikincisi taş ya da ağaç kabuğu gibi malzemelerle dekoratif kapatmak,üçüncüsü de malçlama ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#478 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, Ne yaptıysam olmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#480 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Denizakvaryumu, Hangi mantar ilacını kullanıyorsunuz?Bakır light var evde mantara karşı koruma sağladıgı yazıyor ama kullansam olur mu?Ya da geç mi kaldım clematis sizce yeniden sürgün verir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|